kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 287 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-411-2 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér illusztrációval. |
Bevezető | |
Miről és kinek készült ez a könyv? | 13 |
Használati útmutató "A szeszes italok" részhez | 15 |
A világ italai | 15 |
Az egységes európai uniós szabályozása | 17 |
Az alkoholtartalom | 17 |
Az italok kínálása, felszolgálása | 17 |
A márkanevek | 18 |
Használati útmutató "A bár" részhez | 19 |
A bár szaknyelv | 20 |
A könyv szóhasználata | 20 |
Az italok, receptek | 21 |
A kiemelet részek | 21 |
A felelős alkoholfogyasztás | 22 |
A szeszes italok | |
A szeszes italokról általában | 25 |
Az alkohol- és a szeszesital-készítés története, folyamata, avagy miből és hogyan készülnek az italok? | 25 |
A történelem | 25 |
A jelen | 26 |
Az alkohol kémiája | 27 |
Az alkohol alapanyaga | 27 |
Az alapanyagok előkészítése | 27 |
Az erjedés | 28 |
A lepárlás | 29 |
A párlat | 32 |
Az érlelés | 32 |
A keverés, házasítás | 33 |
A párlatok neve | 33 |
A fűszerek és az ízesítés | 34 |
Az ízesítés alapja: a kivonatolás | 35 |
Mit jelent a kommersz? | 36 |
Név- és eredetvédelem, illetve földrajzi eredetmeghatározó törvények | 36 |
A szeszes italok alkoholtartalma | 37 |
Az italok eltarthatósága | 37 |
Az európai szabályok | 38 |
Szeszes ital alapfogalmak | 39 |
Kiemelet szeszesital-kategóriák | 41 |
Italtípusok | 42 |
Eredetvédelem | 42 |
Nemzetközi kölcsönösség | 42 |
Gyümölcs alapú szeszes italok | 43 |
A gyümölcs lelke, a gyümölcspárlat és a pálinka | 43 |
Hogyan készül? | 44 |
Gyümölcs- és ízválaszték | 45 |
A gyümölcspárlatok élvezete | 49 |
A pálinka | 49 |
A bor lelke, azaz a borpárlatok | 53 |
A történelem ködében | 53 |
A cognac | 55 |
Az armagnac | 58 |
A borpárlat, a brandy és a Weinbrand | 59 |
A borpárlatok fogyasztása | 60 |
Egzotikus növényekből készült szeszes italok | 63 |
Az aztékok kincse az agávé, a tequila és a mezcal | 63 |
Az indiánok földjén | 63 |
A modern tequila | 66 |
A mezcal | 67 |
A cukornád bódító leve, a rabszolgák, a kalózok és a tengerészek legendás italai, a rum és társai | 70 |
A rum | 70 |
Egyéb cukornádpárlatok | 73 |
Cachaca | 75 |
Az arrack, arrak, arak, rack, raki, rakija stb. | 76 |
Különleges alapanyagokból készült szeszes italok | 77 |
Méznektár, mézbor vagy mézsör | 77 |
Mézpárlat | 77 |
Bierbrand vagy eau de biére | 78 |
Tipinambur vagy csicsókapárlat | 78 |
Tárnicspárlat | 78 |
Hefebrand vagy seprőpárlat | 79 |
Berenburg vagy Beerenburg | 79 |
Vaekevae gloegi vagy spritglögg | 79 |
Egyebek | 80 |
Gabona alapú szeszes italok | 81 |
A gabona zamata, a gabonapárlat | 81 |
A kelta élet vize, az érlelt gabona, a whisky és a whiskey | 82 |
Skót whisky | 83 |
Ír whiskey | 87 |
Kanadai whisky | 87 |
USA whiskey | 87 |
Whiskyhasználati útmutató | 91 |
Ízesítetlen, avagy semleges szeszes italok | 92 |
A legsemlegesebb ital: a vodka | 92 |
A vodka regényes élete | 94 |
Hogyan használjuk a vodkát? | 97 |
A távol-keleti (gabona, rizs és egyéb alapanyagú) párlatok | 98 |
Ízesített szeszes italok | 100 |
A boróka friss illata, a gin és rokonai | 100 |
A holland típus | 100 |
Az angol gin | 102 |
A gin gyártása | 104 |
Az opálos csillogás, az ánizs ízesítésű italok | 105 |
Az absinthe | 105 |
Az absinthe/abszint ma | 107 |
Az ánizsitalok | 108 |
A fogyasztás | 110 |
A skandináv élet vize, a köményízű párlatok | 110 |
Keserűvel édes az élet, a keserű italok családja | 111 |
Az aperitifek | 112 |
A digestifek | 112 |
A keserűk fogyasztása | 113 |
A likőrök tarka világa | 114 |
A likőrfogyasztás sokoldalúsága | 117 |
Hogyan készül a likőr? | 119 |
Az emulziós likőrök | 125 |
A krémlikőrök | 126 |
A mai ital- és italfogyasztási trendek | 128 |
Bártörténelem, avagy az italfogyasztás és az ivóhelyek története | 133 |
A szeszes italok szerepe | 133 |
A vendéglátás története | 135 |
Az ókor | 135 |
A középkor | 136 |
A reneszánsztól a felvilágosodás koráig | 137 |
Az újkor | 137 |
A kávéházak | 138 |
Az éttermek | 138 |
A gin palace és a pub | 139 |
A western saloon | 140 |
A bár | 141 |
Bártörténelem | 142 |
Az American Bar | 142 |
A korai bártípusok | 143 |
Az amerikai alkoholtilalom kora | 143 |
Az első európai bárok | 146 |
Amerikai és a világ a 20. század második felétől | 148 |
A kocsma, avagy a hazai vendéglátás rövid története | 150 |
A vendégfogadó | 150 |
A kocsma | 151 |
A csárda | 152 |
A modern magyar vendéglátás | 152 |
Bárok itthon | 153 |
Bárélet 1945 után | 154 |
Koktéltörténelem, az italok keverésének története, avagy a kevert italok históriája | 155 |
Az ókor | 155 |
Az európai középkor és újkor | 156 |
A koktél születése és gyermekkora | 157 |
A modern koktél | 159 |
A koktél, avagy mi minden van egy névben és a szakirodalomban | 168 |
A cocktail szó eredete | 168 |
Névmagyarázatok, történetek | 168 |
Nemzetközi koktélszakirodalom | 169 |
A magyar szakirodalom, avagy a hazai koktél- és italkönyvek | 171 |
Az italkeverés, avagy a mixológia alapjai és elvei | 175 |
Az ízlelés alapjai | 176 |
Az italkeverés alapjai | 177 |
Az italfelszolgálás és keverés technikája | 178 |
Mérés, öntés, töltés | 178 |
Mértékegységek | 179 |
Keverési módok, tecnikák | 181 |
Általános italkeverési, gyakorlati, technikai alapszabályok | 183 |
Free style bartending - flair bartending | 186 |
Italcsaládok, avagy a kevert italfajták csoportjai | 188 |
Mi az italcsalád? | 188 |
A kevert italfajták csoportjai | 188 |
Short drinks | 190 |
Medium drinks | 192 |
Long drinks | 195 |
Party drinks | 200 |
Az itallap szerkesztése | 203 |
Az itallapok típusai | 203 |
Az itallapok felépítése | 204 |
A kevert italok leírása | 205 |
A bárbelső | 206 |
A berendezés | 206 |
Front bar | 206 |
Back bar | 207 |
Az alapvető bártípusok | 209 |
A bárfelszerelés | 210 |
Az italok ruhája, avagy a poharak | 221 |
A poharak fontossága | 221 |
A talp nélküli poharak | 222 |
A talpas poharak | 223 |
A forró italos poharak | 225 |
A poharak kezelése | 225 |
A bártender, avagy a "bármunkás", "az italmester" munkája, kötelessége, feladatai | 227 |
Az igazi bartender | 229 |
Általános szabályok | 230 |
Szakmai szempontok | 231 |
A bártender személyes megjelenése, higiéniája | 232 |
A kommunikáció | 233 |
Praktikus tanácsok bártenderek | 234 |
Italreceptek, avagy a világ sokszínűsége | 238 |
Az IBA standard italai | 240 |
Klasszikus avagy standard kevert italok (IBA hivatalos lista) | 241 |
Népszerű kevert italok (IBA hivatalos lista) | 252 |
Korábbi klasszikus vagy kevert standard italok | 255 |
Korábbi klasszikus vagy kevert standard alkoholmentes italok | 257 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 258 |
Könyvek | 258 |
Szakmai szervezetek | 261 |
Törvények, szabályok, előírások | 261 |
Statisztika | 261 |
Mellékletek | 262 |
A legfontosabb szeszes italok alapanyagai szerinti sematikus csoportosítása | 262 |
Italok fajsúlytáblázata | 264 |
Kifejezések, szakkifejezések a bárban, a bárról és a bárok világából | 265 |
A felszolgálás, avagy az italok rendelésénél, készítésénél és felszolgálásánál előforduló szakkifejezések | 269 |
Márkanévmutató | 273 |
Szakmai tárgymutató | 279 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.