1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az étlap- és itallapszerkesztés általános irányelvei

Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mióta létezik étlap és itallap? - tehetjük fel a kérdést. Az osztrákok és a franciák egyaránt maguknak tulajdonítják az étlap feltalálásának dicsőségét. Valószínűleg egymástól függetlenül mindkét... Tovább

Előszó

Mióta létezik étlap és itallap? - tehetjük fel a kérdést. Az osztrákok és a franciák egyaránt maguknak tulajdonítják az étlap feltalálásának dicsőségét. Valószínűleg egymástól függetlenül mindkét országban szinte egyidőben, a XVIII. század második felében született meg az étlap.
Meglepő e megállapítás, hiszen köztudott, hogy már az ókorban nagy lakomákat rendeztek a főúri házaknál és a kereskedelem megindulásával vendégfogadók is létesültek. Azonban ezeken a lakomákon kötött ételsort szolgáltak fel, s bár aranytáblára írták a fogások sorát (ezeket ajándékba adták a résztvevőknek), mégsem nevezhetjük ezt az étlap ősének, csak menülapnak. A vendégfogadók választék nélküli, egyszerű ellátást biztosítottak, valószínűleg áralku alapján. Vissza

Tartalom

Előszó3
A választék közlésének és bemutatásának lehetőségei7
A választék bemutatásának módszerei7
Az ételek és italok árainak közlése9
Az étlap- és étrend-összeállítás irányelvei13
Az étlap, illetve menükönyv írása13
A rendelkezésre álló élelmianyagok számbavétele14
A beszerzések előrelátó irányítása14
Az elkészítési idő felmérése16
A személyi és technikai feltételek mérlegelése16
A készételek és frissensültek aránya18
A termelés gazdaságossága19
Az étlap összeállításával kapcsolatos követelmények20
Az üzlet jellegéhez, osztályba sorolásához, vendégköréhez való alkalmazkodás20
Az idényszerűséghez és az ésszerű táplálkozáshoz való igazodás22
Nyersanyag, szín, íz, elkészítési módok változatossága23
Az árak figyelembevétele a választék összeállításánál24
A vendégkör összetételének vizsgálata25
Az ételek elnevezése26
Az ételválaszték terjedelme27
Az ételcsoportok kialakítása28
Az ételcsoportok választékának meghatározása29
Levesek30
Hideg előételek33
Meleg előételek41
Készételek48
Frissensültek51
Köretek és főzelékek59
Saláták61
Tészták, cukrászkészítmények62
Gyümölcsök, befőttek, párolt gyümölcsök66
Sajtok67
Kímélő ételek67
Házi specialitások, különlegességek67
A választék összeállításának irányelvei a különböző üzlettípusokban69
Étrendek, menüsorok összeállítása70
Az étrend, ételsor, menü fogalma70
Étrendek összeállításának irányelvei73
Az étrendek fajtái75
Az étlapok külalakja, kivitelezése83
Általános formai követelmények83
Az étlapok belső beosztása84
További kiemelési lehetőségek az ételválaszték alapján89
Az étlapok külalakja90
Az étlapok kivitelezése90
Az étlapok mérete, terjedelme92
A sokszorosítás módja, a papír minősége93
Étlapfajták94
Napi étlap96
Állandó étlap96
Napi étlapbetét, napi ételajánlat96
Kímélő, diétás étlap98
Gyermekétlap99
Reggeli étlap100
Napközi (tízórai) étlap100
A több nyelvű étlap100
Étlapok helyesírása103
Nagy és kis kezdőbetűk alkalmazása a magyar étlapon105
Idegen szavak használata és írása106
Összetett szavak egybe- és különírása, kötőjel kötelező alkalmazása108
Rövidítések - elválasztások112
Az étrendkártyák fajtái és kivitelezése115
Egy- és több lapos menükártyák117
Egy és több nyelvű étrendkártyák117
Az ételsor írásmódja, elhelyezése118
Az italsor közlése119
A menükártyák alapanyaga, írása120
Az italválaszték kialakítása és közlési módjai121
Az italválaszték közlésének lehetőségei122
Itallapok beosztása123
Étvágygerjesztő italok124
Sörök126
Borok127
Pezsgők és habzóborok130
Pálinkafélék130
Likőrök131
Kevert italok (báritalok)131
Alkoholmentes italok131
Italárlapok szerkesztése és kivitele132
Idegen nyelvű italárlapok133
Italválaszték a különböző profilú üzletekben135
Az árlapszerkesztés137
Mellékletek145
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem