1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve

A mesterszakács féltve őrzött receptjei/Levesek, főzelékek, mártások, főételek és sütemények

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 413 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9409-73-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Bártfai Laci Bácsit - közismertebb nevén "Bajuszt" -, családunk kedvenc mesterszakácsát megpróbáltuk rábeszélni, hogy ossza meg a kedves Olvasókkal és háziasszonyokkal a féltve őrzött, hosszú évek óta gyűjtögetett, legkedvesebb receptjeit.
Laci Bácsi gondolkodott egy keveset, majd gondosan kiválogatta a legjobb, legkönnyebben elkészíthető étkeit, és eljuttatta hozzánk.
Még felsorolni sem könnyű, mennyi finomság jutott a kezünkbe: húsételek, mártások, tészták, köretek, szószok, levesek, főzelékek, egytálételek, befőttek, sütemények és lekvárok - hogy csak a legjavát említsük!
De szó esik többek között a húsok sütéshez, főzéshez való előkészítéséről, a halak, szárnyasok, zöldségfélék tisztításáról, szeleteléséről, továbbá a finomságok tűzdeléséről, pácolásáról, és a különböző elkészítési praktikákról is.
Mi úgy érezzük, a kilátásaink nem rosszak egy jó ebédre, így nekünk már csak egyetlen dolgunk maradt hátra: Kellemes jó étvágyat kívánunk! - ahogy Laci Bácsi mondaná.

Tartalom

Bártfai Laci Bácsi nagy szakácskönyve5
A húsok főzéshez, sütéshez való előkészítése8
A húsok lemosása8
A húsok darabolása és aprítása8
A húsok szeletelése9
A húsok tűzdelése (spékelés)10
A húsok megtöltése10
Formaadás12
A szárnyasok lemosása13
A szárnyasok és vadszárnyasok célszerű felhasználásáról13
A szárnyasok főzés-sütéshez való előkészítése14
A szárnyasok tűzdelése16
A szárnyasok megtöltése16
A szárnyasok formázása17
A halakról18
A halak tisztítása18
A halak bontása19
A halak kiszálkázása21
A halak szeletelése és darabolása22
A főzelék- és zöldségfélék tisztítása22
A főzelék- és zöldségfélék aprítása, vágása26
A burgonya aprításának és vágásának módai27
Levesek29
Húsleves29
Erőleves30
Csontleves31
Újházy-tyúkhúsleves32
Libaleves32
Tarhonya- vagy reszelttészta-leves33
Burgonyaleves34
Burgonyapüré-leves34
Zöldségleves35
Zöldségkrémleves35
Fejtettbab-leves36
Lencseleves36
Sárgaborsópüré-leves37
Hamis gulyásleves38
"Bélelt húsos"leves38
Lebbencsleves39
Zöldborsóleves40
Szárnyasragu-leves40
Karfiolleves41
Spárgaleves41
Sóskaleves42
Paradicsomleves43
Paradicsomleves sajtgaluskával43
Frankfurti leves44
Gombaleves44
Zellerkrémleves45
Savanyúkáposzta-leves46
Palócleves46
Gulyásleves47
Savanyú tojásleves47
Windsdorleves47
A világ legegyszerűbb sajtlevese48
Sajtkrémleves49
Erőleves sajtos-túrós galuskával50
Görög paradicsomleves50
Húsgombócleves51
Citromos nyúlleves51
Bográcsgyulyás (kora őszi, téli étel)52
Húsvéti leves53
Bableves53
Káposztás húsleves54
Bográcsgulyás konzervből54
Sonkagulyás55
Kéttányéros sertéscsülökleves56
Pergelt leves56
Palócleves57
Ír ürügulyás58
Döbrentei bableves58
Szabolcsi tárkonyos bableves59
Bableves savanyú káposztával60
Főzelékek61
Lencsefőzelék61
Finomfőzelék62
Tavaszi főzelék62
Parajfőzelék63
Különleges parajfőzelék63
Tejfölös tökfőzelék64
Kelkápozsta-főzelék65
Zöldborsófőzelék66
Sóskafőzelék67
Lencsefőzelék68
Brokkoli morzsában (lengyel étel)68
Tejfölös burgonyafőzelék69
Paradicsomos burgonyafőzelék70
Paradicsomos tökfőzelék70
Kapros patisszonfőzelék71
Paradicsomos gomba72
Paradicsomos káposzta72
Bácskai káposzta73
Fejeskáposzta-főzelék73
Savanyúkáposzta-főzelék74
Tárkonyos káposzta75
Babos káposzta75
Kínaikel-főzelék76
Kelbimbófőzelék77
Joghurtos kelbimbó77
Tavaszi zöldfőzelék78
Karotta (sárgarépa-) főzelék79
Karfiol (kelvirág-) főzelék79
Tejfölös-paprikás karfiol80
Sajtos karfiol80
Kefires karfiol81
Gombás karfiol81
Brokkolifőzelék82
Szójafőzelék83
Tejszínes spárga83
Zellerfőzelék84
Zöldbabfőzelék85
Citromos zöldbabfőzelék85
Meggyes zöldbabfőzelék86
Paradicsomos zöldbab86
Tejfölös szárazbabfőzelék87
Hagymás tört bab87
Köretek89
Reszelt pirított burgonya89
Sörös krémsajttal töltött burgonya90
Sörös tócsni90
Óvári burgonya91
Sárgaborsó pirítva91
Slambuc, öhöm, betyáros, hadabakáré, topogó92
Szemes bab amerikai módon93
Gesztenye párolva93
Vegyes finomköret (párizsi köre)94
Bimbós kel angolszalonnával95
Bimbós kel vajjal (angol módon)95
Brokkoli vajban párolva (francia módon)96
Csemegekukorica (amerikai módon)96
Pezsgős káposzta97
Párolt káposzta98
Sárgarépapuding98
Sárgarépa zöldborsóval töltve99
Rakott burgonya (francia módon)100
Tojásos burgonyapüré (pommes duchesse)100
Batthyány-rizs101
Rizibizi101
Kenyértészta szalvétában102
Galuska103
Tarhonya gombával103
Túrós galuska104
Zsemlegombóc105
Káposztás krokett105
Burgonyakrokett106
Marhahúsnyárs107
Pezsgős párolt káposzta107
Tojásos rizottó108
Joghurtos zöldségtál sült húsokhoz (francia módra)109
Citromos spárga109
Morzsás kelbimbó (lengyel étel)110
Előételek111
Meleg sajtkrém vajas gondolában111
Camembert sajtos (gombával, sonkával, spárgával)112
Sajtjava sonkával, gombával töltve112
Velőrózsák rokfortkrémmel113
Padlizsánszeletek sajtos burokban114
Csiperkegomba "Orly" módon114
Petrezselymes omlett114
Gyors omlett115
Májjal töltött tojás (sütőben sütve)116
Sonkás töltött tojás117
Bundában sült töltött tojás117
Cukkinis tojás118
Buggyantott tojás curryvel118
Sajtsalátával töltött paradicsompaprika (behűtve az igazi)119
Sajtsaláta saját kedvemre120
Töltött tojás121
Tormakrémmel töltött tojás121
Firenzei töltött tojás122
Sajtos fánk122
Chester-fánk123
Walesi kenyér123
Gombás rántott palacsinta124
Őrségi kolbászos palacsinta125
Zöld palacsinta125
Gombás morzsa125
Rusztikus camembert toast126
Mogyorós csirkesaláta127
Magyaros hússaláta127
Gödöllői töltöttjérce-tál128
Hideg jérce "Marschall" módon129
Hideg csabai sertéskaraj129
Hideg kalocsai sertéskaraj130
Hideg töltött oldalas131
Gyorsan készíthető ételek133
Hajdúsági számadó juhász burgonya133
Rizses virsli háziasszony módra134
Töltött karalábé sajtburokban135
Sajtos lepény articsókával136
Kapros rakott patisson gombával137
Franciás padlizsán137
Csőbensült kelvirág sonkával138
Sült tojás konyhakertész módra139
Sonkás kelvirág sonkával138
Sült tojás konhakertész módra139
Sonkás kelvirág tejfölösen139
Húspástétom (vitaminokkal)140
"Szaftos 42-es"141
Édes savanyú káposzta142
Vagdalt hús bormártásban142
Pörkölt nyugati módra143
Töltött csülök144
Birsalmás tepsis hús144
Húsos pogácsa145
Patisszon (csillagtök) töltve146
Húsfelfújt146
Húsos palacsinta joghurtmártással147
Rakott makaróni147
Sajtos-húsos palacsinta148
Túrós sült gomba sajtkalappal149
Gombafejek sajtos morzsában túróval149
Gombás párizsis puffancs150
Sertésérmék jó asszony módra151
Gombás sertésborda152
Saláták153
Majonézes burgonyasaláta153
Vöröscékla-saláta153
Uborkasaláta154
Lencsesaláta154
Őszi saláta155
Nyerssaláta-tál155
Tejfölös uborkasaláta156
Paradicsomsaláta156
Majonézes zellersaláta157
Babsaláta157
Franciasaláta158
Cékla és zeller vegyesen159
Mártások161
Barnamártás161
Besamelmártás162
Bormártás162
Cumberland mártás163
Csíki mártás163
Ecetes mártás164
Finom mártás164
Magyaros mártás165
Majonéz (olaj- vagy alapmártás)165
Metélőhagyma-mártás166
Besamelmártás II.167
Bársonyos mártás (Velouté)167
Brazil mártás168
Gribich-mártás168
Majonézmártás II.169
Narancsmártás169
Olasz mártás170
Remoulade-mártás170
Tartármártás171
Tejfölmártás171
Tormamártás172
Hollandi mártás (vajmártás)172
Fehér hagymamártás173
Halételek174
Pontyfilé "csőben" sütve174
Harcsafilé (vörösboros almával)175
Olaszos pontyszeletek175
Vízimolnár pontypaprikás176
Tiszai paprikás ponty177
Pontyfilé "csőben sütve"177
Ponty "Matróz" módra178
Ponty "jó asszony" módra179
Kömlődik halászlé179
Harcsafilé180
Tiszai halászlé (vegyes halból)181
Halászlé halgaluskával181
Úsztatott csuka szardellával182
Fokhagymás csuka gombás burgonyával183
Cseh ponty184
Süllőszelet sörtésztában184
Fokhagymás boros harcsa185
Görög ponty186
Gombás fogas "csőben"186
Badacsonyi süllő mazsolával187
Kocsonyázott pisztráng "Tokaji" lében188
Finn töltött csuka189
Norvég heringsmauz189
Plakíja (bolgár étel)190
Harcsa "Othello" ízlésére190
Szárnyasételek192
Marinált csirkecombok192
Velencei csirke192
Libamájszeletek roston, sült almával193
Amerikai zsenge kacsasült194
Vörösboros Schwarzsauer195
Vörösboros töltött kacsa195
Pulykasült - nagymama kedvére196
Sült csirke fehérlében197
Likőrös pecsenyekacsasült198
Ananászos csirkecombok198
Bajor sörös kakas199
Angol pulykasült200
Jonatánnal töltött tyúk201
Kacsasült aszalt szilvával - mandarinnal202
"Piedone-babos" libaaprólék203
Töltött pulykaszeletek204
Otthonias grillcsibe204
Elzászi kacsasült205
Sörben párolt "zacskós pipi"206
Szőlősgazda pulykamell206
Nemzetközi szárnyas ételek208
Pulykarakottas (angol)208
Pulykasült (lengyel)208
Ausztrál pulykamell209
Kaliforniai pulykamellfilé (amerikai)210
Kanadai pulykamell211
Kínai csirkemellfilé212
Francia rántott csirkemell212
Pecsenyekacsa mandulával (kínai)213
Borjú-marhahús ételek214
Rizságyas marhahús214
Borjúcsülök "provanszi" módra215
Burgonyapürés vagdalt215
Párolt marhalábszár216
Borjúhúsos pástétom (télen-nyáron fogyasztható)217
Marhalábszár krémmártásban218
Mészáros tokány218
Részeges-almás marhafelsál219
Debreceni tokány220
Szőlőlevélbe töltött "tehénhús"221
Pityókás borjúcsülök221
Tatár beefsteak (nem darált, vágott eredeti)222
Rakott burgonya223
Mentás húspástétom224
Fóliás meglepi225
Mitite kolbászkák roston sütve225
Scsevapcsicsa roston sütve226
Savanyú vetrece227
Töltött sárga paprika228
Pikáns töltött cukkini228
Marha-roulette239
Madeirás marhafelsál230
Szójás marharagu231
Rizlingben párolt marhafelsál231
Húslepény "tojáslében"232
Pásztorgombóc233
Vargányás marhacsíkok234
"Malátalében" úsztatott marhahús235
"Ébresztős" marhafelsál235
Főtt marhahús "erdélyi" sommártással236
Olajbogyóval párolt rostélyos237
Ököruszály krémmártással237
Ökörhús a góbék kedvére238
Marhahús prád239
Tatárhús magyarosan239
Bárány- és ürühúsból készült ételek240
Bárány agyagedényben240
Mustban párolt báránycomb241
Báránycsülök sertéshálóban242
Ürü hátsó csülökhús "angolosan"243
Ürü csülökhús "Marosvásárhelyi" módon243
Báránypörkölt "Erdélyiesen"244
Bárnylapocka veseraguval245
Jemeni roston sült birkacomb246
Szíriai joghurtos pecsenye246
Sertésételek247
Hargitai sertésborda (erdélyi)247
Citromos rántott borda248
Füstölt sonka bormártásban (téli étel)249
Bőrös malackaraj249
Vaddisznóborda savanyú káposztás ágyon250
Szűzsült joghurtos fehérborban251
Kolbászhúsos sertéskaraj (töltésből kimaradt húsból)251
Sertéscsülök bajorosan 252
Sertéscsülökragu253
Sertésnyelv vörös lében254
Sertéskocsonya254
Velőropogós255
Formázott húspuding256
Húsos-túrós lepény256
Párolt "Burgundi sonka"257
Magyaros húspástétom258
Bigos (lengyel étel)258
Svéd sonka259
Erdélyi sertéscsülök260
Zólyomi füstölt hús (szlovák)261
"Juhászné" csülök261
"Tordai" sertéscsülök262
Fahada (asztúriai sólet)263
Mandulás-babos264
"Bilbaói" bab264
Szaftos töltött káposta265
Sült füstölt sertéscsülök266
Vitamonozott sertéslapocka267
Zöldmártásos sertésfrikandó (a comb része)267
Tejfölös-hagymás sertéscomb268
Tejfölös malaccsülök269
Füstölt csülök "soproniasan"269
Sertéscsülök "Ahogy a hentesek készítik"270
Gombás-májas sertésdió (a sertéscomb része)271
Sajtos-hagymás füstölt csülök272
Sajttal töltött füstölt csülök272
Kolbászkák roston273
Kapros sertéscomb273
Töltött sertésláb274
Igazi pörkölt sertés (a hús a zsiradékon pirítjuk)275
Csürdöngölős275
Majoránnás sertéstokány276
Szűzsült sajtos fehérborban277
Belga sajtos-tejes ragu277
Füstölt sajtos-túrós vagdaltkosárka278
"Ezer sziget" szűzfilé279
Pogácsatésztában sült sertésjava sajttal279
Ropogós bőrös sertéskaraj281
Fokhagymás tekercs281
Göcseji pecsenye282
Sajtkrémes vagdalt282
Bújtatott "káplán" kotlett283
Rántott "finomított" hús284
Lasagne (eredeti olasz)285
Sonkás pizza gyümölccsel285
Sonkás rakott káposzta286
Húsos töltött batyu287
Stefánia vagdalt húsrúd288
Töltött húspogácsa288
Bátonyterenyei pecsenye289
Húsos derelye290
Sajtos-húsos palacsina291
Belsőségek292
Pirított sertésmáj292
Pirított vese velővel292
Vörösboros tűzdelt máj293
Marsallmáj294
Körmös pacal294
Kukoricás tokány295
Sertésragu "indiai" módra296
Vörösvári gombás297
Szűzpecsenye297
Disznótoros házilag298
Friss házikolbász (azonnal süthető)298
Májas hurka299
Véres hurka300
Tészták, édességek302
Rigó Jancsi302
Kókuszszalámi303
Jonatántorta303
Sajttorta friss gyümölccsel304
Körte "Kati" kedvére305
Pityókás piskóta305
Szőlős tejberizs306
Diós puding borhabbal307
Elszászi almatorta307
Hajtogatott "töpörtyűs" pogácsa308
Gyúrt porhanyós tészta alap308
Almaszörbet309
Almafánk309
Ropogós hájas310
Omlós diós-hájas kifli311
Erdei málnál gyümölcsrizs311
Feketeszedres női szeszély (bármilyen szederből is készíthető)312
Faepres lepény (készülhet sima eperből is)312
Rebarbarás epertorta313
Vadkörtetorta (sima körtéből is lehet)314
Habtorta (feketeribiszkéből)315
Tejszínhabos szamócatorta316
Tésztába ejtett szeder316
Berkenyés kígyórétes317
Túrótorta vadalmával (sima almával is készíthető)318
Erdei ribizlis lepény318
Habos málnatorta319
Málnás habcsóktorta320
Berkenyés borkrémtekercs320
Katika szelet321
Csipkebogyós "boszorkány" pogi322
Mandulás sütemény (kb. 30 db)322
Kukoricás süti rumos körtével323
Képviselőfánk csipkeízes krémmel323
Leveles hájas tészta324
Hájas tészta krémeslapnak325
Túrós "fedeles" lepény325
Sárközi almás-diós rétes326
Almás édes gyúrt tészta326
Almatorta - "Mama" kedvence327
Alma "Héra" kedvére328
Masánszky-rizsfelfújt328
Egervári göngyölt palacsinta329
Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta)330
Almás palacsintatorta331
Almás gombóc331
Reszelt almás sütemény332
Almás lepény332
Nyírségi tökös-almás rétes333
Tejszínes-gyümölcsös lepény333
Káposztás lepény334
Vajas-leveles alaptészta335
Aprósüti gyerekeknek335
Epres joghurtkrém336
Tápláló krém gyerekeknek337
Tiroli almás rétes337
Apák kedvence338
Hajós linzer338
Mákos kevert kalács339
Kürtöskalács340
Házilag készített rétestészta340
Sváb pogácsa342
Nagypénteki perec (de bármikor készíthetjük)342
Palacsintatészta (sima alap9343
Császármorzsa343
Daramorzsa344
Csúsztatott palacsinta345
Rakott palacsinta345
Almás habos palacsinta346
Karikás palacsintabélés347
Mézespogácsa-figurák347
Karamellás mézes348
Egyszerű édes mézes349
Gyümölcsös mézes kalács349
Mézes sütemény tehéntúróval, naranccsal350
Tejes kalács351
Leveles vajas tészta352
Omlós, rumos figurák353
Fatörzs (egyszerű elkészíteni, csak egyszer próbálja ki!)354
Omlós káposztás pogácsa354
Juhtúrós pogácsa355
Töltött leveles fánk355
Sajtos-sonkás párnácskák356
Húsos párnacsücske357
Joghurttorta358
Kelt torta358
Szilvás túrótorta sütés nélkül359
Cseresznyetorta359
Sajtos roló360
Marcipánfré361
Szőlős pohárkrém361
Gyümölcsös túróalagút362
Rizsalagút363
Befőzési tanácsok364
Befőttek370
Eperbefőtt370
Cseresznye saját lében370
Szódavizes cseresznye371
Meggy nyersen371
Szódavizes meggy371
Meggybefőtt polisweettel372
Magozott meggy cukor nélkül372
Szederbefőtt373
Pirosribizli-befőtt373
Ribizli levesekhez, süteményekhez373
Feketeribizli-befőtt374
Őszibarackbefőtt374
Szilva vagy ringló napon érlelve375
Alma süteményekhez375
Alma süteményekhez cukor nélkül375
Sárgadinnyebefőtt376
Piros aranyalmabefőtt376
Áfonyabefőtt377
Zöld dió cukorban377
Zöld mandula cukorban378
Sajtos roló360
Marcipánfré361
Szőlős pohárkrém361
Gyümölcsös túróalagút362
Rizsalagút363
Befőzési tanácsok364
Befőttek370
Eperbefőtt370
Cseresznye saját lében370
Szódavizes cseresznye371
Meggy nyersen371
Szódavizes meggy371
Meggybefőtt polisweettel372
Magozott meggy cukor nélkül372
Szederbefőtt373
Pirosribizli-befőtt373
Ribizli levesekhez, süteményekhez373
Feketeribizli-befőtt374
Őszibarackbefőtt374
Szilva vagy ringló napon érlelve375
Alma süteményekhez375
Alma süteményekhez cukor nélkül375
Sárgadinnyebefőtt376
Piros aranyalmabefőtt376
Áfonyabefőtt377
Zöld dió cukorban377
Zöld mandula cukorban378
Sárgabarackdzsem főzés nélkül378
Kivis almalekvár mézzel379
Almazselé citrommal379
Narancsdzsem380
Birsalmasajt380
Kandírozott gyümölcs381
Ketchup 382
Paradicsomos pritaminpaprika382
Darált pritaminpaprika383
Tölteni való zöldpaprika paradicsomban383
Natúr lecsó383
Azték zöldségkeverék384
Élelmiszerek fagyasztása385
Húsok fagyasztása385
Tojás fagyasztása385
Mák és dió fagyasztása385
Élesztő fagyasztása385
Kenyér fagyasztása386
Péksütemények fagyasztása386
Sütemények fagyasztása386
Kifőtt tészták fagyasztása386
Burgonyakrokett és nudli fagyasztása387
Húsételek fagyasztása387
Főzelékek fagyasztása387
Praktikák388
Faeszközök szárítása388
Felfröccsenő zsír ellen388
Egymásba szorult poharak388
Vaj cifrázása388
Vaj helyett388
Vaj olvasztása388
Túró389
Uborkarózsa389
Tojásfehérje tárolása389
Tojásfőzés389
Tojásrántotta390
Tojássárgája tárolása390
Sózás390
Spárga390
Sütemények390
Sütőpor 391
Sajt391
Saláta tárolása391
Savanyúságok leve392
Sáfrány392
Ehető szalvétagyűrű392
Égett étel392
Fűszerkeverék - ajánlatok392
Borstartalmú magyar fűszerkeverék392
Finom zamatú pástétomfűszer392
Magyar fűszerkeverék393
Kiváló zamatú sonka-, húspác393
Névmutató394

Bártfai László

Bártfai László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve

A lapélek foltosak.

Állapot:
880 ,-Ft
4 pont kapható
Kosárba