1.062.411

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfi a kisgazdaságban 2.

Pulyka-, gyöngytyúk- és galambhústermelés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 165 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-232-266-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kisüzemekben, a háztáji és kisegítő gazdaságokban a kistermelés szempontjából különösen kedvezőnek tekinthető adottságokat nemcsak pecsenyecsirke- és árutojás-termeléssel lehet jól hasznosítani... Tovább

Előszó

A kisüzemekben, a háztáji és kisegítő gazdaságokban a kistermelés szempontjából különösen kedvezőnek tekinthető adottságokat nemcsak pecsenyecsirke- és árutojás-termeléssel lehet jól hasznosítani és eredményesen kamatoztatni, hanem egyéb baromfifajok tartására, árutermelésére is alkalmassá tehetők. Egyértelműen beigazolódott pl., hogy a kistermelők bevonhatók az intenzív pulykahústermelésbe is. A nagy nevelő-alapterületet igénylő pulyka-utónevelés feltételei a háztáji udvarokban meglevő épületek átalakításával - jelentősebb beruházás nélkül - gyorsabban és könnyebben megteremthetők, mint a nagyüzemekben. Az eddigi tapasztalatok alapján a kistermelők nagyüzemi integrációval jó nevelési eredménnyel, a jelenlegi termelési költségek mellett is jövedelmezően, a piaci igényeknek megfelelő minőségű pulykahúst képesek előállítani. A nagy testű pulykatípus iránt napjainkban mutatkozó növekvő kereslet hatására fokozatos fajta-, illetve típusváltásra lesz szükség, és ezzel együtt, valamint ezzel párhuzamosan növelni kell a nevelés időtartamát. Nevelőférőhely szempontjából mindkettő többletigénnyel jár. E tekintetben nagy lehetőséget látunk a kistermelői adottságok kihasználásában, a kistermelői háttér eddigieknél fokozottabb bevonásában. Vissza

Fülszöveg

Az árutermelő (főként az integrált árutermelésbe vont) kisgazdaságoknak szóló három kötetre tervezett könyv e második kötete a pulyka-, gyöngytyúk- és galambhústermelés ismereteit foglalja össze. Rövid, e termékek kistermelői árutermelésének fejlődését, jelenlegi helyzetét ismertető bevezető után az adóztatás tudnivalóiról és a hitelfelvétel módozatairól tájékoztatják a szerzők az olvasót, majd az egyes ágazatokban kialakult integrációs formákat, a pulyka, a gyöngytyúk és a galamb beszerzésének, elhelyezésének, takarmányozásának, tartásának árutermelő kisüzemekben megvalósítható módszereit ismertetik. Szerződési minták alapján mutatják be a kistermelő és az integráló gazdaság kapcsolatait, jogait és kötelességeit.
A gördülékeny stílusú, a szakma kiváló ismerőiből alakult szerzőgárda által írt könyv remélhetőleg hasznos segítője lesz az árutermeléssel foglalkozó kistermelőknek és az integráló gazdaságok szakembereinek egyaránt.
A mondanivaló megértését jól szerkesztett táblázatok,... Tovább

Fülszöveg

Az árutermelő (főként az integrált árutermelésbe vont) kisgazdaságoknak szóló három kötetre tervezett könyv e második kötete a pulyka-, gyöngytyúk- és galambhústermelés ismereteit foglalja össze. Rövid, e termékek kistermelői árutermelésének fejlődését, jelenlegi helyzetét ismertető bevezető után az adóztatás tudnivalóiról és a hitelfelvétel módozatairól tájékoztatják a szerzők az olvasót, majd az egyes ágazatokban kialakult integrációs formákat, a pulyka, a gyöngytyúk és a galamb beszerzésének, elhelyezésének, takarmányozásának, tartásának árutermelő kisüzemekben megvalósítható módszereit ismertetik. Szerződési minták alapján mutatják be a kistermelő és az integráló gazdaság kapcsolatait, jogait és kötelességeit.
A gördülékeny stílusú, a szakma kiváló ismerőiből alakult szerzőgárda által írt könyv remélhetőleg hasznos segítője lesz az árutermeléssel foglalkozó kistermelőknek és az integráló gazdaságok szakembereinek egyaránt.
A mondanivaló megértését jól szerkesztett táblázatok, szemléletes ábrák segítik. Vissza

Tartalom

Előszó5
A kisüzemi pulyka-, gyöngyös- és galambhústermelés közgazdasági jellemzői (Dr. László Lajosné)7
A pulyka-, a gyöngytyúk- és a galambhústermelés, -fogyasztás alakulása7
A kistermelés jövedelmezőségi viszonyai11
A fejlesztés lehetősége, iránya12
A termelés feltételeinek megteremtése14
Amit az adózásról tudni kell15
Pulykahústermelés (Benedek András)19
Termelésszervezés20
A nagyüzem kapcsolatfelvétele a kistermelővel21
A kapcsolat tartása22
A pulykanevelésre vállalkozó kistermelővel szemben támasztott követelmények23
Az elszámolás módja24
A pulykanevelés három fázisának legfontosabb termelési mutatói28
Az üzemarányok29
A pulykahústermelésben szerepet játszó hibridek30
A hazánkban forgalmazott hibridek31
A pecsenyepulyka utónevelése34
A pulyka-utónevelő és berendezése34
Az utónevelő épület34
Az utónevelő gépészeti és technológiai berendezései34
Állománysűrűség44
Az előnevelt pulykák szállítása, fogadása45
Istállóklíma a utónevelés alatt52
A hőmérséklet52
A páratartalom54
A szellőztetés54
A megvilágítás56
A takarmányozás57
Az itatás62
A vágás időpontja63
Nyilvántartások63
A gondozás alapelvei65
A pecsenyepulykával szemben támasztott minőségi követelmények67
A pecsenyepulyka átadásakor előforduló hibák68
Általános minőségi követelmények a szabvány szerint68
A pecsenyepulyka átadása vágásra, szállítása70
Gyöngytyúkhústermelés (Pintér Levente)73
Forgalmazás, termelésszervezés75
A gyöngytyúkhústermelésben szerepet játszó hibrid77
A pecsenyegyöngyös nevelése79
A pecsenyegyöngyösnevelés feltételei (intenzív nevelés)80
A nevelőépületek előkészítése a naposállatok fogadására81
A naposgyöngyösök fogadása, almozás83
Állománysűrűség84
Szellőztetés, páratartalom86
Fűtés, hőigény87
Megvilágítás88
Takarmányozás, itatás89
Takarmánykiegészítés93
Általános tennivalók93
A félintenzív nevelés95
Elhelyezés, előkészítés a fogadásra, állománysűrűség96
Kifutóztatás96
Hőmérséklet96
Megvilágítás97
Almozás98
Takarmányozás, itatás98
Testtömeg-gyarapodás98
A pecsenyegyöngyössel szemben támasztott minőségi követelmények100
A pecsenyegyöngyös szállítása102
Higiéniai és állategészségügyi tudnivalók105
Galambhústermelés (Dr. Ballai Attila)109
Termelésszervezés109
A kisüzemi galambhústermelésben szerepet játszó fajták112
Speciális haszongalambfajták113
A texán114
Óriás posta116
Carnoau117
A king fajta118
A húsgalamb-előállítás121
A tenyészanyag-megválasztás szempontjai121
Szaporaság122
Hústermelés125
Tenyészgalambok elhelyezése, tartása128
A galambházzal szemben támasztott követelmények130
A törzsállomány gondozása136
Volieres húsgalambtartás137
Ketreces húsgalambtartás138
Tenyésznövendék galambok nevelése141
Takarmányozás, takarmányértékesítés142
Tenyésznövendék galambok takarmányozása146
A húsgalambbal szemben támasztott minőségi követelmények147
Húsgalambok átadása vágásra, szállításra149
Irodalomjegyzék151
Függelék153
1. melléklet155
2. melléklet158
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem