1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés I.

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7362-40-1
Megjegyzés: 63 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi száma: K-551.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A gyümölcsfélék táplálkozás-élettani jelentősége igen nagy. Az egyes gyümölcsfajok és -fajták eltérő mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, savakat,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A gyümölcsfélék táplálkozás-élettani jelentősége igen nagy. Az egyes gyümölcsfajok és -fajták eltérő mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, savakat, rostanyagot, különféle vitaminokat, karotint, valamint ásványi elemeket.
A táblázatban foglaltak közül a legfontosabb szerepet a savak, a vitaminok, a rostok és az ásványi elemek töltik be az emberi szervezetben. A szénhidrát-anyagcsere az élő szervezet legfontosabb energiatermelő folyamata. A fehérjék a szervezet felépítésében és az életfolyamatokban nélkülözhetetlenek. Szénhidrátot, zsírt és fehérjét jelentős mennyiségben a héjas gyümölcsök tartalmaznak.
Termesztett gyümölcsféléink gazdag aminósav-tartalma a fehérjék felépítésében tölt be nagy szerepet szervezetünkben. A szervessav-tartalom az anyagcsere-folyamatokat segíti, kiváló üdítő- és ízhatást nyújt. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi elemekről jórészt a gyümölcsfogyasztás révén gondoskodhatunk (kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, mangán, nikkel stb.) A vitaminok természetes szénvegyületek, és elsősorban a szervezet teherbíró képességének fenntartásában, az idegrendszer zavartalan anyagcseréjében, a látás biokémiájában, a hámsejtek működésében, a szervezet oxidációs-redukciós folyamataiban és a véráramlás elősegítésében játszanak jelentős szerepet.
Az egészséges táplálkozáshoz - életkortól és megterheltségtől (foglalkoztatástól) függően - naponta legalább 100-140 g gyümölcsöt kell elfogyasztani, ami évi 50-60 kg-ot jelent. A gyümölcsfogyasztás mértéke az emberiség fejlődésével, tudatosodásával folyamatosan nő. Afrika egyes részein még ma is ösztönös a gyümölcs begyűjtése és fogyasztása, a világ műveltebb részein régóta tudatos a telepítés, a termesztés és a fogyasztás. A gyümölcsöt nyersen és frissen a legegészségesebb megenni. Mégis egyre jobban terjed a gyümölcs tárolása, fagyasztása és feldolgozása dzsemmé, lekvárrá, velővé, sűrítménnyé, üdítőitallá, szárítmánnyá, porrá stb. A tárolással és a feldolgozással a fogyasztási idő megnyúlik, és változatosabbá tehetjük étrendünket. A közlekedés világméretű fejlődés következtében a gazdagabb országokban a lakosság egész évben hozzájut a csaknem valamennyi gyümölcsfajhoz. Az utóbbi 2-3 évtizedben Európában és Észak-Amerikában az egyoldalú étkezés (hús, zsír, szénhidrátok) miatti betegségek ellensúlyozására ugrásszerűen nő a gyümölcs, a gyümölcsitalok és a zöldségfélék fogyasztása." Vissza

Tartalom

A gyümölcstermesztés jelentősége és helyzete (Főző József) 3
A gyümölcs szerepe az élelmezésben 3
A gyümölcstermesztés hagyományai Magyarországon 5
A gyümölcstermesztés mai helyzete 6
A gyümölcstermő növények csoportosítása (Főző József) 8
Csoportosítás külső testalakulás szerint 8
Csoportosítás növénytani és gyakorlati szempontból 8
A gyümölcstermő növények részei (Főző József) 10
A gyökérrendszer 10
A gyökérzet kiterjedése 11
A gyökér növekedésére ható tényezők 12
A gyökérzet feladata 13
A törzs 14
A korona részei 15
A rügy 15
A hajtás 17
A vessző 19
A gally 20
Az ág 21
A levél 21
A korona feladata 22
A gyümölcstermő növények termőrészei 22
A virág és a virágzás 24
A termés és a gyümölcs 27
Az ültetési anyag előállítása a faiskolában (Bagoly László) 30
Ivaros szaporítási mód 30
Ivartalan szaporítási módok 32
Szaporítás természetes szaporítóképlettel 32
Szaporítás a hajtásrendszer különböző részelnek
gyökereztetésével 32
Bújtás 32
Dugványozás 34
A növényi szövetek tenyésztése (izolált mikroszaporítás) 36
Szaporítás szövetek és szervek átültetésével 38
Oltás 38
Szemzés 43
A gyümölcstermő növények alanyai (Bagoly László) 44
Az alanyok szerepe 44
Az alany hatása a növekedésre és a termőre fordulásra 44
Az alany hatása a gyümölcstermésre 45
A gyümölcstermő növények fontosabb alanyai 45
Almaalanyok 45
Körtealanyok 47
Cseresznye- és meggyalanyok 47
Szilvaalanyok 48
Kajszialanyok 49
Őszibarack-és mandulaalanyok 49
Dióalanyok 50
Ribiszke- és köszmétealany 51
Vírusmentesítés a szaporítóanyag termesztésében 51
A gyümölcsfaiskolai termékek előállítása (Bagoly László) 51
A nemes szaporítóanyag előállítása
(törzsgyümölcsös, törzsfaiskola) 51
Csemetetermelés (törzsanyatelep) 53
Csemetenevelés 53
Oltványnevelés-oltványiskola 55
A telepítés éve 55
A suhángnevelés. éve (hagyományos oltványnevelés
esetében) 58
A kézbenoltott oltványok nevelése termesztőedényben 60
A bogyósgyümölcsűek szaporítása 61
Osztályozás, leltározás, jeltáblázás 61
Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása,
értékesítése 62
Faiskolai nyilvántartások 64
Gyümölcsültetvény létesítése (Főző József) 87
A termőhelyi adottságok szerepe
az ültetvény létesítésében 67
Természeti viszonyok 67
Gazdasági viszonyok 70
A gyümölcsös típusa 71
Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása 72
Az alany és a fajta használata 74
Az ültetvény telepítésének tervezése 75
A telepítés előkészítése 76
A telepítés menete 79
Az ültetési anyag minősége és átvétele 80
A fák előkészítése az ültetéshez 80
A gyümölcsfák ültetése 81
A telepítést követő munkák 82
A gyümölcsös gondozása (Főző József) 84
A gyümölcsfák termőfelületének kialakítása 84
Az alakító metszés célja 84
A korona alakítását befolyásoló tényezők 85
A metszés és a hajlítás elméleti alapjai 86
A metszés elemei 89
A hajtások helyzete 91
A vesszők lehajlítása, leívelése 92
A hajtások csavarása 93
A metszés és hajtáslekötözés időszaka 94
A sebzés hatása a növekedésre 95
A metszésmódok hatása a növekedésre 95
A metszés, a vesszőlekötözés, a hajlítás hatása
a termőrészképződésre és a termésre 96
Termőegyensúly, szakaszos termés 97
Koronanevelés és művelődési mód 97
A legelterjedtebb koronaformák kialakítása 100
A gyümölcsfák termőfelületének fenntartása (Deák István) 106
A termőfelület fenntartásának módjai 106
A metszés 106
Ritkító metszés 107
A termőkorú almafák metszése 107
A termőkorú csonthéjasok metszése 110
Héjastermésűek termőkorú metszése 114
Bogyóstermésűek termőkorú metszése 115
Ifjító metszés 115
Átoltás 116
A tő- és gyökérsarjak eltávolítása 117
A metszés eszközei 117
Sebkezelés 118
A nyesedék eltávolítása 118
Gyümölcsritkítás, termésszabályozás 119
A gyümölcsös trágyázása, talajművelése, öntözése 122
A gyümölcsös trágyázása (Keszei Attila) 122
A trágyázás célja, a tápanyagellátást befolyásoló tényezők 122
A tápelemek szerepe a gyümölcstermő növények tápanyagellátásában 124
A gyümölcstermő növények tápanyagszükséglete 124
A tápanyag-ellátottság hatása a gyümölcs minőségére 132
A gyümölcsös trágyázásának ideje, módjai 132
Szervestrágyázás 134
Műtrágyázás 136
A gyümölcsös talajművelése és talajápolása
(Keszei Attila) 142
A talajművelés célja és feladata 142
A talajművelés módjai 142
A gyümölcsös öntözése (Főző József) 151
A gyümölcstermő növények vízigénye 151
Az öntözés időpontjai 152
Öntözési célok a gyümölcstermesztésben 153
Öntözési módok a gyümölcstermesztésben 154
A gyümölcsös növényvédelme (Keszei Attila) 158
A növény károsodása 158
Élettelen nem fertőző okok 159
Élő fertőző okok által kiváltott növénykárosodások 162
A károsítók elleni védekezés módjai 165
A komplex és integrált növényvédelem 169
A károsítók előrejelzése 169
A kórokozók előrejelzése 170
A kártevők előrejelzése 171
A növényvédő szerek csoportosítása 171
A növényvédelmi munka műveletei 177
A gyümölcstermesztésben gyakori károsítók
és az ellenük való védekezés 187
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem