1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Babatáplálás kézikönyve

Picik és kicsik receptkönyve 0-3 éves korig

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: LPI Produkciós Iroda Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 313 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-86851-9-0
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A táplálkozás a csecsemők és kisgyermekek számára jóval többet jelent puszta étkezésnél, hiszen az első életévek idején kapott megfelelő táplálás és szeretetteljes gondozás nem csak a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat egyik előfeltétele, de esélyt kínál a hosszú, egészséges és örömteli élethez is. Gyermekeink első három évében a táplálás elsődleges célja - az energiapótlás mellett - a növekedés, a fejlődés biztosítása és a későbbi, esetleg csak felnőttkorban jelentkező betegségek megelőzése. A kicsik táplálásának alapvető követelménye az adott fejlettségi szinthez, aktuális igényekhez alkalmazkodó, minőségileg kielégítő, mennyiségileg elegendő, a tisztasági követelményeknek megfelelő és élvezhető táplálék biztosítása, kiemelt figyelmet szentelve a babák fejletlen gyomor-bélrendszerének és éretlen immunrendszerének.
Ön egy olyan hiánypótló kézikönyvet tart a kezében, melynek szerzője nem csak gyakorló szülő és nagyszülő, hanem több évtizedes gyermektáplálási és... Tovább

Fülszöveg

A táplálkozás a csecsemők és kisgyermekek számára jóval többet jelent puszta étkezésnél, hiszen az első életévek idején kapott megfelelő táplálás és szeretetteljes gondozás nem csak a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat egyik előfeltétele, de esélyt kínál a hosszú, egészséges és örömteli élethez is. Gyermekeink első három évében a táplálás elsődleges célja - az energiapótlás mellett - a növekedés, a fejlődés biztosítása és a későbbi, esetleg csak felnőttkorban jelentkező betegségek megelőzése. A kicsik táplálásának alapvető követelménye az adott fejlettségi szinthez, aktuális igényekhez alkalmazkodó, minőségileg kielégítő, mennyiségileg elegendő, a tisztasági követelményeknek megfelelő és élvezhető táplálék biztosítása, kiemelt figyelmet szentelve a babák fejletlen gyomor-bélrendszerének és éretlen immunrendszerének.
Ön egy olyan hiánypótló kézikönyvet tart a kezében, melynek szerzője nem csak gyakorló szülő és nagyszülő, hanem több évtizedes gyermektáplálási és családterápiás gyakorlattal rendelkező szakorvos. A könyv a legfontosabb elméleti tudnivalók ismertetése mellett sajátos felfogással kínál jól érthető gyakorlati útmutatót a szoptatáshoz, a kiegészítő tápláláshoz, a babaételek készítéséhez. Segít továbbá a táplálással összefüggő problémák felismerésében, és azok diétás kezelésében. Az édesanyáknak, nagymamáknak így már nem kell hosszasan törni a fejüket, hogy mi kerüljön az asztalra, hiszen a könyv közel 600 szemléletformáló, egészséges és könnyen elkészíthető ételrecepttel varázsolja változatossá a kicsik és nagyok mindennapjait. Vissza

Tartalom

Bevezető 2
A táplálkozás egészségformáló szerepe 6
A BABA ELSŐ TÁPLÁLÉKA
Az anyatej dicsérete 9
A szoptatás dicsérete 10
Hányszor szopjon a baba? 11
A szoptatás módja 12
Mennyit kell szopnia a kicsinek? 14
VEGYES ÉS MESTERSÉGES TÁPLÁLÁS
Csecsemőtápszerek 17
Kiegészítő táplálás 21
Az egyéves gyermek étkezési rendje 24
A két-hároméves kisgyerek étrendje 26
A bölcsődés, óvodás
kisgyerek étrendje 28
TÁPLÁLKOZÁSI ALAPISMERETEK
A tápanyagok 30
A víz és a só 30
A szénhidrátok 32
A zsírok 33
A fehérjék 35
Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek 36
A legfontosabb, zsírban és vízben oldódó vitaminok 38
Vitaminszedők figyelmébe 43
TÁPLÁLÉKFÉLÉK ÉLELMISZERCSOPORTOK
A gyümölcsök 45
Zöldségfélék 50
Tej és tejtermékek 59
A kefir és a joghurt 61
A tehéntúró 61
A sajt 62
Gabonafélék (cereáliák) 63
A rizs 65
A kukorica 66
A zab 67
A köles 68
Az amaránt 68
A búza 69
Búzafajták 70
A hajdina 71
Az árpa 71
A rozs 72
A szója 72
Olajos magvak 74
Húsok a baba étkezésében 76
A tojás 80
Édességek 82
A cukor 82
A méz 84
A csokoládé 86
A fagylalt 87
Édesítőszerek 89
KONYHATECHNIKAI ALAPISMERETEK
Főzni jó dolog 91
Konyhai mértékegységek 92
A babakonyha felszerelése 93
A babaételek készítésének alapműveletei 94
Főzés 94
Párolás 95
Sütés 95
Pirítás 96
Bundázás 96
Lazítás, passzírozás, szűrés, pépesítés 97
Sűrítés 98
Rántás 98
Habarás 99
Lisztszórás (hintés) 100
Saját anyaggal való sűrítés 100
Ízesítés, fűszerezés 101
Az ételek tárolása, fagyasztása 106
A tálalás 108
A mosogatás 108
ÉTEL- ÉS ITALRECEPTEK
Babaitalok 111
A tea 112
Szomjoltó gyümölcsitalok 114
Gyümölcsturmixok 116
Levesek 118
Galuskák, gombócok, levesbetétek és főzelékfeltétek 130
Zöldségpürék, főzelékek 136
Zöldséges szószok, mártások 145
Mártogatok 151
Kásák 152
Saláták 156
Húsnélküli ételek 158
Bundázott zöldségek 167
Húsos ételek kicsiknek, nagyoknak 170
Hússal töltött zöldségek 181
Uzsonnaételek, desszertek 185
Ötletek szendvicskrém készítéséhez 195
Pudingok, felfújtak 198
Gombócok 202
Palacsinták 205
Fánkok 210
Muffin, azaz sütőben sült kis fánkocska 212
Sütemények 217
Piskótatészták készítése 218
Könnyű piskótatorták 220
Vajas piskótatorták 224
Laktató sütemények 228
Mázak, krémek 236
Édes és sós kekszek 239
Pogácsák 245
Rétesek 252
Kalácstészták 257
Kuglófok 259
Kedvcsináló a befőzéshez 262
Befőzés tartósítószer nélkül 263
Alaprecept cukrozott nyers gyümölcs eltevéséhez 264
BETEGSÉGEK ÉTRENDI KIEGÉSZÍTŐ KEZELÉSE
A hányás és hasmenés diétás kezelése 269
A hasmenés gyógyító ételei 271
A székrekedés diétás kezelése 273
A „meghűléses" betegségek diétás kezelése 276
A nátha gyógyító fűszerei 277
A légúti hurutos betegségeket gyógyító italok, ételek 277
Táplálék-allergiák és élelmiszer-érzékenység 279
Kisgyermekkorra jellemző élelmiszer-allergiák 284
Tejcukor- (laktóz-) érzékenység 285
Tojásallergia 287
Gabona- és gluténérzékenység 287
A gabonaallergia megjelenési formái 288
A reflux diétás kezelése 290
A vegetáriánus gyerek étrendje 291
A cukorbeteg (diabéteszes) gyerek diétája 292
Az étvágytalan gyerek 296
A kövér gyerek 301
Receptek jegyzéke 306

Dr. Kerekes Judit

Dr. Kerekes Judit műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kerekes Judit könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem