1.062.060

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés III.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 346 oldal
Sorozatcím: Növénytermesztő és állattenyésztő szakközépiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-737-2
Megjegyzés: Tankönyvi szám: NÁ-011. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Lótenyésztés3
Magyarország lótenyésztésének múltja és jelene5
A ló gazdasági értéke6
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése6
A ló megítélése8
A ló bírálata8
A ló külső testalakulása9
Fajtaismeret22
A ló származása22
A lófajták csoportosítása22
A ló takarmányozása33
A ló takarmányozásának főbb elvei33
A ló takarmányai34
A csikó takarmányozása42
A ló tenyésztése46
A tenyészcél kitűzése, a fajta és a tenyésztési mód megválasztása46
A tenyészállatok kiválasztása47
Az ellés49
A csikó felnevelése és gondozása52
A lovak gyakoribb betegségei55
Havivakság55
A ló beleinek felfúvódása56
A légsejtes tüdőtágulat56
A lovak heveny gyomorkitágulása57
A lovak rozsférgessége58
A lovak mirigykórja58
A kancák vírusos elvetélése59
Baromfitenyésztés61
A baromfitenyésztés gazdasági jelentősége63
Tyúktenyésztés65
A házityúk származása65
Kor, ivar és hasznosítás szerinti elnevezések65
A háziszárnyasok szervezeti felépítése67
A házityúk küllemtana67
Csontvázrendszer70
Izomrendszer72
Köztakaró72
Az emésztőszervek rendszere és az emésztés74
A légzőszervek rendszere75
Az érrendszer76
A húgy- és nemiszervek76
A tojásképződés76
A tojás részei77
Fajtatan79
A fajták csoportosítása és osztályozása79
A leghorn tyúk80
A rhode island tyúk82
A new-hampshire tyúk84
A sussex tyúk86
A plymouth tyúk87
A cornish tyúk89
Egyéb külföldi fajták92
A nemesített magyar tyúk92
Értékmérő tulajdonságok95
Tojástermelő képesség95
Hústermelő képesség99
Testnagyság100
Tollasodás100
Szaporodóképesség101
Ellenállóképesség, edzettség, egészségi állapot102
Igényesség104
Vérmérséklet104
Párosítás106
A pároztatás módjai106
A párzás107
Tenyésztési módszerek108
Fajtatiszta tenyésztés108
A fajtatiszta tenyésztés szelekciós módszerei110
Keresztezések117
A hibridtenyésztés speciális módszerei121
A tyúkok törzskönyvezése122
Küllemi bírálat124
Keltetéstan126
Mesterséges keltetés126
A keltető üzem127
Az embrió fejlődése132
Csibenevelés148
A természetes csibenevelés148
A mesterséges csibenevelés158
Az előnevelés fontosabb tennivalói158
Utónevelés160
A tojóállomány elhelyezése és gondozása165
Takarmányozás176
A csirkék és a növendékállomány takarmányozása176
A tyúkok takarmányozása177
Baromfitelepeink rendszerezése és feladatai179
Tenyésztelepek179
Szaporítótelepek179
Árutermelő telepek179
Állami teljesítményvizsgáló állomás180
A baromfi egészségtana181
A környezettel szemben támasztott igények, higiénia181
Egyéb baromfifajok tenyésztése199
A lúd tenyésztése205
A kacsa tenyésztése205
A pulyka tenyésztése210
Sertéstenyésztés215
A sertés gazdasági értéke és jelentősége217
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint218
Sertésfajták220
A mangalica220
Magyar nagy fehér hússertés223
Nagy fehér (large white) angol sertés228
Svéd nagy fehér sertés (yorkshire)228
Dán lapálysertés228
Cornwell (large black)228
Berkshire230
Baconsüldőt és sonkasertést előállító keresztezések232
A sertés belső és külső értékmérő tulajdonságai236
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság236
Szaporaság237
Tejtermelő képesség238
Malacnevelő képesség239
Hízékonyság és takarmányértékesítő képesség239
A sertés vágóértéke241
Átörökítőképesség243
A sertés testalkatának megítélése243
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez245
Méretek felvétele a sertésen247
A sertés felvétele a sertésen247
A sertés fejlettsége és súlya249
A sertés színe, bőre és szőrzete249
A sertés testrészei251
Az ivari jelleg és az ivartalanítás258
A sertések törzskönyvezése262
A tenyésztő és szaporító munka feladatai266
A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása266
A sertéstenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások268
A tenyészkoca kiválasztása272
A tenyészkan kiválasztása273
A koca ivarzásának tünetei274
A pároztatás módjai275
A malacoztatás gyakorisága277
A fialás körüli teendők278
A sertés tanulmányozása és gondozása282
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete282
A sertések takarmányozásának főbb elvei283
A vemhes koca takarmányozása és ápolása285
A tenyészkan takarmányozása és ápolása289
A szoptató koca takarmányozása és ápolása292
A szopós malacok táplálása és gondozása293
Az elválasztás, a választott malac takarmányozása és gondozása301
A növendéksertések takarmányozása és gondozása303
A hízlalás feltételei304
A húsra hízlalás technológiája310
Baconsüldők sonka- és tőkesertések hízlalása310
Zsírra hízlalás318
Sertések gyorshízlalása (express hízlalás)318
Idősebb süldők zsírra hízlalása320
Öreg sertések feljavítása322
A sertésistállók és berendezésük324
A sertésistállóval szemben támasztott követelmények324
Tenyészsertések istállói és berendezésük327
A hízósertések istállói és berendezésük329
Egyéb épületek334
Vályuk és etetőhelyek334
A sertések gyakoribb betegségei336
A borsókakór és a hólyagférgesség336
A sertéspestis336
A sertésorbánc337
A sertések paratifusza338
A sertések ún. fertőző gyomorbélgyulladása339
Az Aujeszky-féle betegség340
Sertések vírusos hasmenése341
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem