1.062.184

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ínyesmester nagy szakácskönyve

Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 524 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 80 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 526.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ínyesmester Nagy Szakácskönyve a magyar konyhaművészet évszázados tapasztalatait gyűjti össze. Szerzője, Magyar Elek író és szerkesztő a húszas évek második felétől Ínyesmester néven egy napilap... Tovább

Előszó

Az ínyesmester Nagy Szakácskönyve a magyar konyhaművészet évszázados tapasztalatait gyűjti össze. Szerzője, Magyar Elek író és szerkesztő a húszas évek második felétől Ínyesmester néven egy napilap hasábjain (később, egészen 1947-ig hetilapokban) adta közre receptjeit, tanácsait és gasztronómiai cikkeit. Ezeknek első gyűjteménye. Az ínyesmester Szakácskönyve 1932-ben jelent meg, azután évről évre megjelenő új kiadásaival nemcsak hazánkban, de határainkon túl is sikert aratott. Legújabban orosz, német és cseh nyelvű kiadás készül belőle.
A mű jelen kiadásával az volt a célunk, hogy kielégítsük a háziasszonyok körében jelentkező igényt egy részletes, a konyhaművészet minden csínját-bínját magában foglaló szakácskönyv iránt. A választás a többi között éppen azért esett az ínyesmesterre, mert ez a könyv nemcsak egymás mellé sorakoztatja a különféle ételek elkészítési módját és a hozzávalókat, hanem egyes cikkeiben számtalan hasznos tanácsot is ad háziasszonyainknak. Így például nem elégszik meg azzal, hogy a szokványos módon felsorolja - mondjuk - a gulyás kellékeit (a háziasszonyra bízva, hogyan okosodik ki belőle), hanem terjedelmesen, aprólékosan elmondja, milyen húst tart hozzá a legalkalmasabbnak, milyen sorrendben kell adagolni a megfelelő hozzávalókat, mikor kell a tésztát belefőzni és így tovább. A sütés-főzés tudnivalói mellett hasznos útmutatások találhatók a könyvben a befőzésre, a diétás ételek elkészítésére, a fűszerek felhasználására, a hús eltartására, egyszóval a konyhában végzendő munkák legapróbb részleteire is.
A kötet sajtó alá rendezésekor messzemenően figyelembe vettük a szerző nagy hozzáértését, jártasságát a szakácsművészetben: megtartottuk eredeti csoportosításait, és kisebb változtatásokkal közöljük az egyes receptcsoportok elé írt bevezető sorokat is, amelyek a többitől elütő, sajátos jelleget kölcsönöznek ennek a szakácskönyvnek. Cikkei gyakran mennek túl a konyhai tanácsadás megszokott keretein: a szerző, a múlt századba, kora ifjúságába is visszanyúl, hogy emléket állítson édesanyja főztjének, vagy egy-egy pest-budai nevezetességnek. Vissza

Tartalom

Előszó3
Az Inyesmesterség5
Az Inyesmester ételsorai7
A magyar konyha15
Levesek és levesbevalók18
Levesek18
Levesbevalók34
Előételek370
Tésztaneműek37
Sós omlettek46
Sós felfújtak, puddingok43
Burgonya, gomba, káposzta, rizottó, zöldségneműek54
Tojásételek77
Mártások, sodók85
Főzelékek, körítések94
Főzelékek94
Körítések101
Sült- és főtt húsok108
Marhahús108
Borjúhús123
Sertéshús129
Juhhús 137
Pörköltek, paprikások, raguk, becsináltak, pástétomok, belsőségek stb.142
Háziszárnyas168
Vad181
Hal196
Saláták210
Tészták220
Főtt tészták220
Sülttészták229
Kalács, kuglóf, kenyér, kétszersült270
Sós tészták282
Édes tészták289
Torták, mázak322
Mázak és töltelékek339
Fagylalt, parfé, krém342
Fagylaltok és parfék342
Krémek352
Italok360
Csemegék376
Befőzés380
Főzelék, és zöldségkonzervek381
Lekvárok, dzsemek, gyümölcskocsonyák392
Kompótok403
Vegyes befőzési tanácsok418
Cukornélküli befőzés419
Uzsonna-vacsora420
Kávé és tea420
Szendvicsek, hideg sültek, pástétomok423
Hideg ételek429
Sós teasütemények436
Édes teasütemények438
Diétás alapelvek448
Gyümölcsbefőzés cukorbetegeknek450
Mintareceptek451
Tápanyagok és kalóriák455
Ami gyorsan készül456
Ha még annyi időnk sincs467
Készételek467
Főzelékkonzervek469
Szárított főzelékek471
Szárított hagyma472
Mirelite-készítmények473
Keksz, kétszersült, ostya-készítmények475
Vegyes receptek és vegyes tanácsok481
Terítés, italok rendje492
Tárgymutató493
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem