1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfitartás a kisüzemben

Szerző
Szerkesztő
Gödöllő
Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Szaktanácsadási és Kutatásszervezési Intézet
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím: Gazdálkodási alapismeretek
Kötetszám: 7
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-8140-42-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A baromfitartás évszázadok óta fontos része a ház körüli tevékenységeknek. A baromfi és termékei könnyen emészthető és táplálóanyagokban gazdag, széles választékú termékekkel látja el az állattartókat. Ezenkívül az étkezési célt szolgáló alapanyagok mellett a háztartásban, valamint a könnyűiparban is jól hasznosítható tollat és pelyhet (liba, kacsa), a szórakoztató ipar számára a ruhakellékekhez díszítő kiegészítőket (strucctoll), a bőriparnak pedig rendkívül értékes, igényes áruféleségek előállításához (női táskák, övek, kabátok) különleges értékű bőrt (struccbőr) szolgáltat. A különböző baromfifajok sokfélesége, a baromfifajták nagy formagazdagsága a hobbitenyésztőknek hasznos elfoglaltságot, szórakozást, örömet ad. Némely baromfi pompázatos megjelenése (páva, bütykös hattyú) emeli a környezeti táj szépségét, látványa felejthetetlen esztétikai élményben részesíti a szemlélőt.
Ebből adódóan a szerzők ismertetik a baromfitenyésztés és tartás jelentőségét, történeti fejlődését. A... Tovább

Fülszöveg

A baromfitartás évszázadok óta fontos része a ház körüli tevékenységeknek. A baromfi és termékei könnyen emészthető és táplálóanyagokban gazdag, széles választékú termékekkel látja el az állattartókat. Ezenkívül az étkezési célt szolgáló alapanyagok mellett a háztartásban, valamint a könnyűiparban is jól hasznosítható tollat és pelyhet (liba, kacsa), a szórakoztató ipar számára a ruhakellékekhez díszítő kiegészítőket (strucctoll), a bőriparnak pedig rendkívül értékes, igényes áruféleségek előállításához (női táskák, övek, kabátok) különleges értékű bőrt (struccbőr) szolgáltat. A különböző baromfifajok sokfélesége, a baromfifajták nagy formagazdagsága a hobbitenyésztőknek hasznos elfoglaltságot, szórakozást, örömet ad. Némely baromfi pompázatos megjelenése (páva, bütykös hattyú) emeli a környezeti táj szépségét, látványa felejthetetlen esztétikai élményben részesíti a szemlélőt.
Ebből adódóan a szerzők ismertetik a baromfitenyésztés és tartás jelentőségét, történeti fejlődését. A könyv terjedelmi korlátaihoz igazodva részletesen ismerteti a gazdaságilag fontosabb baromfifajok, mint a tyúk, pulyka, gyöngytyúk, lúd, kacsa, pézsmakacsa és a mulárdkacsa fajhibrid tenyésztéséhez, illetve tartásához szükséges alapvető ismereteket. E közismerten elterjedt baromfifajok mellett a szerzők olyan kisebb gazdasági jelentőséggel bíró baromfifajokkal is foglalkoznak amelyeknek a bemutatása a hazai szakirodalomban eléggé hiányos. így a könyv rövid ismertetést ad a páva, a japán fürj, a bütykös hattyú és a strucc fajokról is, hiszen ezek tenyésztésére, tartására már napjainkban is van jó néhány példa, amely a jövőben várhatóan további baromfitartók érdeklődését is meg fogja nyerni.
Mindezen megfontolásokból könyvünkben olyan szakmai ismereteket adunk közre, amelyek nélkülözhetetlenek azon baromfitartók számára, akik csupán a saját szükségletükre, vagy szórakoztatásukra foglalkoznak a szárnyasállatok tartásával, de azok számára is fontosak akik a baromfitartást vállalkozásban árutermelő tevékenységként végzik. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
I. FEJEZET 4
A BAROMFI JELENTŐSÉGE ÉS KULTÚRTÖRTÉNETE 4
1. A baromfi és a baromfitenyésztés jelentősége 4
2. Baromfitartási kultúránk rövid története 6
3. Az egyéni gazdaságok szerepe a hazai baromfitartásban 17
II. FEJEZET 23
A GAZDASÁGILAG FONTOSABB BAROMFIFAJOK TENYÉSZTÉSE ÉS
TARTÁSA 23
1. Tyúktenyésztés 23
1.1. Tyúkfajták, hibridek 23
1.2. A tyúk takarmányozása 26
1.3. A tyúk tartástechnológiája 34
2. Pulykatenyésztés 40
2.1. Pulykafajták és hibridek 41
2.2. A pulyka takarmányozása 44
2.3. A pulykatartás technológiája 45
3. Gyöngytyúktenyésztés 50
3.1. Gyöngytyúkfajták és hibridek 50
3.2. A gyöngytyúk takarmányozása 52
3.3. A gyöngytyúk tartástechnológiái 53
4. Lúdtenyésztés 54
4.1. Lúdfajták és hibridek 55
4.2 A lúd takarmányozása 60
5. Kacsatenyésztés 70
5.1. A legfontosabb kacsafajták, és- hibridek 71
5.2. A kacsák takarmányozása 74
5.3. A kacsatartás technológiája 76
5.4. Tenyészállományok nevelése és tartása 78
6. A pézsmakacsa-tenyésztése, Mulárdkacsa - előállítás 79
7. Húsgalamb - előállítás 80
7.1. Speciális haszongalamb - fajták 81
7.2. A húsgalamb takarmányozása 82
7.3. A húsgalamb- tartás technológiája 84
III. FEJEZET 86
A GAZDASÁGILAG KISEBB JELENTŐSÉGŰ BAROMFIFAJOK TENYÉSZTÉSE ÉS
TARTÁSA 86
1. Pávatenyésztés 86
1.1. A pávák felnevelése és tartása 87
2. A japán fürj tenyésztése 88
2.1. Tenyészállatok felnevelése és tartása. Tojástermelés 89
2.2. A fürjek hizlalása, hústermelése 90
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem