Bevezetés (dr. Berdár Béla) | 5 |
Az őz állattani helye (Dr. Fodor Tamás) | |
Az őz rendszertana | 7 |
Az őz alfajai | 9 |
Az európai őz | 10 |
A szibériai őz | 12 |
A mandzsúriai őz | 15 |
A kaukázusi őz | 15 |
A Tien-San őz | 15 |
A tibeti őz | 15 |
Az őz Magyarországon (dr. Fodor Tamás) | 16 |
A történelmi időkben | 16 |
Az 1800-as évektől 1945-ig | 17 |
Az őzállomány alakulása 1945-től napjainkig | 19 |
Az őz általános jellemzése (dr. Fodor Tamás) | 23 |
Testalkat és testrészek | 23 |
Fej | 25 |
Nyak | 25 |
A törzs | 26 |
Végtagok | 26 |
Testméretek | 27 |
Szervrendszerek | 27 |
Csontrendszer | 27 |
Fogazat | 28 |
Izomrendszer | 29 |
Légzési rendszer | 30 |
Keringési rendszer | 31 |
Emésztőrendszer | 31 |
Kiválasztórendszer | 33 |
Szaporodószervek | 33 |
Idegrendszer | 34 |
Érzékszervek | 35 |
Szaglószerv | 35 |
Látószerv | 35 |
Halló- és egyensúlyozó szerv | 35 |
Ízlelőszerv | 36 |
Tapintószerv és hőérzékelés | 36 |
Köztakaró | 36 |
Az őz agancsa | 39 |
Agancsépítés | 39 |
Az agancs összetétele | 42 |
Az agancs részei | 43 |
Rendellenes agancsok | 44 |
Az agancs fejlődése | 44 |
Az agancs színe | 45 |
Az őz nyoma | 46 |
Lábnyomok | 46 |
Hulladék | 47 |
Az őz hangja | 47 |
Az őz kora | 48 |
Fiatal korosztály (1-3. évesek) | 49 |
Középkorosztály (4-8 évesek) | 49 |
Öreg korosztály (9-10 évesek) | 50 |
Vén korosztály (11 évesnél idősebbek) | 51 |
A gégeporcok elcsontosodása | 51 |
Az őz magatartása (dr. Fodor Tamás) | 52 |
Egyéni magatartás | 52 |
Csoportos magatartás | 54 |
Szaporodásbiológia (dr. Fodor Tamás) | 58 |
Előkészületi szakasz | 58 |
Párzás | 59 |
Vemhesség | 63 |
Ellés és nevelés | 65 |
A felnevelt szaporulat | 66 |
Táplálkozás (dr. Fodor Tamás) | 67 |
Táplálkozás az erdősült területeken | 67 |
Táplálkozás a mezőgazdasági területeken | 68 |
Vadgazdálkodás (dr. Bertóti István-dr. Fodor Tamás) | 69 |
Az állománykezelés, az állománygazdálkodás általános elvei | 69 |
A populáció jellemzői és dinamikája | 70 |
Az állomány számbavétele | 72 |
A fenntartható állomány megtervezése | 73 |
Állományszabályozás | 75 |
Az ivararány kialakítása | 76 |
A korosztályok szabályozása | 80 |
Selejtezés | 82 |
Biológiai állományjavítás | 90 |
Vérfrissítés | 91 |
Állománycsere | 91 |
Keresztezés | 92 |
Az őz élőhelye | 93 |
Takarmányozás | 94 |
Takarmányigény - és összetétel | 94 |
Ásványianyag-ellátás | 95 |
Ivóvízigény | 96 |
Az őz károsítása | 96 |
Az őz vadászata (dr. Bertóti István) | 97 |
Vadászati módok | 97 |
Cserkészés | 97 |
Les | 100 |
Barkácsolás | 102 |
Őzhívás | 103 |
Sebzés, jelzés, utánkeresés | 111 |
A lőtt őz kezelése | 117 |
Zsigerelés | 117 |
Lékelés | 118 |
Az őztrófea kezelése, bírálata (Szidnai László) | 119 |
Az őztrófea kikészítése | 119 |
Az őzagancsok bírálata | 121 |
Útmutatás a bírálat elvégzéséhez | 124 |
Szárhossz | 124 |
Az agancs tömege | 124 |
Az agancs köbtartalma | 125 |
Szín | 127 |
Gyöngyözés | 127 |
Koszorú (rózsa) | 127 |
Terpesztés | 127 |
Ágvégek | 128 |
Forma, szabályosság | 128 |
Levonások | 129 |
Díjazási hatérértékek | 129 |
Az őzbak korának megállapítása a trófea alapján | 130 |
Kormegállapítás a fogváltás és fogkopás alapján | 130 |
Kormegállapítás az egyéb agancsjellemzők alapján | 135 |
Magyar őztrófeák a nemzetközi kiállításokon | 140 |
Az őzagancsok montírozása | 144 |
Trófeaalátétek | 144 |
Az agancsok felszerelése az alátétre | 145 |
Az őz gyakoribb betegségei (dr. Hőnich Miklós) | 148 |
A betegségekről általában | 148 |
Fertőző betegségek | 149 |
Veszettség | 149 |
Ragadós száj- és körömfájás | 150 |
Vírusos hasmenés | 150 |
Gümőkór | 150 |
Álgümőkóros bélgyulladás | 150 |
Pasteurellózis | 151 |
A spórás baktériumok okozta megbetegedések | 151 |
Liszteriózis | 152 |
Sugárgomba-betegség | 153 |
Gombák okozta megbetegedések | 153 |
Paraziták okozta megbetegedések | 154 |
Az egysejtűek okozta parazitózisok | 155 |
Férgek okozta parazitózisok | 155 |
Ízeltlábúak okozta parazitózisok | 159 |
Mérgezések, takarmányártalmak | 160 |
Irodalom | 165 |