1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bár-ital-tan

A bártender kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 287 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-411-2
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető
Miről és kinek készült ez a könyv?13
Használati útmutató "A szeszes italok" részhez15
A világ italai15
Az egységes európai uniós szabályozása17
Az alkoholtartalom17
Az italok kínálása, felszolgálása17
A márkanevek18
Használati útmutató "A bár" részhez19
A bár szaknyelv20
A könyv szóhasználata20
Az italok, receptek21
A kiemelet részek21
A felelős alkoholfogyasztás22
A szeszes italok
A szeszes italokról általában25
Az alkohol- és a szeszesital-készítés története, folyamata, avagy miből és hogyan készülnek az italok?25
A történelem25
A jelen26
Az alkohol kémiája27
Az alkohol alapanyaga27
Az alapanyagok előkészítése27
Az erjedés28
A lepárlás29
A párlat32
Az érlelés32
A keverés, házasítás33
A párlatok neve33
A fűszerek és az ízesítés34
Az ízesítés alapja: a kivonatolás35
Mit jelent a kommersz?36
Név- és eredetvédelem, illetve földrajzi eredetmeghatározó törvények36
A szeszes italok alkoholtartalma37
Az italok eltarthatósága37
Az európai szabályok38
Szeszes ital alapfogalmak39
Kiemelet szeszesital-kategóriák41
Italtípusok42
Eredetvédelem42
Nemzetközi kölcsönösség42
Gyümölcs alapú szeszes italok43
A gyümölcs lelke, a gyümölcspárlat és a pálinka43
Hogyan készül?44
Gyümölcs- és ízválaszték45
A gyümölcspárlatok élvezete49
A pálinka49
A bor lelke, azaz a borpárlatok53
A történelem ködében53
A cognac55
Az armagnac58
A borpárlat, a brandy és a Weinbrand59
A borpárlatok fogyasztása60
Egzotikus növényekből készült szeszes italok63
Az aztékok kincse az agávé, a tequila és a mezcal63
Az indiánok földjén63
A modern tequila66
A mezcal67
A cukornád bódító leve, a rabszolgák, a kalózok és a tengerészek legendás italai, a rum és társai70
A rum70
Egyéb cukornádpárlatok73
Cachaca75
Az arrack, arrak, arak, rack, raki, rakija stb.76
Különleges alapanyagokból készült szeszes italok77
Méznektár, mézbor vagy mézsör77
Mézpárlat77
Bierbrand vagy eau de biére78
Tipinambur vagy csicsókapárlat78
Tárnicspárlat78
Hefebrand vagy seprőpárlat79
Berenburg vagy Beerenburg79
Vaekevae gloegi vagy spritglögg79
Egyebek80
Gabona alapú szeszes italok81
A gabona zamata, a gabonapárlat81
A kelta élet vize, az érlelt gabona, a whisky és a whiskey82
Skót whisky83
Ír whiskey87
Kanadai whisky87
USA whiskey87
Whiskyhasználati útmutató91
Ízesítetlen, avagy semleges szeszes italok92
A legsemlegesebb ital: a vodka92
A vodka regényes élete94
Hogyan használjuk a vodkát?97
A távol-keleti (gabona, rizs és egyéb alapanyagú) párlatok98
Ízesített szeszes italok100
A boróka friss illata, a gin és rokonai100
A holland típus100
Az angol gin102
A gin gyártása104
Az opálos csillogás, az ánizs ízesítésű italok105
Az absinthe105
Az absinthe/abszint ma107
Az ánizsitalok108
A fogyasztás110
A skandináv élet vize, a köményízű párlatok110
Keserűvel édes az élet, a keserű italok családja111
Az aperitifek112
A digestifek112
A keserűk fogyasztása113
A likőrök tarka világa114
A likőrfogyasztás sokoldalúsága117
Hogyan készül a likőr?119
Az emulziós likőrök125
A krémlikőrök126
A mai ital- és italfogyasztási trendek128
Bártörténelem, avagy az italfogyasztás és az ivóhelyek története133
A szeszes italok szerepe133
A vendéglátás története135
Az ókor135
A középkor136
A reneszánsztól a felvilágosodás koráig137
Az újkor137
A kávéházak138
Az éttermek138
A gin palace és a pub139
A western saloon140
A bár141
Bártörténelem142
Az American Bar142
A korai bártípusok143
Az amerikai alkoholtilalom kora143
Az első európai bárok146
Amerikai és a világ a 20. század második felétől148
A kocsma, avagy a hazai vendéglátás rövid története150
A vendégfogadó150
A kocsma151
A csárda152
A modern magyar vendéglátás152
Bárok itthon153
Bárélet 1945 után154
Koktéltörténelem, az italok keverésének története, avagy a kevert italok históriája155
Az ókor155
Az európai középkor és újkor156
A koktél születése és gyermekkora157
A modern koktél159
A koktél, avagy mi minden van egy névben és a szakirodalomban168
A cocktail szó eredete168
Névmagyarázatok, történetek168
Nemzetközi koktélszakirodalom169
A magyar szakirodalom, avagy a hazai koktél- és italkönyvek171
Az italkeverés, avagy a mixológia alapjai és elvei175
Az ízlelés alapjai176
Az italkeverés alapjai177
Az italfelszolgálás és keverés technikája178
Mérés, öntés, töltés178
Mértékegységek179
Keverési módok, tecnikák181
Általános italkeverési, gyakorlati, technikai alapszabályok183
Free style bartending - flair bartending186
Italcsaládok, avagy a kevert italfajták csoportjai188
Mi az italcsalád?188
A kevert italfajták csoportjai188
Short drinks190
Medium drinks192
Long drinks195
Party drinks200
Az itallap szerkesztése203
Az itallapok típusai203
Az itallapok felépítése204
A kevert italok leírása205
A bárbelső206
A berendezés206
Front bar206
Back bar207
Az alapvető bártípusok209
A bárfelszerelés210
Az italok ruhája, avagy a poharak221
A poharak fontossága221
A talp nélküli poharak222
A talpas poharak223
A forró italos poharak225
A poharak kezelése225
A bártender, avagy a "bármunkás", "az italmester" munkája, kötelessége, feladatai227
Az igazi bartender229
Általános szabályok230
Szakmai szempontok231
A bártender személyes megjelenése, higiéniája232
A kommunikáció233
Praktikus tanácsok bártenderek234
Italreceptek, avagy a világ sokszínűsége238
Az IBA standard italai240
Klasszikus avagy standard kevert italok (IBA hivatalos lista)241
Népszerű kevert italok (IBA hivatalos lista)252
Korábbi klasszikus vagy kevert standard italok255
Korábbi klasszikus vagy kevert standard alkoholmentes italok257
Felhasznált és ajánlott irodalom258
Könyvek258
Szakmai szervezetek261
Törvények, szabályok, előírások261
Statisztika261
Mellékletek262
A legfontosabb szeszes italok alapanyagai szerinti sematikus csoportosítása262
Italok fajsúlytáblázata264
Kifejezések, szakkifejezések a bárban, a bárról és a bárok világából265
A felszolgálás, avagy az italok rendelésénél, készítésénél és felszolgálásánál előforduló szakkifejezések269
Márkanévmutató273
Szakmai tárgymutató279

Antal B. Gábor

Antal B. Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Antal B. Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem