Bevezető | 5 |
Az építkezések és külszíni bányák biztonságtechnikája | 7 |
Az építkezések és külszíni bányák foglalkozási ártalmai | 9 |
A túlterhelés | 9 |
Hő- és hidegártalom | 10 |
Vibrációs ártalom | 11 |
A zajártalom | 13 |
Por- és vegyi ártalom | 13 |
Az építkezések általános biztonsági előírásai | 15 |
A földmunka és az alapozás munkavédelmi problémái | 18 |
Ács-, állványozómunkákkal kapcsolatos általános előírások | 21 |
Tetőszerkezetek ácsmunkái | 26 |
Állványok elemeire vonatkozó előírások | 27 |
Feljárók, járópallók | 27 |
Állványpoadozat és terhelhetőség | 27 |
Létrák | 28 |
Korlát, lábdeszka | 29 |
Kapcsolóelemek, állványkapcsok | 30 |
Különböző állványok biztonságos használata | 30 |
Bakállványok | 31 |
Létraállványok | 31 |
Kőművesmunkák általános biztonsági követelményei | 33 |
Bontási munkák legfontosabb kérdései | 36 |
Külszíni bányák létesítésével kapcsolatos intézkedések | 37 |
A kitermeléssel kapcsolatos biztonsági előírások | 38 |
Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 41 |
Érvényben levő óvórendszabályok és ajánlott irodalom | 69 |
A fagazdaság és faipar biztonságtechnikája | 71 |
Az erdőgazdasági munkaszervezés munkavédelmi szempontjai | 73 |
A balesetek megelőzése kéziszerszámok használatakor | 77 |
Fejsze, balta | 77 |
Ékek | 78 |
Kézifűrész | 79 |
Az erdőművelési munkák biztonsági kérdései | 80 |
A maggyűdjtés és magpergetés | 80 |
Erdősítés és erdőnevelés | 83 |
A biztonságos fakitermelés alapvető követelményei | 87 |
Motorfűrészek | 89 |
A fakitermelés személyi feltételei | 91 |
A faipari gépek biztonságtechnikája | 92 |
Körfűrészek | 94 |
Szalagfűrészek | 97 |
Keretfűrészek | 98 |
Gyalugépek | 98 |
Marógépek | 102 |
Baleset-elhárítás a vadgazdálkodásban | 103 |
A fegyvertartással és -használattal kapcsolatos előírások | 104 |
A vadászat biztonsági szabályai | 106 |
Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 108 |
Érvényben levő jogszabályok és ajánlott irodalom | 136 |
Szárítás és hűtés biztonságtechnikája | 137 |
Mezőgazdasági termények szárításának és hűtésének alapvető kérdései | 139 |
Szálas takarmányok szárítása | 140 |
Szemes termények szárítása | 142 |
Hideglevegős szárítóberendezések | 144 |
Meleglevegős szárítóberendezések | 146 |
Forrólevegős gyorsszárító berendezések | 149 |
A zöldség és a gyümölcs szárítása | 156 |
A dohány és a komló szárítása | 158 |
A mezőgazdaságban alkalmazott hűtőberendezések általános biztonsági előírásai | 159 |
A hűtőberendezéseki jellemzése munkavédelmi szempontból | 159 |
A leggyakrabban használt hűtőközegek jellemzői | 162 |
Hűtőgépek üzemeltetésének alapvető biztonsági kérdései | 164 |
Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 166 |
Érvényben levő alapvető rendelkezések és ajánlott irodalom | 206 |
A szemestermény-feldolgozás biztonságtechnikája | 207 |
A szemestermény- feldolgozás általános munkavédelmi követelményei | 209 |
Abraktakarmányok biztonságos előkészítése | 210 |
Kalapácsos daráló | 210 |
Köves és tárcsás darálók | 211 |
Takarmánykeverő gépek | 212 |
Granulálógépek | 213 |
Takarmánykeverő üzemek legfontosabb biztonságtechnikai kérdései | 213 |
Kis teljesítményű daráló-keverő gépsor | 215 |
Közepes teljesítményű automatikus keverőüzemek | 217 |
Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 219 |
Érvényben levő alapvető rendelkezések és ajánlott irodalom | 230 |
Élelmiszeripari jellegű tevékenységek biztonságtechnikája | 231 |
A mezőgazdasági üzemekben végzett élelmiszeripari termék-előállítás mint kiegészítő tevékenység | 233 |
Az élelmiszeripari tevékenység végzésének alapvető szabályai | 234 |
Az élelmiszeripari technológiai folyamatok biztonsági követelményei | 236 |
Technológiai utasítások | 237 |
Kezelési és karbantartási utasítások | 238 |
A feldolgozóüzemi gépek és berendezések általános üzemeltetési előírásai | 240 |
Az élelmiszer-termelés és -forgalom higiéniája | 244 |
A húsipari tevékenység lergfontosabb munkavédelmi kérdései | 246 |
A húsfeldolgozásra jellemző balesetek megelőzése | 247 |
Gépesített húsipari műveletek biztonságtechnikája | 255 |
A gyümölcs- és szőlőfeldolgozás alapvető munkavédelmi előírásai | 279 |
A szőlő szdüretelésének és szállításának munkavédelmi kérdései | 280 |
A szőlőfeldolgozás gépeire vonatkozó biztonsági előírások | 281 |
Szőlőzúzó gépek | 282 |
Szőlőbogyózó gépek | 283 |
Sajtológépek | 284 |
A must kezelésének és tárolásának legfontosabb munkavédelmi szabályai | 284 |
A borpalackozás munkavédelmi szabályai | 286 |
Palackmosó gépek | 287 |
Palacktöltő gépek | 288 |
A palackzáró gépek | 290 |
Ciumkézőgépek | 290 |
A gyümölcspálinka és borpárlat előállításának munkavédelmi szabályai | 291 |
A zöldségfeldolgozás általános biztonságtechnikai követelményei | 294 |
A savanyítóüzemek létesítésével összefüggő munkavédelmi kérdések | 295 |
Savanyítóüzemi gépek biztonsági előírásai | 298 |
Mosógépek, mosóberendezések biztonságos kezelése | 299 |
Osztályozógépek használata | 300 |
Az aprítógépek balesetmentes üzemeltetésének feltételei | 301 |
Tartósítás tejsavas erjesztéssel | 302 |
A fűszerpaprika korszerű feldolgozásának legfontosabb munkavédelmi kérdései | 303 |
Az üzemi konyha és étkező munkavédelmi és higiéniai követelményei | 305 |
A főzőkonyha elhelyezésére, működtetésére vonatkozó előírások | 306 |
A melegítőkonyha higiéniája | 307 |
Az étkezde vagy fogyasztórész üzem-egészségügyi követelményei | 308 |
Biztonságtechnikai vizsgaanyag | 309 |
Érvényben levő rendelkezések és ajánlott irodalom | 344 |
Biztonságtechnikai vizsgakérdések | 347 |
Az építkezések és külszíni bányák biztonságtechnikája | 349 |
A fagazdaság és faipar biztonságtechnikája | 350 |
Szárítás és hűtés biztonságtechnikája | 351 |
A szemestermény-feldolgozás biztonságtechnikája | 352 |
A mezőgazdasági üzemekben végzett élelmiszeripari jellegű tevékenység biztonságtechnikája | 353 |
Tartalomjegyzék | 355 |