kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 349 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható táblázat-melléklettel. |
Előszó | 5 |
Baromfitenyésztés a világgazdaságban (Dr. Szlamenicky István) | 7 |
A baromfitenyésztés általános fejlődése | 7 |
A baromfiállomány változása | 10 |
A baromfihústermelés világgazdasági helyzete | 13 |
A tojástermelés világgazdasági helyzete | 15 |
A baromfihús és tojás szerepe az élelmiszerben | 16 |
Baromfitermék export-import a világon | 18 |
A baromfi és tojásárak alakulása | 19 |
A tojás (Dr. Gonda Irén) | 23 |
Rendellenes tojások | 28 |
Tyúktenyésztés (Dr. Bögre János) | 32 |
A tojás képződése | 33 |
A kotlás | 34 |
A baromfi vedlése | 35 |
Értékmérő tulajdonságok | 36 |
Tojástermelő-képesség | 38 |
Hústermelő-képesség | 44 |
Termékenység | 45 |
Keltethetőség | 46 |
Ellenállóképesség, egészségi állapot | 47 |
Tenyésztechnikai eljárások | 47 |
Rokontenyésztés, zárt tenyésztés | 48 |
Egyedkiválasztás, küllemi szelekció | 48 |
Családtenyésztés, ivadékvizsgálat | 49 |
Keresztezés, hibridtenyésztés | 50 |
Gazdasági tyúkfajták és hibridek | 51 |
Fehér lehorn | 52 |
New-hampshire (nyuhemsir) | 53 |
Rhode island red (ródejlend) | 53 |
Playmouth rock (plimut rokk) | 53 |
Susex (szaszex) | 54 |
Cornish (kornis) | 54 |
Magyar parlagi és nemesített | 55 |
Tojástermelő hibridek | 55 |
Hústermelő hibridek | 57 |
Nagyüzemi tojástermelés | 58 |
Ketreces és mélyalmos tyúktartás | 60 |
A tojóházak berendezése | 62 |
A tojóház üzemeltetése | 65 |
A pecsenyecsirke (Várady Barna) | 69 |
Hazai pecsenyecsirke előállítására szolgáló húshibridek | 70 |
Pecsenyecsirke nevelés | 72 |
A nevelőól szellőztetése | 73 |
Hőmérséklet és páratartalom | 78 |
Műanyás nevelés | 79 |
Almozás | 80 |
Takarmányozás | 81 |
Világítás | 85 |
Állománysűrűség | 86 |
Állományváltás | 88 |
Az ól tisztítása, fertőtlenítése | 89 |
Állategészségügyi rendszabályok | 89 |
Lúdtenyésztés (Szentirmay László) | 91 |
Lúdfajták | 91 |
A lúd tojástermelése | 94 |
Kifejlett ludak tartása | 97 |
Kifejlett ludak tartásakor jelentkező fontosabb stressfaktorok | 98 |
Libanevelés | 100 |
Előnevelés | 100 |
A nevelés eredményességét befolyásoló fontosabb stressfaktorok | 102 |
Utónevelés | 102 |
Hizlalás | 106 |
Broiler liba | 106 |
Húsliba előállítása | 106 |
Májliba előállítása | 106 |
Tömőeszközök | 107 |
A máj nagyságát befolyásoló főbb tényezők | 109 |
Tolltermelés | 114 |
Kacsatenyésztés (Szalay Mihály) | 116 |
Tojástermelés, keltetés | 118 |
Előnevelés | 121 |
Dróthálópadlós nevelés | 122 |
Utónevelés | 125 |
A pecsenyekacsa felnevelése szárazon és félszárazon | 125 |
Halastavi pecsenyekacsak nevelés | 127 |
Előnevelés | 128 |
Hizlalás a tavon | 128 |
Pulykatenyésztés (Koplikné, dr. Kovács Éva) | 132 |
A pulyatelep elhelyezése és felszerelése | 132 |
Milyen pulykafajtát tartsunk? | 134 |
A pulyka tojástermelése és az ezt befolyásoló tényezők | 136 |
Kotlás | 138 |
Vedlés | 139 |
Ivarérettség, pároztatás | 139 |
Selejtezés | 140 |
Törzsállomány tartása, takarmányozása | 141 |
Pulykanevelés | 142 |
Pulykák hizlalása | 146 |
Gyöngytyúktenyésztés (Drahos László) | 147 |
Hústermelő-képesség | 147 |
A gyöngytyúk tojástermelése | 151 |
A biológiai növényvédelemben betöltött szerepe | 152 |
A gyöngytyúk nagyüzemi tenyésztés | 153 |
Tenyésztéskiválasztás | 153 |
Keltetés | 155 |
Csibe és növendéknevelés | 155 |
Szabad tartás | 156 |
A gyöngytyúkok elhelyezése | 157 |
Takarmányozás | 157 |
Keltetés (Orbán Antalné) | 160 |
A keltetőtojás minőséget és alkalmasságot meghatározó főgg tényezők | 162 |
Szennyezettség | 162 |
A tojás nagysága, súlya és formája | 162 |
Tárolás | 163 |
Biológiai ellenőrzés | 165 |
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 174 |
Néhány jó eredménnyel alkalmazott keltetési technológia | 175 |
Keltetőgép típusok | 175 |
Asztali gépek | 175 |
Szekrényes keltetőgépek | 186 |
Termes keltetők | 187 |
Baromfi-takarmányadagok összeállítása (Dr. Baintner Károly) | 189 |
A takarmányok súlygyarapodási értéke | 195 |
Baromfiegészségügy (Dr. Derzsy Domokos) | 253 |
A tartási tényezők egészségi kihatásai | 254 |
A takarmányozási hibák egészségi kihatásai | 259 |
A fontosabb fertőző és parazitás betegségek elleni védekezés | 268 |
Baromfikolera | 273 |
Baromfitífusz | 276 |
Gümőkór | 277 |
Penészgombák okozta baromfibetegségek | 279 |
Légzőszervi betegségek | 281 |
Baromfipestis | 284 |
Baromfihimlő | 285 |
Leukózisok | 285 |
Parazitás (élősködő-okozta) betegségek | 287 |
Kelésgyengeség | 288 |
Házinyúltenyésztés (Oláh István) | 290 |
A nyúltenyésztés gazdasági jelentősége | 290 |
A házinyúl elhelyezése | 292 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb nyúlfajták | 295 |
A házinyúl takarmányozása | 298 |
Tenyésztési ismeretek | 305 |
Pecsenyenyúl előállítás | 308 |
Nyúzás, prémezés | 309 |
A házinyúl egészségvédelme | 310 |
Értékesítési lehetőségek, minőségi kívánalmak, takarmányjuttatás, kedvezmények (Dr. Gonda Irén) | 320 |
A termelőszövetkezetek baromfi- és tojástermelési szerződésének főbb tudnivalói | 321 |
A szerződéssel lekötött áru minősége és ára | 321 |
Hitel igénybevétele | 325 |
Az átadás ideje | 325 |
Takarmányjuttatás | 326 |
Szerződési lehetőségek tojó- és húshibrid állatokra | 327 |
Háztáji gazdaságok baromfiértékesítési szerződésének legfontosabb pontjai | 327 |
Előleg | 327 |
Takarmányjuttatás | 328 |
Átvételi ár | 328 |
A szerződéssel lekötött baromfi minősége | 328 |
Kötbér | 329 |
Háztáji gazdaságok tojásértékesítési szerződésének legfontosabb szempontjai | 330 |
Takarmányjuttatás | 330 |
Átvételi ár | 330 |
Szállítási határidő | 330 |
Kötbér | 331 |
Egyéb rendelkezés | 332 |
Tojóhibrid állománycserével egybekötött tojásértékesítési szerződés háztáji baromfitartók számára | 332 |
Szerződési feltételek | 332 |
A tollértékesítési szerződés tudnivalói | 333 |
Szállítás időpontja | 333 |
Minőségi kívánalmak | 334 |
A házinyúl-nevelési szerződés fontosabb tudnivalói | 334 |
Minőség | 334 |
Átvételi ár | 334 |
Takarmányjuttatás | 335 |
Előleg | 335 |
A libamáj minőségére vonatkozó előírások | 335 |
A keveréktakarmány értékesítési árai, a cseretakarmány mennyisége | 336 |
Tenyésztojás és naposbaromfi árak | 337 |
Tenyészbaromfi árak | 338 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.