1.063.272

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerismeret és gyakorlat I.

A vendéglátóipari szakközépiskolák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-221-788-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az élelmiszer-ismeret és -gyakorlat tárgya és jelentősége3
Mikrobiológiai ismeretek5
A mikroorganizmusok alaktana6
A vírusok6
A baktériumok7
Mikroszkopikus gombák10
A mikrobiológiai tudomány kialakulása, történetének néhány jelentősebb eseménye (Kiegészítő anyag)15
A környezet hatása a mikroorganizmusokra16
A környezet víztartalma17
A környezet tápanyagtartalma és töménysége17
A környezet hőmérséklete18
A környezet kémhatása18
A környezet oxigéntartalma19
A mikroorganizmusok élettevékenységei19
A mikroorganizmusok anyagcseréje20
Tápanyagfelvétel20
Sejtépítés-asszimiláció20
Lebontás-disszimiláció21
Raktározás23
Kiválasztás24
Az energiafelhasználás24
A mikroorganizmusok egyéb életjelenségei (Kiegészítő anyag)25
A mikroorganizmusok kártétele25
Élelmiszer- (étel-) fertőzés26
Élelmiszerromlás26
Ételmérgezés27
A mikroorganizmusok kórokozó szerepe, a kórokozó mikroorganizmusok leküzdése (Kiegészítő anyag)32
Az élelmiszerek útján terjedő betegségek33
Ellenőrző kérdések34
A vendéglátóipar higiéniája35
A vendéglátóipari üzemek belső elrendezése35
A vendéglátóipari helyiségek kiképzése, tisztán tartása és fertőtlenítése37
A helyiségek világítása, a klíma szabályozása38
A vendéglátóipari gépek elhelyezése, tisztán tartása40
A szennyvíz elvezetése, hulladéktárolás41
Az ételkészítés higiéniája42
A nyersanyagok tisztasága42
Az ételkészítés higiéniája43
Az ételek minőségének, az ételkészítés higiéniájának ellenőrzése (Kiegészítő anyag)45
Az ételek szállítása és értékesítése46
A dolgozók személyi higiéniája, balesetvédelem47
Egészségi állapot47
A helyes életmód48
A dolgozók személyi tisztasága, a munkaruha használata49
A vendéglátóiparban előforduló balesetek forrásai51
Egészségügyi szakoktatás52
Baleset-elhárítási szabályok52
Elsősegélynyújtás53
Foglalkozási ártalmak (Kiegészítő anyag)54
Fizikai ártalmak54
Vegyi ártalmak56
Ipari fertőzések56
A munka hatása a szervezetre57
Elfáradás58
Pihenés59
Ellenőrző kérdések59
Tápanyagismeret61
Az élelmiszerek szervetlen és szerves alkotórészei61
A víz61
A szárazanyag62
A tápanyagok és csoportosításuk62
Az élelmiszerek természetes és mesterséges színező-, ízesítő-, illatosító- és zamatosítóanyagai73
Színezőanyagok73
Ízesítőanyagok73
Illatosító- és zamatosítóanyagok74
Ellenőrző kérdések75
Élettani ismeretek76
A táplálkozás célja, a táplálék felvétele és az emésztés folyamatai az emberi szervezetben76
A szájban végbemenő emésztési folyamatok76
A gyomorban végbemenő emésztési folyamatok77
A vastagbélben végbemenő emésztési folyamatok, a salakanyagok kiürítése78
A tápanyagok felszívódása80
Az intermedier anyagcsere80
A tápanyag- és energiaszükséglet biztosítása81
Szecsenov és Pavloc munkássága, az emésztőnedvek elválasztásának idegi szabályozása (Kiegészítő anyag)87
Ellenőrző kérdések88
Bevezetés az élelmiszer-ismeretbe89
Az élelmiszerek fogalma, csoportosítása89
Az élelmiszerek minőségi követelményei89
Szabványok, specifikációk90
Az élelmiszerek korszerű csomagolásának módjai, anyagai92
Az élelmiszerek szállítása93
Az élelmiszerek tárolása94
Az élelmiszerek romlását előidéző tényezők94
Az élelmiszerek tartosítása95
A tartosítás célja és jelentősége95
Fizikai eljárások96
Fizikai-kémai eljárások97
Kémiai eljárások98
Biológiai eljárások99
A megkülönböztető minőségjelek (Kiegészítő anyag)100
A tartósítás legújabb irányzatai101
Ellenőrző kérdések102
Növényi eredetű élelmiszerek103
Gabonafélék és feldolgozási termékeik103
A gabonaszem szerkezete, kémiai összetétele, jelentősége a táplálkozásban103
A legfontosabb gabonafélék105
A gabonafélék feldolgozási termékei107
A lisztek és darák107
A hántolt termékek108
A gabonafélék és a lisztek mikroflórája108
A gabonafélék elterjedése, fajtáik (Kiegésztő anyag)109
A gabonafélék malomipari feldolgozása109
A lisztvizsgálatok neves magyar kutatói (Kiegészítő anyag)111
A sütőipar és a tésztaipar termékei112
A kenyér112
A kenyérkészítés alap-, segéd- és járulékos anyagai112
Kereskedelmi forgalomban levő kenyérfajták112
Sütőipari fehértermékek115
A tésztaipar termékei117
A tésztaipari termékek tápértéke és mikroflórája119
A kenyérkészítés folyamatai (Kiegészítő anyag)119
A szárított tészták készítése121
Ellenőrző kérdések122
Édesítőszerek, édesipari termékek123
Természetes édesítőszerek123
A cukor123
A méz124
Mesterséges édesítőszerek125
Édesipari termékek126
Kakaó- és csokoládéáruk126
Mélyhűtött fagylalt és fagylaltpor129
A cukorrépa jellemzése, a cukorgyártás (Kiegészítő anyag)129
A cukorgyártás története130
Burgonyacukor, keményítőszörp, gyümölcscukorszörp131
Cukorkák, nugátok, nugátkészítmények, tartós édesipari lisztáruk131
Ellenőrző kérdések133
Zöldségfélék és gombák133
A zöldségfélék és gombák kémiai összetétele és táplálkozástani jelentősége133
Burgonyafélék135
Káposztafélék139
Gyökgumósok140
Hüvelyesek142
Hagymafélék143
Kabakosok144
Levélzöldségek145
Évelő zöldségek146
Vadon termő és termesztett gombák147
A konzervgyártás története (Kiegészítő anyag)150
Tartosított zöldségfélék150
Ellenörző kérdések151
Gyümölcsök152
Kémiai összetételük és táplálkozás-élettani jelentőségük152
Almatermésűek153
Csonthéjas magvúak154
Bogyós termésűek156
Dinnyefélék157
Száraz termésűek158
Déligyümölcsök160
Friss déligyümölcsök160
Szárított déligyümölcsök161
A gyümölcskészítmények csoportosítása előállításuk alapján (Kiegészítő anyag)163
Ellenőrző kérdések164
Gyakorlatok165
Gyakorlati foglalkozás165
Bevezetés a laboratóriumi munkába165
A laboratóriumi munka rendje165
Baleset-elhárítás és elsősegélynyújtás166
A mikroszkóp166
A fénymikroszkóp felépítése167
A mikroszkópos vizsgálatnál használt segédeszközök168
A mikroszkóp gondozása és tisztítása169
A fénymikroszkóp használata169
Gyakorlati foglalkozás171
Mikrobiológiai preparátumok készítése171
Száraz készítmények előállítása172
Festési eljárások172
Gyakorlati foglalkozás174
Mikroorganizmusok tenyésztése174
A táptalajok csoportosítása174
Egyszerű alap agar táptalaj készítése175
Mikroorganizmusok tenyésztése177
Gyakorlati foglalkozás180
A mikroorganizmusok számának meghatározása180
A mintavétel szabályai180
Az összes élő csíraszám meghatározása lemezöntéssel181
Az élelmiszerek elbírálása csíraszámuk alapján182
A mikrobacsoportok megállapításának egyszerűbb módszerei182
Gyakorlati foglalkozás184
A laboratóriumi eszközök ismertetése, használata184
A tömegmérés eszközei184
A térfogatmérés eszközei188
A hőmérsékletmérés eszközei189
A sűrűségmérés eszközei191
Gyakorlati foglalkozás195
Mérés tára- és analitikai mérlegen195
Gyakorlati foglalkozás197
A térfogatmérés gyakorlása197
Térfogatmérési módszerek198
Sav-lúg titrálások198
Gyakorlati foglalkozás199
A gabonafélék vizsgálata199
A liszt érzékszervi vizsgálata199
Gyakorlati foglalkozás204
A sütőipari termékek vizsgálata204
A kenyér érzékszervi vizsgálata204
A kenyérbél víztartalmának meghatározása205
A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása205
Gyakorlati foglalkozás207
A tésztaipari termékek vizsgálatai207
Tömeg- és méretellenőrzés207
A száraztészta érzékszervi vizsgálatai207
Duzzadóképesség és főzési tulajdonságok208
Gyakorlati foglalkozás210
A cukor és a fagylalt vizsgálatai210
A cukor színének ellenőrzése etalonnal210
Oldáspróba210
Oldódási próba211
A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Röse-Gottlieb eljárással211
Felhasznált irodalom213

Bárányosné Dr. Kubát Kinga

Bárányosné Dr. Kubát Kinga műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bárányosné Dr. Kubát Kinga könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszerismeret és gyakorlat I. Élelmiszerismeret és gyakorlat I. Élelmiszerismeret és gyakorlat I.

A borító elszíneződött, néhány oldalon aláhúzás látható.

Állapot:
2.240 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba