Megnyitó ülés | |
Altomáré Iván élelmiszeripari miniszter megnyitó beszéde | 9 |
Csűrös Zoltán akadémikus üdvözlő beszéde | 15 |
Karakas László, az ÉDOSZ elnökének üdvözlő beszéde | 16 |
Élelmiszerek minősége és táplálkozási értéke: | |
Mitev I. P.: A C és B1 vitaminok fontosabb forrásai, a konyhai és technológiai feldolgozás hatása a vitamintartalomra | 21 |
Spanyár P.: Vitaminok és reduktonok élelmiszerekben | 28 |
Tarján R.: Élelmiszeripari termékek fehérjéinek biológiai értéke | 35 |
Telegdy Kováts L.: Érzékszervi vizsgálati módszerek és eredményeik objektív értékelése | 41 |
Malom- és tárházipar: | |
Oplatka, Gy.-né: A hermetikus silóban való gabonatárolás kérdése | 49 |
Theibsz J.: Portalanítás az élelmiszeriparban | 56 |
Thernesz V.: A rovátkolt őrlőhengerek alkalmazásának tapasztalatai | 66 |
Sütőipar: | |
Gruzl F.: A polifermentumos kenyérgyártás | 77 |
Szőke S.: A gabonaenzimek szerepe a lisztek technológiai értékűségében | 85 |
Keményítőipar: | |
Holló J.: Beszámoló a sikéráztatólé antibiotikus hatásának vizsgálatáról | 89 |
Cukoripar: | |
Oplatka, Gy.: Cukorhozam - cukorveszteség | 96 |
Sandera, K.-Drachovská, M.: Új fizikai-kémiai eljárások a biológiában és az élelmiszeriparban | 104 |
Sedlmayr, K.: A magyar cukorrépanemesítés módszerei és eredményei | 124 |
Vajna, S.: A cukorrépa tárolása | 132 |
Édesipar: | |
Kosztov, N. D.: Édesipari áruk dúsítása vitaminokkal és biológiai kalciummal | 138 |
Téri, T.: A csicsóka a többtermelés szolgálatában | 143 |
Erjedési iparok: | |
Krausz, J.: Törekvések és eredmények a hazai szeszfinomítás technológiájának fejlesztése terén | 153 |
Pelc, A.: Az élesztőgyártás technológiájával kapcsolatos kutatási eremények és ipari megvalósításuk | 159 |
Rázga, Z.: A sörárpa nemesítéséről | 165 |
Stuchlík, V.: Félfolytonos eljárás présélesztő előállítására | 172 |
Tóth, J.: Újabb irányok a borerjesztés területén | 175 |
Tejipar: | |
Csiszár, J.: A magyar sajtipar érlelési kérdései | 182 |
Szegő, M.: Összefüggés néhány hazailag előállított kvaterner ammonium vegyület szerkezete és dezinficiens hatása között | 188 |
Hűtő- és gyorsfagyasztóipar: | |
Almási, E.: A hűtési és fagyasztási sebesség hatása a húsok minőségére | 199 |
Gänger, Gy.: Milyen irányban haladjon új hűtőházaink tervezése? | 204 |
Hús- és zsíripar: | |
Kralovánszky, U. P.-Kállai, L.: A fehérje- és vitaminellátás időszerű kérdései ipari állathasznosításunkban | 211 |
Lőrincz, F.: A zsírgyártás szövettani és kémiai vonatkozásai | 220 |
Timkó, I.: Az élelmiszeripar állategészségügyi és higiéniás vonatkozásai | 227 |
Növényolaj- és háztartásvegipar | |
Hoffmann, G.: Hazai ételzsírgyártásunk egyes időszerű kérdései | 236 |
Jáky, M.: Az olajos őrlemény hőkezelésének szerepe az olajnyerés előkészítő műveleteknél | 244 |
Perédi, J.: A zsírkémiában kialakult molekulaszázalékos elv jelentősége | 250 |
Rutkowski, A.: Vizsgálatok zsírnyersanyagok, zsírok és zsírkészítmények romlásával kapcsolatban | 257 |
Tartósító- és paprikaipar: | |
Görög, J.-Tengerdy, R.: K-vitaminszerű tartósítószerekről | 262 |
Obermayer, E.:Időszerű kísérleti célkitűzések és munkák a fűszerpaprika nagyobb termelékenysége és jobb minősége érdekében | 268 |
Török, G.:Élelmiszerek víztartalma és eltarthatóságuk | 279 |
Vas, K.:A víz-elvonással történő tartósítás mikrobiológiai alapkérdéseiről | 285 |
Dohányipar: | |
Demeczky, M.: Részletek magyar dohányok szárítása és fermentálása során lejátszódó kémiai és biokémiai folyamatokra vonatkozó kutatásainkból | 294 |
Egri, L.: Új dohánytípusok kialakításával kapcsolatos alkaloidvizsgálatok | 318 |
Záróülés: | |
Holló János egyesületi főtitkár zárószava | 326 |
Betűrendes névmutató | 329 |