Vásárlás-éléstár (spájz) (ahogy én szoktam) | 6 |
Konyhatechnológia-fortélyok | 6 |
Levesek | 9 |
Sörleves (hidegen készítve) (nyári ebéd, citrommal kitűnő hűsítő) | 9 |
Sörleves tejjel (melegen fogyasztva, téli étel) | 10 |
Windsor leves (forrón fogyasztva kitűnő téli étel) | 10 |
Borleves (a forró nyári melegben is és télen is fogyaszthatjuk) | 11 |
Borleves kenyérrel és mazsolával (a forró nyári melegben is és télen is fogyaszthatjuk) | 11 |
A világ legegyszerűbb sajtlevese (bármely időszakban fogyaszthatjuk) | 12 |
Sajtkrémleves (bármely időszakban fogyaszthatjuk) | 12 |
Erőleves sajtos-túrógaluskával (bármely időszakban fogyaszthatjuk) | 13 |
Joghurtleves (bármely időszakban fogyaszthatjuk) | 14 |
Húsgombóc leves (könnyen emészthető nyáriétéli étel) | 15 |
Citrom leves (főként nyáron, tea helyett is kiváló) | 15 |
Húsvéti leves | 16 |
Bableves (őszi-téli étel) | 16 |
Káposztás húsleves (főleg tavaszi étel, ha primőr káposztával készül) | 17 |
Újházy-tyúkleves (bármely időszakban fogyaszthatjuk) | 17 |
Citromos nyúlleves (bármely időszakban fogyaszathatjuk) | 18 |
Ír ürügulyás (ha primőr zöldségfélékből készül, akkor az igazi, tavasszal) | 19 |
Bográcsgulyás (kora őszi, téli étel) | 19 |
Bográcsgulyás konzervből | 20 |
Sonkagulyás (őszi, téli étel) | 21 |
Palóc leves (készíthetjük fazékban is) | 21 |
Pergelt suhantott leves (fazékban is készíthető) (kimondottan téli étel) | 22 |
Főzelékek | 23 |
Főzelék a táplálkozásban | 23 |
Uborkafőzelék | 27 |
Lencsefőzelék (téli étel) | 27 |
Finom főzelék | 28 |
Tavaszi főzelék (kimondottan primőr alapanyagokból az igazi) | 28 |
Parajfőzelék (hagyományos, rántásos) (tavaszi étel friss parajból készítve) | 29 |
Különleges parajfőzelék (őszi, téli étel) | 29 |
Tejfeles tökfőzelék (nyári étel, ha friss tökből készül) | 30 |
Kelkáposzta főzelék (kifejezetten őszi, téli étel) | 31 |
Zöldborsó főzelék (nyári étel, ha primőr zöldborsóból készül) | 32 |
Sóskafőzelék (primőr nyári főzelék) | 33 |
Fejessaláta-főzelék (kimondottan idényjellegű a friss fejessaláta miatt) | 34 |
Salátafőzelék (kimondottan idényjellegű a friss fejessaláta miatt) | 34 |
Salátafőzelék burgonyával (kimondottan idényjellegű a friss fejessaláta miatt) | 35 |
Brokkoli morzsában (lengyel főzelék) | 35 |
Tejfeles burgonyafőzelék (primőr burgonyából készítve nyári étel) | 36 |
Uborkás burgonyafőzelék (primőr alapanyagokból készítve nyári étel) | 37 |
Paradicsomos burgonyafőzelék | 37 |
Paradicsomos tökfőzelék (primőr paradicsommal és friss tökből készítve nyári eledel) | 38 |
Kapros patisszonfőzelék | 39 |
Paradicsomos gomba (friss alapanyagokból készítve nyári étel) | 39 |
Paradicsomos káposzta | 40 |
Bácskai káposzta | 40 |
Fejeskáposzta főzelék | 41 |
Savanyú káposztafőzelék | 41 |
Tárkonyos káposzta | 42 |
Babos káposzta | 43 |
Kínaikel főzelék | 43 |
Kelbimbófőzelék | 44 |
Joghurtos kelbimbófőzelék | 45 |
Tavaszi zöldfőzelék | 45 |
Carotta (sárgarépa) főzelék | 46 |
Karfiol (kelvirág) főzelék | 46 |
Tejfeles-paprikás karfiol | 47 |
Sajtos karfiolfőzelék | 47 |
Kefires karfiol | 48 |
Gombás karfiol | 48 |
Brokkoli főzelék | 49 |
Karalábé főzelék | 50 |
Szójafőzelék | 50 |
Tejszínes spárga | 51 |
Zellerfőzelék | 51 |
Zöldbabfőzelék | 52 |
Citromos zöldbabfőzelék | 52 |
Meggyes zöldbabfőzelék | 53 |
Paradicsomos zöldbab | 53 |
Tejfeles szárazbabfőzelék | 54 |
Hagymás tört bab | 55 |
Lencsefőzelék | 55 |
Köretek | 57 |
Reszelt-pirított burgonya | 57 |
Óvári burgonya | 57 |
Sárgaborsó pirítva | 58 |
Szemesbab amerikai módon | 58 |
Gesztenye párolva | 59 |
Vegyes finomköret (párizsi körút) | 60 |
Bimbóskel angolszalonnával | 60 |
Bimbóskel vajjal (angol módon) | 61 |
Brokkoli vajban párolva (francia módon) | 61 |
Csemegekukorica amerikai módon | 62 |
Endívia tejszínnel | 62 |
Pezsgős káposzta | 63 |
Párolt káposzta | 63 |
Feketegyökér vajban | 64 |
Pasztinákpüré | 65 |
Sárgarépapuding | 65 |
Sárgarépa zöldborsóval töltve | 66 |
Rakott burgonya francia módon | 66 |
Tojásos burgonyapüré (pommes duchesse) | 67 |
Batthyány-rizs | 67 |
Rizibizi | 68 |
Kenyértészta szalvétában | 68 |
Galuska | 69 |
Tarhonya gombával | 70 |
Túrósgaluska | 70 |
Zsemlegombóc | 71 |
Káposztás krokett | 72 |
Burgonyakrokett | 72 |
Tojásos rizottó | 73 |
Joghurtos zöldésgtál sült húsokhoz (francia módra) | 74 |
Citromos spárga | 74 |
Morzsás kelbimbó (lengyeles) | 75 |
Előételek, egytálételek | 76 |
Sajtsalátával töltött paradicsompaprika (behűtve egy-két órára igazi nyári csemege) | 76 |
Sajtsaláta saját kedvemre (nyáron jégbehűtve) | 77 |
Meleg sajtkrém vajas gondolában (nyári, téli étel) | 78 |
Camembert sajtos (gombával, sonkával, spárgával) | 78 |
Camembert-tel töltött Hóvirág sajt rántva | 79 |
Sajtjava sonkával és gombával töltve | 80 |
Lasagna (eredeti olasz) | 80 |
Velőrózsák rokfortkrémmel | 81 |
Cheddar-es Lazackrém vajastésztában | 82 |
Sonkás pizza gyümölccsel | 83 |
Padlizsánszeletek sajtos burokban | 83 |
Petrezselymes omlett | 84 |
Gyors omlett | 84 |
Töltött tojás | 85 |
Tormakrémmel töltött tojás | 85 |
Firenzei töltött tojás | 86 |
Májjal töltött tojás sütőben sütve | 86 |
Sonkás töltött tojás melegen | 87 |
Bundában sült, töltött tojás | 87 |
Cukkinis tojás | 88 |
Borjúhúsos pástétom (télen, nyáron fogyasztható) | 88 |
Füstölt sonka bormártásban (téli étel) | 89 |
Buggyantott tojás curryvel (bármely időszakban kínálhatjuk) | 90 |
Húsételek, fő fogások | 91 |
Marinált csirkecombok (őszi étel) | 91 |
Velencei csirke | 92 |
Kacsa amerikai módra | 92 |
Karácsonyi pulykasült | 93 |
Részeges-almás marhafelsál | 94 |
Tejben sült csirke | 95 |
Likőrös pecsenyekacsa sült | 95 |
Pontyfilé "csőben sütve" | 96 |
Bőrös malackaraj | 97 |
Libamájszeletek roston, sült almával | 97 |
Vaddisznóborda savanyú káposztás ágyon | 98 |
Harcsafilé | 99 |
Pityókás borjúcsülök | 99 |
Currys csirkecombok ananásszal | 100 |
Szűzsült joghurtos fehérborban | 101 |
Bárány agyagedényben | 101 |
Jonatánnal töltött tyúkpecsenye | 102 |
Mandarinnal flambírozott vadkacsa aszalt szilvával | 103 |
Mustban párolt báránycomb | 104 |
Rizságyas marhahús birsalma mártással | 105 |
Borjúcsülök "Provanszi" módon | 106 |
Báránycsülök sertéshálóban | 107 |
Ürü hátsó csülökhús "angolosan" | 107 |
Ürü csülökhús "marosvásárhelyi" módon | 108 |
Libaaprólék "Piedone" fehérbabbal | 109 |
Friss házikolbász (azonnal süthető) | 109 |
Májashurka egyszerűen | 110 |
Véreshurka egyszerűen | 111 |
Hargitai sertésborda (erdélyi) | 112 |
Kolbászhúsos sertéskaraj (töltésből kimaradt húsból) | 113 |
Szaftos töltött káposzta | 114 |
Töltött sertésláb | 115 |
Serétspörkölt (a húst a zsiradékon pirítjuk) | 115 |
Csűrdöngölős | 116 |
Pirított sertésmáj | 117 |
Pirított vese velővel | 117 |
Majoránnás sertéstokány | 118 |
Bőrös sertéskaraj ropogósan | 119 |
Sertésnyelv vörös lében | 119 |
Fokhagymás tekercs | 120 |
Marsall máj | 120 |
Sertés kocsonya | 121 |
Göcseji pecsenye | 122 |
Velőropogós | 122 |
Szőlőlevélbe töltött "tehénhús" | 123 |
Tatár beafsteak (nem darát, vágott eredeti) | 124 |
Formázott húspuding | 124 |
Mentás húspástétom | 125 |
Primőr töltött tök kapormártással | 126 |
Zsenge rakott karalábé (idényjellegű) | 127 |
Fokhagymás csuka gombás burgonyával | 127 |
Badacsonyi süllő mazsolával | 128 |
Olaszos pontyszeletek | 129 |
Vízimolnár pontypaprikás | 129 |
Tiszai paprikás ponty | 130 |
Ponty matróz módra | 130 |
Ponty "Jóasszony" módra | 131 |
Töltött pulykaszeletek | 132 |
Fóliás meglepi | 132 |
Mitite kolbászkák roston sütve | 133 |
Scsebabcsicsa roston sütve | 134 |
Grill csirke | 134 |
Sajtkrémes vagdalt | 135 |
Elzászi kacsa | 136 |
Vörösboros Schwarzauer | 136 |
Vörösboros töltött kacsa | 137 |
Madeirás marhafelsál | 138 |
Savanyú vetrece | 138 |
Párolt "Burgundi sonka" | 139 |
Báránypörkölt "erdélyiesen" | 140 |
Sörben párolt zacskós pipi | 140 |
Szőlősgazda pulykamell kedvence | 141 |
Bújtatott "káplán" kotlett | 142 |
Vörösboros tűzdelt máj | 142 |
Bárnylapocka veseraguval | 143 |
Bajor sörös kakas | 144 |
Alap fondű | 145 |
Más nemzetek másképpen készítik | 148 |
Pulykarakottas (angol) | 148 |
Pulykasült (lengyel) | 148 |
Ausztrál pulykamell | 149 |
Kaliforniai pulykamell filé (amerikai) | 150 |
Kanadai pulykamell | 151 |
Kínai csirkemell | 151 |
Francia rántott csirkemell | 152 |
Bigos (lengyel étel) | 153 |
Angol pulykasült | 154 |
Finn töltött csuka | 155 |
Norvég heringsmauz | 155 |
Svéd sonka | 156 |
Jemeni roston sült birkacomb | 156 |
Szíriai joghurtos pecsenye | 157 |
Zólyomi füstölt hús (szlovák) | 157 |
Mennyei eledel (lengyel (Szilézia nemzeti étele, az a szólás járja: nem élt hiába, aki ezt megkóstolta) | 158 |
Plakija (bolgár) | 159 |
Pecsenyekacsa mandulával (kínai) | 159 |
Mártások | 161 |
Besamelmártás I. (a legfontosabb alapmártás!!!) | 161 |
Besamelmártás II. | 162 |
Bársonyos mártás (velouté) | 162 |
Brazil mártás | 163 |
Csíki mártás | 163 |
Gribich-mártás | 164 |
Magyaros mártás | 164 |
Majonéz (olaj- vagy alapmártás) I. | 165 |
Majonézmártás II. | 166 |
Narancs-mártás | 166 |
Olasz-mártás | 167 |
Remoulade-mártás | 167 |
Tartármártás | 168 |
Édességek | 169 |
Palacsintatészta sima alap | 169 |
Császármorzsa | 170 |
Daramorzsa | 170 |
Csúsztatott palacsinta | 171 |
Rakott palacsinta | 171 |
Almás habos palacsinta | 172 |
Karikás palacsintabélés | 173 |
Egervári göngyölt palacsinta | 173 |
Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta) | 174 |
Mézes pogácsa figurák | 175 |
Karamellás mézes | 176 |
Egyszerű édes-mézes | 176 |
Gyümölcsös mézeskalács | 177 |
Mézes sütemény tehéntúróval, naranccsal | 178 |
Apró-süti gyerekeknek | 178 |
Epres joghurtkrém | 179 |
Tápláló krém gyerekeknek | 179 |
Tiroli almás rétes | 180 |
Tejeskalács | 181 |
Leveles vajastészta | 181 |
Kürtőskalács | 182 |
Házilag készített rétestészta | 183 |
Sváb hájas pogácsa | 184 |
Nagypénteki perec (de bármikor készíthetjük) | 185 |
Rigó Jancsi | 185 |
Ánizs torta | 186 |
Kókusz szalámi | 187 |
Pityókás piskóta | 187 |
Jonatán torta | 188 |
Fatörzs (egyszerű elkészíteni, csak egyszer próbálja ki) | 189 |
Omlós, rumos figurák | 189 |
Omlós káposztás pogácsa | 190 |
Juhtúrós pogácsa | 191 |
Töltött leveles fánk | 191 |
Sajtos-sonkás párnácskák | 192 |
Húsos párnacsücske | 193 |
Joghurttorta | 193 |
Kelt torta | 194 |
Szilvás túrótorta sütés nélkül | 194 |
Cseresznyetorta | 195 |
Sajtos roló | 196 |
Marcipán gyümölcslé | 196 |
Szőllős pohárkrém | 197 |
Gyümölcsös túróalagút | 197 |
Rizsalagút | 198 |
Utószó helyett ismét praktikák | 199 |