1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az izlés fiziológiája

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Múzsák Közművelődési Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-564-200-8
Megjegyzés: Az 1912-es Singer és Wolfner által megjelent mű reprint kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

Brillat Savarin

Brillat Savarin Physiologie du Gout-jának itt olvasható magyar kiadása Glück Frigyesnek köszönheti megjelenését. Övé volt a gondolat, hogy a... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

Brillat Savarin

Brillat Savarin Physiologie du Gout-jának itt olvasható magyar kiadása Glück Frigyesnek köszönheti megjelenését. Övé volt a gondolat, hogy a gasztronómiának ezt a klasszikusát a magyar olvasóval is meg kellene ismertetni; és 6 tette lehetővé, hogy ez megtörténhessék. Glück Frigyesnek a közhasznú dolgok irányában tanúsított érdeklődése és áldozatra készsége soha se kereste az elismerést; de ezt e helyütt föl kellett jegyeznünk.
Brillat Savarin Physiologie du Gout-ja számtalan kiadást ért meg. Egyik stílszerű rajzokkal illusztrált luxus-kiadásához Karr Alfonz írt bevezetést, aki ebben az előszóban többek közt a következőket mondja: amíg Brillat Savarint nem olvasta, az ínyencséget mindig a legnyersebb, legállatiasabb s a legtöbb önzésre valló szenvedélynek tartotta, de azóta, hogy ezzel a könyvvel megismerkedett, csak sajnálkozni tud magamagán, ha arra gondol, hogy az ízlelő érzéknek az a kifinomultsága, mely a Brillat Savarin könyvének életet adott, ő belőle hiányzik és most már tisztában van vele, hogy ez ugyanolyan tökéletlenség, mint a nagyot hallás.
Többé-kevésbbé ilyen hatást tesz Brillat Savarin könyve minden olvasóra, ahhoz képest, hogy vele szemben mekkora fokú térítő munkát kell véghez vinnie ennek a maga nemében páratlan könyvnek. És Karr Alfonz azt is megállapítja, hogy mivel éri el Brillat Savarin ezt a csodát. Filozófiájának derüsségével, humorával, elmésségével és főképen egyéniségének - előadásában sajátos erővel megnyilatkozó - rendkívüli kedvességével, amely tulajdonsága le-lesugárzik könyvének majdnem mindegyik lapjáról, de amely annál vonzóbbá válik az olvasóra nézve, minél többet olvas el ebből a különös könyvből. Vissza

Tartalom

Brillat Savarin3
Aforizmák8
Párbeszéd a szerző és barátja közt10
Életrajz14
Elüljáró beszéd18
Első elmélkedés - Az érzékekről
Az érzékek száma23
Az érzékek működése24
Az érzékek tökéletesedése25
Az izlés hatalma27
Az érzékek működésének a célja28
Második elmélkedés - Az izlésről
Az izlés meghatározása29
Az izlés mechanikája30
Az izlés érzése31
Az izekről32
A szaglás befolyása az izlésre33
Az izlelés érzésének elemzése34
Az izlelés különböző benyomásainak rendje36
Az izlelő érzék élvezeteiről36
Az ember felsőbbsége37
A szerző módszere39
Harmadik elmélkedés - A gasztronómiáról
A tudományok eredete41
A gasztronómia eredete41
A gasztronómia meghatározása42
Mivel foglalkozik a gasztronómia?43
A gasztronómiai ismeretek hasznáról44
A gasztronómia befolyása a közügyekre45
Gasztronómusok akadémiája46
Negyedik elmélkedés - Az étvágy
Az étvágy meghatározása46
Anekdota47
Nagy étvágyak49
Ötödik elmélkedés - A táplálékokról általában (Első rész)
Meghatározás52
Analitikus munkálatok52
Az ozmazóm53
A tápláló alkatrészek54
Növényvilág55
A böjtös- és húsétel56
Megfigyelés57
Hatodik elmélkedés - A táplálékokról általában (Második rész)
Különlegességek 58
A húsleves59
A főtt marhahús59
Szárnyasok60
A pulyka61
Pulykabarátok62
A pulyka pénzügyi befolyássa63
A szerző vitézkedése63
A vadak68
Halak70
Anekdota72
Muria-Garum72
Filozófiai megjegyzés75
A szarvasgomba75
A szarvasgomba erotikus hatása 76
A cukor81
A honi cukor82
Mire használjuk a cukrot?83
A kávé eredete85
A kávé elkészítésének különböző módjai86
A kávé hatása87
A csokoládé89
A csokoládé eredete91
A csokoládé sajátságai93
A jó csokoládé készítésének nehézségei96
A csokoládé elkészítésének szabályszerű módja93
Hetedik elmélkedés
A sütés elmélete96
A szónoklat97
Vegytan98
Alkalmazás99
Nyolcadik elmélkedés
A szomjúságról101
A szomjúság különböző nemei101
A szomjúság okai103
Példa104
Kilencedik elmélkedés
Az italokról106
A víz107
Az italok gyors hatása107
Erős italok108
Tizedik és epizódikus elmélkedés
A világ végéről109
Tizenegyedik elmélkedés
Az ínyencségről111
Meghatározás112
Az ínyencség haszna113
Folytatás114
Az ínyencség hatalma114
Egy ínyenc arcképe116
Anekdóta117
Az asszonyok ínyencek117
Az ínyencség hatása a társaséletre117
Az ínyencség hatása a házasélet boldogságára118
Egy hazafias gasztronómus megjegyzése120
Tizenkettedik elmélkedés - Az ínyencek
Nem mindenki ínyenc, aki ínyenc szeretne lenni120
Napoleon121
Született ínyencek121
Akiket a szervezetük tett ínyencekké122
Akiket a foglalkozásuk tesz ínyencekké124
A pénzemberek124
Az orvosok125
Szemrehányás127
Az írók128
Az áhítat emberei129
A lovagok és az apátok131
Az ínyencek sokáig élnek132
Tizenharmadik elmélkedés
A gasztronómiai érzék próbakövei133
A gasztronómiai érzék kipróbálására alkalmas ételek136
Egyetemleges megjegyzés137
Tizennegyedik elmélkedés
Az asztal örömei138
Az asztal örömeinek eredete139
Az evés gyönyörűsége és az asztal örömei között levő különbségről140
Az asztal örömeinek hatása141
Amik velejárnak az asztal örömeivel141
Tizennyolcadik és tizenkilencedik század142
Minta144
Tizenötödik elmélkedés
Pihenők vadászat közben149
A hölgyek151
Tizenhatodik elmélkedés
A nyugalomról159
A pihenés ideje161
Tizennyolcadik elmélkedés
Az alvásról162
Meghatározás162
Tizenkilencedik elmélkedés
Az álmokról164
A tudományos kutatás egy feladata165
Az álmok természete165
Gall doktor rendszere166
Első megfigyelés166
Második megfigyelés167
Következtetés169
A kor befolyása az álmokra169
Álomtünemények169
Első megfigyelés169
Második megfigyelés170
Harmadik megfigyelés171
Huszadik elmélkedés
Az étkezés hatása a pihenésre, az alvásra és az álmokra172
Az étkezés hatása a munkára173
Az étkezés hatása az álmokra174
Folytatás174
Következtetés175
Huszonegyedik elmélkedés
Az elhízásról176
Az elhízás okai179
Folytatás180
Folytatás181
Anekdóta181
Az elhízással járó bajok183
Példák az elhízásra183
Huszonkettedik elmélkedés
Védekezés az elhízás ellen vagy az elhízás gyógyítása185
Általánosságok186
A diéta folytatása189
A savak veszedelmei189
Öv a kövérség ellen191
A kínahéj192
Huszonharmadik elmélkedés - A soványságról
Meghatározás194
A soványság különböző nemei194
A soványság következményei194
Természettől való hajlam195
Hizlalókúra195
Huszonnegyedik elmélkedés - A böjtről
Meghatározás197
A böjt eredete198
Hogyan böjtöltünk régente?198
A böjt elhanyagolásának eredete200
Huszonötödik elmélkedés
A kimerültségről202
Kezelés202
A tanár szerencsés gyógyítása202
Huszonhatodik elmélkedés
A halálról204
Huszonhetedik elmélkedés
A konyha művészetének filozófiai története207
A táplálkozás rendje207
A tűz felfedezése209
A főzés209
A keletiek és a görögök lakomái211
A rómaiak lakomái213
Lucullus feltámadása216
Lectiesternium et Incubitatium217
Költészet218
A barbárok betörése219
XIV. és XV. Lajos kora222
XVI. Lajos225
Haladás a művészet terén225
Utolsó tökéletesedés227
Huszonnyolcadik elmélkedés
A vendéglősök228
A vendéglők megalapítása228
A vendéglő haszna229
Egy pillantás az étteremre230
A vendéglő hátrányai231
Versengés231
Vendéglők, ahol szabott árak vannak232
Beauvilliers233
A gasztronómus a vendéglőben234
Huszonkilencedik elmélkedés - Az ínyencség klasszikus példája
De Borose úr története235
Egy gazdag leány és kísérete244
Harmincadik elmélkedés - Száj-ízesítő
Gasztronómiai mitológia245
Átmenet250
Különfélék
A plébános omelett-je252
Tinhalas omelette készítése254
Pecsenyezsírban sült tojás255
Nemzeti dicsőség256
A szájöblögetésről260
A tanár megtévesztése és egy tábornok veresége261
Az angolna264
A spárga265
A kelepce266
A turbot269
Különböző erősítő szerek273
A bresse-i hízott tyúk276
A fácán277
A spárgaköteg280
A fondue281
A fondue recipéje282
Csalódás282
Egy klasszikus ebéd csodálatos hatásai283
Az erős italok hatása és veszedelmei284
A lovagok és az abbék285
Vegyesek287
Egy nap a Bernát-rendieknél288
Szerencse az úton292
Költészet295
A nélkülözésekről296
Felhívás a két világrész gasztronómusaihoz298

Brillat Savarin

Brillat Savarin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Brillat Savarin könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az izlés fiziológiája Az izlés fiziológiája

A gerinc elszíneződött.

Állapot:
4.480 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba