1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfitenyésztés

Baromfitenyésztő szakma

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 385 oldal
Sorozatcím: A mezőgazdasági tanulóképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 140 fekete-fehér ábrával és 11 kihajtható melléklettel. Tankönyvi száma: T-158.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A mezőgazdaság szocialista átalakulásával egyidejűleg gyors ütemben folyik a magyar baromfitenyésztés átszervezése is. A háztáji és kisüzemi módszerek helyett fokozatosan... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A mezőgazdaság szocialista átalakulásával egyidejűleg gyors ütemben folyik a magyar baromfitenyésztés átszervezése is. A háztáji és kisüzemi módszerek helyett fokozatosan előtérbe kerülnek a jól működő nagyüzemi baromfitelepek. Népgazdaságunknak az a törekvése, hogy a mezőgazdaság szocialista átszervezésével egyidejűleg felkarolja a baromfitenyésztést - indokolt. A két világháború közötti időben a baromfitenyésztés összes kivitelünk 13%-át, a mezőgazdasági kivitel értékének 24%-át, állattenyésztésünk kivitelének 50%-át szolgáltatta. Baromfitenyésztésünk ma is jelentősen hozzájárul exportunkhoz, ezenkívül fedezi a baromfiipar nyersanyagszükségletét, és nagymértékben biztosítja az ország belső fogyasztási igényeit (tojás, pecsenyeáru). Ezek a meggondolások késztették szakoktatásunkat arra az elhatározásra, hogy a közép- és felsőfokú szakemberek képzése mellett a mezőgazdasági tanulóképzésen belül olyan szakmunkásokat képezzenek, akik a nagyüzemi baromfitelepeken és keltetőállomásokon stb. állandó alkalmazottak, és munkahelyükön a korszerű módszerek bevezetésével nagymértékben hozzájárulnak a nagyüzemi baromfitenyésztés fejlesztéséhez. Ma már kormányhatározatok írják elő a baromfi-törzsállomány fejlesztésére vonatkozó mennyiségi és minőségi követelményeket. Fontos feladat a magyar baromfifajták további nemesítése, továbbá hazánkban tenyésztett vagy később tenyésztendő külföldi fajták speciális célokra való tenyésztése, felhasználása (keresztezés, hús- és tojástermelés). Nagy feladat a baromfibetegségek leküzdése, mert ezek exportlehetőségeinket rontják, és kárt okoznak a népgazdaságnak. Tankönyvünkben azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyek a jó gyakorlati szakemberek munkájához feltétlenül szükségesek." Vissza

Tartalom

Első rész
Első fejezet
ÁLTALÁNOS ISMERETEK
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége 4
Baromfitenyésztésünk története 5
Baromfitenyésztésünk fejlesztésének irányelvei 7
Második fejezet
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
A baromfi testének felépítése 8
Sejtek, szövetek, szervek 9
Külső testalakulás 11
Faji különbségek 14
A baromfiak csontrendszere 15
A baromfiak izomrendszere 18
A bőr és függelékei 19
Tollazat 20
Emésztőszervek 23
A baromfiak emésztése 25
Légzőszervek 27
Kiválasztó és nemiszervek 28
A tojás képződése 28
A tojás alkotórészei 30
A többi fajok tojása 32
A tojásrakás időszaki megoszlása 32
Belső elválasztású mirigyek 33
Érrendszer 34
Nyirokérrendszer 35
Idegrendszer 35
Érzékszervek 36
A baromfi életkorának meghatározása 36
Az ivar meghatározása 38
A másodlagos nemijelieg 40
lvartalanítás 41
A fény szerepe a baromfi anyagforgalmában 42
A fény hatása a tojástermelésre 43
A fényhatása a tojás megtermékenyítésére és kelési képességére 43
A fény hatása a baromfi fejlődésére 44
Az infravörös besugárzás 44
Második rész
BAROMFITENYÉSZTÉS
Első fejezet
A tyúk tenyésztése 45
A tyúkfajták csoportosítása 46
A magyar tyúk 47
A sárga magyar tyúk 48
A fehér magyar tyúk 49
A kendermagos magyar tyúk 49
A kopasznyakú magyar tyúk 51
A rhode island red (rod ejlend) tyúk 51
A newhampshire (nyuhemsir) tyúk 53
A leghorn fajták 53
A plymouth (plimut) tyúk 55
Egyéb tyúkfajták 56
Második fejezet
A tyúkok kiválasztása és párosítása 59
A kiválasztás szempontjai 59
A tojástermelő képesség 60
A termelékenység és a kelési képesség 64
Ellenállóképesség, edzettség, igénytelenség, igényesség 65
Egészségi állapot 67
Testnagyság 68
Hústermelő képesség 68
Fejlődési erély, tollasodás 69
Vérmérséklet, rossz szokások 70
A kotlás 70
A tenyészkiválasztás módja 73
A tulajdonságok mértékének megítélése 73
Tenyészkiválasztási módszerek 74
Tenyésztési módszerek 77
Törzskönyvezés 81
Az állatok megjelölése 83
Bírálat 84
A párosítás módjai 88
Törzstenyészetek időszakos munkarendje 89
Harmadik fejezet
Tyúkfajták felnevelése 91
Természetes nevelés 91
A mesterséges csibenevelés 92
Műanyás nevelés 93
Nevelés infravörös lámpával 97
Mélyalmos nevelés 97
Ketreces (battériás) nevelés 99
A nagyüzemben használt alomanyagok 100
A naposcsibék gondozása 101
A növendékcsirkék nevelése 104
A növendékek vándorólazása 104
A növendékek gondozása, ápolása 109
A tyúkok gondozása, ápolása 110
A világítás hatása a téli tojástermelésre 113
A tyúkok és a növendékek egyedi kezelése 114
Az ólak legfontosabb berendezései 118
Negyedik fejezet
A gyöngytyúk tenyésztése 121
A gyöngytyúk származása és fajtái 121
A gyöngytyúk tenyésztésének jelentősége 122
A tenyészállatok kiválasztása, párosítása 122
A keltetés és a felnevelés 123
A gyöngytyúk elhelyezése 124
A gyöngytyúk hasznosítása 124
Ötödik fejezet
A pulyka tenyésztése 125
A tenyésztés jelentősége 125
A pulyka származása és fajtái 125
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása 127
A keltetés és a felnevelés 128
A pulykák elhelyezése 129
A pulykák hasznosítása 130
Hatodik fejezet
kacsa tenyésztése 131
A kacsatenyésztés népgazdasági jelentősége 131
A kacsa származása 131
A kacsa fajtái 132
A tenyészállatok kiválasztása 135
Tenyésztési eljárások 137
A kacsatörzsek összeállítása 137
A kacsa elhelyezése 138
A kacsa tojástermelése 139
A kacsák keltetése és felnevelése 139
A kacsák tolltermelése 142
Hetedik fejezet
A lúd tenyésztése 142
A lúdtenyésztés népgazdasági jelentősége 142
A lúd származása, fajtái 143
A tenyészállatok kiválasztása, selejtezése 146
Tenyésztési eljárások 147
A ludak elhelyezése 148
A lúd tojástermelése 149
A keltetés és felnevelés 149
A ludak gondozása 150
A ludak tolltermelése, tépése 151
Nyolcadik fejezet
A baromfiak hasznosítása, értékesítése 152
A baromfiak hústermelése, kereskedelmi súlyhatárok, minősítés 152
Minősítés áruvételkor 152
A baromfiak szállítása 153
A baromfiak feldolgozása 154
A baromfiak tolltermelése 156
Az állatok előkészítése átvételre és levágásra 158
A tojás osztályozása és minősítése 158
A tojás csomagolása és szállítása 159
Selejtáru 160
A baromfi értékesítése bel- és külföldön 160
Harmadik rész
TAKARMÁNYOZÁSTAN
A takarmányok kémiai összetétele 163
Takarmányok víz- és szárazanyag tartalma 164
Nitrogénmentes szerves alkotórészek 164
A takarmányok nitrogén tartalmú anyagai 166
Ásványi anyagok 167
A szervezetre közömbös és mérgező anyagok 169
A vitaminok 170
A vízben oldódó vitaminok 171
A vitaminszükséglet kielégítése 172
Az antibiotikumok 172
Az antibiotikumok alkalmazása 172
A takarmányok emészthetősége és az emészthetőséget befolyásoló tényezők 173
A keményítőérték-arány, a fehérjekoncentráció 174
A baromfiak táplálóanyag szükséglete 174
A takarmányok ismertetése 175
Zöldtakarmányok 180
A természetes kifutók, legelők takarmányai 181
Szilázsok 181
Szénafélék 181
Gyökérfélék és gumósok 182
Takarmánymagvak 182
Az ipari melléktermékek 183
Az állati eredetű takarmányok 184
Az ivóvíz 186
A takarmánykiegészítő anyagok 186
A takarmányozás hatása a vágóbaromfi és a tojások minőségére 187
Takarmány-mintavétel és a takarmányok vizsgálata 188
A takarmányok eltartása 190
A zöldszéna készítése 190
A takarmányok savanyítása 190
A gyökér- és gumós takarmányok eltartása 191
A takarmányok előkészítése 192
Az abraktakarmányok keverése, a lágyeleség készítése 193
A tyúkok takarmányozása 194
A tojástermeléshez szükséges táplálóanyag mennyisége 195
A fehérjeellátás biztosítása 195
A tojótyúkok takarmányféleségei 199
A takarmányok összeállítása 200
A csibék takarmányozása 202
Növendékek takarmányozása 206
A gyöngyös takarmányozása 208
A gyöngyöscsibék takarmányozása 208
A gyöngytyúk takarmányadagjának kiszámítása 209
A pulykák takarmányozása 209
A kifejlett pulykák takarmányozása 209
Pulykapipék és növendékpulykák takarmányozása 211
A kacsák takarmányozása 214
A tenyészkacsák takarmányozása 214
Fiatal' és növendékkacsák takarmányozása 215
Rizsföldön és halastavakon tartott kacsák takarmányozása 220
A ludak takarmányozása 220
A kifejlett ludak takarmányozása 220
A fiatal és növendékludak takarmányozása 221
A hizlalási eljárások 224
A hizlalás és célja 224
A hizlalás során megkívánt súlyhatárok 225
A rántani való csibe előállítása 226
A sütni való csibe előállítása 228
A selejtezett növendékek, baromfiak hizlalása 5 - 6 hónapos korig 228
A selejttyúkok hizlalasa 230
A pulyka hizlalása 230
A gyöngyösök hizlalása 232
A kacsák hizlalása 232
A ludak hizlalása 234
Negyedik rész
KELTETÉSTAN
A keltetés története és fejlődése 239
A tenyész- és keltetőtojás fogalma, átvétele, tárolása és szállítása 240
Á tojások válogatása 245
Az embrió fejlődése 248
A pulyka-, a kacsa- és a libaembrió fejlődése 252
A csírakorong vizsgálata 257
A természetes keltetés 259
A mesterséges keltetés 259
A keltetőgépek szerkezete és működése 261
A keltetés végrehajtása és folyamata 279
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői 280
Mechanikai tényezők 283
Tyúk-, pulyka- és gyöngytyúk-tojás keltetése asztali gépekben 284
Kacsa- és lúdtojás keltetése asztali gépekben 284
Tyúk-, pulyka- és gyöngytyúk-tojás keltetése szekrényes (motoros) gépekben 285
Kacsa- és lúdtojás keltetése szekrényes (motoros) gépekben 286
A hazai keltetésvezetők és gépkezelők legkiválóbb módszerei 288
Törzscsibék pedigrés keltetése 291
Ultraibolya sugarak alkalmazása a tenyésztojások keltetésében 292
A naposállatok kelése, osztályozása és szállítása 292
A naposállatok osztályozása 293
A naposállatok csomagolása, tárolása, szállítása 293
Keltetés utáni teendők, fertőtlenítés 295
Ötödik rész
BAROMFI-EGÉSZSÉGTAN
A betegség fogalma, baromfi-egészségtan 297
A fertőző betegségek 297
A fertőző betegségek elleni védekezés 299
Élősködők (paraziták) okozta megbetegedések 300
A beteg állatok felismerése ~ 301
A fertőtlenítés 302
Szervi és anyagforgalmi betegségek 305
Ásványi anyagok és vitaminok hiánya miatt keletkező betegségek .. 306
Fertőző és parazitás betegségek 309
Baromfinátha 309
Baromfikolera 310
Baromfitífusz 312
Baromfi-paratífusz 314
Baromfi-gümőkór (tuberkulózis) 315
Idült légzésszervi betegség (CRD) 316
Baromfipestis 316
Tyúkok fertőző gége- és légcsőgyulladása 317
Baromfihimlő (diftéria) 318
A tyúkok fehérvérűsége (leukozis) 319
Pulykák fertőző vakbél- és májgyulladása (Blek-hed) 319
Tarajpenész (favus) 320
Tüdőpenész (aspergillosis) 320
Baromfi spirochetozis (álomkór) 321
Coccidiózis 321
A csirkék bélcoccidiozisa 322
Libák vesecoccidiozisa 323
Libák gyomorférgessége 323
Orsóférgesség 324
Tojástartó-gyulladás (Prosthogonimozis) 324
Lábrühösség (meszes lábúság) 325
Toll tetvek 325
Óvantag-félék 326
Hatodik rész
MŰSZAKI ISMERETEK
Gép- és eszköztan. A baromfiak részére szükséges épületek 327
A baromfitenyésztésben használt mérlegek 327
A baromfitelepek felszerelési és berendezési tárgyai 329
A baromfitenyésztés épületei 340
Tenyészbaromfi- és tyúkólak 340
A pulyka- és vízibaromfi-ólak 347
Csibenevelők 349
Egyszerűbb kivitelű ólak 352
Baromfitelepek telepítése és közművesítése 356
Az épületek karbantartása 356
Hetedik rész
ÜZEMTANI ISMERETEK
Költség és önköltség 362
A baromfitenyésztés tervezése a termelőszövetkezetekben 364
A brigádvezető és munkacsapat-vezető 368
Munkaerő-szükséglet, baromfitenyésztési normák 369
Az állatállomány nyilvántartása 374
A leltári felszeretések nyilvántartása, átvétele, kiadása 375
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem