kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 346 oldal |
Sorozatcím: | Növénytermesztő és állattenyésztő szakközépiskolák tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-737-2 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: NÁ-011. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Lótenyésztés | 3 |
Magyarország lótenyésztésének múltja és jelene | 5 |
A ló gazdasági értéke | 6 |
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése | 6 |
A ló megítélése | 8 |
A ló bírálata | 8 |
A ló külső testalakulása | 9 |
Fajtaismeret | 22 |
A ló származása | 22 |
A lófajták csoportosítása | 22 |
A ló takarmányozása | 33 |
A ló takarmányozásának főbb elvei | 33 |
A ló takarmányai | 34 |
A csikó takarmányozása | 42 |
A ló tenyésztése | 46 |
A tenyészcél kitűzése, a fajta és a tenyésztési mód megválasztása | 46 |
A tenyészállatok kiválasztása | 47 |
Az ellés | 49 |
A csikó felnevelése és gondozása | 52 |
A lovak gyakoribb betegségei | 55 |
Havivakság | 55 |
A ló beleinek felfúvódása | 56 |
A légsejtes tüdőtágulat | 56 |
A lovak heveny gyomorkitágulása | 57 |
A lovak rozsférgessége | 58 |
A lovak mirigykórja | 58 |
A kancák vírusos elvetélése | 59 |
Baromfitenyésztés | 61 |
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége | 63 |
Tyúktenyésztés | 65 |
A házityúk származása | 65 |
Kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezések | 65 |
A háziszárnyasok szervezeti felépítése | 67 |
A házityúk küllemtana | 67 |
Csontvázrendszer | 70 |
Izomrendszer | 72 |
Köztakaró | 72 |
Az emésztőszervek rendszere és az emésztés | 74 |
A légzőszervek rendszere | 75 |
Az érrendszer | 76 |
A húgy- és nemiszervek | 76 |
A tojásképződés | 76 |
A tojás részei | 77 |
Fajtatan | 79 |
A fajták csoportosítása és osztályozása | 79 |
A leghorn tyúk | 80 |
A rhode island tyúk | 82 |
A new-hampshire tyúk | 84 |
A sussex tyúk | 86 |
A plymouth tyúk | 87 |
A cornish tyúk | 89 |
Egyéb külföldi fajták | 92 |
A nemesített magyar tyúk | 92 |
Értékmérő tulajdonságok | 95 |
Tojástermelő képesség | 95 |
Hústermelő képesség | 99 |
Testnagyság | 100 |
Tollasodás | 100 |
Szaporodóképesség | 101 |
Ellenállóképesség, edzettség, egészségi állapot | 102 |
Igényesség | 104 |
Vérmérséklet | 104 |
Párosítás | 106 |
A pároztatás módjai | 106 |
A párzás | 107 |
Tenyésztési módszerek | 108 |
Fajtatiszta tenyésztés | 108 |
A fajtatiszta tenyésztés szelekciós módszerei | 110 |
Keresztezések | 117 |
A hibridtenyésztés speciális módszerei | 121 |
A tyúkok törzskönyvezése | 122 |
Küllemi bírálat | 124 |
Keltetéstan | 126 |
Mesterséges keltetés | 126 |
A keltető üzem | 127 |
Az embrió fejlődése | 132 |
Csibenevelés | 148 |
A természetes csibenevelés | 148 |
A mesterséges csibenevelés | 158 |
Az előnevelés fontosabb tennivalói | 158 |
Utónevelés | 160 |
A tojóállomány elhelyezése és gondozása | 165 |
Takarmányozás | 176 |
A csirkék és a növendékállomány takarmányozása | 176 |
A tyúkok takarmányozása | 177 |
Baromfitelepeink rendszerezése és feladatai | 179 |
Tenyésztelepek | 179 |
Szaporítótelepek | 179 |
Árutermelő telepek | 179 |
Állami teljesítményvizsgáló állomás | 180 |
A baromfi egészségtana | 181 |
A környezettel szemben támasztott igények, higiénia | 181 |
Egyéb baromfifajok tenyésztése | 199 |
A lúd tenyésztése | 205 |
A kacsa tenyésztése | 205 |
A pulyka tenyésztése | 210 |
Sertéstenyésztés | 215 |
A sertés gazdasági értéke és jelentősége | 217 |
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint | 218 |
Sertésfajták | 220 |
A mangalica | 220 |
Magyar nagy fehér hússertés | 223 |
Nagy fehér (large white) angol sertés | 228 |
Svéd nagy fehér sertés (yorkshire) | 228 |
Dán lapálysertés | 228 |
Cornwell (large black) | 228 |
Berkshire | 230 |
Baconsüldőt és sonkasertést előállító keresztezések | 232 |
A sertés belső és külső értékmérő tulajdonságai | 236 |
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság | 236 |
Szaporaság | 237 |
Tejtermelő képesség | 238 |
Malacnevelő képesség | 239 |
Hízékonyság és takarmányértékesítő képesség | 239 |
A sertés vágóértéke | 241 |
Átörökítőképesség | 243 |
A sertés testalkatának megítélése | 243 |
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez | 245 |
Méretek felvétele a sertésen | 247 |
A sertés felvétele a sertésen | 247 |
A sertés fejlettsége és súlya | 249 |
A sertés színe, bőre és szőrzete | 249 |
A sertés testrészei | 251 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 258 |
A sertések törzskönyvezése | 262 |
A tenyésztő és szaporító munka feladatai | 266 |
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 266 |
A sertéstenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások | 268 |
A tenyészkoca kiválasztása | 272 |
A tenyészkan kiválasztása | 273 |
A koca ivarzásának tünetei | 274 |
A pároztatás módjai | 275 |
A malacoztatás gyakorisága | 277 |
A fialás körüli teendők | 278 |
A sertés tanulmányozása és gondozása | 282 |
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete | 282 |
A sertések takarmányozásának főbb elvei | 283 |
A vemhes koca takarmányozása és ápolása | 285 |
A tenyészkan takarmányozása és ápolása | 289 |
A szoptató koca takarmányozása és ápolása | 292 |
A szopós malacok táplálása és gondozása | 293 |
Az elválasztás, a választott malac takarmányozása és gondozása | 301 |
A növendéksertések takarmányozása és gondozása | 303 |
A hízlalás feltételei | 304 |
A húsra hízlalás technológiája | 310 |
Baconsüldők sonka- és tőkesertések hízlalása | 310 |
Zsírra hízlalás | 318 |
Sertések gyorshízlalása (express hízlalás) | 318 |
Idősebb süldők zsírra hízlalása | 320 |
Öreg sertések feljavítása | 322 |
A sertésistállók és berendezésük | 324 |
A sertésistállóval szemben támasztott követelmények | 324 |
Tenyészsertések istállói és berendezésük | 327 |
A hízósertések istállói és berendezésük | 329 |
Egyéb épületek | 334 |
Vályuk és etetőhelyek | 334 |
A sertések gyakoribb betegségei | 336 |
A borsókakór és a hólyagférgesség | 336 |
A sertéspestis | 336 |
A sertésorbánc | 337 |
A sertések paratifusza | 338 |
A sertések ún. fertőző gyomorbélgyulladása | 339 |
Az Aujeszky-féle betegség | 340 |
Sertések vírusos hasmenése | 341 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.