1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve

A mesterszakács féltve őrzött receptjei/Hagymás rostélyos, kocsonya, búbos hús, pátyi pecsenye és sok más finomság

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 206 oldal
Sorozatcím: Bártfai Laci bácsi konyhája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9409-97-9
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A hús táplálkozásunk legfontosabb és legértékesebb és talán legízletesebb nyersanyaga. Nemcsak azért, mert a legváltozatosabb ételek készíthetők belőle, hanem azért is, mert olyan - a szervezetünk számára pótolhatatlan - tápanyagokat tartalmaz, amelyeket más úton nem tudunk megszerezni.
Bártfai Laci bácsi szakácskönyvének éppen az a legfőbb célja, hogy a különféle állatfajták felhasználási lehetőségét megismertesse. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen húst választunk egy igazi magyaros húsleveshez, egy szelet hirtelen sült húshoz vagy a pörkölthöz, mert az eltérő elkészítési módokhoz más és más állat más és más húsrésze a legalkalmasabb.
Mindez erősen meghatározza az étel minőségét, élvezeti értékét, tápanyagtartalmát, ráadásul másmilyen étel szükséges egy nehéz fizikai munkát végző egészséges szervezetnek (pl. marhapörkölt nokedlivel) és más kell egy legyengült, beteg szervezetnek (pl. párolt hús főtt burgonyával).
De mindent összegezve könyvünk azoknak a nagyétkűeknek készült,... Tovább

Fülszöveg

A hús táplálkozásunk legfontosabb és legértékesebb és talán legízletesebb nyersanyaga. Nemcsak azért, mert a legváltozatosabb ételek készíthetők belőle, hanem azért is, mert olyan - a szervezetünk számára pótolhatatlan - tápanyagokat tartalmaz, amelyeket más úton nem tudunk megszerezni.
Bártfai Laci bácsi szakácskönyvének éppen az a legfőbb célja, hogy a különféle állatfajták felhasználási lehetőségét megismertesse. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen húst választunk egy igazi magyaros húsleveshez, egy szelet hirtelen sült húshoz vagy a pörkölthöz, mert az eltérő elkészítési módokhoz más és más állat más és más húsrésze a legalkalmasabb.
Mindez erősen meghatározza az étel minőségét, élvezeti értékét, tápanyagtartalmát, ráadásul másmilyen étel szükséges egy nehéz fizikai munkát végző egészséges szervezetnek (pl. marhapörkölt nokedlivel) és más kell egy legyengült, beteg szervezetnek (pl. párolt hús főtt burgonyával).
De mindent összegezve könyvünk azoknak a nagyétkűeknek készült, akik legszívesebben húst ennének hússal. Vissza

Tartalom

Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve5
A húsokról általában5
A húsok lemosása, áztatása8
Forrázás (blansírozás)8
Letisztítás (parírozás)8
Tűzdelés (spékelés)9
A húsok darabolása, szeletelése, aprítása, darálása9
A szarvasmarha12
Húsrészek osztályozása, felhasználása, sütés-főzéshez való célszerű előkészítése12
A legnemesebb húsrész, a bélszín (vesepecsenye) előkészítése13
Bélszínjava-szelet, bifsztek (beefsteak)14
Bélszíntál Colbert módon14
Bélszínszeletek Rossini módra15
Madeiramártás16
Barna mártás (spanyol)16
Wellington-bélszín17
Bélszínszelet Budapest módra18
Dupla bélszínjava18
Bélszín kókusztejjel19
Bélszínszeletek "Monte-Carlo" módra18
Tatár bifsztek (nem darált, vágott, eredeti)20
Hátszín (rostélyos)21
A steak készítése21
Töltött rostélyos, töltött felsál előkészítése22
Velős göngyölt hátszín23
Hátszínszelet "bankár" módon24
Hátszínszeletek "Bordelaise" módra24
Bordeaux-i mártás25
Olajbogyós-sonkás rostélyos 25
Sopron környéki rostélyos26
Hátszínfilé sóágyban sütve26
Éltető erőleves27
Erőleves égetett tésztával27
Ukrán borscs (céklás húsleves)28
Marhahúsos kenyér28
Párolt marhasültek29
Párolt marhafelsál rozlingmártásban29
Déli pikáns pecsenye30
Tejfeles-mustáros marhahús30
Konyakos húsgolyócskák31
Zöldséges feketepecsenye31
Marhahúsos kuszkusz32
Marhafartő savanyú lében32
Körtekoronás marhafelsál33
Mézzel pácolt marhafelsál33
Marhafelsál barna sörben34
"Ahogy szeretem" vadas marha34
Illatos, ecetes marhahús36
Kapribogyós-édesboros marhacomb36
Babos marhafartő37
Párolt "savanykás" marhalapocka37
Kaliforniai marhaszelet38
Szörpben pácolt fehérpecsenye38
Csípős fehérpecsenye39
Sörben pácolt, vitaminos szelet39
Főtt marhafartő, főtt marhahús (leveshúsok)40
Fehérpecsenye "gyöngyöző lében"40
Gazdák kedvenc levese41
Erdélyi tokány "Nagyapám ízlésére"41
Fóti pincepörkölt42
Brazil marhatokány42
Szalonnába bújtatott paráz shús43
"Csupi" marhapörköltje43
Libamájas húsgombócok44
Marhahús zöld olajbogyóval44
Sajtos marhahúspogácsa45
Brokkolis gomolyasajtos rizottó45
Főtt marhacsípőfartő erdélyi sommártással46
Ököruszály krémmártással46
Húscipó hússal, zöldséggel töltve47
Burgundi lében pezsegtetett marharagu47
Mészárostokány48
Herány-tokány49
Marhahúsos canelloni49
Szőlőleveles töltike (marhahúsból)50
Kókusztejben pancsoló marhahúsgombócok50
Sólet "teremfőnök" módra51
Apróhúsból (nyesedékből) és belsőségből készült ételek51
Olasz parmezános pacal53
Pacal csőben sütve53
Magyaros hússaláta54
Hidegkonyhai készítmények54
Angol bélszíntál54
Angol bélszyntál55
Hagymás rostélyos55
Hunyadi-rostélyos56
Hortobágyi rostélyos puliszkával57
Majoránnás marhaszelet57
Bélszíntál Pompadour módon58
Svéd mártás58
Erdei gombás, párolt marhafelsál59
"Hét vezér" tokány59
Hortobágyi marhatokány60
Pásztorcsupru cseréptálban60
Pásztorpörkölt61
A borjú62
Meggyes borjúszűzpecsenye62
Borjúszelet töltött paradicsommal63
Zöldborsós borjúkaraj64
Szegfűborsos borjúfelsál64
Borjúkaraj római tálban65
Tejfölös borjúpecsene65
Fűszeres borjúnyak65
Mustáros borjúnyak66
Üszőhúsos "tele-fazék"66
Borjújava edényben67
Tejfeles-gombás borjúnyelv67
Spárgás-gombás borjúszűzsült68
Borjúbecsinált hercegnő módra68
Borjúszűzsült joghurtban69
Borjúvesés (karaj és vese egyben)69
"Mesés-vesés" borjúlapocka69
Borjúkaraj fügekalappal70
Fehérborban úsztatott borjúbunda70
Borjúbunda burgonyaköntösben70
Rántott borjúborda rozmaringgal71
Du Barry-borjúkaraj 71
Borjúkaraj "gombafelhőben"72
Borjúcsülök73
"Alkoholos fehér lében" párolt borjúcsülök73
Borjúcsülök bajorosan73
Tejfeles-gombás borjúcsülök74
Borjúcsülökragu74
Borjú- és sertéssültek75
Borjúszegy mazsolás töltelékkel76
Borjúlapocka tésztával töltve76
Tárkonyos borjúrózsa77
Borjúsült zöld olívával77
Borjújava mogyorós bundában78
Borjúfelsál kötözött zuöldségekkel79
Kék szalag (borjúból)79
Borjútekercs habart tojással80
Fonyódi borjúszeletek80
Zöldfűszeres borjúfelsál81
Sertéshálóban sült borjúfrikandó81
Vajas borjúsült82
Borjúsültes tál82
Hideg borjúsült83
borjúfazék "betyárok kedvire"83
Borjúfondu84
Borjúhúspástétom84
Kapros-gombás borjúfelsál vajas lúdgégetésztával85
A sertés86
Malachúsok86
Mézes-fűszeres malacoldalas86
Malackaraj szilvás gombamártással87
Malacsült forró lencsesalátával87
Hárommártásos malackaraj88
Narancsos malackaraj89
Sörrel kenegetett malackaraj90
Rántott malackaraj90
Paradicsomos malaclapocka csőben sütve91
paprikás szűzszeletkék91
Laktató malacka füstölt sajtban92
Malaccomb "kondás" módra92
Pikáns malaccombszeletek93
A sertéskaraj kicsontozása93
A sertéstarja kicsontozása94
Sertéskaraj egybesütve, töltve94
Töltött sertésoldalas94
Sertéscsülök egyben sütve94
Sertésflekken95
Sertéscsülök "jóasszony" módra95
Kéttányéros sertéscsülök96
Káposztás füstölt csülök gerslivel96
"Tordai" sertéscsülök97
Sült csülök aszalt szilvával98
Székely sertéscsülök98
"Szaunáztatott" csülökragu99
Sertéscsülök marinádban99
Bőrös sertésdió sonkával és borsóval100
Kolbászhússal töltött sertéskaraj100
Marhahússal töltött sertéskaraj101
Marhahúsból készült prád102
Lángolt kolbásszal töltött sertéskaraj102
Sertésborda tejfeles gombával103
Hentesek ebédje103
Zöldleves-hagymás sertésborda104
Erdélyi sertésborda (ahogy a hargitaiak szeretik)104
Kalocsai sertésborda105
Sertésborda savanyú káposztás ágyon106
Rántott sertésborda citrommal106
Magyaros sertésborda107
Tenkes szelet sült burgonyával108
Búbos hús108
"Részeges" pecsenye109
Sonkás tekercs109
Vadászpecsenye109
"Stefánia" töltött borda110
Káposztába rejtett sertésborda110
Krumplis tekercs111
"Bajuszpapi" pecsenyéje111
Sertésbordák fűszeresen112
Vajas tésztába burkolt sertésborda112
Káposztabundás hús113
Római tálban sült sertésszűzpecsenye113
Tejben altatott pecsenye114
"Ezersziget" sertésszűzfilé114
Sertésbabragu - lángolt kolbásszal115
Uborkás sertéstáskák115
Pirított zöldséges sertéshús116
Alufóliás flekken116
Mexikói sertésflekken117
Sertésfrikandó zöldségpürével117
Kuktában párolt sertésfrikandó118
Tojáskocsonyás sertésdió118
Legegyszerűbb rablóhús119
Burgonyás rakottas119
Bakonyi sertésborda120
Pikáns göngyölt karaj120
Egyszerű, gyors fokhagymás karaj121
Sajtos sertésszűzpecsenye tésztába csomagolva121
"Szőlőlében" sült szűzpecsenye122
Paradicsomos-zöldbabos sertésszűzpecsenye123
Erdei gombás szűzpecsenye vörös lében123
Sertésszűzpecsenye "Mama" módra124
"Kubai" hideg szűzpecsenye124
Velős-kapros sertésfelsál125
Pátyi pecsenye125
Rózsás-gombás tokány126
Zsebes sertéspecsenye126
Kisalagi sertéslapocka127
Borókás sertéslapocka127
Boszorkányflekken128
Márványsajtos, töltött tarjatekercs128
Rablóhús fóliában129
Itáliai húsrudak nyárson129
Borda vadnyugati módra130
"Burgonyapaplanos" füstölt sertésborda130
Sonkába bújtatott sertésborda131
Borászfiú csemegéje131
Vidékies sertésborda132
Rokfortos-bújtatott "Havanna" mézes sertéskaraj133
Karajba rejtett húsgombóc, rizságyon133
"Lángoló", gombás borda134
"Füstös" sertésborda töltve134
Húsalagútba bújtatott kolbász135
Kolbásztöltelékes hústekercs135
Tormával töltött rántott szelet136
Disznótoros pecsenye136
"Londoni" sertéstarja137
Konyhalegények eledele137
Párolt gombás tarja138
Bakonyi zsiványpecsenye138
Cigánypecsenye (ahogy én készítem)139
Erdélyi flekken139
Fokhagymás sertéstarja kolozsvári szalonnával140
Flekken mustárbundában140
Kurucok kedvenc pecsenyéje140
Illatos selymes rántott hús141
Párolt ropogós szeletek141
Füstölt sonka sajtkalappal142
Sertésdagadó rizsben altatva142
Sertésoldalas-barbecue142
Töltött sertésoldalas143
Köményes sült oldalas144
Abasári töltött sertésdagadó144
Cigányprímás kedvence145
Sertésdagadó fokhagymás fűszerekkel145
Balatonföldvári sertéshússzeletek145
Ecetes-fokhagymás hús146
Festőművész kedvence146
Párolt gyümölcsös frikandó147
Sertésdió "joghurttóban fürdetve"147
Sajtbundás sertésdió148
Sajttal-sonkával borított sertésdió148
Morzsás sajtba fojtott hús149
Sajttal borított sertés paradicsomlében149
Mainzi sertéssült149
Fokhagymás "szerecsen" szelet150
Frikandó paprikalében "fürdetve"150
Kalocsai paprikás sertésfrikandó151
Sertésfrikandó csirkemájjal, kapros lében151
Fóti vagdalt "Bajuszpapi" módon152
Magyaros töltött paprika152
Házias "vörös" sertéssült153
Juhtúróval rakott húsos makaróni154
Legényfogó hús154
Igazi magyar sertéspörkölt155
Janó cigánypörköltje155
Bácskai rizses hús156
Bihari töltött káposzta156
Alagútba bújtatott pörkölt157
Sertésoldalas babágyon157
Káposztás tésztával töltött dagadó158
Sertésdagadó fokhagymával tekerve159
Gyors húsgombócok (feltétnek is jó)159
Füstölt tarjával töltött sertésláb160
Máj egészben160
Kapuvári böllérmáj161
Máj velővel pirongatva161
Májropogós sárga bundában161
Velőropogós162
Sertéskocsonya162
Kolbászgombócok babfürdőben163
Káposztás bableves cipóban164
Sült sonka "kalácspongyolában"164
Házi kolbász sertésapróhúsból (azonnal süthető)165
Rizses májas (vagy véres) hurka166
Házi bácskai hurka166
Magyar gépsonka167
Császárhús (házilag)168
Házi paprikás szalámi168
Házi disznósajt169
Házilag készíthető sertésfejsajt169
Házi kenőmájas170
Bárány- és ürühúsok171
Joghurtos báránygerinc172
Tárkonyos bárányleves172
Faszénparázson sült báránybordák173
Bárányérmék Puccini módra173
Bárány zöldségágyon174
báránybordák illatos vajban174
Báránytekercs zöldségbéléssel175
Illatos báránysült grillen175
Római tálban sült, kecskesajttal töltött padlizsán176
báránycomb szőlőlében párolva176
Ürükaraj kolbásszal töltve177
Báránynyak göngyölve178
Báránykaraj burgonyatortával (borjúból is jó)178
Séfek kedvenc báránycombja179
Kapros bárányragu tepsis burgonyával180
Ürügerinc gombával és spárgával181
Sült báránycsülkök181
Báránycsülök veseraguval182
Ürücsülök "angolosan"182
Zaja ürücsülökből183
Káposztás ürücsülök183
Zöldfűszeres bárányborda184
Magokkal töltött karaj184
Báránykaraj hollandisan185
Bárányérmék pirított gombával185
Ünnepi báránypaprikás186
báránycsülök "Juhászné" módra186
Metélőhagymás báránycomb187
Juhászpogácsa187
Ürücomb (vörösboros-babos)188
Újhagymás-gombás báránycomb 188
Báránycsülök fehér lében189
Vörösboros gombás báránylapocka189
Bárány-curry190
Báránypecsenye kelben190
Báránycsülök sörös bundában191
Sajtos bárányvagdalt191
Szabadkai csevap192
Kofta kebab (szíriai)192
Joghurtos, báránycsíkos aprópecsenye193
Tejszínes bárányvagdalt193
Tortilla báránnyal194
Afrikai töltött padlizsán195
Gyuvecs az őshazából195
Athéni tésztarakottas196
Bárányxpiláf196
Szelethúsok (frissen sütéshez, pároláshoz), töltött szeletek és bordák előkészítése197

Bártfai László

Bártfai László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve
Állapot:
880 Ft
610 ,-Ft 30
5 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve
Állapot:
880 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba