1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az öntözéses termelés biológiai vonatkozásai

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 322 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 8 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A víz jelentőségét a növényi életben már a történelem előtti időkben ismerte az emberiség, s ott, ahol csak mesterséges vízellátással termelhetett, korán berendezkedett az öntözésre. Ennek... Tovább

Előszó

A víz jelentőségét a növényi életben már a történelem előtti időkben ismerte az emberiség, s ott, ahol csak mesterséges vízellátással termelhetett, korán berendezkedett az öntözésre. Ennek ellenére, az öntözéses növénytermesztés csaknem napjainkig egyedül a tapasztalatból merítette ismereteit s alig egy-két évtizede annak, hogy az öntözés, mint termeléstechnikai eljárás, természettudományi alapot kapott.
Az öntözés növényélettani jelentőségét és hatásait feltáró kutatómunka fokozatosan gyarapodó eredményei természetszerűen elszórt közlemények alakjában kerültek először a nyilvánosság elé s azok rendszerezett feldolgozása csak idővel - az összefüggések kialakulása után - vált lehetővé. Ilyen összefoglaló és rendszerbe épített munka, a Szovjetunió mezőgazdasági szakirodalmában Kruzsilin - most magyar nyelven is közreadott - műve. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezetés 7
I. Általános rész (Hank O.) 9
1. A növények szakaszos fejlődése és termékenységi potenciálja 11
2. A levél és gyökér szerepe a termésképzésben 13
3. A víz a talajban és jelentősége a növényi életben 24
4. A szárazság és a magas hőmérséklet hatása a növényre
a kritikus periódusokban 41
5. Kedvezőtlen környezeti tényezők hatása a termésre 48
6. Az öntözés és ásványi tápanyagellátás hatása a termésre 55
7. Vízszükséglet és vízfogyasztás. Gazdasági növények vízszükségletének meghatározása. Különböző öntözési módok biológiai értékelése 59
II. Öntözött növények 67
1. Őszi búza (Hank O.) 69
2. Kukorica (Hank O.) 80
3. Rizs (Frank M.) 100
4. Cukorrépa (Takarmányrépa) (Hank O.) 116
5. Napraforgó (Hank O.) 142
6. Olajlen (Sajó E.) 164
7. Paradicsom, paprika és tojásgyümölcs (Balla A. és
Hank O.) 168
8. Káposzta (Balla A. és Hank O.) 181
9. Gyökérnövények és a hagyma (Balla A. és Hank O.) 194
10. Burgonya (Hinfner K.) 202
11. Lucerna és egyéb évelő pillangós virágú és fűféle szálastakarmány-növények (Nagy Z.) 216
12. Szamóca (Kovács S.) 246
13. Szőlő (Katona Zs.) 255
14. Alma (Szöcs S.) 278
Irodalom 311
Név- és tárgymutató 317
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem