1.060.342

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfikeltetés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A tojás kialakulása, szerkezete és alkotórészei7
A petefészek7
A petevezető8
A tojás szerkezeti felépítése9
A csírakorong9
A petesejt9
Az ondósejt10
A megtermékenyítés11
A barázdálódás12
A tojás kémiai összetétele és az egyes alkotórészek keltetésbiológiai szerepe15
A tojáshéj15
A héjhártya16
A tojásfehérje17
A szikhártya és a jégzsinórok18
A tojássárgája19
A tojás vitaminjainak szerepe a keltetésben21
A-vitamin21
B1-vitamin22
B2- vagy G-vitamin22
Folsav22
B6-vitamin22
Nikotinsavamid22
Pantoténsav23
C-vitamin23
D-vitamin23
E-vitamin23
K-vitamin23
B12-vitamin24
A keltetőtojás biokémiai folyamatait előidéző és befolyásoló egyéb anyagok24
Enzimek24
Hormonok25
Mikroorganizmusok25
Egyéb élősködők27
Vírusok28
A tojásban a keltetés folyamán végbemenő anyagcsere-folyamatok29
Gázcsere30
Víz- és sóforgalom30
A szénhidrátok anyagcseréje31
A fehérjék anyagcseréje31
A zsírok anyagcseréje31
Az embrió fejlődése és a járulékos részek kialakulása33
Az embrió fejlődése34
Az embrió elkülönülése36
Az embrió egyéb szerveinek képződése37
A magzati időszak39
Az embrió járulékos részeinek (burkainak) fejlődése40
A köldökhólyag40
Az amnion és a savóshártya41
Az allantoisz41
A kelés időszaka43
A tyúkembrió fejlődési fokozatainak időrendi összefoglalása44
A mesterséges keltetés története és fejlődése48
A mesterséges baromfikeltetés fejlődése és helyzete hazánkban49
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei53
A keltetőtér hőmérséklete54
A keltetés alatti páratartalom szerepe55
A keltetőgép légcseréje59
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben60
A tojások hűtése61
A keltetőgépek osztályozása és főbb típusai62
Asztali keltetőgépek62
Szekrényes keltetőgépek64
Termes keltetők66
Jelentősebb külföldi keltetőgépek66
Hazai keltetőgépek74
A keltetőüzem elhelyezése és telepítésének főbb elvei87
A tenyész-, illetve a keltetőtojással szemben támasztott alapvető követelmények90
A tenyésztojás alakja99
A tenyésztojás héjának minősége és tisztasága90
A tenyésztojás kora92
A tenyész tojás termékenysége92
A tenyésztojás állománya92
A tenyész -, illetve a keltetőtojás kezelése és tárolása92
A tenyésztojás begyűjtése és jelölése92
A tenyésztojás tárolása és kezelése93
A tojás csomagolása és szállítása93
A tenyésztojás minőségének szavatolása94
Keltetési eljárások94
A tyúktojások kelési eredményét befolyásoló tényezők95
Összefüggés a tyúktojás nagysága, alakja és keltethetősége között95
A tojáshéj tisztasága98
A tűrolás időtartamának és körülményeinek hatása a kelési eredményekre102
A tyúktojások keltetésének technológiája105
A tyúktojások gépbe rakása előtti teendők105
A tojások tálcázása105
A tojások berakás előtti előmelegítése105
A gépek üzembe helyezése106
A keltetési folyamat kritikus időszakai107
A tojások lámpázása111
A csírakorong vizsgálata115
Gázosítás116
A kelés időszaka117
A kikelt csibék osztályozása117
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség119
A naposcsibék ivarmeghatározása119
A naposcsibék szállítása119
Gyöngytyúktojások keltetése119
Pulykatojások keltetése122
Kacsatojások keltetése123
Lúdtojások keltetése126
Embriófejlődési rendellenességek és a keltetés biológiai ellenőrzése131
Az embrióhalandóság tojásban rejlő okai132
A tenyészállatok táplálkozása132
Mikrobás eredetű halandóság134
Öröklődő rendellenességek134
A külső környezeti tényezőák által okozott embrióhalandóság136
A hőmérséklet elégtelensége136
A túl magas hőmérséklet136
A túlzott páratartalom136
A nedvességhiány137
A szellőzés137
A penészgombák137
Az embrionális kori torzképződmények keletkezésének okai138
Embrióhalandóság a keltetési időszak végén140
A keltetés biológiai ellenőrzése144
A tojások keltetés előtti bírálata145
A tojások keltetés alatti átvilágítása145
Az élő embriójú tojások boncolása146
A tojás alkotórészeinek súlyváltozása149
A kelés idejének és jellegének megállapítása149
A keltetési eredmények számszerű nyilvántartása150
Keltetési hulladéktojások kórbonctani boncolása152
A biológiai adatok számbavétele a tojások származási helye szerint155
A biológiai adatok nyilvántartása a keltetőtér szerint155
A termékenység ellenőrzése156
A tojások bírálata az egyes tenyészetek adatai alapján156
Embrionális disztrófia és avitaminózis157
Fehérjemérgezés157
D-avitaminózis158
B2-avitaminózis158
A-avitaminózis158
E-avitaminózis159
Fekélyes zúzógyomor159
A fertőzések keletkezése159
A huzamos tárolás okozta embriópusztulás159
A keltetési technika hibáinak ellenőrzése160
A túlmelegedés160
Erős, rövid ideig tartó túlmelegedés161
A túl alacsony hőmérséklet161
A keltetőtér túlzott páratartalma162
A keltetőtér elégtelen páratartalma162
Gázcserezavarok162
A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése163
A naposcsibék fontosabb betegségei165
A köldökfertőzés165
A csibék fehérhasmenése165
A baromfikeltetés költségtényezői és a keltetőállomások tevékenységének gazdaságossága167
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke174

Dr. Kiss István

Dr. Kiss István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kiss István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem