kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 384 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 168 fekete-fehér ábrát tartalmaz. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 7 |
A baromfiipar különleges helyzete | 7 |
A baromfitenyésztés és feldolgozás jelentősége | 9 |
Az ipar érdekeltsége a baromfitenyésztésben | 10 |
Nagyüzemi baromfitenyésztés | 12 |
Baromfitenyésztési ismeretek | 15 |
Általános állattenyésztési alapfogalmak | 15 |
A faj és fajta fogalma | 15 |
Állattenyésztési módszerek | 16 |
Baromfifajták | 17 |
Tyúkfajták | 18 |
Gyöngyösfajták | 24 |
Pulykafajták | 24 |
Kacsafajták | 25 |
Lúdfajták | 28 |
A baromfi testének fölépítése | 31 |
A baromfi testének vegyi összetétele | 31 |
Szervetlen anyagok | 31 |
Szerves anyagok | 32 |
A baromfi testének szöveti felépítése | 34 |
Sejtek | 34 |
Szövetek | 36 |
A baromfi testének szervrendszerei | 38 |
A mozgásszervek rendszere | 39 |
Az emésztőszervek rendszere | 48 |
Érrendszer | 52 |
Légzőszervek rendszere | 56 |
A kiválasztó szervek rendszere | 58 |
A belső elválasztású mirigyek rendszere | 58 |
Az ivarszervek rendszere | 59 |
Idegrendszer | 60 |
Az érzékszervek rendszere | 62 |
A kültakaró | 64 |
A baromfiipari üzemek telepítése | 66 |
A külső telepítés általános irányelvei | 66 |
A belső elrendezés általános irányelvei | 67 |
Az üzemi helyiségek részletes ismertetése | 70 |
A feldolgozó telep áruellátása | 79 |
Összegyűjtés, felvásárlás | 79 |
Minősítés átvételkor | 80 |
Az élő baromfi szállítása, szállítási apadó | 81 |
Az élő baromfi osztályozása a feldolgozó telepen | 84 |
Az élő baromfi vizsgálata | 86 |
A beteg állatok felismerése | 87 |
A baromfiak gyakoribb betegségei | 89 |
A baromfi ipari hízlalása | 103 |
A hízlalás célja | 103 |
A hízlalás élettana | 104 |
Táplálékfelvétel és emésztés | 104 |
A szervezet anyagforgalma | 107 |
Kiegészítő anyagok | 109 |
A hízlalás eredményességét javító beavatkozások | 116 |
Ivartalanítás | 117 |
Antibiotikumok | 121 |
Az anyagforgalomra ható szerek | 122 |
Felületaktív anyagok | 123 |
A mellékvese működésére ható szerek | 123 |
Baromfihízlalásra alkalmas takarmányok | 124 |
Növényi takarmányok | 124 |
Állati eredetű takarmányok | 126 |
A takarmányok tápanyagtartalma | 127 |
A takarmánykeverék előkészítése és felhasználása | 130 |
Hízlalási módok | 132 |
A hízó állatok gondozása | 132 |
A csirke és a tyúk hízlalása | 133 |
A hízlalda berendezése | |
A hízlalda feltöltése | |
A csirkék és tyúkok hízlalására használt takarmánykeverékek | |
Az etetés módja | |
A tyúkfélék gépi tömése | |
A liba és a kacsa hízlalása | 139 |
A hízlaló takarmány előkészítése | |
A tömés munkája | |
A vágottáru előállítása | 143 |
A baromfi vágóhídi feldolgozása | 143 |
Levágás | 143 |
Kopasztás | 150 |
Belezés és begyezés | 160 |
Perzselés és mosás | 161 |
Bontás | 162 |
A vágott baromfi kezelése | 170 |
Osztályozás | |
Formázás | |
Csomagolás | |
A vágott baromfi raktározása | |
Szállítás | |
Bontási termékek | 178 |
Libamáj | 178 |
A nagy libamáj keletkezése | |
A libamáj minősítése | |
A libamáj kezelése | |
A libamáj csomagolása és szállítása | |
Kacsamáj | 185 |
Libazsír | 185 |
Zsírolvasztás | |
Zsírderítés | |
Libaaprólék | 192 |
Egyéb bontási termékek | 192 |
Tartósított baromfihús-készítmények | 193 |
A sózásról, pácolásról és füstölésről általában | 193 |
Pácolt, füstölt baromfikészítmények | 196 |
A libamell és comb sózása és pácolása | |
A libamell és comb füstölése | |
A füstölt baromfihús csomagolása | |
Baromfikonzervek | 200 |
Libamáj-készítmények | |
Baromfihús-konzervek | |
Baromfihúsból készült töltelékes áruk | 202 |
Baromfifeldolgozási melléktermékek | 204 |
Toll | 204 |
A baromfitoll fajtái | 205 |
A toll kezelése | 212 |
A toll csomagolása | 213 |
Az ágytoll minőségi vizsgálata | 214 |
Az ágytoll feldolgozása | 217 |
Dísztollféleségek | 219 |
A dísztollak fedolgozása | 223 |
Tollszőrmék | 223 |
Egyéb melléktermékek | 223 |
Baromfi-lábbőrök | 223 |
Baromfitrágya | 226 |
Tojáshéj | 228 |
Baromfivér | 228 |
Takarmányozásra alkalmas melléktermékek | 230 |
A baromfiipar higiéniája | 231 |
Az üzemi higiénia feladatai | 231 |
A fertőző és a ragályos betegségekről | 231 |
Üzemi egészségvédelem | 232 |
Személyi egészségvédelem | 234 |
Közegészségügyi óvintézkedések | 236 |
Paratifusz-baktériumok által okozott húsmérgezés | |
Sztafilokokkuszok által okozott ételmérgezések | |
Botulizmus | |
Kólifertőzés | |
A vágott baromfi emberi eredetű fertőződése | |
Áruhigiénia | 238 |
Állategészségügyi feladatok a baromfiiparban | 240 |
Fertőtlenítés | |
Fertőző baromfibetegségek elleni védekezés | |
Húsvizsgálat | 243 |
A húsvizsgálat célja | 243 |
A húsvizsgálat módja | 244 |
A húsok minősítése | 246 |
A baromfihús fogyaszthatóságának elbírálása | |
A közfogyasztásra alkalmas baromfihús megjelölése | |
Hatósági hússzék | |
Hússzállítási igazolvány | |
A baromfihús sajátságai | 248 |
A hús elváltozásai | 250 |
Érés | |
Fülledés | |
Rothadás | |
Penészedés | |
Avasodás | |
A baromfiipar gépészete | 256 |
Csirke- és tyúkkopasztó berendezések | 256 |
Általános jellemzők | 256 |
A csirke- és tyúkkopasztó berendezések részei | 270 |
Vízibaromfi kopasztó berendezések | 285 |
Vízibaromfi-kopasztási módszerek | 285 |
A vízibaromfi-kopasztó berendezések részei | 289 |
Hűtés a baromfiiparban | 294 |
A levegő fizikai tulajdonságairól általában | 294 |
A nedves levegő diagramja | |
Relatív nedvesség | |
Harmatpont és páralecsapódás | |
Hőtartalom | |
A változások számítása | |
Főbb légállapotjelzők és mérőműszereik | 300 |
Hőmérséklet | |
Légnedvesség | |
Légmozgás | |
Az állapotváltozásra ható tényezők | 305 |
Szigetelés | |
Árumennyiség | |
A külső levegő hőmérséklete | |
Szellőzés, légnyomás | |
Hűtés | 310 |
Előhűtés | |
Lassú hűtés | |
Gyorshűtés levegőben és folyadékban | |
Az osztályozás és a csomagolás hűtőtechnikai vonatkozásai | |
Hűtő raktározás | |
Fagyasztás | 315 |
Lassú fagyasztás | |
Gyorsfagyasztás | |
Tárolás | 317 |
Tárolási idő és hőmérséklet | |
Tárolási apadó | |
Csomagoló anyagok | |
A tojás | 323 |
A tojás népélelmezési és élettani jelentősége | 323 |
A tojás képződése | 324 |
A tojás szerkezete | 326 |
Tojássárgája | |
Tojásfehérje | |
Héjhártya | |
Tojáshéj | |
A tojás összetétele | 331 |
A tojás külső tulajdonságai | 333 |
Környezeti tényezők hatása a tojásra | 334 |
A tojás hibái | 337 |
Fejlődési rendellenességek | 337 |
Külső tényezők hatására előálló tojáshibák | 341 |
Tárolás közben keletkező tojáshibák | 343 |
A tojás mikrobás fertőzöttsége | 345 |
A tojás kezelése a feldolgozótelepen | 347 |
A tojás osztályozása és minősítése | 348 |
A tojás csomagolása és szállítása | 352 |
A tojás tartósítása | 355 |
A héjas tojás tartósítása | 355 |
Az ömlesztett tojás tartósítása | 360 |
A baromfiipar igényei a tojástermeléssel szemben, nagyüzemi tojástermelés | 369 |
Irodalom a XIII.-XIV. fejezethez | 372 |
Tárgymutató | 373 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.