1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfiegészségtan

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium egyetemein és főiskoláin engedélyezett segédkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 546 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-699-6
Megjegyzés: 203 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A baromfi anatómiája és élettana7
A madarak szervezetének fontosabb sajátosságai9
A madárcsont fizikai és kémiai tulajdonságai9
Csontos váz10
A gerincoszlop csontjai10
A bordák és a mellcsont12
A szárny csontjai12
A láb csontjai13
A fej csontjai14
Izomrendszer15
A madarak emésztőkészüléke16
Előbél16
Közép- és utóbél19
A középbél járulékos mirigyei19
A bélcsatorna működése20
Emésztés22
Felszívódás23
Intermedier anyagcsere24
Fehérje-anyagcsere25
Zsíranyagcsere26
Szénhidrát-anyagcsere27
Vér28
A vér alakos elemei29
Vér- és nyirokérrendszer34
Légzőszervek36
Húgyszervek38
Anyag- és energiaforgalom38
Az energia- és hőforgalom kapcsolata39
Életfenntartó és termelési energiaforgalom39
A baromfi hőforgalma és hőszabályozása40
Belső hőmérséklet40
Hőszabályozás40
Belső elválasztású mirigyek43
Hipotalamusz45
Agyfüggelék45
Anyagcserére ható hormonok46
Nemi mirigyekre ható, (gonadotrof) hormonok49
A neurohipofízis hormonjai49
Pajzsmirigy50
A mellékpajzsmirigy és az ultimobranchiális mirigy hormonjai50
A hasnyálmirigy hormonjai51
A mellékvesék hormonjai51
Az adaptáció és a stressz élettani alapjai51
A stresszállapot kialakulása52
Szexuális hormonok53
A baromfi szaporodási szervei és a szaporodás élettana54
Hím nemi szervek54
Az ondótermelés és befolyásoló tényezői55
Női nemi szervek55
A petevezető és egyes szakaszainak működése57
Megtermékenyülés (Conceptio)59
A tojástermelést befolyásoló tényezők59
Kotlás61
Idegrendszer61
Érzékszervek62
Köztakaró63
Vedlés64
Takarmányozás és anyagforgalom67
Bevezetés a baromfitakarmányozásba69
Energiaszükséglet és energiaellátás a baromfitakarmányozásban70
Az energiaforgalom alapjai70
A takarmányok táplálóértékének energetikai kifejezése70
Energiaszükséglet73
Az energiahordozó tápanyagok szerepe a baromfitakarmányozásban78
A takarmány energiaszintjének hatása az állatok termelésére84
A fehérje szerepe a baromfitakarmányozásban86
A fehérjeforgalom élettani alapjai86
Fehérjeszámítási mértékegységek88
Fehérjeszükséglet, fehérjeellátás92
Ásványi anyagok szerepe a baromfi takarmányozásban100
A mész és a foszfor szerepe a baromfi takarmányozásában103
Növekedésben levő állatok mész- és foszforszükséglete104
Nátrium, klór, konyhasó112
Kálium113
Magnézium113
Kén114
Mangán114
Cink115
Jód115
Vas116
Réz117
Szelén117
Kobalt118
Molibdén118
A vitaminok szerepe a baromfitakarmányozásban119
A-vitamin121
D-vitamin125
E-vitamin127
K-vitamin134
B1-vitamin138
B2-vitamin139
B5-vitamin140
B6-vitamin141
B3-vitamin142
B12-vitamin142
Folsav144
Biotin145
Kolin148
Inozit149
C-vitamin149
Anyagforgalmi betegségek, takarmánymérgezés150
Zúzófekély150
Toxikus zsírbetegség151
Tojótyúk zsíros, vérömléses májszindrómája152
Csirkék zsírosmáj- és vesebetegsége154
Köszvény155
Tollcsipkedés, kannibalizmus156
A baromfi mozgásszervi bántalmai159
A mozgásszervi betegségek kóroktani felosztása és tünetei159
Angolkór161
Perózis165
Oszteomalácia és oszteoporózis168
Tojótyúkok ketrecbénulása169
Csonttörékenység171
Pulykák és csirkék oszteodisztrófiája171
Pulykák gócos izomelfajulása176
Torzító görbeujjtartás176
A baromfitartás higiéniája179
Termelési rendszerek jelentősége a baromfitenyészetben181
A termelési rendszer és az állategészségügy, valamint az állathigiénia kapcsolata182
A mesterséges környezet hatása a baromfi szervezetére184
Stresszorok hatása a termelésben186
Nagyüzemi baromfitelepek higiéniája szervezési és műszaki szempontból189
Általános tendenciák a termelési rendszerekben189
A telephely kiválasztása191
Az általános járványvédelem előírásai baromfitelepeken192
SPF-állományok jelentősége a baromfitenyészetben199
Baromfitartásra szolgáló épületek higiéniája200
Építési rendszerek200
Az építkezés higiéniai szempontjai202
Fényprogramok és a mesterséges világítás elvi kérdései209
A termelési környezet beállításának technikai-biológiai szempontjai218
Hőtechnikai alapfogalmak219
Az optimális termelési környezet mikroklíma-tényezőinek beállítása224
Termelési hőmérséklet224
Teremfűtés226
Fűtés műanyákkal228
Hűtés231
A baromfiház levegőjének nedvességtartalma233
A légáramlás sebessége238
A lehűlés nagysága238
A baromfiházak hő- és páraforgalma243
A baromfiházak szellőztetése248
Természetes (gravitációs) szellőztetés248
Mesterséges szellőztetés250
A baromfiházak belső berendezése254
Tojófészkek254
Az ülőtér kialakítása258
Etetőberendezések260
A takarmányozási módszerek higiéniai szempontjai261
Növendékek korlátozott etetése262
Korszerű etetőberendezések265
Itatóberendezések273
Almozási módszerek275
A baromfiményalom és a bélsár felhasználása takarmányozási célokra277
Baromfifajok tartási higiéniája279
Az épületek benépesítése279
A házityúk tartáshigiéniája280
A szülőpártartás higiániája280
Az étkezési tojás termelésének higiéniája283
Tojótyúkok mélyalmos tartása283
Tojótyúkok ketreces (battériás) tartása284
A keltetés higiániája291
A tenyésztojás minőségét befolyásoló tényezők291
Tojáskeltetés294
Higiániai előírások a keltetőüzemekben299
A csibenevelés higiéniája302
A mélyalmos csibenevelés higiéniai feltételei302
A ketreces (battériás) csibenevelés higiéniája306
Jérce- és kakasnevelés307
A gyöngytyúktenyésztés higiéniája308
A pulykatenyésztés higiéniája309
A pulykanevelés higiéniája310
A kacsatenyésztés higiéniája311
Törzstelepek és szaporítótelepek higiániája312
A naposkacsák nevelésének higiéniája315
A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája317
A lúdtenyésztés higiéniája320
A törzs- és szaporítótelepek higiéniája320
A nevelés higiéniája321
Az intenzív pecsenyelúd-előállítás higiéniája323
A ludak hizlalásának higiéniája324
Tolltépés324
Az elhullott állatok megsemmisítése325
Fertőtlenítés325
Fizikai fertőtlenítés328
Kémiai fertőtlenítés329
Fertőtlenítés gázzal330
Csatornák, úsztatók fertőtlenítése331
Fertőtlenítés parazitás betegségek esetén331
Biológiai fertőtlenítés332
Ferzőző betegségek333
Baktériumok okozta betegségek335
Baromfikolera335
Kacsák "anatipestifer" betegsége344
Szalmonellózisok345
Escherichia coli okozta betegségek354
Anaerob spórás baktériumok okozta betegségek357
Egyéb baktériumok okozta betegségek360
Baromfigümőkor366
Álgümőkor370
Borreliózis371
Haemophilus- (ragadós) nátha373
Idült légzőszervi betegség375
Fertőző ízületgyulladás383
Ornitózis386
Vírus okozta betegségek390
Fertőző bronchitisz390
Gumboro-betegség394
Fertőző gége-légcsőgyulladás396
Baromfipestis399
Madárinfluenza409
Kacsapestis411
Kacsák vírusos májgyulladása411
Csibék fertőző agy- és gerincvelő-gyulladása415
Pulykák vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladása419
Baromfi-adenovírusok420
Baromfihimlő (madárhimlő, baromfidiftéria)421
Tyúkleukózis-csoport (tyúkleukózisok, tyúkleukózis komplex)430
Marek-féle betegség440
Az ún. libainfluenza446
Gomák okozta betegségek451
Tüdőpenész451
Szájpenész453
Tarajpenész453
Parazitás betegségek455
Egysejtű élősködők okozta bántalmak457
Pulykák fertőző vakbél- és májgyulladása457
A galamb golyvája460
A pulyka fertőző bélhurutja461
Szarkosporidiózis462
A baromfi toxoplazmája462
Kokcidiózis463
A csirkék kokcidiózisai463
A pulykák bél-kokcidiózisa479
A ludak kokcidiózisa479
Kacsa-kokcidiózis482
A gyöngytyúk bélkokcidiózisa482
Galamb-kokcidiózis483
Többsejtű élősködők okozta bántalmak484
Külső élősködők okozta bántalmak484
Tolltetvesség484
Rühösség186
Óvantagok487
Madártetűatkák488
Belső élősködők okozta bántalmak489
Galandférgek489
Fonálférgek490
A légzőkészülék parazitás bántalmai502
A petevezeték parazitás bántalmai506
A buzogányfejű férgek okozta helmintózisok507
A baromfi gyakoribb mérgezései509
Mérgezések511
Takarmányadalékok512
Takarmánykiegészítők, hozamfokozók512
Gyógyszerek514
Növényvédő szerek516
Csávázószerek517
Gyomirtók518
Rovarölő szerek519
Mérgező növények521
Vízi harmatkása521
Csattanó maszlag522
Leander522
Tiszafa522
Konkoly523
Gyapot523
Egyéb méreganyagok523
Rágcsáló szerek523
Vérmérgek524
Takarmánymérgezések524
Mikotoxikózisok524
Alternaria-toxikózis527
Stachybotrys-toxikózis528
Fusarium-toxikózis528
Botulizmus528
Tárgymutató531
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem