kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 496 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-356-209-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 19 |
Bojler- és tojóhibrid-tenyésztési alapismeretek | 21 |
Legfontosabb tyúkfajták és -hibridek | 21 |
Az árutermelésben fontos szerepet játszó fajták és hibridek | 21 |
Tojástermelő (tojó típusú) tyúkfajták | 21 |
Kettős hasznosítású fajták | 22 |
Hús típusú tyúkfajták | 22 |
Tojó- és húshibridek | 23 |
A tyúk testének felépítése és élettani sajátosságai | 26 |
A baromfi testtájai | 26 |
A testrészek küllemi elbírálása | 30 |
A baromfi szervezetének legfontosabb sajátosságai | 32 |
A tojás képződését befolyásoló élettani és környezeti tényezők | 35 |
A tyúk genetikai sajátosságai | 40 |
A tyúk kromoszómái | 40 |
A fontosabb kvalitatív tulajdonságok és öröklődésük | 40 |
A toll színének öröklődése | 42 |
Az ivari kromoszómákhoz kötötten öröklődő tulajdonságok és gyakorlati jelentőségük | 42 |
A mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok és öröklődésük | 45 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai és örökölhetőségük | 45 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai közötti összefüggések | 47 |
A beltenyésztés és hatásai | 48 |
A keresztezés és a heterózis | 50 |
Tenyésztés- és szaporítástechnikai módszerek a tyúktenyésztésben | 51 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 51 |
A családszelekció | 52 |
Az ivadékvizsgálat | 53 |
Egyirányú és többirányú szelekció | 53 |
A hibridtenyésztés | 55 |
A beltenyésztéses heterózistenyésztés | 56 |
Heterózistenyésztés nem beltenyésztett vonalakkal, fajtákkal | 57 |
A reciprok rekurrens szelekció | 58 |
A szelekció szüneteltetése és a hibridek továbbszaporításának hatása a tyúkállományok értékmérő tulajdonságaira | 59 |
Tenyésztés és szaporítás | 60 |
A baromfiistálló | 65 |
Istállótípusok | 65 |
Nyitott oldalú istállók | 65 |
Zárt, szabályozott környezetű istállók | 66 |
Istállótípusok az alkalmazott tartástechnológia szerint | 67 |
A baromfiistálló berendezései | 76 |
A brojlerhizlaló istálló berendezései | 76 |
Ketreces brojertartási technológiák | 84 |
A brojlerszülőpár-istálló berendezései | 85 |
A nevelőistálló berendezései | 86 |
A tojóistálló berendezései | 87 |
A takarmánytárolás, -behordás és -mérés | 87 |
Fűtőberendezések | 87 |
Etetőberendezések | 89 |
Itatóberendezések | 90 |
A tojófészkek | 92 |
A tojóhibrid-istálló berendezései | 92 |
Mélyalmos istálló | 92 |
Ketreces (batteriás) istálló berendezései | 92 |
A fény szerepe és a világítás eszközei | 96 |
Tudnivalók a fényről | 97 |
A világítás eszközei | 97 |
A világítás beszerelése | 98 |
Világítási programok | 100 |
Világítási programok a növendéknevelésben | 103 |
A baromfitartás egyéb berendezései | 107 |
A vízpanel | 107 |
A trágyaeltávolítás eszközei | 107 |
Az állatok gépi rakodása | 108 |
Szállítójárművek | 108 |
Az aggregátor | 108 |
Riasztóberendezések | 108 |
Keltetés | 109 |
A tojás képződése | 109 |
A petefészek | 109 |
A petevezető | 111 |
A tojástartó vagy madárméh | 114 |
A hüvely | 115 |
A tyúktojás jellemzői | 115 |
A tyúktojás alakja és mérete | 115 |
A tyúktojás összetétele | 116 |
A tyúkembrió fejlődése | 118 |
A termékenyítés és a megtermékenyülés | 118 |
A korai embriófejlődés | 120 |
Embriófejlődés a keltetés alatt | 121 |
Az extraembrionális hártyák | 124 |
Az embrionális anyagcsere-folyamatok | 125 |
A kelés alatt lejátszódó folyamatok | 128 |
Az embriófejlődés kritikus szakaszai | 129 |
Embriófejlődési rendellenességek | 130 |
A keltetőtojások minőségének megóvása | 131 |
Tojáskezelés a törzsólban | 131 |
A keltetőtojások szállítása | 133 |
A tojásválogatás és a keltethetőség | 133 |
A tojástömeg hatása, a tojások osztályozása és tálcázása | 142 |
A tenyésztojások keltetés előtti melegítése | 143 |
A tojások bakteriális fertőződésének csökkentése | 144 |
A tyúktojások keltetése | 146 |
A keltethetőség megóvása a keltetés alatt | 146 |
A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése | 154 |
A keltetés előtt és alatt elkövetett hibák elemzése | 159 |
A mesterséges keltetés és a keltető | 160 |
A mesterséges keltetés feltételei | 160 |
A keltető üzemeltetése | 171 |
Higiénia, fertőtlenítés a keltetőben | 178 |
A naposkori ivarmeghatározás | 184 |
A keltetőüzem irányítása | 185 |
Brojler tenyészállományok tartástechnológiája | 189 |
A brojler tenyészállományok nevelése | 189 |
A nevelés általános elvei | 189 |
Járványvédelem | 190 |
Egy- és többfázisú tartástechnológiák | 190 |
Tenyészállományok nevelése | 190 |
Feladatok a brojler szülőpárállományok telepítését megelőzően | 192 |
Az előnevelés | 195 |
Az utónevelés | 209 |
Növendékállományok költséggazdálkodása | 214 |
Nyilvántartások | 215 |
Brojler szülőpár tojóállományok tartástechnológiája | 215 |
A tojóállomány elhelyezése | 218 |
A padozat típusa és az üzemelési technológia összefüggése | 218 |
A kakastartás technológiája | 219 |
A kakasok reprodukciós tevékenysége | 219 |
A kakasokkal előforduló problémák | 221 |
Kakaspótlás | 221 |
Keltetőtojás-termelés | 221 |
Téli tojástermelés | 224 |
Nyári tojástermelés | 224 |
Mesterséges termékenyítés | 224 |
Tojástermelési paraméterek | 225 |
A tenyészállomány-tartás költségeinek összefüggése | 226 |
Az ivarérés és a keltetőtojás-költség összefüggése | 226 |
Mikor vágjuk ki brojer szülőpár állományunkat? | 227 |
Brojler szülőpár állományok takarmányozása | 228 |
A növendék jércék heti testtömeg-gyarapodása | 228 |
A növendéknevelés takarmányozási követelményei | 228 |
A takarmánykorlátozás lehetőségei | 230 |
A növendék kakasok takarmányozása | 234 |
Brojler szülőpár tyúkok takarmányozása | 237 |
A tojógyúkok és a kakasok eltérő takarmányozása | 242 |
Brojerhizlalás | 245 |
A brojlertelep helyének megválasztása | 245 |
Állományváltás, rotáció | 246 |
Tartástechnológia | 247 |
Felkészülés a naposcsibék fogadására | 247 |
Eltérő testtömegű brojercsirkék hizlalása | 259 |
Brojlercsirkék ivarilag elkülönített hizlalása | 259 |
Roasterhizlalás | 260 |
Roasterhízlalási technológia | 262 |
A mellhólyag és a roasterhizlalás | 263 |
Ivar okozta eltérések a brojlerhizlalásban | 264 |
A testtömeg-gyarapodás és a takarmányfelvétel | 264 |
Brojlercsirkék növekedési görbéje | 265 |
Az ivaron alapuló testtömegszóródás | 265 |
A takarmányértékesítés heti változása | 266 |
A takamányfogyasztás és az ivar összefüggése | 266 |
A kakasok és a jércék takarmányfelvétele és takarmányértékesítése a testtömeg függvényében | 267 |
Azonos testtömeg eléréséhez szükséges hizlalási napok száma | 268 |
Egyedek közötti testtömegszóródás | 269 |
Normál és biológiai állományszóródás | 270 |
Brojlercsirkék takarmányozása | 271 |
A hasvízkór takarmányozási vonatkozásai | 274 |
A hőstressz takarmányozási vonatkozásai | 276 |
A brojlerhizlalás önköltsége | 276 |
A brojlercsirkék vágóértékét befolyásoló tényezők | 276 |
Takarmány- és vízkorlátozás a vágás előtt | 277 |
Sérülést előidéző okok, javaslatok a sérülések megelőzésére | 277 |
Minőségbiztosítás a baromfifeldolgozó iparban, a brojlercsirkék minősítése | 279 |
A vágási kihozatal jelentősége feldolgozáskor | 280 |
Árutojás-termelő állományok tartástechnológiája | 281 |
Nevelési technológiák | 281 |
Mélyalmos nevelési technológia | 281 |
Ketreces nevelési technológia | 293 |
A tojástermelés technológiája | 298 |
Ketreces tojóházi technológia | 303 |
A baromfiállományok vedletése és a két- vagy többciklusos tojástermelés | 316 |
Árutojás-termelő állományok takarmányozása | 322 |
Tojóhibrid növendékállományok takarmányozása | 322 |
Árutojás-termelő tojóállományok takarmányozása | 330 |
Tojó típusú tenyészállományok tartástechnológiája | 339 |
Tojó típusú szülőpárok nevelése | 339 |
A tenyésznövendékek elhelyezése | 340 |
Előnevelés | 341 |
Utónevelés | 343 |
Világítási programok tojóhibrid szülőpárok számára | 349 |
Tenyésztojás-termelés | 351 |
A tenyésztojás-termelés állományok elhelyezése | 351 |
Takarmányozás | 359 |
Az energia és a táplálóanyagok | 359 |
Az energia | 360 |
A fehérjék | 362 |
A zsírok (lipidek) | 363 |
A szénhidrátok | 364 |
Az ásványi anyagok | 365 |
A vitaminok | 369 |
Az emésztés és a felszívódás | 369 |
A mechanikai emésztés | 370 |
Az enzimes emésztés | 370 |
A felszívódás | 371 |
A takarmányfelvételt befolyásoló tényezők | 372 |
A takarmány-alapanyagok | 372 |
A gabonamagvak | 373 |
Hüvelyes magvak | 375 |
Ipari melléktermékek | 376 |
Az olajos magvak és feldolgozási melléktermékeik | 378 |
A zöldtakarmánylisztek | 381 |
Állati eredetű takarmány-alapanyagok | 382 |
Zsírok és olajok | 383 |
Az aminosav-készítmények | 384 |
Ásványi anyagok | 385 |
Adalékanyagok és előkeverékek | 385 |
A keveréktakarmányok összeállítása | 389 |
Takarmányvizsgálatok | 389 |
Szempontok a baromfitápok összeállításához | 394 |
A keveréktakarmányok számítógépes optimalizálása | 400 |
A keveréktakarmányok gyártása | 402 |
A korszerű keveréktakarmány-gyártás | 402 |
Állategészségügy | 405 |
Általános járványvédelem | 405 |
Nagyszülő- és szülőpár állományok általános járványvédelme | 405 |
Mikroorganizmusok | 408 |
A baktériumok | 408 |
A vírusok | 410 |
A gombák | 410 |
A protozoák | 411 |
A betegségek elleni védettség | 411 |
Immunológia | 411 |
Gyógyszeres kezelések | 417 |
A gyógyszerek bevitele | 417 |
Baktériumok okozta baromfibetegségek | 420 |
Szalmonellózisok | 420 |
Kólibacillózisok | 423 |
Baromfikolera | 426 |
Mikroplazmózisok | 426 |
Vírusok okozta baromfibetegségek | 429 |
Baromfipestis vagy newcastle betegség | 431 |
Gumboró-betegség | 431 |
Marek-féle betegség | 432 |
Fertőző bronchitis | 435 |
Baromfihimlő | 435 |
Fertőző gége- és légcsőgyulladás | 435 |
Csibék fertőző agy- és gerincvelő-gyulladása | 436 |
Csirke-anaemia | 437 |
Csirkék sejtzárványos hepatitise | 438 |
Tyúkok tojáshéj-képződési zavara | 438 |
Vírusos izületgyulladás | 440 |
Baromfileukózis | 440 |
Madárinfluenza | 440 |
Egyéb kórokozók okozta bántalmak | 441 |
Kokcidiózis | 441 |
Tüdőpenész | 442 |
Mikotoxikózis | 442 |
Bizonytalan kóroktanú bántalmak | 443 |
Hiányos köldökzáródás, köldökgyulladás, sziktömlő-visszamaradás | 443 |
Hasvízkór | 444 |
Csirkék zsírosmáj-betegsége | 445 |
Madárhisztéria | 445 |
Ketrecfáradtság vagy ketrecbénulás | 446 |
Duzzadtfej-betegség | 447 |
A betegségek megelőzésére, állatvédelem | 449 |
A stressz | 449 |
Üzemelés | 451 |
A baromfi-melléktermékek feldolgozása | 451 |
Komposztálás | 451 |
Főzés | 455 |
Biofermentációs eljárás | 455 |
Paraziták, rovarok és rágcsálók | 456 |
Ektoparaziták | 456 |
Rovarkártevők | 460 |
Rágcsálók | 462 |
Baromfiállományok termelési adatainak nyilvántartása és feldolgozása | 467 |
Számbavétel a tevékenység megkezdése előtt. A tervezés | 467 |
Rotációfuttatás | 468 |
A naturális adatok számbavétele | 469 |
Az eredményterv összeállítása | 469 |
Cash-flow (Pénzügyiterv) készítés | 471 |
Nyilvántartás a tevékenység alatt | 472 |
Szülőpár növendékállomány nyilvántartó | 472 |
Szülőpár tojóállomány nyilvántartó | 476 |
Brojlerállomány-nyilvántartó | 476 |
Végtermék tojóálloány nyilvántartó | 476 |
Tojásnyilvántartó | 476 |
Kelési napló | 476 |
Utókalkuláció, elemzés | 476 |
Integráció a baromfiiparban | 485 |
Nemzetközi tapasztalatok | 487 |
A hazai baromfiipar helyzete az 1990-es években | 487 |
A vertikális termelési integráció felépítésének lehetőségei | 489 |
A brojleripar szerkezeti felépítése | 493 |
Utószó | 496 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.