Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve | 5 |
A húsok főzéshez, sütéshez való előkészítése | 8 |
A húsok lemosása | 8 |
A húsok darabolása és aprítása | 8 |
A húsok szeletelése | 9 |
A húsok tűzdelése (spékelés) | 10 |
A húsok megtöltése | 10 |
Formaadás | 12 |
A szárnyasok lemosása | 13 |
A szárnyasoké s vadszárnyasok célszerű felhasználásáról | 13 |
A szárnyasok főzés-sütéshez való előkészítése | 14 |
A szárnyasok tűzdelése | 16 |
A szárnyasok megtöltése | 16 |
A szárnyasok formázása | 17 |
A halakról | 18 |
A halak tisztítása | 18 |
A halak bontása | 19 |
A halak kiszálkázása | 21 |
A halak szeletelése és darabolása | 22 |
A főzelék- és zöldségfélék tisztítása | 23 |
A főzelék- és zöldségfélék aprítása, vágása | 26 |
A burgonya aprításának és vágásának módjai | 28 |
Levesek | 29 |
Húsleves | 29 |
Erőleves | 30 |
Csontleves | 31 |
Újházy-tyúkleves | 32 |
Libaleves | 32 |
Tarhonya- vagy reszelttészta-leves | 33 |
Burgonyaleves | 34 |
Burgonyapüré-leves | 34 |
Zöldségleves | 35 |
Zöldségkrémleves | 35 |
Fejtettbab-leves | 36 |
Lencseleves | 36 |
"Bélelt húsos" leves | 37 |
Hamis gulyásleves | 38 |
Sárgaborsópüré-leves | 38 |
Lebbencsleves | 39 |
Zöldborsóleves | 40 |
Karfiolleves | 40 |
Spárgaleves | 41 |
Szárnyasragu-leves | 41 |
Frankfurti leves | 42 |
Sóskaleves | 43 |
Paradicsomleves | 43 |
Paradicsomleves sajtgaluskával | 44 |
Zellerkrémleves | 44 |
Gombaleves | 45 |
Savanyúkáposzta-leves | 45 |
Palócleves | 46 |
Gulyásleves | 46 |
Windsorleves | 47 |
Savanyú tojásleves | 48 |
A világ legegyszerűbb sajtlevese | 48 |
Sajtkrémleves | 49 |
Erőleves sajtos-túrós galuskával | 49 |
Bográcsgulyás (kora őszi, téli étel) | 50 |
Görög paradicsomleves | 51 |
Húsgombócleves | 51 |
Citromos nyúlleves | 52 |
Húsvéti leves | 53 |
Bableves | 53 |
Káposztás húsleves | 53 |
Bográcsgulyás konzervből | 54 |
Sonkagulyás | 55 |
Kéttányéros sertéscsülökleves | 56 |
Palócleves | 56 |
Szabolcsi tárkonyos bableves | 57 |
Bableves savanyú káposztával | 58 |
Döbrentei bableves | 58 |
Ír ürügulyás | 59 |
Főzelékek | 60 |
Lencsefőzelék | 60 |
Tavaszi főzelék | 61 |
Finomfőzelék | 61 |
Parajfőzelék | 62 |
Különleges parajfőzelék | 62 |
Tejfölös tökfőzelék | 63 |
Kelkáposzta-főzelék | 64 |
Zöldborsófőzelék | 65 |
Sóskafőzelék | 66 |
Lencsefőzelék | 67 |
Brokkoli morzsában (lengyel étel) | 67 |
tejfölös burgonyafőzelék | 69 |
Paradicsomos tökfőzelék | 69 |
Kapros patisszonfőzelék | 70 |
Paradicsomos gomba | 71 |
Bácskai káposzta | 72 |
Fejeskáposzta-főzelék | 72 |
Savanyúkáposzta-főzelék | 73 |
Babos káposzta | 74 |
Kínaikel-főzelék | 74 |
Kelbimbófőzelék | 75 |
Tárkonyos káposzta | 76 |
Joghurtos kelbimbó | 76 |
Tavaszi zöldfőzelék | 77 |
Karotta (sárgarépa-) főzelék | 77 |
Tejfölös-paprikás karfiol | 78 |
Karfiol (kelvirág)-főzelék | 78 |
Gombás karfiol | 79 |
Sajtos karfiol | 80 |
Szójafőzelék | 80 |
Tejszínes spárga | 81 |
Brokkolifőzelék | 82 |
Zellerfőzelék | 82 |
Zöldbabfőzelék | 83 |
Kefires karfiol | 83 |
Citromos zöldbabfőzelék | 84 |
Meggyes zöldbabfőzelék | 84 |
Paradicsomos zöldbab | 85 |
Tejfölös szárazbabfőzelék | 85 |
Hagymás tört bab | 86 |
Köretek | 87 |
Bimbós kel vajjal (angol módon) | 87 |
Bimbós kel angolszalonnával | 87 |
Sörös tócsni | 88 |
Sörös krémsajttal töltött burgonya | 88 |
Óvári burgonya | 89 |
Szemes bab amerikai módon | 90 |
Slambuc, öröm, betyáors, handabakáré, topogó | 90 |
Gesztenye párolva | 91 |
Sárgaborsó pirítva | 92 |
Vegyes finomköret (párizsi köret) | 92 |
Reszelt pirított burgonya | 93 |
Brokkoli vajban párolva (francia módon) | 94 |
Csemegekukorica (amerikai módon) | 94 |
Párolt káposzta | 95 |
Pezsgős káposzta | 96 |
Sárgarépapuding | 96 |
Rakott burgonya (francia módon) | 97 |
Sárgarépa zöldborsóval töltve | 98 |
Tojásos burgonyapüré (pommes duchesse) | 98 |
Batthány-rizs | 99 |
Rizibizi | 99 |
Kenyértészta szalvétában | 100 |
Galuska | 100 |
Tarhonya gombával | 101 |
Zsemlegombóc | 102 |
Túrós galuska | 103 |
Káposztás krokett | 103 |
Tojásos rizottó | 104 |
Burgonyakrokett | 104 |
Marhahúsnyárs | 105 |
Pezsgős párolt káposzta | 106 |
Joghurtos zöldségtál sült húsokhoz (francia módra) | 106 |
Előételek | 108 |
Meleg sajtkrém vajas gondolában | 108 |
Velőrózsák rokfortkrémmel | 109 |
Camembert sajtos (gombával, sonkával, spárgával) | 109 |
Csiperkegomba "orly" módon | 110 |
Petrezselymes omlett | 111 |
Padlizsánszeletek sajtos burokban | 111 |
Sajtjava sonkával, gombával töltve | 112 |
Gyors omlett | 112 |
Májjal töltött tojás (sütőben sütve) | 113 |
Sonkás töltött tojás | 113 |
Cukkinis tojás | 114 |
Bundában sült töltött tojás | 115 |
Buggyantott tojás curryvel | 115 |
Sajtsalátával töltött paradicsompaprika (behűtve az igazi) | 116 |
Töltött tojás | 117 |
Sajtsaláta saját kedvemre | 117 |
Firenzei töltött tojás | 118 |
Tormakrémmel töltött tojás | 119 |
Chester-fánk | 119 |
Sajtos fánk | 120 |
Walesi kenyér | 120 |
Gombás rántott palacsinta | 121 |
Őrségi kolbászos palacsinta | 121 |
Zöld palacsinta | 122 |
Rusztikus camembert toast | 122 |
Gombás morzsa | 123 |
Mogyorós csirkesaláta | 123 |
Magyaros hússaláta | 124 |
Gödöllői töltöttjérce-tál | 124 |
Hideg jérce "marschall" módon | 125 |
Hideg csabai sertéskaraj | 126 |
Hideg kalocsai sertéskaraj | 127 |
Hideg töltött oldalas | 128 |
Gyorsan készíthető ételek | 129 |
Hajdúsági számadó juhász burgonya | 129 |
Rizses virsli háziasszony módra | 130 |
Töltött karalábé sajtburokban | 131 |
Sajtos lepény articsókával | 132 |
Kapros rakott patisszon gombával | 133 |
Franciás padlizsán | 133 |
Csőben sült kelvirág sonkával | 134 |
Sült tojás konyhakertész módra | 135 |
Sonkás kelvirág tejfölösen | 135 |
Húspástétom (vitaminokkal) | 136 |
"Szaftos 42-es" | 137 |
Vagdalt hús bormártásban | 138 |
Édes-savanyú káposzta | 139 |
Pörkölt nyugati módra | 139 |
Birsalmás tepsis hús | 140 |
Töltött csülök | 141 |
Húsos pogácsa | 141 |
Patiszony (csillagtök) töltve | 142 |
Húsfelfújt | 142 |
Rakott makaróni | 143 |
Sajtos-húsos palacsinta | 144 |
Húsos palacsinta joghurtmártással | 144 |
Gombafejek sajtos morzsában túróval | 145 |
Túrós sült gomba sajtkalappal | 146 |
Gombás párizsis puffancs | 146 |
Sertésérmék jóasszony módra | 147 |
Gombás sertésborda | 148 |
Saláták | 149 |
Majonézes burgonyasaláta | 149 |
Vöröscékla-saláta | 149 |
Uborkasaláta | 150 |
Lencsesaláta | 150 |
Őszi saláta | 151 |
Nyerssaláta-tál | 151 |
Cékla és zeller vegyesen | 152 |
Tejfölös uborkasaláta | 153 |
Paradicsomsaláta | 153 |
Franciasaláta | 153 |
Babsaláta | 155 |
Majonézes zellersaláta | 155 |
Mártások | 156 |
Barnamártás | 156 |
Besamelmártás | 157 |
Bormártás | 157 |
Cumberland mártás | 158 |
Csíki mártás | 158 |
Ecetes mártás | 159 |
Majonéz (olaj- vagy alapmártás) | 159 |
Metélőhagyma-mártás | 160 |
Finom mártás | 161 |
Magyaros mártás | 161 |
Besamelmártás II. | 162 |
Bársonyos mártás (velouté) | 162 |
Brazil mártás | 162 |
Gribich-mártás | 163 |
Majonézmártás II. | 163 |
Narancsmártás | 164 |
Olasz mártás | 165 |
Hollandi mártás (vajmártás) | 165 |
Remoulade-mártás | 166 |
Tartármártás | 166 |
Tormamártás | 167 |
Tejfölmártás | 167 |
Halételek | 168 |
Harcsafilé (vörösboros almával) | 168 |
Ponytfilé "csőben" sütve | 168 |
Olaszos pontyszeletek | 169 |
Pontyfilé "csőben sütve" | 170 |
Vízimolnár pontypaprikás | 171 |
Tiszai paprikás ponty | 171 |
Ponty "jóasszony" módra | 172 |
Ponty "matróz" módra | 173 |
Kömlődi halászlé | 173 |
Halászlé halgaluskával | 174 |
Tiszai halászlé (vegyes halból) | 175 |
harcsafilé | 175 |
Fokhagymás csuka gombás burgonyával | 176 |
Süllőszelet sörtésztában | 177 |
Cseh ponty | 178 |
Úsztatott csuka szardellával | 178 |
Gombás fogas "csőben" | 179 |
Fokhagymás boros harcsa | 180 |
Görög ponty | 180 |
Kocsonyázott pisztráng "tokaji" lében | 181 |
Badacsonyi süllő mazsolával | 182 |
Finn töltött csuka | 182 |
Plakíja (bolgár étel) | 183 |
Norvég heringsmauz | 184 |
Harcsa "othello" Ízlésére | 184 |
Szárnyasételek | 185 |
Libamájszeletek roston, sült almával | 185 |
Velencei csirke | 186 |
Marinált csirkecombok | 186 |
Amerikai zsenge kacsasült | 187 |
Vörösboros schwarzsauer | 188 |
Vörösboros töltött kacsa | 188 |
Pulykasült - nagymama kedvére | 189 |
Likőrös pecsenyekacsasült | 190 |
Sült csirke fehérlében | 191 |
Ananászos csirkecombok | 191 |
Bajor sörös kakas | 192 |
Angol pulykasült | 193 |
Kacsasült aszalt szilvával-mandarinnal | 194 |
Jonatánnal töltött tyúk | 195 |
"Piedone-babos" libaaprólék | 196 |
Töltött pulykaszeletek | 196 |
Otthonias grillcsibe | 197 |
Elszászi kacsasült | 198 |
Sörben párolt "zacskós pipi" | 198 |
Szőlősgazda pulykamell | 199 |
Nemzetközi szárnyas ételek | 200 |
Ausztrál pulykamell | 200 |
Pulykarakottas (angol) | 201 |
Pulykasült (lengyel) | 201 |
Kaliforniai pulykamellfilé (amerikai) | 202 |
Kínai csirkemellfilé | 203 |
Kanadai pulykamell | 204 |
Francia rántott csirkemell | 204 |
Pecsenyekacsa mandulával (kínai) | 205 |
Borjú-marhahús ételek | 206 |
Rizságyas marhahús | 206 |
Borjúcsülök "provánszi" módra | 207 |
Burgonyapürés vagdalt | 207 |
Marhalábszár krémmártásban | 208 |
Részeges-almás marhafelsál | 209 |
Mészáros tokány | 209 |
Borjúhúsos pástétom (télen-nyáron fogyasztható) | 210 |
Párolt marhalábszár | 211 |
Debreceni tokány | 212 |
Szőlőlevélbe töltött "tehénhús" | 212 |
Pityókás borjúcsülök | 213 |
Tatár beefsteak (nem darált, vágott eredeti) | 214 |
Rakott burgonya | 215 |
Fóliás meglepi | 216 |
Mitite kolbászkák roston sütve | 216 |
Mentás húspástétom | 217 |
Töltött sárga paprika | 219 |
Csevapcsicsa roston sütve | 220 |
Pikáns töltött cukkini | 220 |
Madeirás marhafelsál | 221 |
Marha-roulette | 222 |
Szójás marharagu | 223 |
Rizlingben párolt marhafelsál | 223 |
Húslepény "tojáslében" | 224 |
"Malátalében" úsztatott marhahús | 225 |
Vargányás marhacsíkok | 226 |
"Ébresztős" marhafelsál | 226 |
Főtt marhahús "erdélyi" sommártással | 227 |
Ököruszály krémmártással | 228 |
Olajbogyóval párolt rostélyos | 229 |
Ökörhús a góbék kedvére | 229 |
Marhahús prád | 230 |
Tatárhús magyarosan | 231 |
bárány- és ürühúsból készült ételek | 232 |
Bárány agyagedényben | 232 |
Jemeni roston sült birkacomb | 233 |
Ürü csülökhús "marosvásárhelyi" módon | 233 |
Báránycsülök sertéshálóban | 234 |
Mustban párolt báránycomb | 235 |
Ürü hátsó csülökhús "angolosan" | 236 |
Báránylapocka veseraguval | 236 |
Báránypörkölt "erdélyiesen" | 237 |
Szíriai joghurtos pecsenye | 238 |
Sertésételek | 239 |
Hargitai sertésborda (erdélyi) | 239 |
Bőrös malackaraj | 240 |
Füstölt sonka bormártásban (téli étel) | 241 |
Citromos rántott borda | 241 |
Vaddisznóborda savanyú káposztás ágyon | 242 |
Kolbászhúsos sertéskaraj (töltésből kimaradt húsból) | 243 |
Szüzsült joghurtos fehérborban | 244 |
Sertéscsülök bajorosan | 244 |
Sertéskocsonya | 245 |
Sertéscsülökragu | 246 |
Velőropogós | 247 |
Húsos-túrós lepény | 247 |
Formázott húspuding | 248 |
Sertésnyelv vörös lében | 249 |
Párolt "burgundi sonka" | 249 |
Bigos (lengyel étel) | 250 |
"Tordai" sertéscsülök | 251 |
Erdélyi sertéscsülök | 252 |
Magyaros húspástétom | 252 |
Zólyomi füstölt hús (szlovák) | 253 |
"Juhászné" csülök | 254 |
Svéd sonka | 254 |
Fahada (asztúriai sólet) | 255 |
"Bilbaói" bab | 256 |
Mandulás-babos | 257 |
Szaftos töltött káposzta | 257 |
Sült füstölt sertéscsülök | 258 |
Gombás-májas sertésdió (a sertéscomb része) | 259 |
Zöldmártásos sertésfrikandó (a comb része) | 260 |
Vitaminozott sertéslapocka | 261 |
Igazi pörkölt sertés (a húst a zsiradékon pirítjuk) | 261 |
Tejfölös-hagymás sertéscomb | 262 |
Tejfölös malaccsülök | 263 |
Füstölt csülök "soproniasan" | 263 |
Sajtos-hagymás füstölt csülök | 264 |
Sajttal töltött füstölt csülök | 265 |
Sertéscsülök "ahogy a hentesek készítik" | 265 |
Füstölt sajtos-túrós vagdaltkosárka | 266 |
Kapros sertéscomb | 267 |
Töltött sertésláb | 267 |
Kolbászkák roston | 268 |
Csürdöngölős | 269 |
Majoránnás sertéstokány | 269 |
Szüzsült sajtos fehérborban | 270 |
Belga sajtos-tejes ragu | 270 |
"Ezer sziget" szűzfilé | 271 |
Pogácsatésztában sült sertésjava sajttal | 272 |
Ropogós bőrös sertéskaraj | 273 |
Fokhagymás tekercs | 274 |
Göcseji pecsenye | 274 |
Bújtatott "káplán" kotlett | 275 |
Sajtrkémes vagdalt | 276 |
Lasagna (eredeti olasz) | 276 |
Sonkás pizza gyümölccsel | 277 |
Sonkás rakott káposzta | 278 |
Rántott "finomított" hús | 279 |
Húsos töltött batyu | 279 |
Töltött húspogácsa | 280 |
Stefánia vagdalt húsrúd | 281 |
Bátonyterenyei pecsenye | 281 |
Sajtos-húsos palacsinta | 282 |
Húsos derelye | 283 |
Belsőségek | 284 |
Körmös pacal | 284 |
Pirított sertésmáj | 285 |
Pirított vese velővel | 285 |
Vörösboros tüzdelt máj | 286 |
marsallmáj | 287 |
Sertésragu "indiai" módra | 287 |
Vörösvári gombás | 288 |
Szűzpecsenye | 289 |
Disznótoros házilag | 290 |
Friss házikolbász (azonnal süthető) | 290 |
Májas hurka | 291 |
Véres hurka | 292 |
Tészták, édességek | 293 |
Kókuszszalámi | 293 |
Rigó jancsi | 293 |
Jonatántorta | 294 |
Sajttorta friss gyümölccsel | 295 |
Körte "Kati" kedvére | 296 |
Pityókás piskóta | 296 |
Szőlős tejberizs | 297 |
Diós puding borhabbal | 297 |
Elszászi almatorta | 298 |
Hajtogatott "töpörtyűs" pogácsa | 299 |
Gyúrt porhanyós tészta alap | 299 |
Almaszörbet | 300 |
Almafánk | 300 |
Ropogós hájas | 301 |
Omlós diós-hájas kifli | 301 |
Rebarbarás epertorta | 302 |
Feketeszedres női szeszély (bármilyen szederből is készíthető) | 303 |
Faepres lepény (készülhet seima eperből is) | 303 |
Vadkörtetorta (sima körtéből is lehet) | 304 |
Habtorta (feketeribiszkéből) | 305 |
Tejszínhabos szamócatorta | 306 |
Tésztába ejtett szeder | 306 |
Erdei málnás gyümölcsrizs | 307 |
Erdei ribizlis lepény | 307 |
Berkenyés kígyórétes | 308 |
Habos málnatorta | 309 |
Málnás habcsóktorta | 310 |
Berkenyés borkrémtekercs | 310 |
Túrótorta vadalmával (sima almával is készíthető) | 311 |
Katika szelet | 312 |
Csipkebogyós "boszorkány" pogi | 312 |
Mandulás sütemény (kb. 30 db) | 313 |
Kukoricás süti rumos körtével | 313 |
Képviselőfánk csipkeízes krémmel | 314 |
leveles hájas tészta | 315 |
Hájas tészta krémeslapnak | 315 |
Almás édes gyúrt tészta | 316 |
Hájas tészta krémeslapnak | 315 |
Almás édes gyúrt tészta | 316 |
Masánszky-rizsfelfújt | 316 |
Sárközi almás-diós rétes | 317 |
Almatorta - "Mama" kedvence | 318 |
Alma "héra" kedvére | 318 |
Túrós "fedeles" lepény | 319 |
Egervári göngyölt palacsinta | 320 |
Almás palacsintatorta | 320 |
Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta) | 321 |
Almás gombós | 322 |
Almás lepény | 322 |
Reszelt almás sütemény | 323 |
Nyírségi tökös-almás rétes | 323 |
Tejszínes-gyümölcsös lepény | 324 |
Káposztás lepény | 324 |
Vajas-leveles alaptészta | 325 |
Tápláló krém gyerekeknek | 326 |
Aprósüti gyerekeknek | 326 |
Tiroli almás rétes | 327 |
Epres joghurtkrém | 328 |
Apák kedvence | 328 |
Mákos kevert kalács | 329 |
Hajós linzer | 330 |
Kürtöskalács | 330 |
Házilag készített rétestészta | 331 |
Sváb pogácsa | 332 |
Nagypénteki perec (de bármikor készíthetjük) | 333 |
Palacsintatészta (sima alap) | 333 |
Csúsztatott palacsinta | 334 |
Daramorzsa | 335 |
Császármorzsa | 335 |
Almás habos palacsinta | 336 |
Karikás palacsintabélés | 336 |
Rakott palacsinta | 337 |
Egyszerű édes mézes | 338 |
Mézespogácsa-figurák | 338 |
Karamellás mézes | 339 |
Mézes sütemény tehéntúróval, naranccsal | 340 |
Tejes kalács | 341 |
Gyümölcsös mézes kalács | 342 |
Leveles vajas tészta | 342 |
Omlós, rumos figurák | 343 |
Fatörzs (egyszerű elkészíteni, csak egyszer próbálja ki!) | 344 |
Omlós káposztás pogácsa | 345 |
Juhtúrós pogácsa | 345 |
Töltött leveles fánk | 346 |
Joghurttorta | 347 |
Sajtos-sonkás párnácskák | 347 |
Húsos párnacsücske | 348 |
Kelt torta | 349 |
Szilvás túrótorta sütés nélkül | 349 |
Cseresznyetorta | 350 |
Marcipánfré | 351 |
Szőlős pohárkrém | 351 |
Rizsalagút | 352 |
Sajtos roló | 353 |
Gyümölcsös túróalagút | 353 |
Befőzési tanácsok | 355 |
Befőttek | 361 |
Eperbefőtt | 361 |
Cseresznye saját lében | 361 |
Szódavizes cseresznye | 362 |
Szódavizes meggy | 362 |
Meggybefőtt polisweettel | 362 |
Magozott meggy cukor nélkül | 363 |
Pirosribizli-befőtt | 363 |
Meggy nyersen | 364 |
Szederbefőtt | 364 |
Ribizli levesekhez, süteményekhez | 364 |
Feketeribizli-befőtt | 365 |
Szilva vagy ringló napon érlelve | 365 |
Alma süteményekhez | 365 |
Alma süteményekhez cukor nélkül | 366 |
Sárgadinnyebefőtt | 366 |
Őszibarackbefőtt | 367 |
Piros aranyalmabefőtt | 367 |
Áfonyabefőtt | 368 |
Zöld dió cukorban | 368 |
Zöld mandula cukorban | 369 |
Sárgabarackdzsem főzés nélkül | 369 |
Kivis almalekvár mézzel | 370 |
Almazselé citrommal | 370 |
Narancsdzsem | 371 |
Birsalmasajt | 371 |
Kandírozott gyümölcs | 372 |
Ketchup | 372 |
Paradicsomos pritaminpaprika | 373 |
Darált pritaminpaprika | 373 |
Tölteni való zöldpaprika paradicsomban | 374 |
Natúr lecsó | 374 |
Élelmiszerek fagyasztása | 375 |
Praktikák | 378 |
Fűszerkeverék-ajánlatok | 382 |