kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Műanyag kötés |
Oldalszám: | 322 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-657-0 |
Megjegyzés: | Kihajtható melléklettel. 38 db fekete-fehér ábrával. |
Bevezető (Gonda Irén) | |
A tojóhibridek tenyésztése és tartása (Bangó László - Grünfelder Lőrinc) | |
A hazánkban legelterjedtebb tojóhibridek | 12 |
Fehér tojóhibridek | 12 |
Barna tojóhibridek | 12 |
Árutojást termelő állományok tartásának irányelvei | 14 |
A nevelő- és tojótelep higiénés szabályai | 14 |
Elhelyezési és tartási rendszerek | 15 |
A hőmérséklet szerepe és a szükséges hőmérséklet biztosítása | 15 |
A levegő állapota és cseréje | 18 |
A fény szerepe és a világítás progamozása | 19 |
A fény szerepe a növendéknevelésben | 19 |
A fény szerepe a tojástermelésben | 19 |
A világítási program és alkalmazása | 20 |
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések | 21 |
A tojóhibridek takarmányozása | 22 |
A fehér hibridek takarmányozása | 22 |
A barna hibridek takarmányozása | 24 |
A tojók takarmányozása | 25 |
A stressz-takarmányozás | 26 |
Preventív jellegű tömegkezelések a tojóhibridek tartásában | 26 |
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők | 27 |
A csőrkurtítás | 27 |
A selejtezés | 29 |
A szállítás | 29 |
Szülőpárok tartásának irányelvei | 30 |
A kakasok nevelése | 30 |
A tenyésztojások kezelése | 31 |
Az árutojás minősítésének szempontjai és osztályba sorolása | 31 |
A friss tojás minőségi előírásai | 32 |
A tartósított tojás minőségi előírásai | 33 |
A tojás értékesítése | 34 |
A pecsenyecsirke nevelése (Horn Péter) | |
A pecsenyecsirke-előállításra alkalmas hibridek és fajták | 36 |
Hazai tenyésztésű húshibridek | 37 |
Külföldi tenyésztésű húshibridek | 37 |
Fajták | 38 |
A pecsenyecsirke elhelyezése és gondozása | 39 |
Az épülettel szemben támasztott követelmények | 39 |
A nevelőház szellőztetése | 39 |
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása | 41 |
A műanyás nevelés | 42 |
A műanya nélküli teremfűtéses nevelés | 43 |
Az almozás | 44 |
A világítás | 44 |
Az állománysűrűség | 45 |
A pecsenyecsirke takarmányozása | 46 |
Az etetés és az itatás módja | 47 |
Az állományváltás lebonyolítása | 48 |
A késztermék elszállítása | 48 |
Az istálló takarítása, fertőtlenítése | 49 |
A naposcsibék fogadása | 49 |
Adatnyilvántartás a pecsenyecsirkenevelésben | 50 |
Gyöngytyúktenyésztés, vágógyöngytyúk-nevelés (Miklósné Horváth Erzsébet) | |
Elterjedtebb gyöngytyúkfajták és -hibridek | 52 |
Fajták | 52 |
Hibridek | 53 |
A gyöngytyúk értékmérő tulajdonságai | 53 |
A hústermelő-képesség | 53 |
A tojástermelő-képesség | 54 |
A tojások termékenysége és keltethetősége | 55 |
Az extenzív gyöngytyúktartás | 56 |
Tözsállattartás | 56 |
Növendék árugyöngytyúk-nevelés | 56 |
Az intenzív gyöngytyúktartás | 58 |
Tenyészállat-nevelés | 58 |
Törzsállattartás | 59 |
Pecsenyegyöngytyúk-nevelés | 59 |
A gyöngytyúk takarmányozása | 60 |
Pulykatenyésztés, vágópulyka-nevelés (Gonda Irén) | |
Az elterjedtebb pulyka-hibridek és a fajta | 64 |
A hibridek | 64 |
A fajta | 65 |
A pulyka értékmérő tulajdonságai | 67 |
A pulyka elhelyezése és gondozása | 68 |
Az épülettel szemben támasztott követelmények | 68 |
Az épületek szellőztetése | 69 |
A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása | 70 |
Az almozás | 70 |
A világítás | 71 |
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezések szükséglete | 72 |
A pulyka takarmányozása | 74 |
Takamányozás félintenzív tartás esetében | 74 |
Takarmányozás intenzív tartás esetében | 75 |
Az etetés és az itatás módja | 76 |
Az eredményességet befolyásoló egyéb tényezők | 78 |
A termékenyítés | 78 |
A tenyésztojások gyűjtése, kezelése | 79 |
A kotlás megakadályozása | 81 |
A kétfázisos tojástermeltetés | 81 |
A lúd termeltetése (Bögre János) | |
A pecsenyelúd-termelés | 83 |
A pecsenyelúd előállítására alkalmas fajta | 85 |
A pecsenyelúd félintenzív (nyári) nevelése | 85 |
Az előnevelés | 85 |
Az utónevelés | 86 |
A takarmányozás | 87 |
A pecsenyelúd intenzív (téli) nevelése | 87 |
A nevelőépület előkészítése a naposlibák fogadására | 87 |
A pecsenyelúd ápolása és gondozása | 88 |
A takarmányozás | 89 |
A libamájtermelés | 90 |
Libamáj-termeltetési rendszerek | 91 |
A termeltetési rendszerek szervezeti felépítése | 93 |
A baromfiipar feladatai | 94 |
A kooperáló mezőgazdasági üzem feladatai | 94 |
A tömő feladatai | 98 |
A májlúd hízlalása | 100 |
A májtermelésre alkalmas fajta kérdése | 100 |
Az állomány kora | 100 |
A hízlalás időtartama | 101 |
A tömések száma | 101 |
A hízóállomány kiválasztása | 103 |
A hízólúd elhelyezése | 103 |
A takarmány előkészítése | 104 |
A használatos tömőgép-típusok | 104 |
A hízólúd gondozása, kényszervágása, szállítása | 104 |
A lúd tartása tolltermeléssel | 106 |
A tolltépés megszervezése | 105 |
A pecsenyekacsa nevelése (Somlai Zoltán) | |
A pecsenyekacsa-előállításra alkalmas fajták és hibridek | 109 |
A pecsenyekacsa elhelyezése és gondozása | 110 |
A hőmérséklet és páratartalom szabályozása | 110 |
Az almozás | 111 |
A világítás | 112 |
Férőhelyszükséglet, technológiai berendezése szükséglete | 112 |
A pecsenyekacsa takarmányozása | 113 |
A pecsenyekacsa-nevelés tartástechnológiája | 114 |
Baromfikeltetés (Kiss István) | |
A tenyésztojás minőségi követelményei | 117 |
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 120 |
A keltetőtér hőmérséklete | 120 |
A páratartalom szerepe | 21 |
A keltetőgép légcseréje | 121 |
A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben | 122 |
A tojások hűtése | 122 |
A külföldi keltetőgépek fontosabb típusai | 123 |
Technológiai alapelvek és eljárások a különböző baromfifajok tojásainak keltetésében | 128 |
A tyúktojások keltetése | 128 |
A gyöngytyúktojások keltetése | 130 |
A pulykatojások keltetése | 131 |
A kacsatojások keltetése | 132 |
A lúdtojások keltetése | 134 |
A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, a kelésgyengeség | 136 |
A baromfi takarmányozása (Schuska Alfréd) | |
Takarmányismeret | 139 |
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma | 140 |
A takarmányok vitamintartalma | 148 |
A takarmánykiegészítők | 148 |
A takarmányok minősítése | 151 |
Az állatok takarmányigénye | 152 |
Az etetés módja | 155 |
A kizárólag etetésre alkalmas keveréktakarmányok biztosítása | 161 |
A gyári keveréktakarmányok | 161 |
Keveréktakarmányok összeállítása koncentrátumok használata esetén | 164 |
A házilag előállított keveréktakarmányok | 166 |
Alapvető szabályok a baromfitakarmányozásban | 166 |
Telepek, épületek, berendezési eszközök (Szentirmai László) | |
A baromfitelep létesítésének alapvető szempontjai | 169 |
Az állattartó épület | 170 |
A baromfitartás környezeti feltételei | 171 |
A levegő állapota és cseréje | 171 |
A szellőztetés célja és mértéke | 172 |
A szellőztető rendszerek | 174 |
A természetes szellőzés | 175 |
A mesterséges szellőztetés | 176 |
Az istállók fűtése és hűtése | 182 |
Az istállók berendezési tárgyai | 184 |
A padlón tartásos istállók berendezései | 184 |
Az etetőberendezések | 184 |
Az itatás és berendezései | 186 |
A tojáskezelés és berendezései | 187 |
A világítóberendezések | 190 |
A padozat kialakítása | 191 |
A kifutó | 193 |
A ketreces tartás berendezései | 193 |
A baromfitartás technológiáiban alkalmazható fertőtlenítési módszerek | 197 |
Baromfiegészségügy (Szécsényi István) | |
A betegségek tünetei | 201 |
A betegségeket előidéző kórokok | 202 |
A betegségek megelőzése | 204 |
A betegségek elleni védekezés módszerei | 205 |
Ellenállóképesség és fogékonyság | 206 |
A baromfitartás higiénéje | 208 |
A baromfihullák és a trágya kezelése | 209 |
A baromfi adásvételével kapcsolatos szavatossági kérdések | 210 |
A tojástermelés higiénés feltételei | 211 |
A leggyakoribb nem fertőző baromfibetegségek | 212 |
Az ún. kelésgyengeség | 212 |
A kannibalizmus | 212 |
Takarmányozási ártalmak, takarmánymérgezések | 213 |
Mérgezések | 214 |
A fertőző betegségek | 214 |
A baktériumok által okozott betegségek | 215 |
A baromfikolera | 215 |
A baromfitífusz | 218 |
A paratífusz | 219 |
A kóli-fertőzés | 221 |
Az idült légzőszervi betegség | 222 |
A baromfigümőkór | 222 |
A vírusok által okozott betegségek | 223 |
A fertőző nátha | 223 |
A leukózis és a Marek-féle betegség | 224 |
A baromfipestis | 226 |
A baromfihimlő | 227 |
Az ún. libainfluenza | 229 |
A gombák által okozott betegségek | 230 |
A parazitás betegségek | 232 |
Az orsóférgesség | 232 |
A kokcidiózis | 233 |
A madártetű-atka | 234 |
A haszongalamb tenyésztése és tartása (Ballay Attila) | |
A hazánkban tenyésztett fontosabb húsgalamb-fajták | 236 |
Tenyésztési ismeretek | 241 |
A haszongalamb értékmérő tulajdonságai | 242 |
A szaporaság | 242 |
A fejlődési erély és a testnagyság | 243 |
A takarmányértékesítő képesség | 243 |
A húsformák | 243 |
Az ellenállóképesség | 244 |
A tenyésztés és szaporítás | 244 |
A tenyésztési nyilvántartások szerepe | 244 |
A keresztezés jelentősége a galambtenyésztésben | 245 |
A párosítás | 245 |
Tartási ismeretek | 246 |
A galambház berendezései | 247 |
A költőszekrény | 247 |
Az etető- és itatóberendezések | 248 |
A vízfürdő | 249 |
A tenyészgalambok gondozása | 249 |
A galamb takarmányozása | 250 |
A galamb betegségei | 251 |
A japán fürj tartásának tényezői (Karig Emil) | |
A fürj tartásának tényezői | 261 |
Elhelyezés - állománysűrűség | 261 |
Az etetés és az itatás | 261 |
A hőmérséklet | 261 |
A világítás | 262 |
A szellőzés és a páratartalom | 262 |
Takarítás - fertőtlenítés | 263 |
A fürj szaporítása és keltetése | 263 |
A fürj takarmányozása | 264 |
Az egészségügyi helyzet | 264 |
A fürj haszonvételei | 264 |
A magyar baromfi és baromfitermékek a nagyvilágban (Nagy Tamás) | |
A kivitel alakulása | 266 |
A minőségi és kidolgozási kívánalmak | 273 |
Az export és a belföldi értékesítés lehetőségei | 275 |
A húsnyúl tenyésztése és tartása (Holdas Sándor) | |
A hazánkban tenyésztett fontosabb nyúlfajták | 277 |
Tenyésztési ismeretek | 281 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 281 |
A szelekció gyakorlati végrehajtása | 282 |
A gyakrabban használt tenyésztési eljárások | 282 |
A gyakorlati tenyésztőmunka | 283 |
A vemhesség és az ellés | 284 |
A szoptatás és a választás | 284 |
A nyúl elhelyezése és tartása | 285 |
A nyúlketrecek | 286 |
A ketrecek berendezési tárgyai | 287 |
A nyulak takarmányozása | 287 |
A nyúl táplálóanyag-igénye | 288 |
A nyúl fontosabb takarmányai | 288 |
A takarmányozás gyakorlata | 291 |
A házinyúl egészségvédelme | 291 |
Prémesállat-tenyésztés (Holdas Sándor) | |
A nyérc tenyésztése | 296 |
Tenyésztési ismeretek | 297 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 298 |
A gyakorlati tenyésztőmunka | 298 |
A nyérc tartása | 299 |
A nyérc takarmányozása | 300 |
A nyérc prémezése | 300 |
A nyérc legfontosabb betegségei | 300 |
A csincsilla tenyésztése | 301 |
Tenyésztési ismeretek | 301 |
A gyakorlati tenyésztőmunka | 302 |
A csincsilla tartása | 302 |
A csincsilla takarmányozása | 302 |
A csincsilla prémezése | 303 |
A csincsilla betegségei | 303 |
A nutria tenyésztése | 303 |
Tenyésztési ismeretek | 303 |
A nutria tartása | 304 |
A nutria takarmányozása | 305 |
A nutria prémezése | 305 |
A nutria legfontosabb betegségei | 306 |
A kisállattenyésztés számokban (Gonda Irén) |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.