Bevezetés (dr. Tegze Miklósné) | 5 |
Az élelmiszer-vizsgálatok célja | 6 |
A laboratóriumi vizsgálatok rendszerezése | 6 |
Laboratóriumi munkaszabályok | 7 |
Általános szabályok | 7 |
Baleset-elhárítás a laboratóriumi munkában | 8 |
Tennivalók balesetnél | 9 |
A mérési jegyzőkönyv, a munkanapló | 10 |
Mintavétel | 11 |
Fontosabb laboratóriumi eszközök | 13 |
Üvegeszközök | 14 |
Porceláneszközök | 15 |
Eszközök és készülékek összeszereléséhez | 15 |
A laboratóriumi eszközök kezelése és tisztítása | 17 |
A desztillált víz a laboratóriumi munkában | 18 |
A desztillált vizes palack használata | 18 |
Laboratóriumi gázégők | 19 |
Általános élelmiszer-vizsgálati műveletek és mérések (dr.Tegze Miklósné) | 21 |
Tömegmérés | 23 |
A tömeg mértékegysége | 23 |
A súlysorozat tagjai | 24 |
A laboratóriumi mérlegek fajtái | 24 |
Táramérleg kézi súlysorozat-felrakással | 25 |
Gyorsmérleg | 28 |
Félautomata és automata gyorsmérlegek | 30 |
Hőmérsékletmérés | 31 |
Térfogatmérés | 32 |
Sűrűségmérés | 35 |
A sűrűségmérés módjai | 36 |
Az areométerek használata | 37 |
Mérés areométerrel és az oldat töménységének meghatározása | 37 |
Oldatok készítése | 39 |
Az oldódás elősegítése | 39 |
Az oldat töménységének mértékegységei | 40 |
Az oldatok készítésének gyakorlata | 42 |
Tömegszázalékban megadott töménységű oldat készítése | 43 |
Térfogatszázalékban megadott töménységű oldat készítése | 43 |
Tömeg/térfogat mértékegységekben megadott töménységű oldat készítése | 44 |
Térfogatos elemzés | 45 |
A térfogatos elemzésen alapuló meghatározások elve | 45 |
A térfogatos meghatározások gyakorlata | 47 |
Az élelmiszerek savtartalmának meghatározása | 48 |
Oldatok vízben oldott szárazanyag-tartalmának mérése kézi refraktométerrel | 51 |
A rekraktométer működési elve | 51 |
A kézi refraktométerek használata | 52 |
Vizsgálatok mikroszkóppal | 54 |
Élelmiszer-vizsgálatok | 56 |
Borászszakma (dr. Gazdag László) | 57 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 59 |
A szőlő fürttömegének mérése, a bogyó-, kocsány-, héj- és magszázalék meghatározása | 59 |
A sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 60 |
A must és a bor sűrűségének meghatározása | 60 |
A must cukortartalmának meghatározása hitelesített magyar mustmérővel | 61 |
A vonadékanyag meghatározása | 62 |
A térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 67 |
A titrálható savtartalom meghatározása | 67 |
Kénessavmeghatározás | 68 |
A kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) hatóanyagának vizsgálata | 70 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 71 |
A mikroszkóp kezelésének általános szabályai | 72 |
A borélesztők mikroszkópos vizsgálata | 72 |
A penészgombák mikroszkópos vizsgálata | 74 |
Az elhalt élesztősejtek vizsgálata | 76 |
Az üledék vizsgálata | 77 |
Egyéb vizsgálatok | 78 |
Alkoholmeghatározás Malligand-készülékkel | 78 |
Bentonitos próbaderítés | 80 |
Csersav-zselatinos próbaderítés | 82 |
Sárgavérlúgsós próbaderítés (kékderítés) | 83 |
Szín- és ízhibás borok javítása | 86 |
A borok színjavítása | 87 |
Próba-savcsökkentés | 89 |
A maradék cukor kimutatása | 91 |
Az állóképesség vizsgálata | 91 |
A hamisítások kimutatása | 92 |
Szesz- és likőrgyártó szakma (Dávid Péterné) | 95 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 97 |
A nedvességtartalom meghatározása | 97 |
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 99 |
A melasz sűrűségének meghatározása Balling-fokolóval | 100 |
A cefre leerjedési fokának vizsgálata Balling-fokolóval | 100 |
A finomszesz szesztartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 100 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 101 |
A palackmosó víz lúgosságának meghatározása | 101 |
Az ecet savtartalmának meghatározása | 101 |
Műszeres vizsgálatok | 103 |
Szeszes és üdítőitalok extrakttartalmának meghatározása | 103 |
A melasz lúgosságának meghatározása elektromos pH-mérővel | 105 |
Érzékszervi vizsgálatok | 107 |
Likőr- és pálinkakészítmények érzékszervi bírálata pontozásos módszerrel | 109 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 110 |
A cefre mikrobiológiai tisztaságának meghatározása | 110 |
Egyéb vizsgálatok | 112 |
A szesz minőségének kimutatása (Barbet-próba) | 112 |
A kozmaolaj-tartalom kimutatása (Komarovszky-próba) | 114 |
Az erjedő cefre maradékcukor-tartalmának meghatározása | 115 |
Erjedő cefrében pH mérése kolorimetriásan, indikátorpapírral | 116 |
Az élesztő kelesztőképességének meghatározása | 117 |
Az élesztő eltarthatóságának vizsgálata | 119 |
A töltésteljesség ellenőrzése szeszes és üdítőitalok palackozásánál | 120 |
Az üdítőitalok szén-dioxid-nyomásának ellenőrzése | 123 |
A keményítőben levő fekete pettyek vizsgálata | 125 |
A keményítőtartalom meghatározása Reimann-mérleggel | 127 |
Sörgyártó szakma (Dávid Péterné) | 129 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 129 |
A nedvességtartalom meghatározása | 129 |
Extrakttartalom-meghatározások | 133 |
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 135 |
A malátalé Balling-fokának meghatározása | 135 |
Sör alkoholtartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 136 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 138 |
A gyártásra használt és a palackmosó víz lúgosságának meghatározása | 138 |
Sör savfokának és savtartalmának meghatározása | 140 |
A szén-dioxid-tartalom meghatározása | 141 |
Műszeres vizsgálatok | 144 |
Sör extrakttartalmának mérése refraktométerrel | 145 |
Malátalé extrakttartalmának meghatározása | 147 |
Érzékszervi vizsgálatok | 150 |
A sör érzékszervi bírálata | 156 |
A sörárpa érzékszervi bírálata, osztályozása | 153 |
A komló érzékszervi bírálata | 156 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 158 |
A sörélesztő mikroszkópos vizsgálata | 158 |
Baromfihús-feldolgozó szakma (Balogh Gáborné) | 161 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 163 |
A baromfiipari termékek nedvesség- és szárazanyag-tartalmának meghatározása | 163 |
A baromfiipari húskészítmények, krémek és pástétomok nedvességtartalmának meghatározása | 164 |
A tojáspor nedvességtartalmának meghatározása | 165 |
Térfogat- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 167 |
Páclé vagy sóoldat készítése, töménységének ellenőrzése Baumé-fokolóval | 167 |
Fertőtlenítőoldatok készítése | 169 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 170 |
A tojáspor savfok-meghatározása | 170 |
Pácolt, füstölt libamell, baromfiipari konzervek és felvágottak konyhasótartalmának meghatározása | 174 |
Műszeres vizsgálatok | 176 |
A libazsír refrakciójának mérése Wollny-féle vajrefraktométerrel | 176 |
Érzékszervi vizsgálatok | 179 |
A baromfihúsból készült konzervek és felvágottfélék érzékszervi vizsgálata | 179 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 189 |
Egyéb vizsgálatok | 191 |
A baromfihús kémhatásának meghatározása | 191 |
A tojáspor kémhatásának meghatározása | 193 |
A libazsír olvadáspontjának meghatározása | 194 |
A libazsír avasságának kimutatása | 195 |
A dobozzárás vizsgálata | 196 |
Cukorgyártó szakma (dr. Tegze Miklósné) | 199 |
Mintavétel | 201 |
Tömeg- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 202 |
A cukorrépa átlagos szennyezettségének meghatározása | 202 |
A cukorrépa átlagos darabtömegének meghatározása | 203 |
A fajlagos szelethosszúság meghatározása | 204 |
Az előderített levek ülepedési próbája | 204 |
A kristálycukor szemcseelosztásának vizsgálata | 204 |
A mésztej sűrűségének meghatározása | 205 |
A szárított szelet nedvességtartalmának meghatározása | 205 |
Mésztej CaO-tartalmának meghatározása | 207 |
Műszeres vizsgálatok | 207 |
Cukorgyári anyagok vizsgálata refraktométerrel | 207 |
Vizsgálatok polariméterrel | 210 |
A cukortartalom meghatározása polározással | 214 |
Cukoripari termékek tisztasági hányadosának meghatározása | 217 |
Édesipari termékgyártó szakma (dr. Vajdáné Zajk Tamara) | 219 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 221 |
A kakaóbab vizsgálata | 221 |
A keményítőszörp vizsgálata | 223 |
A lisztek vizsgálata | 226 |
A készáruk vizsgálata | 226 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 228 |
Liszt savfokának meghatározása | 228 |
A keményítőszörp savfokának meghatározása | 228 |
A keménycukorka savfokának meghatározása | 228 |
Műszeres vizsgálatok | 229 |
Kakaópor vagy csokoládé zsírtartalmának meghatározása | 229 |
Érzékszervi vizsgálatok | 230 |
Az érzékszervi vizsgálatokról általában | 231 |
Az érzékszervi vizsgálatok feltételei (Olvasmány) | 231 |
Élelmiszer-tartósító szakma (Horváth Margit) | 235 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 237 |
A homoktartalom meghatározása | 237 |
Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása szárítással | 239 |
Teljes, tiszta és töltőtömeg meghatározása gyorsfagyasztott élelmiszereknél | 241 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | |
Az ecetsavtartalom meghatározása | 242 |
A citromsavtartalom meghatározása | 244 |
A borkősavartalom meghatározása | 246 |
Csapadékos titrálás | 247 |
Műszeres vizsgálatok | 249 |
A nyersanyagok átvételekor végzett vizsgálatok | 249 |
Félkész- és késztermékvizsgálatok | 254 |
Érzékszervi vizsgálatok | 256 |
Késztermékek érzékszervi vizsgálata | 256 |
Az érzékszervi vizsgálat alapvető követelményei (Olvasmány) | 258 |
Húsfeldolgozó szakma (Balogh Gáborné) | 261 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 263 |
Hús és húskészítmények szárazanyag és víztartalmának meghatározása | 263 |
Zsír rostosüledék-tartalmának meghatározása | 267 |
Térfogat- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 269 |
Fertőtlenítőoldat készítése | 269 |
Páclé vagy sóoldat készítése és töménységének meghatározása | 271 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 272 |
Páclé és húskészítmények nátrium-klorid-koncentrációjának meghatározása | 272 |
Érzékszervi vizsgálatok | 277 |
A húsipari termékek érzékszervi vizsgálata | 278 |
A húsipari segédanyagok vizsgálata | 283 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 284 |
A fertőzések és megelőzésük és a mikroszkópos vizsgálatok | 284 |
Egyéb vizsgálatok | 287 |
Húskészítmények nitrit- és nitráttartalmának kimutatása | 287 |
A hús kémhatásának meghatározása | 290 |
A fűszerek tisztaságának vizsgálata | 292 |
Molnárszakma | 295 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 297 |
A nedvességtartalom meghatározása | 297 |
A nedvesség- és víztartalom kapcsolata | 297 |
A nedvességtartalom meghatározásának módja | 298 |
A térfogattömeg meghatározása | 302 |
Mérés a térfogattömeg-mérő mérlegen | 303 |
Az ezerszemtömeg meghatározása | 311 |
A gabona vizsgálata. A gabona esetleges hibáinak felismerése | 312 |
A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 312 |
A gabona tisztaságának és keverékességének meghatározása | 313 |
Értékes és hibás gabonák | 314 |
Az acélosság | 316 |
A búza acélosságának vizsgálata | 316 |
Kísérleti őrlés | 317 |
A liszt vizsgálata | 319 |
A liszt esetleges hibáinak felismerése | 319 |
Műszeres vizsgálatok | 319 |
Farinográfos lisztvizsgálat | 319 |
A liszt minőségének mérése valorigráffal | 322 |
Fermentométeres lisztvizsgálat | 323 |
Amilográfos lisztvizsgálat | 323 |
Gyakoribb liszthibák | 324 |
A liszt sikérvizsgálata | 324 |
A liszt színének meghatározása | 326 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 328 |
A liszt savfokának meghatározása | 328 |
A nyersanyagok átvétele és mintavétele | 330 |
Mintavétel a malomba beérkezett árutömegből | 330 |
Útmutató a tanulói gyakorlatok végzéséhez | 332 |
Sütőszakma (Vitális Dezsőné) | 333 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 335 |
A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 335 |
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 336 |
A sóoldat töménységének meghatározása | 336 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 337 |
Savfokvizsgálatok | 337 |
Műszeres vizsgálatok | 341 |
A liszt vízfelvevő képességének és sütőipari értékcsoportjának meghatározása valirográffal | 341 |
Érzékszervi vizsgálatok | 344 |
A liszt érzékszervi vizsgálata | 344 |
A liszt vizsgálata sütéspróbával | 350 |
Sütőipari termékek érzékszervi pontozásos bírálata | 353 |
Egyéb vizsgálatok | 356 |
A liszt sikérvizsgálata | 356 |
A margarin csúszáspontjának meghatározása | 358 |
Sütőipari termékek térfogatmérése | 360 |
Sütőélesztő hajtóerő-vizsgálata | 364 |
Tejtermékgyártó szakma (Lacza János) | 367 |
Mintavétel | 369 |
Mintavétel folyékony és szilárd termékekből kémiai vizsgálatok céljára | 369 |
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 372 |
A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 372 |
A szilárd termékek szárazanyag-tartalmának meghatározása | 374 |
A szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott zsírtartalom kiszámítása | 375 |
A vaj víztartalmának meghatározása | 376 |
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 377 |
A tej sűrűségének vizsgálata | 377 |
A sófürdő sűrűségének vizsgálata | 379 |
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 379 |
A tej fehérjetartalmának meghatározása formoltitrálással | 379 |
A tej és tejtermékek savfokának meghatározása | 381 |
Műszeres vizsgálatok | 385 |
A vaj és sajt pH-értékének meghatározása | 385 |
Műszeres vizsgálatok | 385 |
A vaj és sajt pH-értékének meghatározása | 385 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 387 |
Száraz, festett preparátum készítése | 387 |
Egyéb vizsgálatok | 389 |
A tej- és tejtermékek zsírtartalmának meghatározása | 389 |
A tej- és tejtermékek pasztőrözöttségének ellenőrzése | 389 |
Whiteside-próba | 395 |
A tej minősítéserezacurinpróbával | 395 |
Dohányfeldolgozó szakma (Tóth Labonc Józsefné) | 397 |
A gyártásban felhasznált dohánylevelek vizsgálata | 399 |
Fontosabb vizsgálatok és azok elméleti alapjai | 399 |
A vizsgálatok kivitelezése | 401 |
A dohányvágat (félgyártmány) vizsgálata | 405 |
A vágatszélesség meghatározása | 405 |
A nagyméretűkocsány-tartalom meghatározása | 406 |
A vágat nedvességtartalmának meghatározása szárításos módszerrel | 407 |
A portartalom és apródohány-tartalom meghatározása | 407 |
A vágat rugalmasságának mérése | 408 |
A vágat fajtérfogatának meghatározása műszerrel | 409 |
A dohánygyártmányok vizsgálata | 409 |
A cigaretta vizsgálata | 409 |
A szivarok vizsgálata | 414 |
A cigaretta és a pipadohány csomagolásának vizsgálata | 416 |
Az egyéb anyagok vizsgálata | 417 |
Cigarettapapír-vizsgálatok | 417 |
A vágófólia vizsgálata | 419 |
Ragasztóanyag-vizsgálatok | 420 |
A filterrudak vizsgálata | 420 |
A minőség és szabályozása (dr. Szilágyi József) | 423 |
A minőség értelmezése | 425 |
Az élelmiszerek minősége | 426 |
A minőségre ható tényezők | 428 |
A munka minősége | 429 |
A nyersanyag | 430 |
A feldolgozás színvonala | 430 |
A csomagolás, a szállítás és a tárolás | 431 |
A higiéniai követelmények | 431 |
A minőség jogi szabályozása | 432 |
A minőség-ellenőrzés | 435 |
Az információs rendszer | 437 |
Az érdekeltség | 438 |
A minőség tervezése | 439 |