Előszó | 5 |
Baromfitenyésztésünk ismertetése és jelentősége | 7 |
Baromfitenyésztésünk számszerű adatai és fejlődése | 7 |
A baromfitenyésztés fejlesztése | 9 |
A háztáji baromfikistenyészetek fejlesztése | 9 |
A baromfitenyésző gazdaságok fejlesztése | 11 |
A termelőszövetkezetek baromfitenyésztésének fejlesztése | 14 |
Baromfitenyésztésünk termelési céljai | 14 |
A baromfifajták ismertetése | 17 |
A haszontyúkfajták csoportosítása és ismertetése | 17 |
A magyar tyúkfajták ismertetése és nemesítése, elterjesztése | 18 |
A magyar tyúkfajták nemesítése Gödöllőn | 22 |
A külföldi tyúkfajták ismertetése | 27 |
A pulykafajták ismertetése | 33 |
A kacsafajták ismertetése | 33 |
A lúdfajták ismertetése | 37 |
Gyöngytyúkfajták | 38 |
Hol, milyen baromfifajtákat tartsunk? | 38 |
A háztáji kistenyésztők baromfifajtái | 39 |
A baromfitenyésztő mintaközségek baromfifajtái | 39 |
A tojástermő nagyüzemek baromfifajtái | 40 |
A hústermelő nagyüzemek baromfifajtái | 40 |
Az állami és célgazdaságok baromfifajtái | 40 |
A termelőszövetkezetek baromfifajtái | 42 |
A baromfiak elhelyezése udvarokon és ólakban. Felszerelések | 42 |
A baromfitartásra alkalmas területek megválasztása | 42 |
A baromfitenyésztés a gyümölcsösben | 44 |
A baromfiudvarok beosztása és berendezése | 48 |
A baromfiudvarok beosztása és berendezése | 52 |
A baromfiólak | 52 |
Az ól helyének megválasztása | 54 |
A baromfiólak méretei | 54 |
Az ól anyaga | 57 |
Az ól berendezése | 59 |
Vándorólak | 63 |
A keltető- és tojáskezelő helységek | 66 |
A nevelőhelyiségek kifutós, műanyás nevelése | 68 |
A baromfitenyésztés felszerelési tárgyai, kézieszközök | 71 |
A baromfitenyésztés egyéb épületei | 78 |
Takarmányozás | 83 |
A helyes, takarmányozás fontossága | 83 |
A baromfitakarmányok csoportosítása és ismertetése | 86 |
A szemestakarmányok, magvak | 87 |
Az állati eredetű (rovartpótló) takarmányok | 88 |
A növényi eredetű ipari takarmányok | 91 |
A zöldtakarmányok nyersen, silóban és szárítottan | 93 |
A gyök- és gumóstakarmányok | 95 |
Az ásványi anyagok | 96 |
A kavics, a faszén és a víz rendeltetése | 97 |
A takarmányok táplálóértéke | 99 |
A baromfiak takarmányszükséglete | 99 |
A növendékállatok takarmányozása | 99 |
A tojótyúkok takarmányozása | 101 |
A pulykák takarmányozása | 105 |
A gyöngytyúkok takarmányozása | 111 |
A pulykák takarmányozása | 116 |
A gyöngytyúkok takarmányozása | 118 |
A kacsák takarmányozása | 118 |
A ludak takarmányozása | 121 |
A húsra értékesítendő és hízóbaromfiak takarmányozása | 123 |
Tenyésztési eljárások | 127 |
A tyúkfélék tenyésztése | 127 |
A tojás és termelése | 133 |
A pulyka tenyésztése | 137 |
A lúd tenyésztése | 138 |
A kacsa tenyésztése | 142 |
Kacsatenyésztés a halastavakon | 148 |
Kacsatenyésztés a rizsföldeken | 153 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 155 |
A galambok tenyésztése | 156 |
A baromfiak selejtezése | 159 |
A tenyészállatok beszerzése | 169 |
A természetes és mesterséges keltetés | 171 |
A keltetésről általában | 171 |
A természetes keltetés | 174 |
A mesterséges vagy gépkeltetés | 178 |
A keltetőgép részei és tartozékai | 178 |
Tudnivalók a keltetőgép vásárlásakor | 184 |
A keltetőgépek csoportosítása | 185 |
A gépkeltetés helyiségei és a gépek felállítása | 187 |
A tyúktojások keltetése asztali géppel | 187 |
A kacsa-, lúd, pulyka-, gyöngyös-, fácán- és fogolytojások keltetése asztali géppel | 196 |
A keltetés eredményei asztali géppel. Hibák | 198 |
A gépkeltetés többemeletes asztali géppel | 200 |
A gépkeltetés szekrényes (álló) géppel | 200 |
A kacsa-, lúd-, pulyka- és gyöngytyúktojások keltetése szekrényes rendszerű keltetőgépeken | 203 |
A törzs (elit) csirkék keltetése rekeszes tálcákon | 204 |
A gépkeltetés költségei | 205 |
A kotló- és gépkeltetés összekapcsolása | 206 |
Csirkenevelés | 207 |
A természetes nevelés kotlókkal | 207 |
A mesterséges csirkenevelés tennivalói | 209 |
A mesterséges csirkenevelés emeletes, ketreces nevelőkben (battériák) | 216 |
A pulykák, libák, kacsák és gyöngyöscsirkék mesterséges nevelése | 219 |
A vándorólazás jelentősége a baromfiak nevelésében | 221 |
A baromfiak helyes gondozása | 223 |
A baromfiak nemesítése és tenyészkiválasztása | 228 |
Az öröklődés tudnivalói. Tisztavérben tenyésztés és nemesítés. Keresztezések és új fajták előállítása | 228 |
A baromfiak törzskönyvezése. Rokontenyésztés, vérfelfrissítés. A tenyészállatok kiválogatása | 228 |
A baromfiak testalkata és szervei | 236 |
A baromfi testrészei | 236 |
A baromfi belső szervei | 239 |
A baromfiak élete | 243 |
A baromfiak betegségei | 245 |
Általános tudnivalók | 245 |
A fertőző betegségek | 247 |
A nem fertőző megbetegedések | 260 |
Az élősködők kártételei | 266 |
A belső élősködők, bélférgek | 267 |
A külső élősködők | 270 |
A baromfiak ellenségei | 273 |
A baromfiak és baromfitermékek értékesítése | 275 |
A tojás kezelése és értékesítése | 275 |
A baromfiak húsértékesítése, hízlalások. Kappanozás | 275 |
A baromfiak vágása, előkészítése és csomagolás | 278 |
A baromfi melléktermékek értékesítése | 283 |
A tenyésztojások és tenyészállatok értékesítése | 285 |
A baromfitenyésztés munkálatainak a szervezése | 287 |
Normák és bérezések | 290 |
Az állami baromfitenyésztési intézmények és feladatok | 293 |
A gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet Baromfitenyésztési Osztálya | 293 |
Az állami baromfikeltető állomások | 295 |
A baromfitenyésztő mintaközségek | 296 |
A kedvezményes baromfikiosztási akció | 297 |
Az országos állategészségügyi szolgálat | 297 |
Baromfitenyésztésünk állami igazgatási szolgálata | 298 |