kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 428 oldal |
Sorozatcím: | Állattenyésztés |
Kötetszám: | 2 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-286-079-9 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal és fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | |
Tyúktenyésztés (Horn Péter) | |
Gazdasági jelentősége a világon és hazánkban | 7 |
A tyúk biológiai sajátosságai | 14 |
A tyúk származása és háziasítása | 14 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 15 |
A tyúk külső testalakulása és a küllem elbírálása | 16 |
A tyúk nemesítésének biológiai alapjai | 23 |
A tyúk értékmérő tulajdonságai | 24 |
A tyúk viselkedése | 50 |
Szelekciós és szaporítási rendszerek | 55 |
A tömegszelekció | 56 |
A családszelekció | 56 |
Az ivadékvizsgálat | 58 |
Egyirányú és többirányú szelekció | 58 |
Markerek segítségével végzett szelekció (MAS) a tyúktenyésztésben | 59 |
A hibridtenyésztés | 61 |
A géntartalékok, illetve őshonos fajták megőrzése | 67 |
Tenyésztés és szaporítás | 68 |
A tenyésztő- és a szaporítótevékenység összefüggése | 69 |
Teljesítményvizsgálatok | 72 |
Tyúkfajták és hibridek | 74 |
Az árutermelésben döntő szerepet játszó fajták és hibridek | 74 |
Az árutermelésben szerepet játszó hibridek | 79 |
Széles körben elterjedt, kedvtelésből tartott tyúkfajták | 84 |
A tartástechnológiák alapelvei | 86 |
Tenyészállományok tartása | 86 |
Pecsenyecsirke-nevelés | 102 |
Az árutojás-termelés | 117 |
A hasznos termelési időszak meghosszabbításának lehetőségei a tyúktenyésztésben | 135 |
A tojótyúktartás alternatív rendszerei és az állatvédelmi kérdések | 139 |
A legfontosabb felhasznált irodalom | 145 |
Ajánlott irodalom | 146 |
Pulykatenyésztés (Sütő Zoltán) | |
Világ- és nemzetgazdasági jelentőség | 147 |
Pulykahústermelés és -fogyasztás | 147 |
Biológiai sajátosságok | 151 |
Származás és domesztikáció | 151 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 154 |
Küllemi sajátosságok, ivari jellegzetességek | 155 |
A kotlás | 157 |
A vedlés | 158 |
Naposkori ivarmeghatározás | 159 |
A pulyka értékmérő tulajdonságai | 160 |
A hústermelő képesslg és a növekedés sajátosságai | 160 |
A takarmányértékesítő képesség | 167 |
A tojástermelő képesség | 171 |
A termékenység | 174 |
A keltethetőség | 175 |
Ellenálló képesség, egészségi állapot | 176 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 177 |
Pulykafajták és hibridek | 178 |
Hagyományos fajták | 178 |
Hibridek | 180 |
A pulykatenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek | 182 |
Tartástechnológiai ismeretek | 185 |
Tenyészállományok tartása naposkortól a tojástermelés kezdetéig | 185 |
Tojástermelési időszak | 198 |
A pulyka hizlalása | 203 |
Fontosabb ajánlott és felhasznált irodalom | 212 |
Gyöngytyúktenyésztés (Dr. Horn Péter) | |
A gyöngytyúktenyésztés gazdasági szerepe | 213 |
A gyöngytyúk biológiai sajátosságai | 213 |
Eredet és háziasítás | 213 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 214 |
Küllemi sajátosságok, ivarok közötti különbségek | 214 |
Értékmérő tulajdonságok | 215 |
A hústermelő képességgel összefüggő tulajdonságok | 215 |
A szaporasággal összefüggő tulajdonságok | 217 |
A gyöngytyúk fajtái | 217 |
A kékesszürke gyöngytyúk | 217 |
Gyöngytyúkhibridek | 218 |
A gyöngytyúk nemesítése | 219 |
A gyöngytyúktartás technológiai alapelvei | 219 |
Az extenzív nevelés és a törzsállomány tartása | 219 |
A törzsállományok tartási irányelvei | 221 |
Az intenzív, zárttéri gyöngytyúktartás | 222 |
Ajánlott és felhasznált irodalom | 223 |
Lúdtenyésztés (Bogenfürst Ferenc) | |
A lúdtartás és -tenyésztés gazdasági jelentősége | 225 |
A lúdtartás és -tenyésztés jelentősége a világon | 225 |
A lúdtartás és -tenyésztés jelentősége Magyarországon | 226 |
A lúd biológiai sajátosságai | 228 |
A lúd eredete és háziasítása | 228 |
A lúd külső testalakulásának és szervezetének fontosabb jellegzetességei | 230 |
A lúd genetikai sajátosságai | 233 |
A lúd viselkedési sajátosságai | 251 |
Lúdfajták és -hibridek | 253 |
Hústípusú lúdfajták | 253 |
Májhasznú fajták | 255 |
Tojótípusú és szaporaságra szelektált fajták | 256 |
Egyéb lúdfajták | 258 |
Lúdhibridek | 258 |
A lúd tenyésztésének módszerei | 259 |
A ludak tartástechnológiáinak alapelvei | 263 |
A tenyészludak fölnevelése és tartása | 263 |
Húsárutermleés | 272 |
Libamájtermelés | 275 |
Felhasznált irodalom | 279 |
Ajánlott irodalom | 280 |
Kacsatenyésztés (Bogenfürst Ferenc - Mihók Sándor) | |
A kacsatartás és -tenyésztés gazdasági jelentősége | 281 |
A kacsatartás és -tenyésztés jelentősége és helyzete a világon | 281 |
A kacsatenyésztés hazai jelentősége | 284 |
A kacsa biológiai sajátosságai | 285 |
A kacsa származása és háziasítása | 285 |
A kacsa testalakulásának és szervezetének fontosabb jellegzetességei | 287 |
A kacsa genetikai sajátosságai | 290 |
A kacsa etológiai sajátosságai | 308 |
Kacsafajták és -hibridek | 309 |
Az árutermelésben szerepet játszó házikacsafajták és -hibridek | 309 |
Egyéb, illetve kedvtelésből tartott kacsafajták | 313 |
Pézsmaréce | 313 |
A kacsa tenyésztésének módszerei | 314 |
A tenyészcél | 314 |
Szelekciós módszerek | 314 |
Tenyésztési eljárások | 315 |
A kacsák tartástechnológiáinak alapelvei | 316 |
A tenyészházikacsák felnevelése | 316 |
A tenyészpézsmarécék felnevelése | 321 |
Tenyésztojás-termelés | 323 |
Pecsenyekacsa-előállítás | 327 |
A húshasznú pézsmarécék felnevelése | 330 |
A mulardkacsák hústermelésre történő hasznosítása | 330 |
Kacsamájtermelés | 331 |
Fontosabb felhasznált irodalom | 333 |
Ajánlott irodalom | 334 |
Haszongalamb-tenyésztés (Horn Péter - Meleg István) | |
A haszongalamb-tenyésztés jelentősége | 335 |
A galamb biológiai sajátosságai | 335 |
A galamb származása és domesztikációja | 335 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 336 |
A galamb külső testalakulása | 336 |
Értékmérő tulajdonságok | 338 |
Öröklődő rendellenességek | 346 |
A galamb viselkedési sajátosságai | 346 |
Haszongalambfajták és hibridek | 348 |
Speciális haszonfajták | 348 |
Egyéb gazdasági fajták | 351 |
Hibridek | 351 |
Tenyésztési eljárások | 352 |
A haszongalambtartás technológiája | 353 |
A csoportos tartás módszere | 353 |
Ketreces tartás | 354 |
A vágógalambok és a tenyésznövendékek nevelése | 356 |
A haszongalambok takarmányozása | 356 |
Irodalom | 358 |
Ajánlott irodalom | 358 |
Baromfikeltetés (Bogenfürst Ferenc) | |
A keltetés biológiai alapjai | 359 |
A tojás alkotórészei és szerkezete | 359 |
A tojás összetételét befolyásoló tényezők | 364 |
A megtermékenyülés | 365 |
A korai embriófejlődés | 365 |
Embriófejlődés a keltetés alatt | 366 |
Az embriófejlődés kritikus szakaszai | 378 |
A baromfifélék tojásainak keltetés előtti kezelése és keltetések | 379 |
A keltethetőség megóvása a keltetés megkezdése előtt | 379 |
A keltethetőség megóvása a keltetés alatt | 394 |
Felhasznált irodalom | 405 |
Ajánlott irodalom | 406 |
Név- és tárgymutató | 407 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.