kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Varrott keménykötés |
Oldalszám: | 299 oldal |
Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-201-X |
Csatatéren | 5 |
Tartósítás régen és ma | 8 |
A házi konzerválás, befőzés alapszabályai | 12 |
Munkahely, edények és eszközök | 12 |
Nyersanyag-válogatás és -előkészítés | 12 |
Cukor- vagy mézszirup | 13 |
Főzés, üvegbe töltés | 14 |
Kigőzölés és a "szárazgőz" | 15 |
Konzerválószerek | 15 |
A házi konzervek eltartása | 16 |
Léapadás, barnulás, romlás | 16 |
Cukor nélkül eltett gyümölcsök | 17 |
Az élelmiszertárolás hagyományai | 21 |
Alma télire | 22 |
Citrom télire | 22 |
Köszméte télire éretlenül | 22 |
Must eltartása édesen | 23 |
Szőlő télire | 23 |
Tojás tárolása | 23 |
Zöldségek (káposzta, burgonya, paprika stb.) eltartása homokban | 24 |
Az aszalás | 25 |
Alaprecept gyümölcsaszalásra | 26 |
Gombaszárítás | 26 |
Kaporszárítás | 27 |
Prünella (aszalt, lapított szilva) | 7 |
Szilvaaszalás | 27 |
Tökaszalás | 28 |
Vörösáfonya-szárítás | 28 |
Zöldbabszárítás | 28 |
Zöldborsószárítás | 29 |
Az ecet | 30 |
Borecet | 30 |
Borbolyaecet | 31 |
Gyümölcsecet | 32 |
Mézecet | 32 |
Tárkonyecet | 32 |
A téli beszerzések | 33 |
A gyümölcsbefőzés | 39 |
Befőtt készítése | 40 |
Dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya (-sajt) készítése | 40 |
Vághatókeménységű gyümölcsíz | 41 |
Az alma | 42 |
Almabefőtt | 44 |
Almadzsem | 45 |
Almakocsonya | 45 |
Almalekvár | 45 |
Almakocsonya és -lekvár | 45 |
Aranyalmabefőtt | 46 |
Birsbefőtt | 46 |
Birskocsonya | 46 |
Birslekvár | 47 |
Birssajt | 47 |
Birs cukorban | 47 |
Birsalma mustban | 48 |
Körtebefőtt | 48 |
Körtebefőtt cukrász módon | 48 |
Körtebefőtt málna- vagy ribiszkelében | 49 |
Körtesajt | 49 |
Az áfonya | 50 |
Vörösáfonya-befőtt | 51 |
Vörösáfonyadzsem almával | 51 |
Vörösáfonya-kocsonya | 52 |
Vörösáfonya-reszter | 52 |
Feketeáfonya-kocsonya | 52 |
Feketeáfonya-dzsem | 53 |
Áfonya cukorban | 53 |
Áfonya cukor nélkül | 53 |
A csipkebogyó | 54 |
Csipkebogyó- (hecsedli-)lekvár | 54 |
A kajszibarack | 55 |
Kajszibarackbefőtt | 56 |
Kajszibarackdzsem | 56 |
Kajszibarackdzsem nyersen | 57 |
Kajszibaracklekvár | 57 |
Kajszibaracklekvár nyersen | 57 |
Kajszibarackreszter | 57 |
Kajszibarackpép | 58 |
Kajszibarack cukorban | 58 |
Az őszibarack | 59 |
Őszibarackbefőtt | 61 |
Őszibarackdzsem | 61 |
Őszibaracklekvár | 61 |
Őszibarack cukorban | 61 |
Az első cseresznye | 63 |
Cseresznyebefőtt | 64 |
Cseresznye- vagy meggybefőtt | 64 |
Cseresznye- vagy meggykocsonya | 65 |
Cseresznye nyersen | 66 |
Cseresznye saját levélben | 66 |
Cseresznye vagy meggy cukorban | 66 |
Meggybefőtt cukor nélkül | 66 |
Meggydzsem | 67 |
Meggydzsem vagy -lekvár | 67 |
Meggysajt | 67 |
Kimagozott meggy cukor nélkül | 67 |
Rétesbe való meggy vagy cseresznye télire | 68 |
A sárga- (ananász-) és a görögdinnye | 69 |
Sárgadinnyebefőtt | 71 |
Sárgadinnyedzsem | 72 |
Sárgadinnyelekvár | 73 |
Sárgadinnye cukorban | 73 |
Sárga-, zöld-, görögdinnye cukorban | 73 |
Sárga- vagy görögdinnyehéj cukorban | 74 |
A szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte | 75 |
Szamócabefőtt | 77 |
Szamócadzsem | 77 |
Szamócalekvár | 78 |
Szamóca cukorban | 78 |
Szamócadzsem kanadai módon | 79 |
Erdeiszeder-befőtt | 79 |
Erdeiszederdzsem | 79 |
Erdeiszeder-lekvár | 79 |
Málnabefőtt | 79 |
Málnadzsem | 79 |
Málnadzsem kanadai módon | 80 |
Málnalekvár | 80 |
Málna cukorban | 80 |
Ribiszkebefőtt | 80 |
Ribiszkedzsem | 81 |
Ribiszkekocsonya | 81 |
Ribiszkekocsonya nyersen | 81 |
Ribiszkelekvár | 81 |
Ribiszke cukorban | 82 |
Ribiszkepép nyersen | 82 |
Ribiszke mártásnak | 82 |
Köszmétedzsem | 82 |
Köszmételekvár ribiszkével | 82 |
Köszmétesajt | 83 |
Köszméte cukorban | 83 |
Köszméte mártásnak | 83 |
Az eperfa | 84 |
Eperdzsem | 84 |
Eperlekvár | 84 |
A som | 86 |
Sombefőtt | 86 |
Somlekvár | 86 |
A hamvaskék besztercei szilva | 87 |
Szilvabefőtt | 88 |
Szilvadzsem | 88 |
Szilvakocsonya | 89 |
Szilvalekvár | 89 |
Szilvasajt | 89 |
Szilva cukorban | 90 |
Szilvareszter | 90 |
Mézes szilva | 91 |
Ringlóbefőtt | 91 |
Ringlódzsem | 91 |
Ringlólekvár | 91 |
Ringló cukorban | 91 |
Cukrozott ringló | 92 |
A szőlő | 93 |
Szőlőkocsonya | 94 |
Szőlőlekvár | 94 |
Szőlő cukorban | 94 |
A gesztenye | 96 |
Gesztenyebefőtt | 97 |
Az első narancs | 98 |
Narancsdzsem | 99 |
Narancsdzsem cukor nélkül | 100 |
Orosz narancsdzsem | 100 |
Angol narancsdzsem | 101 |
Amerikai narancsdzsem | 101 |
Narancs cukorban | 102 |
Narancs egészben eltéve | 102 |
Cukrozott narancshéj | 102 |
Mandarinlekvár | 103 |
Citromdzsem | 103 |
Fügedzsem | 104 |
Zöldfüge cukorban | 104 |
Készítmények többféle gyümölcsből | 106 |
Alaprecept vegyes befőttre és gyümölcsízre | 106 |
Cseresznye-köszméte-málna-ribiszke lekvár | 106 |
Cseresznye-meggy-málna-ribiszke lekvár | 106 |
Cseresznye-szamóca-málna-meggy lekvár | 107 |
Cseresznye-málna-meggy lekvár | 107 |
Cseresznye-málna-meggy dzsem | 107 |
Cseresznyedzsem-meggydzsem | 107 |
Cseresznyedzsem málna- és ribiszkelében | 108 |
Cseresznye és meggy, málna- és ribiszke-kocsonyában | 108 |
Alma-szilva-paradicsom lekvár | 108 |
Alma-körte lekvár | 108 |
Szamócadzsem ribiszkelében | 109 |
Szilvareszter körtével, mustban | 109 |
Szamóca-ribiszke kocsonya | 109 |
Málna-ribiszke kocsonya | 109 |
Gyümölcs-csemegék | 111 |
Alaprecept cukrozott (kandírozott) gyümölcsre | 111 |
Zölddió cukorban | 111 |
Zöldmandula cukorban | 112 |
Kakaós mandula | 112 |
Sós mandula | 112 |
Csokoládés mogyoró | 113 |
Pörkölt, cukrozott dió, mogyoró, mandula | 113 |
Lekvárkülönlegességek virágból | 114 |
Bodzalekvár | 114 |
Kökénylekvár | 114 |
Rózsalekvár | 114 |
Gyümölcsök borban | 116 |
Vegyes boros befőtt | 116 |
Vörösboros áfonya | 116 |
Szilva vörös borban | 116 |
Körtelekvár borral | 116 |
Szamóca borban (angol különlegesség) | 117 |
Konyakban, rumban, szeszben eltett gyümölcsök | 118 |
Kajszibarack konyakban | 118 |
Erdei szeder konyakkal, vaníliával | 118 |
Cseresznye maraszkonóban és konyakban | 118 |
Vörösáfonya-lekvár rummal | 119 |
Őszi- vagy kajszibarack rummal | 119 |
Kimagozott, rumos cseresznyebefőtt | 119 |
Rumos meggy vagy cseresznye | 119 |
Meggy vagy málna rumban vagy konyakban | 119 |
Dinnye rumban | 120 |
Rumos szilva | 121 |
Szilvadzsem rummal | 121 |
Vegyes gyümölcs rumban (szeszben) | 121 |
Szamóca rumban vagy borban | 122 |
Málna rumban vagy borban | 122 |
Gyümölcs szeszben | 122 |
Szeszes befőtt | 122 |
Szeszes gyümölcssaláta-konzerv | 123 |
Gyümölcsök ecetben | 124 |
Birs ecetben | 124 |
Körte ecetben | 124 |
Fekete áfonya ecetben | 125 |
Kajszibarack ecetben | 125 |
Őszibarack ecetben | 126 |
Őszibarack vagy ringló ecetben | 126 |
Ringló ecetben | 126 |
Cseresznye vagy meggy ecetben | 126 |
Meggy ecetben | 127 |
Meggy ecetben nyersen | 127 |
Ecetes meggy málnával | 127 |
Ecetes cseresznye és meggy, málnával | 128 |
Dinnye ecetben | 128 |
Ribiszke ecetben | 129 |
Szilva ecetben | 129 |
Mustáros-ecetes szilva | 129 |
Örvendetes divat | 133 |
Gyümölcsturmixok | 134 |
Meggyturmix | 134 |
Szénsavas málnaturmix | 134 |
Szamócaturmix | 134 |
Almaturmix | 134 |
Gyümölcslevek, szörpök | 135 |
Áfonyalé | 135 |
Citromlé | 135 |
Narancslé | 135 |
Szamócalé | 136 |
Erdeiszederlé | 136 |
Meggy-cseresznyelé nyersen | 136 |
Ribiszkelé | 136 |
Sárgadinnyelé télire | 137 |
Szamócaszörp | 137 |
Málnaszörp | 137 |
Málnaszörp nyersen | 138 |
Vörösboros málnaszörp | 138 |
Meggyszörp | 138 |
Ribiszkeszörp | 139 |
Szilvaszörp | 139 |
Baracköntet télire | 139 |
"Coco" | 140 |
Cseresznyeeszencia | 140 |
Dulcsásza | 140 |
Mustkonzerválás | 140 |
Szeszes italokat házilag | 141 |
Gyümölcslikőrök | 143 |
Áfonyalikőr | 143 |
Baracklikőr | 143 |
Birslikőr | 143 |
Borlikőr | 144 |
Császárkörtelikőr | 144 |
Cseresznyelikőr: Cherry brandy | 144 |
Diólikőr | 144 |
Gyomorkeserű | 145 |
Kakaólikőr | 145 |
Kávélikőr | 145 |
Kökénylikőr | 145 |
Köménylikőr | 146 |
Körtelikőr | 146 |
Mandulalikőr | 146 |
Málnalikőr | 146 |
Málna, meggy- vagy szamócalikőr | 147 |
Meggylikőr | 147 |
Narancslikőr | 147 |
Oranzsád | 148 |
Ribiszkelikőr | 148 |
Szederlikőr | 148 |
Szilvalikőr | 148 |
Tojáslikőr vagy konyak | 149 |
Vanílialikőr | 149 |
Gyümölcspálinkák | 149 |
Barackpálinka | 149 |
Diópálinka | 150 |
Meggypálinka | 150 |
Sipofka (orosz édes pálinka) | 150 |
Gyümölcsborok | 151 |
Almaborok | 151 |
Áfonyabor | 151 |
Csipkebogyóbor | 152 |
Köszmétebor | 152 |
Erdeiszederbor | 152 |
Fügebor | 152 |
Meggybor | 153 |
Ribiszkebor | 153 |
Szamócabor | 154 |
Májusi bor | 155 |
Bólék | 157 |
Szamócabólé | 157 |
Őszibarackbólé | 157 |
Főzelékek, zöldségek | 161 |
Fehérrépa-savanyítás | 161 |
Gyöngyhagyma ecetben | 162 |
Zöld levelek közt fehér rózsák | 163 |
Karfiol télire | 164 |
Káposztataposás a Belvárosban | 165 |
Káposztasavanyítás | 167 |
A csemegekukorica | 169 |
Kukoricacsövek télire | 169 |
Padlizsán: törökparadicsom | 171 |
Padlizsán (törökparadicsom) télire | 172 |
A paradicsom | 173 |
Paradicsomlé | 175 |
Paradicsomlé nyersen | 176 |
Sűrített paradicsom | 176 |
Paradicsom egészben | 176 |
Piros paradicsom cukorban | 177 |
Zöldparadicsom cukorban | 178 |
Tölteni való paradicsom | 179 |
A töltött paprika | 180 |
Zöldpaprika ecetben | 181 |
Karikára vágott zöldpaprika | 182 |
Zöldpaprika erdélyi módon | 182 |
Káposztával töltött paprika | 182 |
Káposztával (vagy uborkával) töltött paprika | 182 |
Tölteni való paprika | 183 |
A finom nyári főzelékek | 184 |
Podlupka eltevése | 185 |
A rebarbara | 186 |
Rebarbara télire | 186 |
Rebarbarabefőtt | 186 |
Rebarbaradzsem vagy -lekvár | 186 |
A sóskamártás | 188 |
Sóska télire | 188 |
A spárga | 190 |
Spárga télire | 191 |
A spenót | 192 |
Spenót télire | 193 |
A tök | 194 |
Tök télire | 195 |
Tök cukros ecetben | 195 |
Mustos tök | 196 |
Tök uborkamódra | 196 |
Tökdzsem angol módon | 196 |
Töklekvár | 197 |
A zöldbab | 198 |
Zöldbab télire | 199 |
Zöldbab ecetben | 199 |
Zöldbab sóban | 199 |
Zöldbab sóban és zsírban | 200 |
A borsófélék fejedelme | 201 |
Zöldborsó télire | 202 |
Zöldborsó lében | 202 |
Zöldborsó párolva és szárítva | 203 |
Cukorborsó édesen | 203 |
A zellerről | 204 |
Zeller télire | 205 |
A saláta | 206 |
Csalamádé télire | 207 |
Fejessaláta télire | 207 |
Gomba télire, salátának | 208 |
Salátának való paprika | 208 |
Paprikasaláta télire | 208 |
Uborkasaláta télire | 209 |
Vegyes saláta télire | 209 |
Vegyes zöldségfélék ecetben (Mixed pickles) | 210 |
A kovászos uborka | 211 |
Kovászos uborka | 212 |
Ecetes uborka | 212 |
Hagymás ecetes uborka | 213 |
Hordós ecetes uborka | 213 |
Metélt ecetes uborka | 213 |
Különleges fűszeres, ecetes uborka | 213 |
Mustármagos uborka télire | 214 |
Vizes uborka | 214 |
Hordós vizes uborka | 215 |
Uborka különleges fűszerekkel | 216 |
Ételízesítők, fűszerek, mártások | 217 |
Ajvar (Zakuszka) | 217 |
Kapor sóban | 217 |
Kapor sós vízben, kigőzölve | 217 |
Paprikalekvár | 217 |
Paprikalekvár nyersen | 217 |
Paprika-paradicsom lekvár | 218 |
Pikáns paradicsommártás hús mellé | 218 |
Sűrített paradicsom sósan | 218 |
Paradicsom-"mustár" | 218 |
Mustár készítése | 219 |
Mustáros meggy | 219 |
Tárkony télire | 219 |
Vitaminforrás télire (zöldségkeverék) | 220 |
Disznótoros idők | 223 |
A disznótor fogásai | 227 |
Orjaleves | 227 |
Csigatészta, másként lúdgége | 228 |
Májgombóc | 228 |
Tormás hús | 228 |
Toros káposzta | 229 |
Sült hurka vagy kolbász | 229 |
Sertéssült hálóban | 229 |
A hústartósítás | 230 |
Hurkatöltés, főzés-sütés | 231 |
Májas hurka | 231 |
Májas, rizses-kásás hurka | 231 |
Kenőmájas hurka | 232 |
Véres hurka | 232 |
Citromos kolbász | 232 |
Fokhagymás kolbász | 233 |
Szárazkolbász | 233 |
Debreceni kolbász | 233 |
Gyulai kolbász | 233 |
Német, vöröses-májas kolbász | 233 |
Disznósajt ("gömböc") | 234 |
Májsajt | 234 |
Kenőmájas | 235 |
Szalámikészítés | 235 |
Sonkapácolás "prágai" módra | 235 |
Sonkapácolás "magyar" módra | 236 |
Sonka "fényezése" | 236 |
Sonkatárolás, főzés | 236 |
A kenyérben sült sonka | 237 |
Kenyérben sült sonka | 238 |
Szalonnatartósítás | 239 |
Sózott szalonna | 239 |
Szalonnaabálás, -füstölés, -paprikázás | 239 |
Csabai (pácolt, paprikás, füstölt) szalonna | 240 |
Debreceni paprikás szalonna | 240 |
Töpörtyű vagy tepertő | 41 |
Szalonnaolvasztás, sertéstöpörtyű | 242 |
Libatöpörtyű | 243 |
Töpörtyű eltartása | 243 |
A libamájat | 244 |
Libamáj nyersen | 245 |
Libahús pácolása, füstölése | 245 |
Liba- és marhahúsból "házi" szalámi | 245 |
Marhahús pácolása, füstölése | 246 |
Juhhús-kolbász | 246 |
Leves- és mártásjavító csontkivonat | 246 |
Házilag tejterméket | 247 |
Túrókészítés | 248 |
Joghurtkészítés | 248 |
Kefírkészítés | 248 |
Toleranz | 249 |
Tejfölös túró salátával | 250 |
Krémsajtkészítés | 250 |
Sajtkészítés tehéntúróból | 250 |
Az éléskamra | 253 |
Gyümölcskrémek | 255 |
Vegyes befőttkrém | 255 |
Lekvárkrém habbal | 256 |
Gyümölcslékrém | 256 |
Almakrém | 256 |
Almapüré | 256 |
Szamóca- vagy málnakrém | 257 |
Málna-ribiszke krém | 257 |
Ribiszkekrém | 257 |
Tojáskrém gyümölccsel | 257 |
Alkoholos gyümölcskrémek | 257 |
Sült gyümölcsök | 258 |
Alma piskótatésztában | 258 |
Tejfölös alma | 258 |
Almapüré pongyolában | 259 |
Francia alma | 259 |
Egyéb gyümölcskészítmények | 260 |
Gyümölcssaláta | 260 |
Almafőzelék | 260 |
Töltött alma | 260 |
Főzelékek, zöldségek | 261 |
Angolos-franciás főzelékek | 261 |
Lerakott főzelékek vajas morzsával | 261 |
Finom főzelék | 261 |
Zöldségszeletek sütve, rántva, "pongyolában" | 261 |
Főzelék- és zöldségpüré | 262 |
Zöldséggombóc | 262 |
Karfiolfőzelék | 263 |
Paradicsomos padlizsán | 263 |
Lerakott padlizsán | 263 |
Parajfőzelék | 263 |
Sóskafőzelék | 264 |
Sárgarépafőzelék | 264 |
Spárgafőzelék | 264 |
Párolt spárga | 264 |
Tökfőzelék | 264 |
Zöldbabfőzelék | 265 |
Zöldbab párolva | 265 |
Zöldborsófőzelék | 266 |
A száraz bab | 267 |
Bableves kolbásszal vagy füstölt hússal | 267 |
Bab-, és borsó- vagy lencseleves | 267 |
Sárgaborsópüré-leves | 267 |
Babgulyás | 268 |
Szárazbab-, borsó- vagy lencsefőzelék | 268 |
Lencse német módra | 268 |
Lencsepüré | 268 |
Szalonnás borsó-, bab-, lencsefőzelék vagy püré | 269 |
Babsaláta | 270 |
Krumpli | 271 |
Paprikás burgonya | 272 |
Burgonyafőzelék | 272 |
Burgonyapüré | 272 |
"Róseibni", hasáb- vagy szalmaburgonya | 272 |
Petrezselymes főtt-pirított burgonya | 273 |
Hagymás resztelt burgonya | 273 |
Héjában sült burgonya | 273 |
Tepsis burgonya | 273 |
Rakott burgonya | 273 |
A tojás | 275 |
Tojáspörkölt | 277 |
Sonkás vagy szalonnás tojás | 277 |
Rántotta | 278 |
Omlett (habart tojás) | 278 |
Sült tojás paradicsommal | 279 |
Habjában sült tojás | 279 |
Sült tojás budai módon | 279 |
Ültetett tojás | 279 |
Tormás tojás | 280 |
A töltött káposzta | 281 |
Töltött káposzta | 282 |
Párolt káposzta | 282 |
A székelygulyás | 283 |
Székelygulyás | 284 |
A kolozsvári rakott káposzta | 285 |
Kolozsvári rakott káposzta | 286 |
Káposztaleves (korhelyleves) | 287 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.