Előszó | 5 |
Néháy szó a szervezet tápanyagszükségletéről | 9 |
A diétás étel elkészítésének módjai | 15 |
Háztartási tanácsok | 24 |
Lázas és lábadozó betegek otthoni diétás ellátása | 29 |
Receptek | 32 |
Levesek | 32 |
Felfújtak, vagdalékok, húspótlók | 34 |
Húsételek | 36 |
Főzelékek | 37 |
Saláták | 38 |
Tészták, édességek | 39 |
Hűsítő italok | 41 |
Tüdőbetegségben szenvedők otthoni ellátása | 43 |
A tüdőbetegek diétás étrendmintái | 47 |
Receptek | 52 |
Reggelik, uzsonnák | 52 |
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 52 |
Tejes ételek, tojásételek | 54 |
Levesek | 55 |
Húsok, húsos és húspótló ételek | 57 |
Főzelékek, köretek | 59 |
Saláták | 61 |
Tészták, édességek | 62 |
Munkahelyre vihető ételek receptjei | 65 |
Reggelik, uzsonnák | 65 |
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 66 |
Tejes ételek, tojásételek | 66 |
Levesek | 67 |
Húsok, húsos és húspótló ételek | 68 |
Főzelékek, köretek | 69 |
Saláták | 70 |
Tészták, édességek | 70 |
A száj, a nyelőcső és a torok betegségei | 73 |
A száj- és nyelőcsőbetegek diétás étrendmintái | 76 |
Folyékony étrend | 76 |
Pépes étrend | 78 |
Receptek | 80 |
Reggelik, uzsonnák | 80 |
Gyümölcsök, gyümölcslevek, befőttek | 82 |
Tejes ételek, tojásételek | 83 |
Levesek | 84 |
Főzelékek, köretek | 87 |
Húsok, húsos ételek | 89 |
Tészták, édességek | 90 |
Gyermekbetegek étrendjeinek konyhatechnikai szempontjai | 92 |
Az elválasztott gyermek étrendje | 94 |
A vérszegény gyermek étrendje | 99 |
Étrendminta a vérképzés kisebbb zavarainál | 100 |
Tavaszi étrend | 100 |
Nyári étrend | 101 |
Téli étrend | 103 |
Zsírszegény és szénhidrátbő étrendminták | 104 |
Az ételek elkészítési módjai | 105 |
Receptek | 112 |
Reggelik, uzsonnák | 112 |
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 112 |
Tejes ételek | 114 |
Tojásételek | 115 |
Levesek | 115 |
Húsok, húsos és húspótló ételek | 117 |
Főzelékek, köretek | 121 |
Mártás | 123 |
Saláták | 123 |
Tészták, krémek, sodók | 124 |
Ital | 129 |
Az öregek ellátása | 130 |
Öregkorban javasolt étrendminták | 134 |
Szigorú nyersétrend | 134 |
Szigorú nyersgyümölcsnap | 134 |
Kombinált gyümölcsnap | 135 |
Bővített nyersétrend | 135 |
Burgonyanap | 135 |
Főzeléknap | 135 |
Az ételek elkészítése | 136 |
Szigorú nyersétrend | 136 |
Nyári minták | 136 |
Téli minták | 137 |
Nyerstálakhoz adható mártások | 138 |
Burgonyanap | 138 |
Főzeléknap | 138 |
Receptek | 140 |
Reggelik, uzsonnák | 140 |
Levesek | 140 |
Főzelékek, köretek | 141 |
Húsételek | 142 |
Tészták, édességek | 143 |
Gyümölcskészítmény | 144 |
Tojás-, sajtételek | 144 |
Különleges házikenyerek | 145 |
Rákbetegek étrendje | 146 |
Néhány ételminta a nem javasolt élelmiszerek figyelembevételével | 151 |
Receptek | 152 |
Reggelik, uzsonnák | 152 |
Főzelékek, köretek | 152 |
Húsételek | 153 |
Tejes ételek, tojásételek | 154 |
Saláták, kompótok | 155 |
Tészták, édességek | 156 |
Étrendi tanácsok terhes nők számára | 158 |
Mintaétrend terhes nők számára | 160 |
Téli-tavaszi idény | 160 |
Nyári-őszi idény | 161 |
Receptek | 163 |
Reggelik, uzsonnák | 163 |
Levesek | 164 |
Főzelékek, köretek, töltött főzelékek | 166 |
Saláták, kompótok | 169 |
Húsételek | 170 |
Tojásételek, tejes ételek | 171 |
Tészták, édességek | 172 |
Mozgásszervi betegségben szenvedők otthoni táplálkozásmódja és étrendje | 174 |
A lázas, esetleg fekvő időszak folyamán javasolt étrendminta | 175 |
Fogyasztó étrendminták | 176 |
Antoine-féle soványító kúra | 178 |
Receptek (lázzal, fekvéssel járó állapotok idejére) | 180 |
Reggelik, uszonnák | 180 |
Levesek | 180 |
Húsételek | 181 |
Köretek, főzelékek | 182 |
Tészták, krémek | 182 |
Receptek (fogyasztó kúra idejére) | 184 |
Reggelik, uzsonnák | 184 |
Levesek | 184 |
Főzelékek, köretek | 184 |
Gyümölcsök, kompótok | 185 |
Saláták | 185 |
Húsételek | 187 |
Tojásételek | 187 |
Tejes ételek | 188 |
Kenyérfélék | 188 |
Pajzsmirigy-betegek otthoni étrendje | 190 |
Általános tudnivalók | 195 |
Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma | 195 |
A-vitaminban gazdag élelmiszerek | 195 |
B-vitaminokban gazdag élelmiszerek | 195 |
C-vitamin-források | 195 |
D-vitamin-tartalmú élelmiszereink | 196 |
Mésztartalmú élelmiszerek | 196 |
Fontosabb vastartalmú élelmiszerek | 197 |
Diétás készítmények | 197 |
Gyomornedv-megkötő élelmiszerek és ételek | 197 |
Dugító hatású élelmiszerek és ételek | 197 |
Cukrok, cukorpótlók | 198 |
Sópótló | 198 |
Lisztek, kenyerek, őrlemények | 198 |
Gyümölcskészítmények | 198 |
Tej, tejtermékek | 199 |
Egyéb diétás élelmiszerek | 199 |
Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai | 199 |
Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek | 199 |
Kőképződést elősegítő élelmiszerek | 199 |
Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez | 200 |
Tévhitek és valóságok | 205 |
Hasznos tanácsok | 206 |
Pentzoldt-féle táblázat | 214 |