1.052.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfikeltetés

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számos ábrával, kihajtható táblázattal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A tojás kialakulása, szerkezete és alkotórészei7
A petefészek7
A petevezető8
A tojás szerkezeti felépítése9
A csírakorong10
A petesejt10
Az ondósejt11
A megtermékenyítés12
A barázdálódás14
A tojás kémiai összetétele és az egyes alkotórészek keltetésbiológiai szerepe17
A tojáshéj17
A héjhártya19
A tojásfehérje19
A szikhártya és a jégzsinórok21
A tojássárgája21
A tojás vitaminjainak szerepe a keltetésben24
A-vitamin25
B1-vitamin26
B2- vagy G-vitamin26
Folsav26
B6-vitamin26
Nikotinsavamid27
Pantoténsav27
C-vitamin27
D-vitamin27
E-vitamin28
K-vitamin28
B12-vitamin28
A keltetőtojás biokémiai folyamatait előidéző és befolyásoló egyéb anyagok29
Enzimek29
Hormonok30
Mikroorganizmusok30
Egyéb élősködők34
Vírusok34
A tojásban a keltetés folyamán végbemenő anyagcsere-folyamatok35
Gázcsere36
Víz- és sóforgalom37
A szénhidrátok anyagcseréje37
A fehérjék anyagcseréje38
A zsírok anyagcseréje38
Az embrió fejlődése és a járulékos részek kialakulása40
Az embrió fejlődése42
Az embrió elkülönülése44
Az embrió egyéb szerveinek képződése44
A magzati időszak47
Az embrió járulékos részeinek (burkainak) fejlődése48
A köldökhólyag48
Az amnion és a savóshártya49
Az allantoisz50
A kelés időszaka51
A tyúkembrió fejlődési fokozatainak időrendi összefoglalása53
A mesterséges keltetés története és fejlődése62
A mesterséges baromfikeltetés fejlődése és helyzete hazánkban64
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei70
A keltetőtér hőmérséklete70
A keltetés alatti páratartalom szerepe73
A keltetőgép légcseréje77
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben78
A tojások hűtése80
A keltetőgépek osztályozása és főbb típusai82
Asztali keltetőgépek82
Szekrényes keltetőgépek85
Termes keltetők87
Jelentősebb külföldi keltetőgépek88
Hazai keltetőgépek100
A keltetőüzem elhelyezése és telepítésének főbb elvei117
A tenyész-, illetve a keltetőtojással szemben támasztott alapvető követelmények121
A tenyésztojás alakja121
A tenyésztojás héjának minősége és tisztasága122
A tenyésztojás kora123
A tenyész tojás termékenysége124
A tenyésztojás állománya124
A tenyész -, illetve a keltetőtojás kezelése és tárolása124
A tenyésztojás begyűjtése és jelölése124
A tenyésztojás tárolása és kezelése125
A tojás csomagolása és szállítása125
A tenyésztojás minőségének szavatolása126
Keltetési eljárások127
A keltetés időtartama127
A tyúktojások kelési eredményét befolyásoló tényezők128
Összefüggés a tyúktojás nagysága, alakja és keltethetősége között128
A tojáshéj tisztasága132
A tűrolás időtartamának és körülményeinek hatása a kelési eredményekre137
A tyúktojások keltetésének technológiája141
A tyúktojások gépbe rakása előtti teendők141
A tojások tálcázása141
A tojások berakás előtti előmelegítése142
A gépek üzembe helyezése142
A keltetési folyamat kritikus időszakai148
A tojások lámpázása149
A csírakorong vizsgálata152
Gázosítás153
A kelés időszaka154
A kikelt csibék osztályozása155
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség156
A naposcsibék ivarmeghatározása159
A naposcsibék szállítása164
Gyöngytyúktojások keltetése165
Pulykatojások keltetése168
Kacsatojások keltetése171
Lúdtojások keltetése174
Lúdtojások keltetési súlyvesztesége180
Speciális lúdtojáskeltető gép185
Embriófejlődési rendellenességek és a keltetés biológiai ellenőrzése187
Az embrióhalandóság tojásban rejlő okai188
A tenyészállatok táplálkozása188
Mikrobás eredetű halandóság191
Öröklődő rendellenességek191
A külső környezeti tényezőák által okozott embrióhalandóság194
A hőmérséklet elégtelensége194
A túl magas hőmérséklet194
A túlzott páratartalom194
A nedvességhiány195
A szellőzés195
A penészgombák195
Az embrionális kori torzképződmények keletkezésének okai196
Embrióhalandóság a keltetési időszak végén199
A keltetés biológiai ellenőrzése205
A tojások keltetés előtti bírálata205
A tojások keltetés alatti átvilágítása206
Az élő embriójú tojások boncolása206
A tojás alkotórészeinek súlyváltozása210
A kelés idejének és jellegének megállapítása211
A keltetési eredmények számszerű nyilvántartása212
Keltetési hulladéktojások kórbonctani boncolása214
A biológiai adatok számbavétele a tojások származási helye szerint218
A biológiai adatok nyilvántartása a keltetőtér szerint219
A termékenység ellenőrzése220
A tojások bírálata az egyes tenyészetek adatai alapján220
Embrionális disztrófia és avitaminózis221
Fehérjemérgezés221
D-avitaminózis221
B2-avitaminózis223
A-avitaminózis223
E-avitaminózis223
Fekélyes zúzógyomor224
A fertőzések keletkezése224
A huzamos tárolás okozta embriópusztulás224
A keltetési technika hibáinak ellenőrzése225
A túlmelegedés225
Erős, rövid ideig tartó túlmelegedés227
A túl alacsony hőmérséklet227
A keltetőtér túlzott páratartalma228
A keltetőtér elégtelen páratartalma228
Gázcserezavarok228
A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése229
A naposcsibék fontosabb betegségei232
A köldökfertőzés232
A csibék fehérhasmenése234
A baromfikeltetés költségtényezői és a keltetőállomások tevékenységének gazdaságossága236
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke238

Dr. Kiss István

Dr. Kiss István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kiss István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem