1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Versenyképes kertészeti ágazatok fejlesztési koncepciójának alapjai

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


A kertészet a magyar mezőgazdaság egyik legsokoldalúbb, és legtöbb embert foglalkoztató ágazata. Magam is az utóbbiak közé tartozom, ezért a tanulmány előszavában is nehéz mellőznöm... Tovább

Előszó


A kertészet a magyar mezőgazdaság egyik legsokoldalúbb, és legtöbb embert foglalkoztató ágazata. Magam is az utóbbiak közé tartozom, ezért a tanulmány előszavában is nehéz mellőznöm elfogultságomat, amely nem szubjektív, hanem tapasztalati alapokra támaszkodik. Ma is keresem annak a gyümölcsnek, zöldségnek és bornak az ízét, amelyet Somogyban, édesanyámtól örökölt, kissé homokos talajon termesztettem, és családom körében évtizedeken át élvezhettem. Csak sajnálni tudom azokat, akik ezeket az ízeket nem ismerik, vagy ha igen, akkor ritkán és nehezen juthatnak hozzá. Vissza tehát a kiváló ízű és biológiai szempontból is egyedülálló összetételű magyar kertészeti termékek fogyasztásához, minthogy ennek termeléséhez hazai és külföldi piaci fogadásához, minden feltételünk megvan, ha élünk vele.
Nemcsak húsfogyasztásunk, hanem az élettani szempontból a legfontosabb biológiai hatóanyagokat és rostanyagokat tartalmazó nélkülözhetetlen zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk is több mint egyharmaddal csökkent. Termékeinknek még az EU országokba való export is lehetőségeket kínál. Ehhez a jó minőségű kertészeti termékek megtermelésére, a korszerű tárolásra, feldolgozásra, valamint az áru kikészítését, szállítását és értékesítését szolgáló, a termelői érdekeltségen alapuló, integrált munkára és infrastruktúrára van szükség. Vissza

Tartalom


Előszó
(Kovács Ferenc)
1. Az EU-összehasonlításban versenyképes kertészeti ágazatok fejlesztési koncepciójának alapjai
Összefoglaló értékelés és javaslatok (Papp János)
2. Gyümölcstermesztés
2.1 Az integrált gyümölcstermesztés szükségessége és feltételei Magyarországon (Bubán Tamás-Kajati István-Lantos János-Molnár Mária-Sallai Pál)
2.2. Csonthéjasok termesztésének helyzete és az intenzitás növelésének lehetőségei (Szabó Zoltán-Nyéki József-Soltész Miklós)
2.3. A hazai meggy- és cseresznyetermesztés helyzete és fejlesztésének stratégiai feladatai az EU integráció küszöbén (Kállay Tamásné)
2.4. A bogyósgyümölcstermesztés fejlesztésének feladatai az EU-integráció küszöbén (Papp János)
3. Zöldségtermesztés
3.1. Az EU összehasonlításban versenyképes zöldségtermesztési ágazatok fejlesztési koncepciójának alapjai (Nagy József)
3.2. A kertészeti ágazat sajátosságai, zöldséghajtatás feladatai az EU-csatlakozás harmonizálásában (Gerendás Károly)
3.3. A hazai zöldségtermesztés versenyképességének vizsgálata (Farkasné Márton Katalin)
3.4. A gombatermesztés helyzete és fejlesztése (Balázs Sándor)
3.5. A fajta, mint a zöldségtermesztés biológiai alapja és fejlesztésének irányai (Kristóf Lászlóné) 109
3.6. Termesztőberendezések értékelése és fejlesztésének lehetőségei (Koródi László) 115
4. Dísznövénytermesztés
4.2. A dísznövénytermesztési ágazat versenyképessége növelésének lehetőségei, tekintettel a várható EU-integrációra (Schmidt Gábor) 119
5. Gyógynövénytermesztés
5.2. A hazai gyógynövény termesztés lehetséges fejlesztési koncepciója az ezredforduló után, erősségek és kihívások számbavétele
(Bernáth Jenő-Zámboriné Németh Éva) 139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem