1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ételkészítés technológiája

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 348 oldal
Sorozatcím: Közétkeztetési könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Minden élőlénynek élete fenntartásához, fejlődéséhez, növekedéséhez és mozgásához tápanyagok felvételére van szüksége. Az élő szervezetek saját anyagukat állandóan cserélik a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Minden élőlénynek élete fenntartásához, fejlődéséhez, növekedéséhez és mozgásához tápanyagok felvételére van szüksége. Az élő szervezetek saját anyagukat állandóan cserélik a környezett anyagával. Az élő szervezet a táplálkozás során folytonosain felvesz magába anyagokat, ezeket feldolgozza, hasznosítja, majd egy idő múlva a salakanyagokat kirekeszti, kiválasztja.
Az élőlények leglényegesebb és legalapvetőbb tulajdonsága, hogy állandó kapcsolatban állanak a külső környezettel, függenek tőle, s hogy testük állományát megújítják a külső környezet anyagaiból. A táplálkozás során a tápanyagok azok a külső tényezők, amelyek a szervezet és a külső környezet között a folytonos kapcsolatot fenntartják. Aki élelmezéssel foglalkozik, annak ismernie kell bizonyos általános fogalmakat a tápanyagokról, felhasználásukról és az emberi szervezet igényeiről. Tudnia kell, hogy a szervezet napi igénye miképpen függ a végzett munkától, életkortól, egészségi állapottól.
A tőkések szolgálatában álló élelmezéstudományt nem érdekli a dolgozók lehető legjobb táplálkozása, hanem csakis az uralkodó osztály gyomra és profitja. Csupán a szocializmust építő országokban épülhet fel a táplálkozástudomány. Minden élelmezéssel foglalkozó szakember törekedjék arra, hogy megteremtse a lehető legjobb tápanyagfogyasztási feltételeket, mert ezzel is elősegíti a dolgozók képességeinek és tehetségének kifejlődését.
Ez a fejezet a legfontosabb tápanyagokra vonatkozó ismereteket adja meg. Vissza

Tartalom

I. fejezet
Tápanyagokról általában 3
Tápanyagok élettani szerepe és napi szükséglete 3
Energia- (kalória-) szükséglet 3
Kalorikus tápanyagok 4
Vitaminok 7
Ásványi tápanyagok 10
Fontosabb tápanyagforrások konyhatechnikai szempontból 12
Egymással helyettesíthető élelmiszerek 15
II. fejezet
A konyhatechnika elméleti alapjai, konyhatechnikai eljárások 17
Előkészítő eljárások 18
Főzés-sütés 21
Egyéb fizikai behatások 28
III. fejezet
Az ételkészítés technikája 36
Ételeink biológiai értéke 43
Levesek 44
Híg levesek 44
Levesbetétek 46
Sűrű levesek 51
Áttört levesek 58
Krémlevesek 63
Nyáklevesek 64
Különleges levesek 64
Főzelékek 68
Friss főzelékfélék (színes főzelékek) 69
Hüvelyesből készült főzelékek 92
Burgonyából készült főzelékek 96
Köretek 101
Gabonaneműekből készült köretek 102
Burgonyából készült köretek 110
Színes főzelékből készült köretek 112
Gyümölcsből készült köretek 114
Mártások 118
Hideg mártások 120
Meleg mártások 125
Saláták 133
Előételek 139
Hideg halelőételek 139
Meleg halételek 144
Különféle előételek 148
Gombából készült ételek 159
Tojásból készült ételek 161
Húsételek 167
Marhahúsból készült ételek 170
Borjúhúsból készült ételek 179
Sertéshúsból készült ételek 189
Vadhúsból készült ételek 197
Házi szárnyasokból készült ételek 199
Tészták 209
Gyűrt tészták 210
Kevert tészták 213
Felvert tészták 215
Kelt tészták 215
Vajas tészták, hájas tészták 218
Rétestészták 219
Omlós tészták 220
Égetett tészták 221
Piskóta tészták 222
Pudingok, felfújtak 223
Burgonyás tészták 224
Különleges tészták 226
Mézes tészták 227
Édességek 228
IV. fejezet
Komplettálás (kiegészítés, dúsítás) 231
Az ételek nyersanyagkiszabásának alapelvei 242
Az étlaptervezés alapelvei 248
V. fejezet
Diétás konyhatechnika 257
Kímélő étrendek konyhatechnikája 261
Kímélő étrendben kiszolgáltatható levesek 263
Kímélő étrendben adható főzelékételek 271
Kímélő étrendben adható körítések 279
Kímélő étrendben adható saláták 281
Kímélő étrendben adható mártások 287
Kímélő étrendben adható húsételek 289
Kímélő étrendben adható tojásételek 295
Kímélő étrendben adható tésztaételek 298
Gyomorfekély-étrendek konyhatechnikája 304
Ulcus III. étrend 304
Ulcus IV. étrend 314
Májkímélő étrendek konyhatechnikája 319
Vesebetegek kímélő étrendjeinek konyhatechnikája 321
A cukorbeteg élelmezésénél szem előtt tartandó elvek 323
Cukorbeteg-étrendek konyhatechnikája 324
Szívkímélő étrendek konyhatechnikája 339
Terhes nők étrendjeinek konyhatechnikája 342
Nyers étrend 344
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem