kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 1.360 oldal |
Sorozatcím: | Egészségügyi szakiskolák tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
I. KÖTET | |
Előszó | 17 |
Bevezetés | 19 |
Az orvosi laboratóriumokban alkalmazott matematikai alapismeretek és egyes eljárások - Írta: Pallós Emil | |
Bevezetés | 23 |
Alapismeretek | 25 |
Természetes számok | 25 |
Számegyenes | 25 |
Műveletek | 25 |
Törtek | 28 |
Egyenletek | 31 |
A logaritmusa | 35 |
Arányos mennyiségek | 39 |
Százalék | 40 |
Nomográfia | 44 |
Irányszög és iránytangens | 46 |
Matematikai statisztika | 50 |
A valószínűségszámítás elemei | 52 |
Hibaszámítás | 57 |
Fizikai alapismeretek - Írta: Czuppon Alfréd | |
Bevezetés | 61 |
Mértékegységek | 61 |
Mechanika | 62 |
Newton III. törvénye | 65 |
Skaláris és vektormennyiségek | 66 |
Mozgás körpályán | 67 |
A munka | 69 |
A teljesítmény | 69 |
Energia | 69 |
A pontrendszerek mechanikája | 70 |
A forgatónyomaték | 70 |
Súlypont | 70 |
Tehetetlenségi nyomaték | 72 |
A mérleg | 72 |
A folyadékok és gázok mechanikája | 73 |
A nyomás tovaterjedése folyadékokban | 74 |
A hidrosztatikus nyomás | 74 |
Archimedes törvénye | 74 |
Sűrűség és fajsúly | 75 |
A légnemű testek tulajdonságai | 75 |
Légnyomás | 75 |
Boyle-Mariotte törvénye | 76 |
Nyomás áramló folyadékokban és gázokban | 76 |
Vákuumszivattyúk | 77 |
Belső súrlódás | 78 |
A folyadékmolekulák kölcsönhatása | 78 |
Hőtan | 80 |
A hőmérséklet | 80 |
Hőmérők | 80 |
Hőtágulás | 81 |
Hőmennyiség és fajhő | 83 |
A hő mechanikai ekvivalense | 83 |
Halmazállapotváltozások | 83 |
Elektromosság | 84 |
Elektrosztatika | 84 |
Elektromos tér | 85 |
Elektromos potenciál | 85 |
Kapacitás | 85 |
Az elektromos áram | 86 |
Ohm törvénye | 87 |
Kirchoff-törvények | 87 |
Az elektromos áram hatásai | 88 |
Elektromos mérőkészülékek | 89 |
Áram- és feszültségmérők mérési határának kibővítése | 90 |
Mágnesség | 90 |
Elektromágneses indukció | 91 |
Elektromos áram folyadékokban | 93 |
Elektromos áram gázokban | 94 |
Az elektromos áram biológiai vonatkozásai | 96 |
Fénytan | 98 |
Geometriai optika | 100 |
Hullámoptika | 103 |
Fényelektromos jelenségek | 107 |
Anyaghullámok | 107 |
Az atomok felépítése | 108 |
Elméleti és gyakorlati kémiai ismeretek - Írta: Novák Ervin | |
Bevezetés | 113 |
Laboratóriumi alapműveletek | 113 |
Laboratóriumi eszközök | 113 |
Üvegeszközök összeszerelése | 121 |
Üvegeszközök tisztítása | 121 |
Elemek, vegyületek, vegyszerek | 125 |
A vegyszerek elnevezése | 127 |
A vegyszerek tisztasága | 128 |
A vegyszerek tisztaságának ellenőrzése | 129 |
Oldatok készítése | 130 |
Súlymérés | 131 |
Oldatok koncentrációjának ellenőrzése fiziko-kémiai módszerekkel | 138 |
Fajsúlymérés | 138 |
Anyagok elválasztása és tisztítása, tisztítási műveletek | 147 |
Szűrés | 147 |
Oldatok kémhatásának fogalma, mérése és beállítása | 157 |
Kiegyenlítő v. puffer-oldatok | 160 |
Egyéb laboratóriumi eljárások | 174 |
Mikroszkópos vizsgálatok | 174 |
Kolloidok vizsgálata | 177 |
A radioaktivitás jelensége és mérése | 179 |
Gázfejlesztés | 182 |
Vegyelemzés | 183 |
Minőségi vegyelemzés | 184 |
Klasszikus minőségi elemzés | 184 |
Spektroszkópia (színképelemzés) | 186 |
Kromatográfia | 186 |
Elektroforézis | 189 |
Mennyiségi vegyelemzés | 190 |
Gravimetria | 191 |
Térfogatos analízis | 191 |
Műszeres analízis | 196 |
Az elemek és a szervetlen vegyületek ismertetése | 206 |
A periódusos rendszer csoportjai | 206 |
Nemfémes elemek | 208 |
Fémes elemek | 220 |
A szerves vegyületek ismertetése | 234 |
A szerves vegyületek felosztása | 234 |
A szerves vegyületek nevezéktana, jelölése és képlete | 235 |
Nyíltszénláncú (alifás) vegyületek | 236 |
Szénhidrogének | 236 |
Alkoholok | 239 |
Alifás aminok | 243 |
Éterek | 244 |
Aldehidek | 245 |
Ketonok | 249 |
Szerves savak | 249 |
Savszármazékok | 252 |
Aminósavak | 258 |
Fehérjék | 266 |
Észterek, zsírok, lipoidok | 276 |
Zártszénláncú vegyületek | 294 |
Izociklusos vegyületek | 294 |
Policiklusos vegyületek | 310 |
Aliciklusos vegyületek | 319 |
Heterociklusos vegyületek | 326 |
Nukleinsavak és rokon vegyületek | 336 |
Orvostudományi előismeretek - Írta: Dr. Nievel J. György | |
Általános élettani és kórtani alapfogalmak | 343 |
A sejt | 343 |
Szövetek | 343 |
Mozgásrendszer | 348 |
Csontrendszer | 348 |
Izomrendszer | 358 |
Idegrendszer | 366 |
Az idegműködés sajátosságai | 366 |
Gerincagy | 370 |
Agytörzs | 374 |
Hypothalamus | 376 |
Kéreg alatti szürkemagvak | 378 |
Kisagy | 379 |
Agykéreg | 380 |
Agyburkok | 384 |
Érzékszervek | 388 |
Légzőrendszer | 393 |
Légutak | 394 |
Légzőmozgások | 398 |
Belső légzés | 400 |
A légzés szabályozása | 402 |
A tüdő vérkeringése és annak zavarai | 403 |
A légutak hurutos, gyulladásos megbetegedései | 404 |
A vérkeringés | 406 |
A szív | 406 |
A vérkeringés zavarai | 412 |
Szívelégtelenség, keringési elégtelenség | 414 |
Emésztőrendszer | 417 |
Szájüreg | 417 |
Nyálmirigyek | 417 |
Nyelőcső | 419 |
Belek | 424 |
A tápanyagok sorsa a szervezetben | 432 |
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 433 |
A szénhidrátanyagcsere zavarai | 436 |
A fehérjék intermedier anyagcseréje | 437 |
A zsírok intermedier anyagcseréje | 441 |
Só- és vízanyagcsere | 443 |
Vitaminok | 445 |
A máj | 447 |
Általános anyagcsere | 454 |
Hormonok | 455 |
Agyalapi mirigy | 456 |
Tobozmirigy | 457 |
Pajzsmirigy | 457 |
Mellékpajzsmirigy | 458 |
Csecsemőmirigy | 459 |
Mellékvese | 459 |
A vér | 461 |
Vörösvértestek | 461 |
Fehérvérsejtek | 464 |
A lép | 467 |
Vérplasma | 468 |
Húgyivarszervek | 474 |
Vizelet elválasztó, gyűjtő és levezető szervek | 474 |
A vizelet | 480 |
Nemiszervek | 484 |
Klinikai laboratóriumi vizsgálatok - Írta: Dr. Balás Béla | |
A klinikai laboratóriumi vizsgálatokról általában | 495 |
A klinikai laboratóriumok beosztása | 495 |
A klinikai laboratórium ügymenete | 497 |
Vizeletvizsgálatok | 500 |
Mintavétel | 500 |
Általános vizeletvizsgálat | 502 |
Fehérjevizsgálatok vizeletből | 511 |
A vizeletben előforduló cukrok vizsgálata | 517 |
Ketontestek kimutatása vizeletből | 524 |
Haemoglobin és származékainak kimutatása vizeletből | 528 |
A vizeletben előforduló kóros anyagcseretermékek kimutatása | 534 |
Különféle próbák és meghatározások vizeletből | 538 |
Haematologiai vizsgálatok | 550 |
A vérsejtsüllyedés vizsgálata | 550 |
A vérsejtek számlálása | 552 |
A haemoglobin meghatározása | 556 |
A festett vérkészítmény vizsgálata | 564 |
A vörösvérsejtek részletes vizsgálata és a vérszegénységgel kapcsolatos egyéb vizsgálatok | 569 |
A fehérvérsejtek elváltozásaival kapcsolatos vizsgálatok | 587 |
Vércsoportok vizsgálata | 589 |
A véralvadás vizsgálata | 599 |
Váladékok és punktátumok vizsgálata | 610 |
A vér és vérsavó vegyi vizsgálata | 635 |
A szérumlipoidok vizsgálata | 699 |
Fermentvizsgálatok | 707 |
Funkciós vizsgálatok | 717 |
A májműködés laboratóriumi vizsgálata | 717 |
A veseműködés vizsgálata | 735 |
Név- és tárgymutató | 749 |
II. KÖTET | |
Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
Szövettan | 21 |
Bevezetés | 21 |
A szervek szövettana | 29 |
A tápcsatorna szövettana | 32 |
Légzőszervek | 34 |
Savós hártyák | 35 |
Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
Nemiszervek | 36 |
Hormonális mirigyek | 37 |
Az idegrendszer szerkezete | 38 |
Érzékszervek | 39 |
Kórszövettan | 39 |
Regresszív folyamatok | 39 |
Progresszív folyamatok | 41 |
A vérkeringés zavarai | 43 |
A gyulladások kórszövettana | 44 |
A daganatok kórszsövettana | 46 |
Szövettani technika | 49 |
Anyaggyűjtés | 50 |
Az anyag rögzítése | 52 |
Beágyazás | 57 |
Metszés | 60 |
Hisztokémia | 75 |
A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
A lipidek hisztokémiája | 84 |
Blokkolási eljárások | 88 |
Az enzimek biokémiája | 89 |
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
Pigmentek kimutatása | 100 |
Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
Bevezetés | 107 |
A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
A mikrobák felosztása | 108 |
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
Általános bakteriológia | 109 |
A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
A baktériumok biológiája | 112 |
A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
Mikrobák és betegség | 118 |
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
A baktériumok változékonysága | 144 |
Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
Gram pozitív coccusok | 197 |
Gram negatív diplococcusok | 208 |
Bélbaktériumok | 212 |
Pseudomonas | 228 |
Corynebacteriaceae | 228 |
Mycobacterium | 234 |
Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 277 |
A víz élettani vonatkozásai | 277 |
Vízféleségek és a víz körforgása | 277 |
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 278 |
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 287 |
20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 288 |
A coli-titer meghatározása | 289 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 289 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 289 |
Talajbakterológiai vizsgálatok | 289 |
20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 290 |
A coli-titer meghatározása | 290 |
A streptococcus faecalis meghatározása | 291 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 291 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 291 |
Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 295 |
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 297 |
Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 303 |
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 305 |
Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
Általános tudnivalók | 311 |
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 312 |
A vizsgálati eredmények értékelése | 320 |
Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
A vírusok jellemzése | 325 |
A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 326 |
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 328 |
Vírus és gazdasejt | 329 |
Vírushaemagglutinatio | 330 |
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 331 |
Vírusellenes immunitás | 332 |
A vírusok izolálása és tenyésztése | 334 |
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 335 |
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 340 |
A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 341 |
Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 345 |
A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 351 |
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 352 |
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 356 |
Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 360 |
Rickettsiák | 365 |
Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
Általános mikológia | 369 |
A gombák alaktana | 369 |
A gombák szaporodása és szaporítószervei | 371 |
Laboratóriumi diagnosztika | 379 |
Szerológiai diagnosztika | 392 |
Részletes mikológia | 393 |
Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
Parazitológiai alapismeretek | 407 |
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 413 |
Protozoonok | 413 |
Székletből kimutatható protozoonok | 417 |
Rhizopodák | 418 |
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 421 |
Váladékból kimutatható protozoonok | 429 |
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 429 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 430 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 434 |
Férgek | 438 |
Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 442 |
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 451 |
A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 459 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 460 |
Cestodák | 460 |
Nematodák | 461 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 462 |
Ízeltlábúak | 464 |
Rovarok | 464 |
Pókszabásúak | 465 |
Rágcsálók | 472 |
Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 473 |
Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 475 |
Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
A kísérleti állatok elhelyezése | 480 |
A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 480 |
Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 480 |
A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 481 |
A ketrecek és aklok megjelölése | 482 |
Etető- és itatóedények | 482 |
Az almozás | 482 |
A kísérleti állatok szállítása | 482 |
A kísérleti állatok itatása és etetése | 483 |
Az itatás jelentősége és kivitele | 483 |
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 483 |
Az állateleségek | 483 |
A vitaminok és sók jelentősége | 484 |
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 484 |
Az ételmérgezés | 484 |
A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 485 |
A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 485 |
A pároztatás módszerei | 485 |
A vemhesség időtartama és felismerése | 485 |
Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 486 |
Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 486 |
Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 486 |
Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 488 |
Baktériumok által okozott megbetegedések | 489 |
Vírusok által okozott megbetegedések | 491 |
A nyulak dobkórja | 493 |
A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 493 |
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 493 |
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 495 |
A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 497 |
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 498 |
A műtéti seb bekötözése | 499 |
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 500 |
Kísérleti beavatkozások | 500 |
A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 500 |
A kísérleti állatok megjelölése | 501 |
A kikötés módja | 502 |
Az injekciózás | 503 |
A vérvétel módja | 508 |
A széklet és vizelet gyűjtése | 512 |
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 513 |
A kísérleti állatok megölése | 514 |
A kísérleti állatok boncolása | 514 |
Általános ismeretek | 514 |
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 516 |
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 516 |
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 516 |
Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
A fertőtlenítés alapfogalmai | 521 |
A fertőtlenítés módszerei | 522 |
A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 537 |
Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
Bevezetés | 543 |
Általános óvórendszabályok | 544 |
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 545 |
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 546 |
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 550 |
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 550 |
Név- és tárgymutató | 553 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.