1.064.040

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az előgyomrok mikrobiológiája

és ennek összefüggése a gazdaállat anyagcseréjével/Oktatási segédanyag

Szerző
Kaposvár
Kiadó: Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 34 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. A könyv 250 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
ALAPFOGALMAK
gazdaállat: a kérődző állat a szimbionta mikróbák nélkül;
prerumináns: a kérődző állat a szopós korban, vagyis a kérődzőre jellemző emésztés kialakulása előtt;
perifériás... Tovább

Előszó

Részlet:
ALAPFOGALMAK
gazdaállat: a kérődző állat a szimbionta mikróbák nélkül;
prerumináns: a kérődző állat a szopós korban, vagyis a kérődzőre jellemző emésztés kialakulása előtt;
perifériás keringés: a vérkeringés nem-portális része;
monogasztrikus: egygyomrú, együregű gyomrú;
inkubálás: keltetés, állni hagyás;
fermentáció: erjedés;
homofermentatív: egyféle erjedési terméket eredményező, szemben a heterofermentációval, ahol egyszerre többféle erjedési termék keletkezik;
bendő-flóra: ez a megjelölés abból az időből származik, amikor a baktériumokat még a növényvilághoz sorolták; pontosabban bendő mikrobióta;
perifériás szövetek: minden, ami nem máj;
rumen: bendő;
reticulum: recés, recésgyomor;
omasum (omázum): százrétű (leveles) gyomor;
abomasum: oltógyomor (valódi gyomor);
bendőrecés: a bendő és a recésgyomor nyálkahártyája ugyan jól megkülönböztethető, de üregeik alig különülnek el és funkcionális egységet alkotnak.
A "bendő" kifejezéssel gyakran az előgyomrok megjelölést helyettesítettem, az egyszerűség kedvéért. Vissza

Tartalom


Alapfogalmak 1
1. A bendő mint folyamatos erjesztési rendszer 1
2. Az előgyomrok mint környezet 2
2.1. Az előgyomrok mikrokörnyezetének heterogenitása 4
3. Az előgyomrok mikroorganizmusai 5
3.1. A véglények (portozoonok, infuzóriumok) 6
3.2. A gombák 7
3.3. A baktériumok 7
3.4. Az ősbaktériumok (Archae) 8
3.5. A bendő-mikróbák alkalmazkodása és sokfélesége 8
4. Az erjedés 9
4.1. A metán és egyéb gázok 10
5. A bendőacidózis és következményei 11
5.1. A bendőacidózis kezdetei 12
5.2. A hiperkeratózis (Dr. Gálfi Péter) 13
5.3. A tejzsír depresszió 14
5.4. A tejsavas erjedés és a laktacidémia 14
5.4.1. A tejsavas erjedés megindulása 14
5.4.2. A tejsavas erjedéssel kapcsolatos mikrobiológiai változások 15
5.4.3. Tejsav az emésztőcsatornában 16
5.4.4. Az erjedés összehasonlítása a bendőben és szilázsban 17
5.4.5. A tejsavmérgezés tünetei 18
5.4.6. A tejsavmérgezés gyógykezelése és megelőzése 19
5.5. A bendőacidózis és a laktacidémia szövődményei 19
5.6. A portális vérkeringés 20
6. A bendőalkalózis és szövődményei 21
6.1. A bendőalkalózis 21
6.2. A bendőtartalom rothadása 21
6.3. A heveny tüdőtágulat (emphysema) 21
7. A N-tartalmú anyagok átalakulásai 22
7.1. Fehérje anyagcsere a bendőtartalomban 22
7.2. A karbamid hidrolízise 23
8. A zsírok átalakulásai a bendőben 25
9. Vitaminok és toxinok a bendőben 25
9.1. A vitaminok 25
9.2. A B1-vitaminhiány okozta agykérgi elhalás 25
9.3. Toxinok 26
10. A bendő-fermentáció összefüggése a gazdaállat anyagcseréjével 26
10.1. Az anyagcsere változása az egyedfejlődés során 27
10.2. Az ecetsav oxidációja, a zsírképzés és a zsírmáj-szindróma 27
10.3. A glükoneogenezis 29
10.4. A citrát-kör 30
10.5. A ketontest képződése (ketogenezis) 31
10.6. A ketózis 32

Baintner Károly

Baintner Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Baintner Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem