kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 583 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-9358-85-1 |
Megjegyzés: | Töredék kötet. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó (Beke György) | 5 |
Élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel (Balla Csaba, Sáray Tamás) | 7 |
Az élelmiszerek tulajdonságai a hőelvonás szempontjából (Sáray Tamás) | 7 |
Biológiai sajátosságok | 8 |
Kémiai, érzékszervi jellemzők | 8 |
Fizikai, hőfizikai tulajdonságok | 9 |
Hűtőkezelés a fagyáspont felett | 19 |
A hideg hatása növényi és állati eredetű nyersanyagokra, termékekre | 20 |
A mesterséges hideg hatása az enzimtevékenységre | 21 |
A mesterséges hideg hatása a mikroorganizmusokra | 21 |
Lehűtés, előhűtés | 23 |
A hűtés során elvonandó hőmennyiség meghatározása (Balla Csaba) | 24 |
Hőelvonás instacioner állapotban | 25 |
A hűtési idő meghatározása | 37 |
Az előhűtés és a hűtőtárolás hűtőteljesítmény-igénye | 44 |
A friss és feldolgozott termékek hűtőlánca (Sáray Tamás) | 50 |
Hűtőkezelés a fagyáspont alatt | 51 |
Élelmiszerek (nyersanyagok) ipari rendszerű fagyasztása | 51 |
A víz és fagyása | 54 |
A fagyasztás hatása | 65 |
A fagyasztásos tartósítás mikrobiológiai alapjai | 81 |
A fagyasztás során elvont hőmennyiség és a fagyasztás hidegszükséglete (Balla Csaba) | 83 |
A fagyasztás időtartama | 86 |
A fagyasztás sebessége | 94 |
Fagyasztott élelmiszerek a hűtőláncban (Sáray Tamás) | 96 |
Irodalom | 100 |
Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek nyersanyagai (Polyákné Fehér Katalin, Koncz Kálmánné) | 103 |
Növényi eredetű élelmiszer-nyersanyagok (Polyákné Fehér Katalin) | 103 |
Magyarország gyümölcs- és zöldségtermelésének áttekintése | 103 |
Nyersanyag biztosítása | 106 |
Gyümölcs- és zöldségfélék | 108 |
Állati eredetű nyersanyagok (Koncz Kálmánné) | 129 |
Húsipari nyersanyagok | 129 |
A tej | 155 |
Élelmiszerek segéd- és adalékanyagai (Polyákné Fehér Katalin) | 160 |
Antioxidánsok | 162 |
Állományjavító és -módosító anyagok | 163 |
Édesítőanyagok | 165 |
Étkezési savak | 166 |
Élelmiszer-színezékek | 167 |
Aromaanyagok és ízfokozók | 168 |
Egyéb segédanyagok | 169 |
Víz | 172 |
Irodalom | 174 |
Élelmiszerek hűtőtárolása (Sáray Tamás) | 177 |
A hűtőtárolás környezeti feltételei | 180 |
A levegő hőmérséklete | 180 |
A levegő nedvességtartalma | 183 |
Légállapot, légmozgás | 187 |
A légtér gázösszetétele | 188 |
Berendezések a légtér gázösszetételének szabályozására | 194 |
A gázösszetétel módosítása és a termékcsomagolás alkalmazása (kombinálása) hűtött légtérben | 203 |
A hűtőtárolt termékek fontosabb biológiai jellemzői | 204 |
Növényi eredetű nyersanyagok | 204 |
Állati eredetű nyersanyagok | 212 |
Növényi eredetű friss élelmiszerek hűtőtárolása | 212 |
A tárolás eredményességére ható termesztéstechnológiai körülményei | 213 |
Optimális szedési, aratási időpont, a tárolásra alkalmas érettség | 214 |
Betárolás, lehűtés | 217 |
Tárolás alatti ellenőrzés | 224 |
Kitárolás, előkészítés a forgalmazásra | 224 |
Gyümölcsfélék és a csemegeszőlő hűtőtárolása | 230 |
Zöldségfélék hűtőtárolása | 247 |
Dísznövények és szaporítóanyagok tárolása | 273 |
Állati eredetű nyersanyagok, készítmények tárolása | 274 |
Marha-, sertés-, juh-, baromfihústestek hűtőtárolása | 274 |
Vágási melléktermékek és húsipari készítmények tárolása | 276 |
Étkezési zsírok hűtőtárolása | 278 |
A tojás hűtőtárolása | 278 |
Vadhúsok hűtőtárolása | 278 |
Hal hűtőtárolása | 279 |
Tej és tejtermékek hűtőtárolása | 279 |
Tárolási elváltozások, élettani és mikrobiológiai eredetű betegségek | 280 |
Gyümölcs- és zöldségfélék | 281 |
Állati eredetű nyersanyagok, termékek | 284 |
Hűtőtárolt élelmiszerek a hűtőláncban | 285 |
Irodalom | 286 |
Gyorsfagyasztott termékek gyártása (Binder István) | 289 |
Bevezetés | 289 |
A zöldség-gyümölcs feldogozása | 289 |
Nyersanyag-termeltetés, -szállítás és -átvétel | 290 |
Előkészítő műveletek | 290 |
Blansírozás, hűtés, vízelválasztás | 316 |
Fagyasztás | 321 |
A fagyasztást követő technológiai műveletek | 321 |
Egyéb termékek előkészítő műveletei | 323 |
Keverés, dagasztás | 323 |
Aprítás | 325 |
Gyorsfagyasztott termékek részletes gyártástechnológiája | 327 |
Gyorsfagyasztott zöldségfélék | 327 |
Gyorsfagyasztott gyümölcsök gyártástechnológiája | 356 |
Gyorsfagyasztott félkész- és késztermékek gyártástechnológiája | 364 |
Irodalom | 372 |
Gyorsfagyasztott termékek csomagolása (Dégen Gyula) | 373 |
A csomagolás célja és alapfogalmai | 373 |
Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök | 374 |
Papír alapú csomagolóanyagok és eszközök | 374 |
Fa alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 378 |
Üveg alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 378 |
Fém alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 379 |
Műanyag alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 381 |
Csomagológépek | 389 |
Kartondobozos csomagolás | 389 |
Műanyag tasakos csomagolás | 390 |
Készételek csomagolása | 391 |
Fagylalt csomagolása | 393 |
Konyhakész húsáru csomagolása | 394 |
Kézi csomagolás | 394 |
A gépi csomagolás kiegészítő berendezései | 395 |
A gyűjtőcsomagolás | 399 |
Hűtőipari alaktartó, lágy falú konténerek | 401 |
OKTABIN csomagoló-, tároló- és szállítóeszközök | 401 |
Szállítási csomagolás | 402 |
Módosított légterű csomagolás | 404 |
A gázok szerepe | 405 |
A módosított légtér hatása a mikroflórára | 406 |
Zöldségfélék és gyümölcsök egyensúlyi módosított légterű csomagolása | 407 |
Filmek (fóliák) és berendezések | 409 |
Intelligens és aktív csomagolás | 410 |
Élelmiszerek intelligens csomagolása | 410 |
Élelmiszerek aktív csomagolása | 411 |
Oxigénmegkötők | 413 |
Szén-dioxid-megkötők és -kibocsátók | 413 |
Etilénmegkötők | 414 |
Etanolkibocsátók | 414 |
Tartósítókibocsátók | 414 |
Nedvességmegkötők | 415 |
Íz- és szagmegkötők | 415 |
Laktóz- és koleszterineltávolítók | 416 |
Hőmérséket-szabályozó csomagolás | 416 |
Irodalom | 416 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolása (Balla Csaba, Binder István) | 417 |
A fagyasztva tárolás feladata (Balla Csaba) | 417 |
Tárolási körülmények | 417 |
Tárolási hőmérséklet | 417 |
Páratartalom | 418 |
A tárolás időtartama | 420 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek változása a tárolás alatt | 420 |
Mennyiségi változások | 420 |
Minőségi változások | 426 |
Fagyasztott élelmiszerek minőségét meghatározó folyamatok a tárolás során | 427 |
Fizikai folyamatok | 427 |
Kémiai-biológiai változások | 429 |
Az érzékszervi tulajdonságok változása | 431 |
A gyorsfagyasztott termékek tárolásának mikrobiológiai vonatkozásai | 433 |
Az eltarthatósági időtartam | 437 |
A tárolhatósági időtartam és a tárolási hőmérséklet összefüggése | 441 |
A hőmérséklet-változás hatása | 444 |
A hőmérséklet-időtartam történet ellenőrzése | 447 |
A fagyasztott készítmények tárolása és a tárolás alatti termékspecifikus minőségi változások (Binder István) | 448 |
Gyümölcsök és sűrített gyümölcslevek | 449 |
Zöldségek | 451 |
Húsok, húskészítmények | 455 |
Baromfihús | 457 |
Hal | 458 |
Készételek | 459 |
Sütőipari termékek, tésztafélék, cukrászati készítmények | 460 |
Tej, tejtermékek | 462 |
Tojás, tojástermékek | 463 |
Jégkrém | 463 |
Hűtőlánc | 464 |
Kereskedelmi hűtőtárolás | 465 |
Háztartási hűtőtárolás | 468 |
Felengedtetés | 469 |
Felengedtetési módszerek | 472 |
A felengedtetés hatása a fagyasztott élelmiszerek minőségére | 474 |
Irodalom | 476 |
Hűtött és kíméletesen feldolgozott élelmiszerek gyártása (Sebők András) | 479 |
Fogalommeghatározások | 479 |
Piaci hatások, tendenciák, termékcsoportok | 481 |
Az élelmiszer-biztonságot és -minőséget befolyásoló tényezők | 483 |
Mikrobiológiai veszélyek | 483 |
Kémiai-biokémiai veszélyek és minőségrontó folyamatok | 487 |
A fizikai-kémiai folyamatok minőségrontó hatása | 488 |
Az élelmiszer-biztonság és -minőség szabályozásának módszerei | 488 |
A hűtött élelmiszerek biztonságos előállításának külső feltételei | 489 |
A hűtött élelmiszerek biztonságos előállításának folyamatai és műveletei | 493 |
A hűtött élelmiszerek csomagolása | 502 |
Irodalom | 503 |
Hűtött és gyorsfagyasztott élelmiszerek biztonsága, minősége (Sebők András) | 505 |
A HACCP szerepe az élelmiszer-jogrendben | 506 |
Jó Higiéniai Gyakorlat | 508 |
Élelmiszer-ipari üzemek telepítése, feldolgozó-helyiségek kialakítása | 508 |
Berendezések kialakítása, karbantartása | 510 |
Személyi higiénia | 510 |
Szállítás, tárolás, forgalmazás | 510 |
Hulladékkezelés | 510 |
Vízellátás | 511 |
Takarítás - fertőtlenítés | 511 |
A rágcsálók és rovarfertőzés elleni védelem | 511 |
Oktatás | 511 |
Reklamációk kezelése, termékvisszahívás, vészhelyzet-elhárítás | 512 |
A HACCP rendszer | 512 |
A HACCP alkalmazásának főbb szempontjai, alkalmazási területei | 512 |
A kis- és közepes vállalatok problémái | 514 |
A HACCP előnyei, alapjai | 515 |
Alapfogalmak | 516 |
A HACCP alapelvei | 517 |
A HACCP-elemzés végrehajtása | 518 |
A gyorsfagyasztás és néhány élelmiszer-biztonsági szabály | 531 |
A minőség szabályozása, minőségbiztosítás-minőségirányítás (B. Kovács Olga) | 533 |
Az élelmiszer-minőség fogalma | 533 |
Élelmiszerek minőségi követelményei | 534 |
A minőség tervezése | 535 |
A minőségügy fejlődése | 535 |
Az élelmiszer minőségének biztosítása | 537 |
Az új ISO 9000-2000 szabványsorozat | 539 |
Szabványosítási tevékenység, szabványok | 539 |
A Magyar Élelmiszerkönyv | 540 |
A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötete: Előírások | 541 |
A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötete: Irányelvek | 541 |
A Magyar Élelmiszerkönyv III. kötete: Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény | 542 |
Higiénia | 544 |
A gyorsfagyasztott/hűtött élelmiszerek vizsgálata | 547 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 547 |
Érzékszervi vizsgálatok | 555 |
Fizikai-kémiai vizsgálatok | 556 |
Szennyezőanyagok (kontaminánsok) vizsgálata | 556 |
A kemikáliák felhasználásának élelmiszer-biztonsági összefüggései az alapanyag-termesztésben (Cseh László) | 565 |
Az élelmiszer-biztonság értelmezése | 566 |
A mezőgazdasági termelés agrokémiai feltételei | 567 |
Az integrált termesztés | 572 |
A biogazdálkodás | 573 |
A HACCP lépései a kémiai anyagok mezőgazdasági alkalmazása során | 574 |
Irodalom | 576 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.