Az ínyesmester szakácskönyve
Szerző
Budapest
Kiadó: | Athenaeum Könyvkiadó N. V. |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Könyvkötői kötés
|
Oldalszám: | 328
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
20 cm x 15 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
Új, átdolgozott kiadás. Nyomtatta Athenaeum Nyomda N. V.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Az Inyesmester Szakácskönyve először kopogtat az olvasó ajtaján új, népszerűen átdolgozott formájában, hogy segítőtárs legyen abban a mindnyájunknak kedves munkában, amit a konyhavezetés igazi...
Tovább
Előszó
Az Inyesmester Szakácskönyve először kopogtat az olvasó ajtaján új, népszerűen átdolgozott formájában, hogy segítőtárs legyen abban a mindnyájunknak kedves munkában, amit a konyhavezetés igazi művészete jelent.
Ez a könyv negyedszázados szakácsművészeti irodalmi működés leszűrt tapasztalatait gyüjti egybe gondos kézzel. Magyar Elek első ínyesmester cikkeinek megjelenése óta évtizedeken keresztül rendszeresen közreadta gasztronómiai csevegéseit, receptjeit és tanácsait. Ezeknek gyüjteménye, Az Inyesmester Szakácskönyve, már első megjelenésekor páratlan sikert ért el és évről-évre megjelenő új kiadásaiban mindig első helyen állt nemcsak a magyar szakácskönyvek között, de a gasztronómiai irodalomban is.
Az átdolgozott, népszerű kiadás az Inyesmester híréhez méltóan sokoldalú: a jó ízeknek és illatoknak rendkívül gazdag tárházát nyujtja az olvasónak, a dolgozó embernek. Fokozott figyelemmel fordul a korszerű konyha, a gazdaságosabb, de mégis ízletes és változatos receptek felé. Az ízesítő írások, emlékezések, amelyek Az Inyesmester Szakácskönyve sajátos irodalmi jellegét biztosítják, bőven találhatók ebben a kiadásban is, amely bemutatja a népi demokráciák, elsősorban a Szovjetúnió népeinek legnépszerűbb és leghíresebb ételeit és egyéb újításokat is tartalmaz.
Az előző kiadások válogatott fejezetein, az Inyesmester leghíresebb ételleírásain kívül ez a kiadás magában foglalja a már évek óta nem kapható Inyesmester Ezer Új Receptje anyagának javát, valamint számos olyan Inyesmester-írást, cikket, receptet (régi ételleírások tökéletesített alakjait) és tanácsot is, amelyek - nem egyszer sárguló folyóiratok hasábjairól összegyüjtve - ezúttal először kerültek e könyv gondosan válogatott anyagába.
Az önálló cikkeken és recepteken kívül különösen figyelemreméltók az egyes fejezetek bevezetésében és a kötet végén, a »Vegyes« rovatban található tanácsok, amelyek a könyv olvasóit a szakácsművészet tapasztalataival a konyhavezetés nehézségein átsegítik.
Vissza
Tartalom
Előszó 5
Az ínyesmesterség 7
A magyar konyha 9
A takarékosság 11
Levesek és levesbevalók 13
a) Levesek 13
b) Levesbevalók 25
Előételek, önálló fogások 28
a) Tésztaneműek 28
b) Sós omlettek 34
c) Sós felfújtak és puddingok 35
d) Burgonya, gomba, káposzta, rizottó, zöldségfélék 38
e) Tojásételek 55
f) Pörkölt, paprikás, ragú, becsinált, pástétom, »belsőségek« stb. 61
g) Hal, rák 75
Mártások, sodók 86
Főzelékek, kerítések 98
a) Főzelékek 98
b) Körítések 105
Sült és főtt húsok 111
a) Marha 111
b) Borjú 120
c) Sertés 124
d) Juh (bárány, birka) 126
e) Háziszárnyas, házinyúl 129
f) Vadak 137
Saláták 142
Tészták 147
a) Főtt 147
b) Sült 155
c) Kalács, kuglóf, kenyér, kétszersült 181
d) Torták, mázak, töltelékek 188
Teához valók 199
a) Szendvicsek 199
b) Sósak 204
c) Édesek, minyonok 210
d) Csemegék 229
Fagylalt, parfé, krém, gyümölcs 231
a) Fagylaltok és parfék 231
b) Krémek 237
c) Gyümölcsös készítmények 242
Italok 247
Befőzés 260
a) Főzelék-és zöldségkonzervek 261
b) Lekvárok, dzsemek 268
c) Kompótok 274
d) Vegyes befőzési tanácsok 280
Vegyes receptek és tanácsok 283
Diétás alapelvek 300
Tárgymutató 302