A kezdet és tradíció | 5 |
Száraztészta | 13 |
Mártások | 17 |
Vajjal és sajttal, "fehéren" | 20 |
Fokhagymával, olajjal, erős paprikával | 20 |
Az amatricei asszonyok módjára | 20 |
"Historia Romana" di Giggi Fazi | 21 |
Szegények módjára | 21 |
Mai kornak illően készíthető Itáliai ízek, a ma konyhája | 22 |
A tészta | 22 |
A főzés titka, avagy al dente | 22 |
A sajtok | 23 |
Kalóriaveszély | 23 |
A zöldségek | 23 |
A szószok | 24 |
A paradicsom | 24 |
Nyúzzuk meg! | 25 |
Mit jelent pontosan az antipasti? | 25 |
Az olívaolaj | 25 |
Olasz konyha mesterei a FŰSZEREK | 26 |
Balzsamecet | 26 |
Ánizsmag | 26 |
Bazsalikom | 27 |
Genovai bazsalikommártás | 28 |
Pesto Genovese - egyszerűbben | 28 |
Pinzimonio, sós és borsos olajmártás | 28 |
Rozmaring | 29 |
Rucola | 30 |
Zeller | 30 |
Metélőzeller | 31 |
Zsálya, kerti zsálya, orvosi zsálya | 31 |
Olasz csilipaprika | 32 |
Ajókamártás | 32 |
Levesek - Zöldséglevesek | 33 |
Nápolyi zöldségleves | 33 |
Paradicsom-paprika leves | 33 |
Olasz zöldségleves II. | 34 |
Toszkán halleves | 34 |
Toscanai paradicsomleves | 35 |
Acquacotta | 35 |
Bazsalikomos-paradicsomos tészta | 35 |
Passatelli | 36 |
Pastina in brodo (tésztás leves) | 36 |
Kalábriai leves | 36 |
Toszkán kenyérleves | 37 |
Toszkán bableves | 37 |
Olasz gombaleves | 37 |
Amarettis tökleves | 38 |
Kagylókrémleves | 38 |
Zsályás paradicsomleves mozzarellával | 39 |
Zöldségleves tésztával | 39 |
Olasz előételek | 40 |
Olasz előétel | 40 |
Előételtál a tenger gyümölcseivel | 40 |
Bresciai grillezett padlizsán olívabogyóval | 40 |
Amendolai borsos bruschetta | 41 |
Bergamoi sült paradicsom | 41 |
Monte Cimonei spárga rizottó | 42 |
Messinai töltött articsóka | 42 |
Novarai padlizsános paprikarolád | 43 |
Monte scuroi gombóc | 43 |
Paganellai cukkini paradicsomszósszal | 44 |
Grillezett padlizsán-mozzarella tekercsek | 44 |
Monte malanottei grillezett zöldségek | 45 |
Pármai ciabatta mozzarellával, fügével | 45 |
Modovai szendvics fűszeres-paradicsomos pestóval | 45 |
Háromszínű tojás | 46 |
Szardíniai újburgonya | 46 |
Paradicsom mozzarellával | 46 |
Marinált mozzarella | 47 |
Marinált kecskesajt | 47 |
Borjúsült carpaccio | 47 |
Pármai sonka dinnyével és grappával | 48 |
Pármai sonka mozzarellával | 48 |
Fokhagyma előétel | 48 |
Főtt garnélarák | 48 |
Körtén tálalt garnéla | 49 |
Scampi spagettifészken | 49 |
Tenger gyümölcse saláta | 49 |
Háromszínű mozzarellanyárs | 50 |
Sajtos brokkoli | 50 |
Marinált paprika | 50 |
Sült fokhagymafejek | 51 |
Marinált gomba | 51 |
Rizs-minestra | 52 |
Marinált sárgarépa | 52 |
Karamellizált hagyma | 52 |
Marinált, nyers marhabélszín | 53 |
Milánói rizs | 53 |
Bazsalikomrizottó | 53 |
Olívarizottó aszalt paradicsommal és zsályával | 54 |
Bolognai makaróni | 54 |
Milánói makaróni | 55 |
Con Pina Tortille | 55 |
Napoli fóliás spagetti | 55 |
Sertéshúsos ravioli Amatriciana mártással | 56 |
Gnocchi burgonyás nudli mediterrán paradicsomos mártással | 56 |
Gombás tortellini sajtmártással | 56 |
Alleronai brokkoli-szezámos spagetti | 57 |
Baschi zöldséges spagetti | 57 |
spagetti gorgonzolával | 57 |
Tonhalas pillangótészta | 58 |
Bazsalikomos-paradicsomos tészta | 58 |
Gondolások tésztája | 58 |
Bella Italia | 59 |
Brokkolis kagylótészta | 59 |
Burgonyás ravioli | 59 |
Calzone | 60 |
Caponata | 60 |
Carbonara tészta "Velencéből" | 61 |
Canelloni I. | 61 |
Canellonimártás II. (gombás) | 61 |
Ricottás-spenótos cannelloni | 62 |
Tortellini (a tészta) | 62 |
Bolognai tortellini | 63 |
Spenótos tortellini garnélával és pestóval | 63 |
Sonkás-tejszínes tortellini | 63 |
Tortellinisaláta | 64 |
Ravioli (a tészta) | 64 |
Fokhagymás ravioli | 64 |
Ököruszályravioli | 65 |
Ravioli | 65 |
Genovai szalagtészta | 66 |
Szalagtészta barna vajjal | 66 |
Szalagtészta diós pestóval | 66 |
Római szalagtészta | 67 |
Fettucine szardellával | 67 |
Fettucine kagylóval | 68 |
Sajtos szalagtészta csőben sütve | 68 |
Fettucine a la Marietta | 68 |
Szarvasgombás fettucine | 69 |
Giulanai szalagtészta | 69 |
Zöldbabos spagetti | 69 |
Fokhagymás spagetti | 70 |
Füstölt halas spagetti | 70 |
Ricottás spagetti | 70 |
Fokhagymás spagetti | 71 |
Fokhagymás, olajos, peperónis spagetti | 71 |
Gombás spagetti | 71 |
Sonkás, zöldséges spagetti (egyszemélyes, fogyókúrás) | 72 |
Mexikói spagetti | 72 |
Spagetti diós sajtmártással | 72 |
Zöldspagetti sokféle sajttal | 73 |
Mediterrán spagetti | 73 |
Zöldfüves spagetti | 73 |
Milánói spagetti | 74 |
Szénégető spagetti | 74 |
Szicíliai spagetti | 75 |
Spagetti a tenger gyümölcseivel | 75 |
Cukkinis tészta paradicsommártással | 75 |
Rákos-cukkinis tészta | 76 |
Rakott tészta túróval | 76 |
Gombás-tejszínes spagetti | 77 |
Sonkás spagetti | 77 |
Spagetti carbonara | 77 |
Spagetti vörösborral | 78 |
Spagetti alla carbonara | 78 |
Kagylós spagetti | 79 |
Spagetti scampival | 79 |
Csőtészta egytál | 79 |
Csőtészta olasz módon | 80 |
Makaróni Caruso-módra | 80 |
Makaróniasaláta | 80 |
Halacskás halpastétom | 81 |
Lasagne | 81 |
Lasagnetészta (egyszerű) | 81 |
Lasagnetészta (zöld) | 82 |
Lasagnetészta (csokis) | 82 |
Spenótos lasagne sajtmártással | 82 |
Lasagne | 82 |
Lasagne II. | 83 |
Marhahúsos ravioli gombás mártással | 83 |
Bolognai lasagne | 84 |
Háromsajtos-sonkás lasagne | 84 |
Cukkinis tekercs | 85 |
Lasagne al forno | 85 |
Tonhalas lasagne | 86 |
Lasagne "Force" | 86 |
Tagliatelle sonkás raguval | 87 |
Pizzák | 87 |
Alaprecept I. | 87 |
Alaprecept II. | 87 |
Pizza alaptészta a szülőhazából, Nápolyból | 88 |
Nápolyi fokhagymás, paradicsomos pizza | 77 |
Paradicsomos, ajókás pizza nápolyi módon | 89 |
Cukkinis-hagymás pizza | 89 |
Római pizza | 89 |
Eredeti olasz "Margherita" pizza | 90 |
Láziói húsos pizza | 91 |
Venezia pizza | 91 |
Szicíliai pizza | 92 |
Fűszeres zöldséges pizza | 92 |
Pisai pizza | 93 |
Cataniai pizza | 93 |
Syracusai Pizza | 93 |
Messanai pizza | 94 |
Ostia pizza | 94 |
Torinói pizza | 95 |
Calzoni | 95 |
Juhtúrós calzone | 95 |
Calzone Funghi (Gombás calzone) | 96 |
Szalonnás calzone | 96 |
Nápolyi töltött lepény | 97 |
Sonkás calzone | 97 |
Pescarai illatos lepénytészta | 97 |
Ragusai fűszeres lepény | 98 |
Vajas leveles tészta (alap) | 98 |
Gyors gyúrt porhanyós tészta (alap) | 99 |
Katalán füstös-gombás | 99 |
Campai csirkemelles | 100 |
Bergamói marhahúsos | 100 |
Cervagnonoi borjúhúsos | 101 |
Bari ürühúsos vajas | 101 |
Umbriai húsos tejszínes | 102 |
Terni tejszínes-sonkás lepény | 102 |
Allerónai szarvashúsos-uborkás | 103 |
Alvianoi nyúlhúsos-vörösboros | 103 |
Focaccia | 104 |
Focaccia I. | 104 |
Focaccia II. | 104 |
Focaccia III. | 104 |
Hagymás focaccia | 105 |
Bolognai töltött lepény | 105 |
Calabriai túrós, kolbászos lepény | 105 |
Pescarai illatos lepénytészta | 106 |
Ragusai fűszeres lepény | 106 |
Penne (tolltészta) | 107 |
Benne brokkolival (Szicília) | 107 |
Falcói tejszínes-gombás penne | 107 |
Paprikás köményes penne | 107 |
Egyszerű olasz tészta | 108 |
Crotonei makaróni kagylóval | 108 |
Marina di Ginosa garganellikerti zöldségekkel | 109 |
Márványos orsótészta | 109 |
Olasz kagylótészta paradicsommal és gombával | 110 |
Penne-chips | 110 |
Leccei tortilla tonhallal és paprikával | 110 |
Secondi piatti | 111 |
Saltimbocca (Ugorj a számba) | 111 |
Tejben párolt tarjakockák | 111 |
Milánói kotlett | 112 |
Arronei csirkemell | 112 |
Casciai csirke rizzsel és cukkinivel | 113 |
Giano dell' Umbriai kardhals rolád | 113 |
Gualdo Cattaneoi karfiol | 114 |
Citernai gombasaláta csirkemellel | 114 |
Cannarai fűszeres csilis húsgombóc | 115 |
Derubai spárga rizotto | 115 |
Bettonai lazac-carpaccio | 115 |
Casciai töltött lazacbatyu | 116 |
Poggiodomoi lazacfilé lóbabbal | 116 |
San Giustinói rák paradicsommal és bazsalikommal | 117 |
San Venanzói sült hal | 117 |
Castel Ritaldi töltött szardynia paradicsommal | 117 |
Cerreto di Spoletói nyelvhalfilé | 118 |
Asconiai sügéres gombócok | 118 |
Toszkánai sült durbincs | 119 |
Piemontei szkampo | 119 |
Lombardiai csicseriborsós tészta szkampóval | 120 |
Casciai articsókás tintahal | 120 |
Folignói halnyársak | 121 |
Attiglianói halszeletek | 121 |
Ferentillói csirkemell spárgával | 121 |
Citromos karaj | 122 |
Saltimbocca alla romana | 122 |
Római báránysült | 123 |
Csirke vadász módra | 123 |
Tejben sült borjúszeletek | 123 |
Báránygulyás citrommártásban | 124 |
Palermói sült hal | 125 |
Nápolyi hal | 125 |
Nápolyi húsgombóc | 125 |
Olasz pulykaropogós | 126 |
Campanai marhaszeletek zöldséges savanyúmártásban | 127 |
Rumpsteak Észak-olasz módra | 127 |
Albengai paradicsomos steak | 128 |
Bibionei sült borjúfilé zöldséggel | 128 |
Livignói borsos bárányragu | 129 |
Biblionei tészta | 129 |
Molisei burgonyás hagymás tészta | 130 |
Pasta pesto sajttal | 130 |
Olívás metélt | 131 |
Főtt borjúgerinc | 131 |
Borjú oldalasból | 131 |
Borjúcsülkös | 132 |
Piccata alla milanese | 133 |
Milánói rántott hús | 133 |
Római báránycomb | 133 |
Olívás báránysült | 134 |
Bab mortadellával | 134 |
Borosflaskában főtt bab | 134 |
Bruschetta | 135 |
Májkrémes szeletkék | 135 |
Pap-fojtogató | 136 |
Sárgadinnye pármai sonkával | 136 |
Garnélarák olajjal-fokhagymával | 136 |
Pasta Marinara | 137 |
Spagetti Amatriciana-módra | 137 |
Borjúszelet sonkával és zsályával | 138 |
Olasz borjúláb | 138 |
Spenótos lasagne csirkehússal | 138 |
Risotto | 139 |
Füstölt sajttal töltött burgonyakrokett | 139 |
Hússal töltött cukkini | 140 |
Grillezett padlizsánból készült lasagne bazsalikommal és mozzarellával | 140 |
Genovai bazsalikommártás | 141 |
Ciambellone (édes mentőöv) | 141 |
Mantovai hústekercs | 141 |
Portugál csirke | 142 |
Lisszaboni rostélyos | 142 |
Portugál rizs | 143 |
Őszibarack madeirai módon | 143 |
Minestrone (Firenzei) | 143 |
Rizs-minestra | 144 |
Zöldbab olaszosan | 144 |
Makarónisaláta | 144 |
Sajtos brokkoli | 145 |
Bolognai spagetti II. | 145 |
Sugo (Mártás főtt tésztához) III. | 146 |
Palermói sült hal | 146 |
Sügérragus gombócok | 146 |
Grillezett hal | 147 |
Lepényhal olasz módra | 147 |
Töltött pisztráng | 148 |
Paradicsomos nyúl | 148 |
Pármai rakottas | 149 |
Piemonti csirke | 149 |
Sült csirke Pármából | 150 |
Báránysült | 150 |
Sült báránycomb | 150 |
Becsinált báránysült | 151 |
Becsinált báránybelsőségek | 151 |
Báránymirigy | 152 |
Bárány Vadászné-módra | 152 |
Pármai sonkás csirke | 153 |
Húsgombócok paradicsommártásban | 153 |
Ínyenc kacsamájrizottó | 154 |
Milánói rizottó | 154 |
Krumplinudli gombás raguban | 155 |
Vitello tonnato | 155 |
Milánói pacal | 156 |
Olasz pacalleves háziasan | 156 |
Pacal toszkán módon | 156 |
Szicíliai rakott pacal | 157 |
Florentin pacal | 157 |
Borjú- vagy tehénpacal | 158 |
Borjúfodor olasz módra | 158 |
FRITTI | 158 |
Rántott articsóka | 159 |
Rántott velő és borjúmirigy | 159 |
Rántott máj | 160 |
Rántott tökvirág | 160 |
Rántott tintahal | 160 |
Rántott tőkehal | 161 |
Csirkekrokett | 161 |
Bruschetta | 162 |
Klasszikus bruschetta | 162 |
Bruschetta fokhagymakrémmel | 162 |
Pestós bruschetta | 163 |
Gombás bruschetta | 163 |
Panzanella | 163 |
Csirkemájas-gombás bruschetta | 164 |
Paradicsomos sajtfondü | 164 |
CROSTINI receptek | 165 |
Paradicsomos crostini I. | 165 |
Paradicsomos crostini II. | 165 |
Mozzarellás crostini | 166 |
Parmezános crostini | 166 |
Karfiol crostini | 166 |
Gombás crostini | 167 |
Crostini csirkemájjal és szívvel | 167 |
Tonhalas crostini | 168 |
Mozzarella falatkák | 168 |
Velencei rakott palacsinta | 168 |
Dolci (Édességek) | 169 |
Mascarpone (olasz túrókrém) édességekben | 169 |
Tiramisu I. | 169 |
Tiramusi (tojás nélkül) | 169 |
Túrós kávékrém őszibarackkal | 170 |
Zabaione (a legegyszerűbb) | 170 |
Zabaione (alaprecept) | 170 |
Sárgabarackfelfújt | 171 |
Joghurt torta | 171 |
Olasz csokoládébomba | 171 |
Olasz mokkatorta | 172 |
Panna cotta receptek | 173 |
Panna cotta (alapreceptek) | 173 |
Édes zuppa receptek | 173 |
Zuppa inglese (Angol leves) | 173 |
Amaretto, amarettini stb. | 173 |
Amaretti | 174 |
Amaretti II. - Piemont | 174 |
Amorettokrém - Emília | 174 |
Amaretti | 175 |
Amaretto kávé | 175 |
Sajtos csiga | 175 |
Biscotti | 176 |
Genovai rizses szelet | 176 |
Vaníliaparfé karamellöntettel | 177 |
Olasz mogyorós-mézes fagylalt | 177 |
Gyümölcskehely banán fagyival | 177 |
Cassata siciliana (Klasszikus szicíliai édesség) | 178 |
Tiramisu torta (12 szeletes) | 178 |
Dolce vita | 179 |
Csokis sütemény | 179 |
Dolce al Café | 179 |
Gelato (fagylalt) | 180 |
Rumos krokant fagylalt | 180 |
SUGO variációk (mártások tésztákhoz) | 180 |
Húsos mártás I. | 180 |
Mediterrán sugo | 181 |
Sugo carbonara | 181 |
Gombás sugo I. | 181 |
Gombás sugo II. | 181 |
Sajtos sugo | 182 |
Rózsamártás sugo | 182 |
Magro sugo | 182 |
Sugo (Mártás főtt tésztához) | 182 |
Amatricana | 183 |
Gombás tortellini sugo | 183 |
Pestok | 183 |
Pesto I. | 183 |
Erős pesto | 184 |
Diós pesto | 184 |
Pesto Genovese (Genovai mártás) | 184 |
Peperonata | 185 |
Pesto Genovese II. | 185 |
Bagna Caoda | 185 |
Polenta (Az olaszok puliszkája) | 186 |
Polenta I. | 186 |
Polenta sajttal átsütve | 186 |
Gorgonzolás polenta | 187 |
Sonkás polenta | 187 |
Saláták | 187 |
Passo Rollei paprikasaláta | 187 |
Vinaigrette mártás | 188 |
Caprese | 188 |
Ligúr saláta | 188 |
Zöld saláta feta sajttal | 189 |
Caprisaláta szardellával | 189 |
Paradicsomos, ruccolás tésztasaláta | 189 |
Olasz Sajtok ismertetése | 190 |
Bel Paese | 190 |
Caciocavallo | 190 |
Dolcelatte | 190 |
Fontina | 191 |
Gorgonzola | 191 |
Mascarpone | 191 |
Mozzarella | 191 |
Parmezán | 192 |
Pecorino | 192 |
Provolone | 192 |
Ricotta | 193 |
Stracchino | 193 |
Olasz sajtok tálalása | 193 |
Grissini és társai (Olasz pékség) | 194 |
Grissini I. | 194 |
Grissini II. | 194 |
Panco santo (Szent kenyér) | 195 |
Fügés kenyér | 195 |
A híres balzsamecet | 195 |
Az eredeti Aceto balsamico tradizionale | 196 |
Gnocchi mákkal és balzsamos ecetes eperrel | 196 |
Ételszótár | 197 |