Előszó
Ez a könyv nem étteremkalauz. Nem is címjegyzék a tó körüli pincészetekről. A Balaton 2014 gasztronómiai útikalauz. Azoknak a hétköznapi ínyenceknek szól, akik megunták a tóparti kulináris dagonyát, az „egynyaras vállalkozókat", a lángosporból készült lángost, a felmelegített palacsintát, az argentin hekket is. Azoknak szól, akik, ha rozmaringos baligányra (frissen darált ponty, compó, harcsa, fűszerekkel, tejföllel és tojással főtt káposztalevelekbe csavarva) nem is számíthatnak, azért mandulás harcsát, füstölt angolnát, nyárson sült gardát, ecetes borban párolt pontyot szívesen ennének. De ha ez sincs, legalább megkóstolnának egy gölödin krumplilevest, egy rántott fogast, egy valódi balatoni halászlevet. Hozzá csopaki rizlinget, esetleg boglári rozét. ízek, borok, emberek. Azokhoz szólunk, akiknek az evés többet jelent egyszerű táplálkozásnál. Akiknek nem mindegy, mit esznek és hol. És főként nem mindegy, hogy kinek a társaságában. Ezért kerestünk hiteles, érdekes borászokat, termelőket, minőségi helyeket, amiktől (és akiktől) nemcsak a gyomor, de a szellem is jóllakik.
A Magyar Konyha magazin stábja nagyító alá vette a balatoni gasztronómiát Badacsonytól Balatonfüredig, Siófoktól Keszthelyig. Az óramutató járása szerint. Elkalandoztunk Tapolcáról Veszprémbe, bejártuk a Káli-medencét, Tihanyt és a Sajkodi-öblöt, megmásztuk a dél-balatoni borvidék szőlődombjait. Harmadik éve teszteljük a tópart kulináris kínálatát. Volt, amit kihúztunk előző kiadványunkból, volt, ami bezárt, másokat az olvasók háborgó levelei miatt vettünk ki, számtalan új helyet pedig épp a szakma és az Önök javaslatára tettünk be. Az eredmény imponáló: 225 cím, hogy önök jól érezzék magukat. A legjobb éttermek (a fine dining konyhától a kisvendéglőig), a legizgalmasabb borospincék (országosan ismert nevektől helyi gazdákig), a legkedveltebb hal- és lángossütők, a legkiválóbb cukrászatok és fagylaltozók. Felvettük a listánkra a tó körüli kistermelői piacokat is, hiszen itt nemcsak friss alapanyagokat vásárolhatunk, de remek ismeretségeket is köthetünk. Szerepel a kötetben országosan ismert séf és sajtműves, nemzetközileg elismert borász és falusi pékmester, erdei teázó, resti, kocsma és bodega; minden olyan hely, ahol (reményeink szerint) nem csapják be a vendéget. Felsorolunk gasztronómiai kulthelyeket is. Savanyúvízforrás, ivókút, ma is működő ezeréves vízimalom, fazekas- és levendulaház, löszből kivájt pincesor. Idei kiadványunkban külön jelöltük azokat a helyeket ahol az ínyencek meg is szállhatnak.
Vissza