Fülszöveg
A baromfitartás évszázadok óta fontos része a ház körüli tevékenységeknek. A baromfi és termékei könnyen emészthető és táplálóanyagokban gazdag, széles választékú termékekkel látja el az állattartókat. Ezenkívül az étkezési célt szolgáló alapanyagok mellett a háztartásban, valamint a könnyűiparban is jól hasznosítható tollat és pelyhet (liba, kacsa), a szórakoztató ipar számára a ruhakellékekhez díszítő kiegészítőket (strucctoll), a bőriparnak pedig rendkívül értékes, igényes áruféleségek előállításához (női táskák, övek, kabátok) különleges értékű bőrt (struccbőr) szolgáltat. A különböző baromfifajok sokfélesége, a baromfifajták nagy formagazdagsága a hobbitenyésztőknek hasznos elfoglaltságot, szórakozást, örömet ad. Némely baromfi pompázatos megjelenése (páva, bütykös hattyú) emeli a környezeti táj szépségét, látványa felejthetetlen esztétikai élményben részesíti a szemlélőt.
Ebből adódóan a szerzők ismertetik a baromfitenyésztés és tartás jelentőségét, történeti fejlődését. A...
Tovább
Fülszöveg
A baromfitartás évszázadok óta fontos része a ház körüli tevékenységeknek. A baromfi és termékei könnyen emészthető és táplálóanyagokban gazdag, széles választékú termékekkel látja el az állattartókat. Ezenkívül az étkezési célt szolgáló alapanyagok mellett a háztartásban, valamint a könnyűiparban is jól hasznosítható tollat és pelyhet (liba, kacsa), a szórakoztató ipar számára a ruhakellékekhez díszítő kiegészítőket (strucctoll), a bőriparnak pedig rendkívül értékes, igényes áruféleségek előállításához (női táskák, övek, kabátok) különleges értékű bőrt (struccbőr) szolgáltat. A különböző baromfifajok sokfélesége, a baromfifajták nagy formagazdagsága a hobbitenyésztőknek hasznos elfoglaltságot, szórakozást, örömet ad. Némely baromfi pompázatos megjelenése (páva, bütykös hattyú) emeli a környezeti táj szépségét, látványa felejthetetlen esztétikai élményben részesíti a szemlélőt.
Ebből adódóan a szerzők ismertetik a baromfitenyésztés és tartás jelentőségét, történeti fejlődését. A könyv terjedelmi korlátaihoz igazodva részletesen ismerteti a gazdaságilag fontosabb baromfifajok, mint a tyúk, pulyka, gyöngytyúk, lúd, kacsa, pézsmakacsa és a mulárdkacsa fajhibrid tenyésztéséhez, illetve tartásához szükséges alapvető ismereteket. E közismerten elterjedt baromfifajok mellett a szerzők olyan kisebb gazdasági jelentőséggel bíró baromfifajokkal is foglalkoznak amelyeknek a bemutatása a hazai szakirodalomban eléggé hiányos. így a könyv rövid ismertetést ad a páva, a japán fürj, a bütykös hattyú és a strucc fajokról is, hiszen ezek tenyésztésére, tartására már napjainkban is van jó néhány példa, amely a jövőben várhatóan további baromfitartók érdeklődését is meg fogja nyerni.
Mindezen megfontolásokból könyvünkben olyan szakmai ismereteket adunk közre, amelyek nélkülözhetetlenek azon baromfitartók számára, akik csupán a saját szükségletükre, vagy szórakoztatásukra foglalkoznak a szárnyasállatok tartásával, de azok számára is fontosak akik a baromfitartást vállalkozásban árutermelő tevékenységként végzik.
Vissza