Bártfai Laci bácsi húsos szakácskönyve | 5 |
A húsokról általában | 5 |
A húsok lemosása, áztatása | 8 |
Forrázás (blansírozás) | 8 |
Letisztítás (parírozás) | 8 |
Tűzdelés (spékelés) | 9 |
A húsok darabolása, szeletelése, aprítása, darálása | 9 |
A szarvasmarha | 12 |
Húsrészek osztályozása, felhasználása, sütés-főzéshez való célszerű előkészítése | 12 |
A legnemesebb húsrész, a bélszín (vesepecsenye) előkészítése | 13 |
Bélszínjava-szelet, bifsztek (beefsteak) | 14 |
Bélszíntál Colbert módon | 14 |
Bélszínszeletek Rossini módra | 15 |
Madeiramártás | 16 |
Barna mártás (spanyol) | 16 |
Wellington-bélszín | 17 |
Bélszínszelet Budapest módra | 18 |
Dupla bélszínjava | 18 |
Bélszín kókusztejjel | 19 |
Bélszínszeletek "Monte-Carlo" módra | 18 |
Tatár bifsztek (nem darált, vágott, eredeti) | 20 |
Hátszín (rostélyos) | 21 |
A steak készítése | 21 |
Töltött rostélyos, töltött felsál előkészítése | 22 |
Velős göngyölt hátszín | 23 |
Hátszínszelet "bankár" módon | 24 |
Hátszínszeletek "Bordelaise" módra | 24 |
Bordeaux-i mártás | 25 |
Olajbogyós-sonkás rostélyos | 25 |
Sopron környéki rostélyos | 26 |
Hátszínfilé sóágyban sütve | 26 |
Éltető erőleves | 27 |
Erőleves égetett tésztával | 27 |
Ukrán borscs (céklás húsleves) | 28 |
Marhahúsos kenyér | 28 |
Párolt marhasültek | 29 |
Párolt marhafelsál rozlingmártásban | 29 |
Déli pikáns pecsenye | 30 |
Tejfeles-mustáros marhahús | 30 |
Konyakos húsgolyócskák | 31 |
Zöldséges feketepecsenye | 31 |
Marhahúsos kuszkusz | 32 |
Marhafartő savanyú lében | 32 |
Körtekoronás marhafelsál | 33 |
Mézzel pácolt marhafelsál | 33 |
Marhafelsál barna sörben | 34 |
"Ahogy szeretem" vadas marha | 34 |
Illatos, ecetes marhahús | 36 |
Kapribogyós-édesboros marhacomb | 36 |
Babos marhafartő | 37 |
Párolt "savanykás" marhalapocka | 37 |
Kaliforniai marhaszelet | 38 |
Szörpben pácolt fehérpecsenye | 38 |
Csípős fehérpecsenye | 39 |
Sörben pácolt, vitaminos szelet | 39 |
Főtt marhafartő, főtt marhahús (leveshúsok) | 40 |
Fehérpecsenye "gyöngyöző lében" | 40 |
Gazdák kedvenc levese | 41 |
Erdélyi tokány "Nagyapám ízlésére" | 41 |
Fóti pincepörkölt | 42 |
Brazil marhatokány | 42 |
Szalonnába bújtatott paráz shús | 43 |
"Csupi" marhapörköltje | 43 |
Libamájas húsgombócok | 44 |
Marhahús zöld olajbogyóval | 44 |
Sajtos marhahúspogácsa | 45 |
Brokkolis gomolyasajtos rizottó | 45 |
Főtt marhacsípőfartő erdélyi sommártással | 46 |
Ököruszály krémmártással | 46 |
Húscipó hússal, zöldséggel töltve | 47 |
Burgundi lében pezsegtetett marharagu | 47 |
Mészárostokány | 48 |
Herány-tokány | 49 |
Marhahúsos canelloni | 49 |
Szőlőleveles töltike (marhahúsból) | 50 |
Kókusztejben pancsoló marhahúsgombócok | 50 |
Sólet "teremfőnök" módra | 51 |
Apróhúsból (nyesedékből) és belsőségből készült ételek | 51 |
Olasz parmezános pacal | 53 |
Pacal csőben sütve | 53 |
Magyaros hússaláta | 54 |
Hidegkonyhai készítmények | 54 |
Angol bélszíntál | 54 |
Angol bélszyntál | 55 |
Hagymás rostélyos | 55 |
Hunyadi-rostélyos | 56 |
Hortobágyi rostélyos puliszkával | 57 |
Majoránnás marhaszelet | 57 |
Bélszíntál Pompadour módon | 58 |
Svéd mártás | 58 |
Erdei gombás, párolt marhafelsál | 59 |
"Hét vezér" tokány | 59 |
Hortobágyi marhatokány | 60 |
Pásztorcsupru cseréptálban | 60 |
Pásztorpörkölt | 61 |
A borjú | 62 |
Meggyes borjúszűzpecsenye | 62 |
Borjúszelet töltött paradicsommal | 63 |
Zöldborsós borjúkaraj | 64 |
Szegfűborsos borjúfelsál | 64 |
Borjúkaraj római tálban | 65 |
Tejfölös borjúpecsene | 65 |
Fűszeres borjúnyak | 65 |
Mustáros borjúnyak | 66 |
Üszőhúsos "tele-fazék" | 66 |
Borjújava edényben | 67 |
Tejfeles-gombás borjúnyelv | 67 |
Spárgás-gombás borjúszűzsült | 68 |
Borjúbecsinált hercegnő módra | 68 |
Borjúszűzsült joghurtban | 69 |
Borjúvesés (karaj és vese egyben) | 69 |
"Mesés-vesés" borjúlapocka | 69 |
Borjúkaraj fügekalappal | 70 |
Fehérborban úsztatott borjúbunda | 70 |
Borjúbunda burgonyaköntösben | 70 |
Rántott borjúborda rozmaringgal | 71 |
Du Barry-borjúkaraj | 71 |
Borjúkaraj "gombafelhőben" | 72 |
Borjúcsülök | 73 |
"Alkoholos fehér lében" párolt borjúcsülök | 73 |
Borjúcsülök bajorosan | 73 |
Tejfeles-gombás borjúcsülök | 74 |
Borjúcsülökragu | 74 |
Borjú- és sertéssültek | 75 |
Borjúszegy mazsolás töltelékkel | 76 |
Borjúlapocka tésztával töltve | 76 |
Tárkonyos borjúrózsa | 77 |
Borjúsült zöld olívával | 77 |
Borjújava mogyorós bundában | 78 |
Borjúfelsál kötözött zuöldségekkel | 79 |
Kék szalag (borjúból) | 79 |
Borjútekercs habart tojással | 80 |
Fonyódi borjúszeletek | 80 |
Zöldfűszeres borjúfelsál | 81 |
Sertéshálóban sült borjúfrikandó | 81 |
Vajas borjúsült | 82 |
Borjúsültes tál | 82 |
Hideg borjúsült | 83 |
borjúfazék "betyárok kedvire" | 83 |
Borjúfondu | 84 |
Borjúhúspástétom | 84 |
Kapros-gombás borjúfelsál vajas lúdgégetésztával | 85 |
A sertés | 86 |
Malachúsok | 86 |
Mézes-fűszeres malacoldalas | 86 |
Malackaraj szilvás gombamártással | 87 |
Malacsült forró lencsesalátával | 87 |
Hárommártásos malackaraj | 88 |
Narancsos malackaraj | 89 |
Sörrel kenegetett malackaraj | 90 |
Rántott malackaraj | 90 |
Paradicsomos malaclapocka csőben sütve | 91 |
paprikás szűzszeletkék | 91 |
Laktató malacka füstölt sajtban | 92 |
Malaccomb "kondás" módra | 92 |
Pikáns malaccombszeletek | 93 |
A sertéskaraj kicsontozása | 93 |
A sertéstarja kicsontozása | 94 |
Sertéskaraj egybesütve, töltve | 94 |
Töltött sertésoldalas | 94 |
Sertéscsülök egyben sütve | 94 |
Sertésflekken | 95 |
Sertéscsülök "jóasszony" módra | 95 |
Kéttányéros sertéscsülök | 96 |
Káposztás füstölt csülök gerslivel | 96 |
"Tordai" sertéscsülök | 97 |
Sült csülök aszalt szilvával | 98 |
Székely sertéscsülök | 98 |
"Szaunáztatott" csülökragu | 99 |
Sertéscsülök marinádban | 99 |
Bőrös sertésdió sonkával és borsóval | 100 |
Kolbászhússal töltött sertéskaraj | 100 |
Marhahússal töltött sertéskaraj | 101 |
Marhahúsból készült prád | 102 |
Lángolt kolbásszal töltött sertéskaraj | 102 |
Sertésborda tejfeles gombával | 103 |
Hentesek ebédje | 103 |
Zöldleves-hagymás sertésborda | 104 |
Erdélyi sertésborda (ahogy a hargitaiak szeretik) | 104 |
Kalocsai sertésborda | 105 |
Sertésborda savanyú káposztás ágyon | 106 |
Rántott sertésborda citrommal | 106 |
Magyaros sertésborda | 107 |
Tenkes szelet sült burgonyával | 108 |
Búbos hús | 108 |
"Részeges" pecsenye | 109 |
Sonkás tekercs | 109 |
Vadászpecsenye | 109 |
"Stefánia" töltött borda | 110 |
Káposztába rejtett sertésborda | 110 |
Krumplis tekercs | 111 |
"Bajuszpapi" pecsenyéje | 111 |
Sertésbordák fűszeresen | 112 |
Vajas tésztába burkolt sertésborda | 112 |
Káposztabundás hús | 113 |
Római tálban sült sertésszűzpecsenye | 113 |
Tejben altatott pecsenye | 114 |
"Ezersziget" sertésszűzfilé | 114 |
Sertésbabragu - lángolt kolbásszal | 115 |
Uborkás sertéstáskák | 115 |
Pirított zöldséges sertéshús | 116 |
Alufóliás flekken | 116 |
Mexikói sertésflekken | 117 |
Sertésfrikandó zöldségpürével | 117 |
Kuktában párolt sertésfrikandó | 118 |
Tojáskocsonyás sertésdió | 118 |
Legegyszerűbb rablóhús | 119 |
Burgonyás rakottas | 119 |
Bakonyi sertésborda | 120 |
Pikáns göngyölt karaj | 120 |
Egyszerű, gyors fokhagymás karaj | 121 |
Sajtos sertésszűzpecsenye tésztába csomagolva | 121 |
"Szőlőlében" sült szűzpecsenye | 122 |
Paradicsomos-zöldbabos sertésszűzpecsenye | 123 |
Erdei gombás szűzpecsenye vörös lében | 123 |
Sertésszűzpecsenye "Mama" módra | 124 |
"Kubai" hideg szűzpecsenye | 124 |
Velős-kapros sertésfelsál | 125 |
Pátyi pecsenye | 125 |
Rózsás-gombás tokány | 126 |
Zsebes sertéspecsenye | 126 |
Kisalagi sertéslapocka | 127 |
Borókás sertéslapocka | 127 |
Boszorkányflekken | 128 |
Márványsajtos, töltött tarjatekercs | 128 |
Rablóhús fóliában | 129 |
Itáliai húsrudak nyárson | 129 |
Borda vadnyugati módra | 130 |
"Burgonyapaplanos" füstölt sertésborda | 130 |
Sonkába bújtatott sertésborda | 131 |
Borászfiú csemegéje | 131 |
Vidékies sertésborda | 132 |
Rokfortos-bújtatott "Havanna" mézes sertéskaraj | 133 |
Karajba rejtett húsgombóc, rizságyon | 133 |
"Lángoló", gombás borda | 134 |
"Füstös" sertésborda töltve | 134 |
Húsalagútba bújtatott kolbász | 135 |
Kolbásztöltelékes hústekercs | 135 |
Tormával töltött rántott szelet | 136 |
Disznótoros pecsenye | 136 |
"Londoni" sertéstarja | 137 |
Konyhalegények eledele | 137 |
Párolt gombás tarja | 138 |
Bakonyi zsiványpecsenye | 138 |
Cigánypecsenye (ahogy én készítem) | 139 |
Erdélyi flekken | 139 |
Fokhagymás sertéstarja kolozsvári szalonnával | 140 |
Flekken mustárbundában | 140 |
Kurucok kedvenc pecsenyéje | 140 |
Illatos selymes rántott hús | 141 |
Párolt ropogós szeletek | 141 |
Füstölt sonka sajtkalappal | 142 |
Sertésdagadó rizsben altatva | 142 |
Sertésoldalas-barbecue | 142 |
Töltött sertésoldalas | 143 |
Köményes sült oldalas | 144 |
Abasári töltött sertésdagadó | 144 |
Cigányprímás kedvence | 145 |
Sertésdagadó fokhagymás fűszerekkel | 145 |
Balatonföldvári sertéshússzeletek | 145 |
Ecetes-fokhagymás hús | 146 |
Festőművész kedvence | 146 |
Párolt gyümölcsös frikandó | 147 |
Sertésdió "joghurttóban fürdetve" | 147 |
Sajtbundás sertésdió | 148 |
Sajttal-sonkával borított sertésdió | 148 |
Morzsás sajtba fojtott hús | 149 |
Sajttal borított sertés paradicsomlében | 149 |
Mainzi sertéssült | 149 |
Fokhagymás "szerecsen" szelet | 150 |
Frikandó paprikalében "fürdetve" | 150 |
Kalocsai paprikás sertésfrikandó | 151 |
Sertésfrikandó csirkemájjal, kapros lében | 151 |
Fóti vagdalt "Bajuszpapi" módon | 152 |
Magyaros töltött paprika | 152 |
Házias "vörös" sertéssült | 153 |
Juhtúróval rakott húsos makaróni | 154 |
Legényfogó hús | 154 |
Igazi magyar sertéspörkölt | 155 |
Janó cigánypörköltje | 155 |
Bácskai rizses hús | 156 |
Bihari töltött káposzta | 156 |
Alagútba bújtatott pörkölt | 157 |
Sertésoldalas babágyon | 157 |
Káposztás tésztával töltött dagadó | 158 |
Sertésdagadó fokhagymával tekerve | 159 |
Gyors húsgombócok (feltétnek is jó) | 159 |
Füstölt tarjával töltött sertésláb | 160 |
Máj egészben | 160 |
Kapuvári böllérmáj | 161 |
Máj velővel pirongatva | 161 |
Májropogós sárga bundában | 161 |
Velőropogós | 162 |
Sertéskocsonya | 162 |
Kolbászgombócok babfürdőben | 163 |
Káposztás bableves cipóban | 164 |
Sült sonka "kalácspongyolában" | 164 |
Házi kolbász sertésapróhúsból (azonnal süthető) | 165 |
Rizses májas (vagy véres) hurka | 166 |
Házi bácskai hurka | 166 |
Magyar gépsonka | 167 |
Császárhús (házilag) | 168 |
Házi paprikás szalámi | 168 |
Házi disznósajt | 169 |
Házilag készíthető sertésfejsajt | 169 |
Házi kenőmájas | 170 |
Bárány- és ürühúsok | 171 |
Joghurtos báránygerinc | 172 |
Tárkonyos bárányleves | 172 |
Faszénparázson sült báránybordák | 173 |
Bárányérmék Puccini módra | 173 |
Bárány zöldségágyon | 174 |
báránybordák illatos vajban | 174 |
Báránytekercs zöldségbéléssel | 175 |
Illatos báránysült grillen | 175 |
Római tálban sült, kecskesajttal töltött padlizsán | 176 |
báránycomb szőlőlében párolva | 176 |
Ürükaraj kolbásszal töltve | 177 |
Báránynyak göngyölve | 178 |
Báránykaraj burgonyatortával (borjúból is jó) | 178 |
Séfek kedvenc báránycombja | 179 |
Kapros bárányragu tepsis burgonyával | 180 |
Ürügerinc gombával és spárgával | 181 |
Sült báránycsülkök | 181 |
Báránycsülök veseraguval | 182 |
Ürücsülök "angolosan" | 182 |
Zaja ürücsülökből | 183 |
Káposztás ürücsülök | 183 |
Zöldfűszeres bárányborda | 184 |
Magokkal töltött karaj | 184 |
Báránykaraj hollandisan | 185 |
Bárányérmék pirított gombával | 185 |
Ünnepi báránypaprikás | 186 |
báránycsülök "Juhászné" módra | 186 |
Metélőhagymás báránycomb | 187 |
Juhászpogácsa | 187 |
Ürücomb (vörösboros-babos) | 188 |
Újhagymás-gombás báránycomb | 188 |
Báránycsülök fehér lében | 189 |
Vörösboros gombás báránylapocka | 189 |
Bárány-curry | 190 |
Báránypecsenye kelben | 190 |
Báránycsülök sörös bundában | 191 |
Sajtos bárányvagdalt | 191 |
Szabadkai csevap | 192 |
Kofta kebab (szíriai) | 192 |
Joghurtos, báránycsíkos aprópecsenye | 193 |
Tejszínes bárányvagdalt | 193 |
Tortilla báránnyal | 194 |
Afrikai töltött padlizsán | 195 |
Gyuvecs az őshazából | 195 |
Athéni tésztarakottas | 196 |
Bárányxpiláf | 196 |
Szelethúsok (frissen sütéshez, pároláshoz), töltött szeletek és bordák előkészítése | 197 |