Előszó
A népgazdaság ágazatai közül a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyek közötti kapcsolat, együttműködés, az összehangolt, közös tevékenység; a belföldi és a...
Tovább
Előszó
A népgazdaság ágazatai közül a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyek közötti kapcsolat, együttműködés, az összehangolt, közös tevékenység; a belföldi és a nemzetközi közérdeklődés, a közvélemény és általában az egész emberiség mindennapi tevékenységében - ösztönösen vagy tudatosan - a középpontban van. Közhelynek számító ma már az a mondás, hogy "nem azért élünk, hogy együnk, de azért eszünk, hogy éljünk." A világon milliók foglalkoznak azzal a problémával, mit, hogyan, miért.mennyit és miből ehetünk.
A történelem során nálunk Magyarországon is, a szocialista társadalmi viszonyok teremtették meg első ízben annak feltételét, hogy a kórdós társadalmi szinten már régen nem úgy vetődik fel, van-e mit ennünk vagy sem, hanem inkább úgy, hogy az ember egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez milyen módon kell helyesen táplálkoznia, és a különböző munkatevékenységgel elfoglalt embernek, milyen táplálkozási normákat kell betartani ahhoz, hogy maga és környezete számára optimális életfeltételeket teremtsen. Persze ki kell mondani azt is, hogy az ilyen életforma megteremtésének egyelőre inkább csak a tudományos feltételei vannak meg. Az emberek többsége, amikor táplálkozik, nem igen számol azzal, mennyi az általa elfogyasztott táplálék joule értéke; mennyi szénhidrát, zsír, vitamin, különböző nyomelem van az elfogyasztott ételekben. Elsősorban azzal törődik, hogy amit elfogyasztott, megfelel-e a hagyományos és általában egyéni ízlésének, hogy az ínyenc, csemege vagy éppen szakácsmesteri remekmű, vagy csak olyan egyszerű eledel vagy ital, amelynek megvásárlása vagy elkészítése jövedelmével összhangban van-e vagy sem.
Vissza