1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konzerv- és hűtőipari termékek gyártása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 310 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-212-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Konzerviparunk az utóbbi tíz évben megalapozta s egyre jobban kivívja hírnevét a világpiacon. Ezt az új üzemek tervszerű, átgondolt telepítésével, alaposan megtervezett rekonstrukciókkal értük el.
Konzerviparunk az elkövetkezendő időszakban is az élelmiszeripar kiemelten fejlesztendő ágazatai között foglal helyet. Megköveteli ezt a korszerű táplálkozás igénye, de meghatározzák hazánk földrajzi és éghajlati adottsági is.
A nagyarányú fejlesztés a konzervipar dolgozóinak továbbképzését is feltételezi, hiszen minőségi termelés elképzelhetetlen jó szakemberek nélkül. Könyvünket ezért szakmunkásoknak, a szakma iránt érdeklődőknek ajánljuk, hogy kellően megalapozhassák vagy kibővíthessék felkészültségüket.
Kérjük, tekintsenek el a tankönyvre jellemző szerkezetért. Csak így tudunk gyorsan eleget tenni az előzőekben vázolt kívánalmaknak.
Könyvünk a "Konzerv- és hűtőipari általános műveletek" c. kötettel képez összefüggő, a témát kimerítő egységet."

Tartalom

A befőttek gyártása (Baracskai István)3
A befőttgyártás technológiája8
Nyersanyag-előkészítés9
Előkészítő műveletek9
Mosás10
Előfőzés, huzatás10
További technológiai műveletek10
Almagyümölcsűekből készült befőttek17
Alma11
Körte14
Birs16
Bogyósgyümölcsűekből készült befőttek17
Szamóca17
Málna18
Köszméte (egres)19
Egyéb bogyósgyümölcsből készült befőtt20
Csonthéjasokból készült befőttek21
Cseresznye21
Meggy24
Ringló25
Szilva25
Kajszibarack26
Őszibarack29
Héjasgyümölcsűekből készült befőttek32
Zöld mandula32
Zöld dió33
A különleges befőttek gyártása35
Sárgadinnye36
Vegyes befőtt36
Diabetikus befőttek37
Alkoholos befőttek38
Pudinggyümölcsök38
Pudingszilva39
Pudingalma40
Összefoglalás40
A gyorsfagyasztott gyümölcskészítmények gyártása (Kovács Olga)43
Természetes állapotban gyorsfagyasztott gyümölcsök47
Málna47
Szamóca49
Köszméte (Egres)50
Ribiszke52
Meggy52
Cseresznye53
Szilva53
Cukor hozzáadásával gyorsfagyasztott gyümölcsök55
Kajszibarack55
Őszibarack56
Gyorsfagyasztott gyümölcskrémek57
Szamócakrém58
Málnakrém58
Sárgabarackkrém58
A gyümölcslevek és az üdítőitalok gyártása59
A levek általános gyártástechnológiája (Kardos Ernő)63
Előkészítő műveletek63
Lényerés64
Létisztítás65
A levek tartósítása69
A gyümölcslevek átmeneti tárolása71
Léösszeállítás töltés73
Derített, szűrt gyümölcslevek75
Almalé76
Szőlőlé76
Narancslé76
Az édesmustok (szűrt gyümölcsitalok) gyártása77
Rostos gyümölcslevek80
Szénsavas üdítőitalok82
Sürített gyümölcslevek84
A vegyszerrel tartósított (konzervált) gyümölcslevek gyártása85
A zöldséglevek gyártása87
Az ivólevek minősítésének szempontjai87
A gyümölcszörpök gyártása (Baracskai István)88
A késztermék jellemzése88
Málnaszörp89
Jaffaszörp90
Ízesített szörpök90
A gyümölcsborok gyártása (olvasmány)93
Összefoglalás95
A gyümölcsízek, dzsemek gyártása95
Egyfajta gyümölcsből készült gyümölcsízek98
Szamócaíz100
Málna-, szeder-, ribiszkeíz100
Szőlőíz101
Meggyíz101
Kajszi- és őszibarackíz101
Egyéb gyümölcsízek102
Szilvavíz102
Csipkebogyóíz104
Vegyes gyümölcsíz104
Birsalmasajt105
Darabos gyümölcsízek vagy dzsemek107
Szamócadzsem113
Bogyósgyümölcsűekből készült dzsemek114
Csonthéjasokból készült dzsemek115
Fűszerezett szilvadzsem (reszter)115
Összefoglalás116
Főzelék- és zöldségfélékből gyártott konzerv- és hűtőipari készítmények119
A hőkezeléssel tartósított főzelékkonzervek gyártása121
Paradicsomkészítmények127
Lecsó140
Tölteni való paprika paradicsomoslében142
Gogosári143
Zöldséggel töltött paprika (zakuszka)143
Zöldborsókonzerv146
Zöldbabkonzerv150
Spárgakonzerv151
Karfiolkonzerv153
Vegyesfőzelék-konzerv155
Paraj- és sóskakonzerv156
Tökkonzerv157
Gombakészítmények158
Csemegekukorica158
Összefoglalás160
A hőelvonással tartósított főzelékkonczervek gyártása (Kovács Olga)162
A nyersanyagok minőségi feltételei162
A gyorsfagyasztott zöldségkészítmények csoportosítása164
Tök165
Spárga166
Szeletelt uborka167
Paprika167
Paradicsom169
Borsó170
Zöldbab172
Karfiol173
Sárgarépakocka174
Vegyes főzelék177
Parajkrém177
A gyorsfagyasztott termékek szabványos minősítése178
A félkész és a készételek gyártása181
Meleg úton gyártott készételkonzervek (Szabó Pál)183
A készételek gyártása184
Dobozos készételek186
Üveges készételek188
Bébi- és gyermekétel-készítmények189
Diétás és kímélő ételek191
Gyorsfagyasztott húsos készételek és félkész húsok (Kovács Olga)193
Húsos készételek193
Félkész húsok194
A húskonzervek gyártása (Kovalik Béla)197
A húskonzervek alap-, segéd- és csomagolóanyagai199
Általános technológiai műveletek202
A húskonzervek felosztása és a termékcsoportok technológiai irányelvei208
Aprított hústermékek208
Darabos és egyéb húskészítmények214
A húskonzervek minőségi követelményei217
Összefoglalás218
A halkonzervek gyártása (Bodrogi Rezső)219
A halkonzervek alap- és segédanyagai221
Pácolt halkonzerv224
Az édesvízi hal feldolgozása224
A tengeri hal feldolgozása224
Kiszerelés228
A vöröshagyma előkészítése228
Felöntés228
Fűszerek és ízesítők229
Zárás, raktározás229
Minőségi követelmények229
Szardellagyűrű (ringli)231
Szardellapaszta233
Füstölt hal234
Összefoglalás235
Olajos hal dobozban237
Halászlé239
Összefoglalás240
A szárítással tartósított konzervipari készítmények gyártása (Burits Oktáv)243
A szárítás alap-, segéd- és csomagolóanyagai245
Darabolt zöldségszárítmányok254
Szárított hagyma262
Szárított zellergyökér265
Petrezselyem- és zellerlevél267
Szárított paradicsompaprika268
Darabolt gyümölcskészítmények270
Szárított alma270
Aszalt szilva271
Összefoglalás272
Porított zöldségek és gyümölcsök274
Paradicsompor, sárgabarack, narancs-, málna-, és szamócapor275
Szárított leveskeverékek és levesporok277
Zöldségleves280
Marhahúsleves-kocka280
Marhagulyásleves280
Száraztészták282
Fűszerpaprika-őrlemény285
A szárított készítmények minőségi követelményei289
A leveskockák és ételízesítők gyártása (Gregus Ákos)291
Leveskockák293
Marhahúsleves-kocka293
Tyúkleveskocka295
Gulyásleveskocka295
Szegedi halászlékocka295
Ételízesítők297
Mustár297
Pritamin298
Paradicsom-ketchup300
Fehérje-hidrolizátumokból készült ízesítők301
Delikát "8" ételízesítő303
Piros arany ételízesítő303
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem