1.060.604

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az okszerű takarmányozás

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám: 22
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattenyésztés jelentősége nálunk egyre nő, azért háziállataink okszerű takarmányozására mindinkább nagyobb súlyt kell vetnünk. Az állattartó gazdának annyi takarmányt kell etetnie, hogy a... Tovább

Előszó

Az állattenyésztés jelentősége nálunk egyre nő, azért háziállataink okszerű takarmányozására mindinkább nagyobb súlyt kell vetnünk. Az állattartó gazdának annyi takarmányt kell etetnie, hogy a növendékek gyors és erőteljes fejlődését s az idősebb állatok gazdaságos termelését biztosítsa. Ha elégtelen takarmányon tartjuk állatainkat, azok fejlődése és termelése hiányossá válik, ha pedig a szükségtelen felül etetünk, a takarmányt pocsékoljuk, ami az állattartás gazdaságosságát veszélyezteti.
A takarmányozástani kutatások eredményeinek felhasználásával állatainkat koruknak és haszoncéljuknak megfelelően tarthatjuk, de csakis akkor, ha tisztában vagyunk használatosabb takarmányaink értékével és az okszerű takarmányozástan alapelveivel. Ezeknek az ismereteknek az elsajátítását szolgálja tanfolyamunk, amely a gondolkodó gazda kezébe hathatós eszközt akar nyujtani az állattenyésztés jövedelmének fokozásához. Vissza

Tartalom

A takarmányok alkotórészei és azok szerepe az állat táplálkozásában
Bevezetés3
Mire fordítja az állat takarmányát?4
A takarmány nyers táplálóanyagai5
A takarmányalkatrészek csoportosítása6
Az emésztési folyamatok8
Milyen módon válnak a takarmányrészek oldhatatlan anyagai oldhatókká?9
Az oldhatóvá vált táplálóanyagok felszívódása11
A takarmány emészthetőségének megállapítása13
A takarmányok emészthetősége különböző körülmények között14
A megemésztett táplálóanyagok értékesítése17
A víz feladata18
Az emészthető fehérje jelentősége20
Az amidok jelentősége22
Zsírok és olajok értékesítése23
A keményítő- és cukorszerű anyagok (szénhidrátok) szerepe25
A megemésztett nyersrost szerepe27
Ásványi anyagok (sók)28
Vitaminok31
A keményítőérték fogalma32
A takarmányok jellemző tulajdonságai
Szálastakarmányok37
A zöldtakarmányok37
A fűfélék39
Pillangósvirágú takarmányok42
Leveles takarmánynövények44
Takarmánykeverékek, egyéb zöldtakarmányok, lombtakarmányok45
A legelő és a rét46
Széna-, szalma- és pelyvafélék47
Gyökér-, gumóstakarmányok és húsos termések49
Szemes-, ipari és állati eredetű takarmányok51
A szemestakarmányok52
Gabonamagvak52
Hüvelymagvak53
Olajosmagvak54
Erdei magvak, rostaaljak és gyommagvak54
Malomipari melléktermékek55
Az olajgyártásból eredő abraktakarmányok56
Keményítőgyári, erjedésipari, sörgyári és cukorgyári melléktermékek58
Állati eredetű takarmányok60
Az ablaktakarmányok pénzértékének és táplálóértékének összehasonlítása60
Gazdasági állataink takarmányozása
Az okszerű takarmányozás általános elvei63
Borjúk nevelése65
Heverő-, igás- és hízóökrök68
Tehenek takarmányozása73
A tehéntakarmányokról általában75
Tehenek alaptakarmányának összeállítása77
Tejelési pótabrak összeállítása78
Fejőstehenek nyári tartása81
Külső körülmények hatása és tejelválasztása82
Juhok takarmányozása83
Anyajuhok és kosok86
Lovak87
Csikók88
Munkát végző lovak, kancák és mének90
Sertések91
Malacok és hízók91
Tenyészkocák96
Takarmányadagok összeállítása szabvány szerint
Általános szabályok 97
Példa igáslovak adagjának összeállítására100
Igásökör takarmányának összeállítása102
Példa juhok takarmányánk összeállítására103
Vemhes és szoptató koca takarmányának összeállítása104
Borjúk takarmányozásának egy példája108
Fejőstehenek takarmányozásánál felmerülő számítások111
Zárszó118
A takarmányok táplálóértékét feltüntető táblázatok
Zöldtakarmányok119
Savanyított takarmányok120
Szénák120
Szalmák121
Pelyvák (törekek) és terméshéjak122
Gyökér- és gumóstakarmányok, húsos termések123
Szemestakarmányok123
Malomipari termékek124
Olajipari abraktakarmányok125
Keményítő-, szesz-, cukor- és sörgyári takarmányok126
Állati eredetű takarmányok126

Dr. Zajtay Artur

Dr. Zajtay Artur műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Zajtay Artur könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem