1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfihús- és tojástermelők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 496 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-209-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó19
Bojler- és tojóhibrid-tenyésztési alapismeretek21
Legfontosabb tyúkfajták és -hibridek21
Az árutermelésben fontos szerepet játszó fajták és hibridek21
Tojástermelő (tojó típusú) tyúkfajták21
Kettős hasznosítású fajták22
Hús típusú tyúkfajták22
Tojó- és húshibridek23
A tyúk testének felépítése és élettani sajátosságai26
A baromfi testtájai26
A testrészek küllemi elbírálása30
A baromfi szervezetének legfontosabb sajátosságai32
A tojás képződését befolyásoló élettani és környezeti tényezők35
A tyúk genetikai sajátosságai40
A tyúk kromoszómái40
A fontosabb kvalitatív tulajdonságok és öröklődésük40
A toll színének öröklődése42
Az ivari kromoszómákhoz kötötten öröklődő tulajdonságok és gyakorlati jelentőségük42
A mennyiségi (kvantitatív) tulajdonságok és öröklődésük45
A baromfi értékmérő tulajdonságai és örökölhetőségük45
A baromfi értékmérő tulajdonságai közötti összefüggések47
A beltenyésztés és hatásai48
A keresztezés és a heterózis50
Tenyésztés- és szaporítástechnikai módszerek a tyúktenyésztésben51
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában51
A családszelekció52
Az ivadékvizsgálat53
Egyirányú és többirányú szelekció53
A hibridtenyésztés55
A beltenyésztéses heterózistenyésztés56
Heterózistenyésztés nem beltenyésztett vonalakkal, fajtákkal57
A reciprok rekurrens szelekció58
A szelekció szüneteltetése és a hibridek továbbszaporításának hatása a tyúkállományok értékmérő tulajdonságaira59
Tenyésztés és szaporítás60
A baromfiistálló65
Istállótípusok65
Nyitott oldalú istállók65
Zárt, szabályozott környezetű istállók66
Istállótípusok az alkalmazott tartástechnológia szerint67
A baromfiistálló berendezései76
A brojlerhizlaló istálló berendezései76
Ketreces brojertartási technológiák84
A brojlerszülőpár-istálló berendezései85
A nevelőistálló berendezései86
A tojóistálló berendezései87
A takarmánytárolás, -behordás és -mérés87
Fűtőberendezések87
Etetőberendezések89
Itatóberendezések90
A tojófészkek92
A tojóhibrid-istálló berendezései92
Mélyalmos istálló 92
Ketreces (batteriás) istálló berendezései92
A fény szerepe és a világítás eszközei96
Tudnivalók a fényről97
A világítás eszközei97
A világítás beszerelése98
Világítási programok100
Világítási programok a növendéknevelésben103
A baromfitartás egyéb berendezései107
A vízpanel107
A trágyaeltávolítás eszközei107
Az állatok gépi rakodása108
Szállítójárművek108
Az aggregátor108
Riasztóberendezések108
Keltetés 109
A tojás képződése109
A petefészek109
A petevezető111
A tojástartó vagy madárméh114
A hüvely115
A tyúktojás jellemzői115
A tyúktojás alakja és mérete115
A tyúktojás összetétele116
A tyúkembrió fejlődése118
A termékenyítés és a megtermékenyülés118
A korai embriófejlődés120
Embriófejlődés a keltetés alatt121
Az extraembrionális hártyák124
Az embrionális anyagcsere-folyamatok125
A kelés alatt lejátszódó folyamatok128
Az embriófejlődés kritikus szakaszai129
Embriófejlődési rendellenességek130
A keltetőtojások minőségének megóvása131
Tojáskezelés a törzsólban131
A keltetőtojások szállítása133
A tojásválogatás és a keltethetőség133
A tojástömeg hatása, a tojások osztályozása és tálcázása142
A tenyésztojások keltetés előtti melegítése143
A tojások bakteriális fertőződésének csökkentése144
A tyúktojások keltetése146
A keltethetőség megóvása a keltetés alatt146
A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése154
A keltetés előtt és alatt elkövetett hibák elemzése159
A mesterséges keltetés és a keltető160
A mesterséges keltetés feltételei160
A keltető üzemeltetése171
Higiénia, fertőtlenítés a keltetőben178
A naposkori ivarmeghatározás184
A keltetőüzem irányítása185
Brojler tenyészállományok tartástechnológiája189
A brojler tenyészállományok nevelése189
A nevelés általános elvei189
Járványvédelem190
Egy- és többfázisú tartástechnológiák190
Tenyészállományok nevelése190
Feladatok a brojler szülőpárállományok telepítését megelőzően192
Az előnevelés195
Az utónevelés209
Növendékállományok költséggazdálkodása214
Nyilvántartások215
Brojler szülőpár tojóállományok tartástechnológiája215
A tojóállomány elhelyezése218
A padozat típusa és az üzemelési technológia összefüggése218
A kakastartás technológiája219
A kakasok reprodukciós tevékenysége219
A kakasokkal előforduló problémák221
Kakaspótlás221
Keltetőtojás-termelés221
Téli tojástermelés224
Nyári tojástermelés224
Mesterséges termékenyítés224
Tojástermelési paraméterek225
A tenyészállomány-tartás költségeinek összefüggése226
Az ivarérés és a keltetőtojás-költség összefüggése226
Mikor vágjuk ki brojer szülőpár állományunkat?227
Brojler szülőpár állományok takarmányozása228
A növendék jércék heti testtömeg-gyarapodása228
A növendéknevelés takarmányozási követelményei228
A takarmánykorlátozás lehetőségei230
A növendék kakasok takarmányozása234
Brojler szülőpár tyúkok takarmányozása237
A tojógyúkok és a kakasok eltérő takarmányozása242
Brojerhizlalás245
A brojlertelep helyének megválasztása245
Állományváltás, rotáció246
Tartástechnológia247
Felkészülés a naposcsibék fogadására247
Eltérő testtömegű brojercsirkék hizlalása259
Brojlercsirkék ivarilag elkülönített hizlalása259
Roasterhizlalás260
Roasterhízlalási technológia262
A mellhólyag és a roasterhizlalás263
Ivar okozta eltérések a brojlerhizlalásban264
A testtömeg-gyarapodás és a takarmányfelvétel264
Brojlercsirkék növekedési görbéje265
Az ivaron alapuló testtömegszóródás265
A takarmányértékesítés heti változása266
A takamányfogyasztás és az ivar összefüggése266
A kakasok és a jércék takarmányfelvétele és takarmányértékesítése a testtömeg függvényében267
Azonos testtömeg eléréséhez szükséges hizlalási napok száma268
Egyedek közötti testtömegszóródás269
Normál és biológiai állományszóródás270
Brojlercsirkék takarmányozása271
A hasvízkór takarmányozási vonatkozásai274
A hőstressz takarmányozási vonatkozásai276
A brojlerhizlalás önköltsége276
A brojlercsirkék vágóértékét befolyásoló tényezők276
Takarmány- és vízkorlátozás a vágás előtt277
Sérülést előidéző okok, javaslatok a sérülések megelőzésére277
Minőségbiztosítás a baromfifeldolgozó iparban, a brojlercsirkék minősítése279
A vágási kihozatal jelentősége feldolgozáskor280
Árutojás-termelő állományok tartástechnológiája281
Nevelési technológiák281
Mélyalmos nevelési technológia281
Ketreces nevelési technológia293
A tojástermelés technológiája298
Ketreces tojóházi technológia303
A baromfiállományok vedletése és a két- vagy többciklusos tojástermelés316
Árutojás-termelő állományok takarmányozása322
Tojóhibrid növendékállományok takarmányozása322
Árutojás-termelő tojóállományok takarmányozása330
Tojó típusú tenyészállományok tartástechnológiája339
Tojó típusú szülőpárok nevelése339
A tenyésznövendékek elhelyezése340
Előnevelés341
Utónevelés343
Világítási programok tojóhibrid szülőpárok számára349
Tenyésztojás-termelés351
A tenyésztojás-termelés állományok elhelyezése351
Takarmányozás359
Az energia és a táplálóanyagok359
Az energia360
A fehérjék362
A zsírok (lipidek)363
A szénhidrátok364
Az ásványi anyagok365
A vitaminok369
Az emésztés és a felszívódás369
A mechanikai emésztés370
Az enzimes emésztés370
A felszívódás371
A takarmányfelvételt befolyásoló tényezők372
A takarmány-alapanyagok372
A gabonamagvak373
Hüvelyes magvak375
Ipari melléktermékek376
Az olajos magvak és feldolgozási melléktermékeik378
A zöldtakarmánylisztek381
Állati eredetű takarmány-alapanyagok382
Zsírok és olajok383
Az aminosav-készítmények384
Ásványi anyagok385
Adalékanyagok és előkeverékek385
A keveréktakarmányok összeállítása389
Takarmányvizsgálatok389
Szempontok a baromfitápok összeállításához394
A keveréktakarmányok számítógépes optimalizálása400
A keveréktakarmányok gyártása402
A korszerű keveréktakarmány-gyártás402
Állategészségügy405
Általános járványvédelem405
Nagyszülő- és szülőpár állományok általános járványvédelme405
Mikroorganizmusok408
A baktériumok408
A vírusok410
A gombák410
A protozoák411
A betegségek elleni védettség411
Immunológia411
Gyógyszeres kezelések417
A gyógyszerek bevitele417
Baktériumok okozta baromfibetegségek420
Szalmonellózisok420
Kólibacillózisok423
Baromfikolera426
Mikroplazmózisok426
Vírusok okozta baromfibetegségek429
Baromfipestis vagy newcastle betegség431
Gumboró-betegség431
Marek-féle betegség432
Fertőző bronchitis435
Baromfihimlő435
Fertőző gége- és légcsőgyulladás435
Csibék fertőző agy- és gerincvelő-gyulladása436
Csirke-anaemia437
Csirkék sejtzárványos hepatitise438
Tyúkok tojáshéj-képződési zavara438
Vírusos izületgyulladás440
Baromfileukózis440
Madárinfluenza440
Egyéb kórokozók okozta bántalmak441
Kokcidiózis441
Tüdőpenész442
Mikotoxikózis442
Bizonytalan kóroktanú bántalmak443
Hiányos köldökzáródás, köldökgyulladás, sziktömlő-visszamaradás443
Hasvízkór444
Csirkék zsírosmáj-betegsége445
Madárhisztéria445
Ketrecfáradtság vagy ketrecbénulás446
Duzzadtfej-betegség447
A betegségek megelőzésére, állatvédelem449
A stressz449
Üzemelés451
A baromfi-melléktermékek feldolgozása451
Komposztálás451
Főzés455
Biofermentációs eljárás455
Paraziták, rovarok és rágcsálók456
Ektoparaziták456
Rovarkártevők460
Rágcsálók462
Baromfiállományok termelési adatainak nyilvántartása és feldolgozása467
Számbavétel a tevékenység megkezdése előtt. A tervezés467
Rotációfuttatás468
A naturális adatok számbavétele469
Az eredményterv összeállítása469
Cash-flow (Pénzügyiterv) készítés471
Nyilvántartás a tevékenység alatt472
Szülőpár növendékállomány nyilvántartó472
Szülőpár tojóállomány nyilvántartó476
Brojlerállomány-nyilvántartó476
Végtermék tojóálloány nyilvántartó476
Tojásnyilvántartó476
Kelési napló476
Utókalkuláció, elemzés476
Integráció a baromfiiparban485
Nemzetközi tapasztalatok487
A hazai baromfiipar helyzete az 1990-es években487
A vertikális termelési integráció felépítésének lehetőségei489
A brojleripar szerkezeti felépítése493
Utószó496
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem