Posztumusz előszó az első kiadásból | 5 |
Csak úgy, általában, a tej és a tejtermékekről | 7 |
A Sajtnak jellegzetes íze és aromája van | 11 |
A sajtkészítés nemzetközi művészete... | 13 |
Egy kis kostolóra invitálom olvasóimat... | 17 |
A sajt országútjain | 20 |
Dánia | 20 |
Franciaország | 20 |
Hollandia | 23 |
Olaszország | 24 |
Svájc | 26 |
A fondue, a varázslatos... | 28 |
Anglia | 32 |
És a többiek? | 33 |
Magyarországot... | 34 |
Nemzetközi mércével | 37 |
Variációk a pizzára, de úgy hogy megesszük a "tányért" is | 38 |
A joghurt - a magyaros "tarhó" - története | 44 |
Néhány szót a túróról | 48 |
Hogyan kerül(jön) a tej, a tejtermék és a sajt az asztalra? | 49 |
"Receptgyermekeim" a gasztronómia sorrendjében | |
Kezdőfogások | |
Gyümölcsös sajtfalatkák | 52 |
Scampi vagy rákkoktél sárgadinnyében | 53 |
Bécsi Mátyáshering saláta | 54 |
Sajtsaláta | 56 |
Karalábés és paradicsomos sajttorta | 57 |
Fügés krémsajt almakoronában | 58 |
Friss gyümölcssaláta dióval és szárnyashússal | 60 |
Borsos sajtfalatkák | 61 |
Fokhagymás házisajt | 63 |
Almás túró sajtkockákkal avokádóban | 64 |
Házi dióssajt almapillangóval | 65 |
Jégbehűtött aszaltgyümölcsök joghurtöntettel | 66 |
A Bajor Alpok kezdőfogása | 67 |
Pisztáciás házisajt makkal és almával | 68 |
Gyömbéres házisajt mandarinnal | 69 |
Gyümölcssalátával töltött görögdinnye | 70 |
Uborkás sajtkrém retekkel | 72 |
Klaszikus magyar(os) körözött | 73 |
Fűszerezett vaj (Maitre d'Hotel) | 75 |
Egzotikus csirkesaláta | 76 |
Túros sajtsaláta ananászban, wisconsin sajttal | 77 |
Pikáns sajtkoktél tejföllel | 78 |
Jércesaláta sárgadinnyében, tejföllel | 79 |
Grapefruit sárgarépával | 80 |
Avokádó krémleves | 81 |
Birsalmaleves, ahogy a nagymamám szerette | 83 |
Allgäui sajtleves burgonyával | 84 |
A legegyszerűbb sajtleves | 85 |
Délnémet sajtleves | 87 |
Túrós őszibarackleves főzés nélkül | 88 |
Mazsolás jércelves | 89 |
Sütőtökleves gruyére vagy Trappista sajttal | 90 |
Gesztenyekrémleves kukoricával | 92 |
Sárgadinnyeleves saját házában | 93 |
Bundázott camembert dióval, almával, zsemlén | 94 |
Franciás melegszendvicsek almával | 95 |
Gyömbéres Camembert-rel töltött rántott sajt | 96 |
Túróval sült gombafejek almakoronában | 97 |
Camembert-rel töltött meleg alma | 99 |
Melegszendvics-variációk tíz akkordra | 100 |
Turmixok, szorbetek és bólék | |
Illatos almaturmix mandulával | 104 |
Alkoholmentes banánturmix | 105 |
Meggyszorbet | 106 |
Kék őszibarackturmix banánnal | 107 |
Katica kedves őszibarackbóléja | 108 |
Egzotikus gyümölcsbólé | 109 |
Vegyes gyümölcsszorbet | 110 |
Főételek: halak és szárnyasok | |
Lazacvagdalék vajastésztában | 112 |
Ánizsos sajtkrémmel töltöt pulykamell | 114 |
Fűszeres illatos rakott csirke ínyenceknek | 116 |
Gyömbéres csirkecomb tejfölös gombaraguval | 117 |
Roqueforttal töltött jércemellek | 119 |
Tandoori kemencében sült csirke | 120 |
Padlizsánnal és cukkinivel rakott pulykamell sajttal | 122 |
Sárgabarackos krémsajttal töltött pulykamell | 123 |
Csirkecombok ribizlis mártásban | 125 |
Borókával flambírozott szárnyas(liba)máj szőlővel | 126 |
Gesztenyés csirkeragu | 128 |
Narancsos-gombás nyárson sült pulykamellfalatkák | 130 |
Főétel: borjú, sertés, marha és vadhúsok | 131 |
A XXI. század szűzfiléi | 131 |
Illatos borjúragu | 133 |
Fűszeres tésztában sült sajtos borjújava | 134 |
Kőedényben sült gombás-sajtos fűszeres borjúpecsenye | 136 |
Currys sonkajava gombával-sajttal töltve | 137 |
Roquefortos kötével töltött párolt marhatekercs | 139 |
Finom falatok ananászra és sütőtökre | 141 |
Tejfölös-gyümölcsös őzragu cukkinivel | 142 |
Sonkás borjúszeletek tárkonyos gombamártásban | 144 |
Fonduek | |
Az alapfondue | 148 |
Húsosfondue bélszínnel és hátszínnel | 149 |
Húsosfondue másképpen | 150 |
Sajtfondue kivivel és ananásszal rozscipóra | 151 |
Csokoládéfondue | 152 |
Köretek | |
Zöldfélékkel és gombákkal töltött sajtos rétes | 156 |
Almás Roquefortfelfújt | 158 |
A klasszikus Yorkshire puding | 159 |
Sajtos zellergombóc | 160 |
Túrós töltött karalábé | 161 |
Sajtosfelfújt scampival és vízigesztenyével | 162 |
Túrósfelfújt almakoronában sütve | 164 |
Kapros-túrós töltött burgonya | 165 |
Burgonyafánk ropogós aszalt szilvával vagy mandulával | 166 |
Gombás-sajtos és parajos felfújt | 167 |
Mandulás túrópástétom vajastésztában | 169 |
Fóliában sült burgyona különféle betétekkel | 171 |
Sáfránnyal párolt rizs | 172 |
Tejszínes-sáfrányos-currys párolt rizs | 173 |
Roppanósra főtt zöldfélék | 174 |
Hagyományos zsemlegombóc | 175 |
Mártások | |
Kókuszos almamártás | 178 |
Tejszínes mazsolamártás dióval | 179 |
Szedermártás kétféleképpen | 180 |
Ementáli sajtmártás | 181 |
Meleg kávémártás mazsolával | 182 |
Hollandi (berni) mártás | 183 |
Tejfeles almamártás tejföllel | 184 |
Ribizli, őszibarack és meggymártások | 185 |
Saláták és öntetek | |
Friss saláta laskagombával | 188 |
Kerti saláták sajtos toasttal | 189 |
Kéksajt salátaöntet | 190 |
Málnás joghurtöntet salátákra | 191 |
Szardíniás salátaöntet | 192 |
Túrós salátaöntet zellerrel és paradicsommal | 193 |
Az eredeti Ezer-sziget mártás tejföllel | 194 |
Desszertek | |
A chef álma (talán az enyém...) torta | 196 |
Almás túrófelfújt | 199 |
A nagyi kedvenc túróslepénye | 200 |
Miami Beachi-i túrótorta | 202 |
Epres-túrós haboskocka | 203 |
Pipacsvirág (Katica) fagyikelyhe | 205 |
Háromszínű túrópohár | 206 |
Joghurttorta mandarinnal | 207 |
Mandulás-mánál túrótorta | 209 |
Színes rakott palacsinták | 210 |
Cseresznyefelfújt | 212 |
Szentföldi fügefelfújt | 213 |
A "Gundel dinasztia" klasszikus somlói galuskája | 215 |
Túrókrémes csipkebogyóhab | 217 |
Gyümölcsös szavaren gesztenyepürével | 219 |
Narancsos mákparfé feketeribizli öntettel | 220 |
Vitaminkocka-kavalkád | 222 |
Ánizsos narancslabda illatos bogyósokkal | 223 |
Mogyorótorta sárga rózsával, eljegyzésre | 224 |
Házikenyér, apró péksütemények és kuglóf | |
A házi fehér és burgonyás kenyér | 228 |
Rozskenyér és zsemle készítése | 229 |
Finom pékáruk | 230 |
A klasszikus bécsi és pesti kuglóf | 231 |
Felhasznált szakirodalom | 233 |