kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 174 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó | 5 |
A tojás kialakulása, szerkezete és alkotórészei | 7 |
A petefészek | 7 |
A petevezető | 8 |
A tojás szerkezeti felépítése | 9 |
A csírakorong | 9 |
A petesejt | 9 |
Az ondósejt | 10 |
A megtermékenyítés | 11 |
A barázdálódás | 12 |
A tojás kémiai összetétele és az egyes alkotórészek keltetésbiológiai szerepe | 15 |
A tojáshéj | 15 |
A héjhártya | 16 |
A tojásfehérje | 17 |
A szikhártya és a jégzsinórok | 18 |
A tojássárgája | 19 |
A tojás vitaminjainak szerepe a keltetésben | 21 |
A-vitamin | 21 |
B1-vitamin | 22 |
B2- vagy G-vitamin | 22 |
Folsav | 22 |
B6-vitamin | 22 |
Nikotinsavamid | 22 |
Pantoténsav | 23 |
C-vitamin | 23 |
D-vitamin | 23 |
E-vitamin | 23 |
K-vitamin | 23 |
B12-vitamin | 24 |
A keltetőtojás biokémiai folyamatait előidéző és befolyásoló egyéb anyagok | 24 |
Enzimek | 24 |
Hormonok | 25 |
Mikroorganizmusok | 25 |
Egyéb élősködők | 27 |
Vírusok | 28 |
A tojásban a keltetés folyamán végbemenő anyagcsere-folyamatok | 29 |
Gázcsere | 30 |
Víz- és sóforgalom | 30 |
A szénhidrátok anyagcseréje | 31 |
A fehérjék anyagcseréje | 31 |
A zsírok anyagcseréje | 31 |
Az embrió fejlődése és a járulékos részek kialakulása | 33 |
Az embrió fejlődése | 34 |
Az embrió elkülönülése | 36 |
Az embrió egyéb szerveinek képződése | 37 |
A magzati időszak | 39 |
Az embrió járulékos részeinek (burkainak) fejlődése | 40 |
A köldökhólyag | 40 |
Az amnion és a savóshártya | 41 |
Az allantoisz | 41 |
A kelés időszaka | 43 |
A tyúkembrió fejlődési fokozatainak időrendi összefoglalása | 44 |
A mesterséges keltetés története és fejlődése | 48 |
A mesterséges baromfikeltetés fejlődése és helyzete hazánkban | 49 |
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 53 |
A keltetőtér hőmérséklete | 54 |
A keltetés alatti páratartalom szerepe | 55 |
A keltetőgép légcseréje | 59 |
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben | 60 |
A tojások hűtése | 61 |
A keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 62 |
Asztali keltetőgépek | 62 |
Szekrényes keltetőgépek | 64 |
Termes keltetők | 66 |
Jelentősebb külföldi keltetőgépek | 66 |
Hazai keltetőgépek | 74 |
A keltetőüzem elhelyezése és telepítésének főbb elvei | 87 |
A tenyész-, illetve a keltetőtojással szemben támasztott alapvető követelmények | 90 |
A tenyésztojás alakja | 99 |
A tenyésztojás héjának minősége és tisztasága | 90 |
A tenyésztojás kora | 92 |
A tenyész tojás termékenysége | 92 |
A tenyésztojás állománya | 92 |
A tenyész -, illetve a keltetőtojás kezelése és tárolása | 92 |
A tenyésztojás begyűjtése és jelölése | 92 |
A tenyésztojás tárolása és kezelése | 93 |
A tojás csomagolása és szállítása | 93 |
A tenyésztojás minőségének szavatolása | 94 |
Keltetési eljárások | 94 |
A tyúktojások kelési eredményét befolyásoló tényezők | 95 |
Összefüggés a tyúktojás nagysága, alakja és keltethetősége között | 95 |
A tojáshéj tisztasága | 98 |
A tűrolás időtartamának és körülményeinek hatása a kelési eredményekre | 102 |
A tyúktojások keltetésének technológiája | 105 |
A tyúktojások gépbe rakása előtti teendők | 105 |
A tojások tálcázása | 105 |
A tojások berakás előtti előmelegítése | 105 |
A gépek üzembe helyezése | 106 |
A keltetési folyamat kritikus időszakai | 107 |
A tojások lámpázása | 111 |
A csírakorong vizsgálata | 115 |
Gázosítás | 116 |
A kelés időszaka | 117 |
A kikelt csibék osztályozása | 117 |
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség | 119 |
A naposcsibék ivarmeghatározása | 119 |
A naposcsibék szállítása | 119 |
Gyöngytyúktojások keltetése | 119 |
Pulykatojások keltetése | 122 |
Kacsatojások keltetése | 123 |
Lúdtojások keltetése | 126 |
Embriófejlődési rendellenességek és a keltetés biológiai ellenőrzése | 131 |
Az embrióhalandóság tojásban rejlő okai | 132 |
A tenyészállatok táplálkozása | 132 |
Mikrobás eredetű halandóság | 134 |
Öröklődő rendellenességek | 134 |
A külső környezeti tényezőák által okozott embrióhalandóság | 136 |
A hőmérséklet elégtelensége | 136 |
A túl magas hőmérséklet | 136 |
A túlzott páratartalom | 136 |
A nedvességhiány | 137 |
A szellőzés | 137 |
A penészgombák | 137 |
Az embrionális kori torzképződmények keletkezésének okai | 138 |
Embrióhalandóság a keltetési időszak végén | 140 |
A keltetés biológiai ellenőrzése | 144 |
A tojások keltetés előtti bírálata | 145 |
A tojások keltetés alatti átvilágítása | 145 |
Az élő embriójú tojások boncolása | 146 |
A tojás alkotórészeinek súlyváltozása | 149 |
A kelés idejének és jellegének megállapítása | 149 |
A keltetési eredmények számszerű nyilvántartása | 150 |
Keltetési hulladéktojások kórbonctani boncolása | 152 |
A biológiai adatok számbavétele a tojások származási helye szerint | 155 |
A biológiai adatok nyilvántartása a keltetőtér szerint | 155 |
A termékenység ellenőrzése | 156 |
A tojások bírálata az egyes tenyészetek adatai alapján | 156 |
Embrionális disztrófia és avitaminózis | 157 |
Fehérjemérgezés | 157 |
D-avitaminózis | 158 |
B2-avitaminózis | 158 |
A-avitaminózis | 158 |
E-avitaminózis | 159 |
Fekélyes zúzógyomor | 159 |
A fertőzések keletkezése | 159 |
A huzamos tárolás okozta embriópusztulás | 159 |
A keltetési technika hibáinak ellenőrzése | 160 |
A túlmelegedés | 160 |
Erős, rövid ideig tartó túlmelegedés | 161 |
A túl alacsony hőmérséklet | 161 |
A keltetőtér túlzott páratartalma | 162 |
A keltetőtér elégtelen páratartalma | 162 |
Gázcserezavarok | 162 |
A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése | 163 |
A naposcsibék fontosabb betegségei | 165 |
A köldökfertőzés | 165 |
A csibék fehérhasmenése | 165 |
A baromfikeltetés költségtényezői és a keltetőállomások tevékenységének gazdaságossága | 167 |
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke | 174 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.