kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Múzsák Közművelődési Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
Oldalszám: | 303 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-564-200-8 |
Megjegyzés: | Reprint kiadás, az 1912-ben kiadott Singer és Wolfner kiadása alapján. |
Brillat Savarin | 3 |
Aforizmák | 8 |
Párbeszéd a szerző és barátja közt | 10 |
Életrajz | 14 |
Elüljáró beszéd | 18 |
Első elmélkedés - Az érzékekről | |
Az érzékek száma | 23 |
Az érzékek működése | 24 |
Az érzékek tökéletesedése | 25 |
Az izlés hatalma | 27 |
Az érzékek működésének a célja | 28 |
Második elmélkedés - Az izlésről | |
Az izlés meghatározása | 29 |
Az izlés mechanikája | 30 |
Az izlés érzése | 31 |
Az izekről | 32 |
A szaglás befolyása az izlésre | 33 |
Az izlelés érzésének elemzése | 34 |
Az izlelés különböző benyomásainak rendje | 36 |
Az izlelő érzék élvezeteiről | 36 |
Az ember felsőbbsége | 37 |
A szerző módszere | 39 |
Harmadik elmélkedés - A gasztronómiáról | |
A tudományok eredete | 41 |
A gasztronómia eredete | 41 |
A gasztronómia meghatározása | 42 |
Mivel foglalkozik a gasztronómia? | 43 |
A gasztronómiai ismeretek hasznáról | 44 |
A gasztronómia befolyása a közügyekre | 45 |
Gasztronómusok akadémiája | 46 |
Negyedik elmélkedés - Az étvágy | |
Az étvágy meghatározása | 46 |
Anekdota | 47 |
Nagy étvágyak | 49 |
Ötödik elmélkedés - A táplálékokról általában (Első rész) | |
Meghatározás | 52 |
Analitikus munkálatok | 52 |
Az ozmazóm | 53 |
A tápláló alkatrészek | 54 |
Növényvilág | 55 |
A böjtös- és húsétel | 56 |
Megfigyelés | 57 |
Hatodik elmélkedés - A táplálékokról általában (Második rész) | |
Különlegességek | 58 |
A húsleves | 59 |
A főtt marhahús | 59 |
Szárnyasok | 60 |
A pulyka | 61 |
Pulykabarátok | 62 |
A pulyka pénzügyi befolyássa | 63 |
A szerző vitézkedése | 63 |
A vadak | 68 |
Halak | 70 |
Anekdota | 72 |
Muria-Garum | 72 |
Filozófiai megjegyzés | 75 |
A szarvasgomba | 75 |
A szarvasgomba erotikus hatása | 76 |
A cukor | 81 |
A honi cukor | 82 |
Mire használjuk a cukrot? | 83 |
A kávé eredete | 85 |
A kávé elkészítésének különböző módjai | 86 |
A kávé hatása | 87 |
A csokoládé | 89 |
A csokoládé eredete | 91 |
A csokoládé sajátságai | 93 |
A jó csokoládé készítésének nehézségei | 96 |
A csokoládé elkészítésének szabályszerű módja | 93 |
Hetedik elmélkedés | |
A sütés elmélete | 96 |
A szónoklat | 97 |
Vegytan | 98 |
Alkalmazás | 99 |
Nyolcadik elmélkedés | |
A szomjúságról | 101 |
A szomjúság különböző nemei | 101 |
A szomjúság okai | 103 |
Példa | 104 |
Kilencedik elmélkedés | |
Az italokról | 106 |
A víz | 107 |
Az italok gyors hatása | 107 |
Erős italok | 108 |
Tizedik és epizódikus elmélkedés | |
A világ végéről | 109 |
Tizenegyedik elmélkedés | |
Az ínyencségről | 111 |
Meghatározás | 112 |
Az ínyencség haszna | 113 |
Folytatás | 114 |
Az ínyencség hatalma | 114 |
Egy ínyenc arcképe | 116 |
Anekdóta | 117 |
Az asszonyok ínyencek | 117 |
Az ínyencség hatása a társaséletre | 117 |
Az ínyencség hatása a házasélet boldogságára | 118 |
Egy hazafias gasztronómus megjegyzése | 120 |
Tizenkettedik elmélkedés - Az ínyencek | |
Nem mindenki ínyenc, aki ínyenc szeretne lenni | 120 |
Napoleon | 121 |
Született ínyencek | 121 |
Akiket a szervezetük tett ínyencekké | 122 |
Akiket a foglalkozásuk tesz ínyencekké | 124 |
A pénzemberek | 124 |
Az orvosok | 125 |
Szemrehányás | 127 |
Az írók | 128 |
Az áhítat emberei | 129 |
A lovagok és az apátok | 131 |
Az ínyencek sokáig élnek | 132 |
Tizenharmadik elmélkedés | |
A gasztronómiai érzék próbakövei | 133 |
A gasztronómiai érzék kipróbálására alkalmas ételek | 136 |
Egyetemleges megjegyzés | 137 |
Tizennegyedik elmélkedés | |
Az asztal örömei | 138 |
Az asztal örömeinek eredete | 139 |
Az evés gyönyörűsége és az asztal örömei között levő különbségről | 140 |
Az asztal örömeinek hatása | 141 |
Amik velejárnak az asztal örömeivel | 141 |
Tizennyolcadik és tizenkilencedik század | 142 |
Minta | 144 |
Tizenötödik elmélkedés | |
Pihenők vadászat közben | 149 |
A hölgyek | 151 |
Tizenhatodik elmélkedés | |
A nyugalomról | 159 |
A pihenés ideje | 161 |
Tizennyolcadik elmélkedés | |
Az alvásról | 162 |
Meghatározás | 162 |
Tizenkilencedik elmélkedés | |
Az álmokról | 164 |
A tudományos kutatás egy feladata | 165 |
Az álmok természete | 165 |
Gall doktor rendszere | 166 |
Első megfigyelés | 166 |
Második megfigyelés | 167 |
Következtetés | 169 |
A kor befolyása az álmokra | 169 |
Álomtünemények | 169 |
Első megfigyelés | 169 |
Második megfigyelés | 170 |
Harmadik megfigyelés | 171 |
Huszadik elmélkedés | |
Az étkezés hatása a pihenésre, az alvásra és az álmokra | 172 |
Az étkezés hatása a munkára | 173 |
Az étkezés hatása az álmokra | 174 |
Folytatás | 174 |
Következtetés | 175 |
Huszonegyedik elmélkedés | |
Az elhízásról | 176 |
Az elhízás okai | 179 |
Folytatás | 180 |
Folytatás | 181 |
Anekdóta | 181 |
Az elhízással járó bajok | 183 |
Példák az elhízásra | 183 |
Huszonkettedik elmélkedés | |
Védekezés az elhízás ellen vagy az elhízás gyógyítása | 185 |
Általánosságok | 186 |
A diéta folytatása | 189 |
A savak veszedelmei | 189 |
Öv a kövérség ellen | 191 |
A kínahéj | 192 |
Huszonharmadik elmélkedés - A soványságról | |
Meghatározás | 194 |
A soványság különböző nemei | 194 |
A soványság következményei | 194 |
Természettől való hajlam | 195 |
Hizlalókúra | 195 |
Huszonnegyedik elmélkedés - A böjtről | |
Meghatározás | 197 |
A böjt eredete | 198 |
Hogyan böjtöltünk régente? | 198 |
A böjt elhanyagolásának eredete | 200 |
Huszonötödik elmélkedés | |
A kimerültségről | 202 |
Kezelés | 202 |
A tanár szerencsés gyógyítása | 202 |
Huszonhatodik elmélkedés | |
A halálról | 204 |
Huszonhetedik elmélkedés | |
A konyha művészetének filozófiai története | 207 |
A táplálkozás rendje | 207 |
A tűz felfedezése | 209 |
A főzés | 209 |
A keletiek és a görögök lakomái | 211 |
A rómaiak lakomái | 213 |
Lucullus feltámadása | 216 |
Lectiesternium et Incubitatium | 217 |
Költészet | 218 |
A barbárok betörése | 219 |
XIV. és XV. Lajos kora | 222 |
XVI. Lajos | 225 |
Haladás a művészet terén | 225 |
Utolsó tökéletesedés | 227 |
Huszonnyolcadik elmélkedés | |
A vendéglősök | 228 |
A vendéglők megalapítása | 228 |
A vendéglő haszna | 229 |
Egy pillantás az étteremre | 230 |
A vendéglő hátrányai | 231 |
Versengés | 231 |
Vendéglők, ahol szabott árak vannak | 232 |
Beauvilliers | 233 |
A gasztronómus a vendéglőben | 234 |
Huszonkilencedik elmélkedés - Az ínyencség klasszikus példája | |
De Borose úr története | 235 |
Egy gazdag leány és kísérete | 244 |
Harmincadik elmélkedés - Száj-ízesítő | |
Gasztronómiai mitológia | 245 |
Átmenet | 250 |
Különfélék | |
A plébános omelett-je | 252 |
Tinhalas omelette készítése | 254 |
Pecsenyezsírban sült tojás | 255 |
Nemzeti dicsőség | 256 |
A szájöblögetésről | 260 |
A tanár megtévesztése és egy tábornok veresége | 261 |
Az angolna | 264 |
A spárga | 265 |
A kelepce | 266 |
A turbot | 269 |
Különböző erősítő szerek | 273 |
A bresse-i hízott tyúk | 276 |
A fácán | 277 |
A spárgaköteg | 280 |
A fondue | 281 |
A fondue recipéje | 282 |
Csalódás | 282 |
Egy klasszikus ebéd csodálatos hatásai | 283 |
Az erős italok hatása és veszedelmei | 284 |
A lovagok és az abbék | 285 |
Vegyesek | 287 |
Egy nap a Bernát-rendieknél | 288 |
Szerencse az úton | 292 |
Költészet | 295 |
A nélkülözésekről | 296 |
Felhívás a két világrész gasztronómusaihoz | 298 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.