kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 616 oldal |
Sorozatcím: | Egészségügyi szakiskolák tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Negyedik kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
Szövettan | 21 |
Bevezetés | 21 |
A szervek szövettana | 29 |
A tápcsatorna szövettana | 32 |
Légzőszervek | 34 |
Savós hártyák | 35 |
Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
Nemiszervek | 36 |
Hormonális mirigyek | 37 |
Az idegrendszer szerkezete | 38 |
Érzékszervek | 39 |
Kórszövettan | 39 |
Regresszív folyamatok | 39 |
Progresszív folyamatok | 41 |
A vérkeringés zavarai | 43 |
A gyulladások kórszövettana | 44 |
A daganatok kórszsövettana | 46 |
Szövettani technika | 49 |
Anyaggyűjtés | 50 |
Az anyag rögzítése | 52 |
Beágyazás | 57 |
Metszés | 60 |
Hisztokémia | 75 |
A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
A lipidek hisztokémiája | 84 |
Blokkolási eljárások | 88 |
Az enzimek biokémiája | 89 |
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
Pigmentek kimutatása | 100 |
Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
Bevezetés | 107 |
A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
A mikrobák felosztása | 108 |
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
Általános bakteriológia | 109 |
A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
A baktériumok biológiája | 112 |
A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
Mikrobák és betegség | 118 |
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
A baktériumok változékonysága | 144 |
Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
Gram pozitív coccusok | 197 |
Gram negatív diplococcusok | 208 |
Bélbaktériumok | 212 |
Pseudomonas | 228 |
Corynebacteriaceae | 228 |
Mycobacterium | 234 |
Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 301 |
A víz élettani vonatkozásai | 301 |
Vízféleségek és a víz körforgása | 302 |
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 306 |
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 312 |
20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 313 |
A coli-titer meghatározása | 313 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 313 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 313 |
Talajbakterológiai vizsgálatok | 314 |
20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 315 |
A coli-titer meghatározása | 315 |
A streptococcus faecalis meghatározása | 315 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 315 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 316 |
Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 319 |
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 321 |
Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 327 |
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 330 |
Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
Általános tudnivalók | 335 |
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 336 |
A vizsgálati eredmények értékelése | 343 |
Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
A vírusok jellemzése | 349 |
A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 350 |
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 353 |
Vírus és gazdasejt | 355 |
Vírushaemagglutinatio | 357 |
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 358 |
Vírusellenes immunitás | 360 |
A vírusok izolálása és tenyésztése | 360 |
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 362 |
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 364 |
A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 374 |
Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 380 |
A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 390 |
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 392 |
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 396 |
Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 397 |
Rickettsiák | 410 |
Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
Általános mikológia | 413 |
A gombák alaktana | 413 |
A gombák szaporodása és szaporítószervei | 415 |
Laboratóriumi diagnosztika | 423 |
Szerológiai diagnosztika | 437 |
Részletes mikológia | 439 |
Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
Parazitológiai alapismeretek | 453 |
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 459 |
Protozoonok | 459 |
Székletből kimutatható protozoonok | 462 |
Rhizopodák | 464 |
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 467 |
Váladékból kimutatható protozoonok | 475 |
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 476 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 476 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 477 |
Férgek | 484 |
Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 484 |
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 488 |
A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 506 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 507 |
Cestodák | 507 |
Nematodák | 507 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 509 |
Ízeltlábúak | 511 |
Rovarok | 512 |
Pókszabásúak | 513 |
Rágcsálók | 520 |
Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 521 |
Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 523 |
Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
A kísérleti állatok elhelyezése | 529 |
A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 529 |
Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 529 |
A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 530 |
A ketrecek és aklok megjelölése | 531 |
Etető- és itatóedények | 531 |
Az almozás | 532 |
A kísérleti állatok szállítása | 531 |
A kísérleti állatok itatása és etetése | 532 |
Az itatás jelentősége és kivitele | 532 |
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 532 |
Az állateleségek | 533 |
A vitaminok és sók jelentősége | 533 |
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 534 |
Az ételmérgezés | 534 |
A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 535 |
A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 535 |
A pároztatás módszerei | 535 |
A vemhesség időtartama és felismerése | 535 |
Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 536 |
Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 536 |
Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 537 |
Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 537 |
Baktériumok által okozott megbetegedések | 538 |
Vírusok által okozott megbetegedések | 541 |
A nyulak dobkórja | 541 |
A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 544 |
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 545 |
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 547 |
A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 549 |
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 550 |
A műtéti seb bekötözése | 550 |
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 551 |
Kísérleti beavatkozások | 552 |
A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 552 |
A kísérleti állatok megjelölése | 553 |
A kikötés módja | 554 |
Az injekciózás | 556 |
A vérvétel módja | 561 |
A széklet és vizelet gyűjtése | 565 |
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 567 |
A kísérleti állatok megölése | 567 |
A kísérleti állatok boncolása | 568 |
Általános ismeretek | 569 |
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 569 |
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 569 |
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 570 |
Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
A fertőtlenítés alapfogalmai | 575 |
A fertőtlenítés módszerei | 593 |
A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 593 |
Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
Bevezetés | 599 |
Általános óvórendszabályok | 600 |
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 601 |
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 602 |
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 606 |
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 606 |
Név- és tárgymutató | 609 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.