Dr. Romány Pál: Előszó | 3 |
Dr. Csete László: Gazdaságosság és versenyképesség | 5 |
Amire biztosan támaszkodhatunk | 5 |
Export és termelés | 13 |
A lehetőségek ésszerűbb hasznosítása a gazdaságosabb export kulcsa? | 22 |
Dr. Éliás András: A világ élelmiszer-termelése, s a jövőbeli kilátások | 27 |
Az élelmiszertermékek világtermelésének változása | 28 |
Az élelmiszer-ellátás és -fogyasztás általános helyzete | 30 |
A világ élelmiszerhelyzetét befolyásoló tényezők változása | 32 |
Élelmiszer-termelési és -fogyasztási kilátások az ezredfordulón | 37 |
Dr. Újhelyi Tamás: Agrár-világkereskedelmi irányzatok és Magyarország exportlehetőségei | 41 |
A világgazdasági korszakváltás és az agrár-külkereskedelem | 41 |
Magyarország agrár-külkereskedelmének perspektívája és a külkereskedelmi irányzatok | 52 |
Dr. Nagy László: Tendenciák a szocialista országok nemzetközi együttműködésében | 54 |
A hosszú távú mezőgazdasági célprogram | 55 |
A mezőgazdasági termelés és bővítésének lehetőségei | 60 |
Tendenciák a nemzetközi együttműködésben és az export-import konstrukciók változásában | 61 |
Dr. Nagy János - Dr. Gábor Judit: Az élelmiszertermékek külkereskedelme a KGST-országokkal | 69 |
A KGST-országok magyarországi mezőgazdasági és élelmiszeripari importja | 69 |
A KGST-országok közötti külkereskedelmi forgalom alakulása | 71 |
Szerződéses árak a KGST-országok külkereskedelmében | 73 |
Dr. Újhelyi Tamás: A Közös Piac kibővülése és Magyarország tőkés agrárkivitele | 79 |
A Közös Piac agrárpolitikája és külkereskedelme | 80 |
Magyarország agrárkivitele a Közös Piac országaiba | 82 |
A Közös Piac országaiba irányuló magyarországi agrárexport néhány stratégiai kérdése | 83 |
Dr. Árva László: A mezőgazdasági felvevőpiac az olajgazdag közel-keleti országokban | 89 |
Közel-Kelet olajtermelése és élelmiszer-szükséglete | 89 |
A közel-keleti élelmiszer-termelés és -import alakulása | 91 |
A Közel-Keletre irányuló élelmiszerexportunk | 93 |
Dr. Hegedűs Judit: A gabona- és a fehérjepiac sajátosságai | 95 |
A gabonapiac bemutatása | 95 |
A búzatermelés és -kereslet alakulása | 96 |
Magyarország búzaexport-kilátásai | 100 |
A takarmánygabona-termelés és -kereslet alakulása | 102 |
Magyarország kukoricaexport-kilátásai | 105 |
A növényifehérjetakarmány-piac sajátosságai | 106 |
A magyar beszerzési lehetőségek | 109 |
Dr. Budavári János: A nemzetközi húspiac és a hazai hústermelés perspektívái | 110 |
A hús termelésének és keresletének összefüggései | 110 |
Az ezredfordulóig várható fejlemények a legfontosabb piacokon | 114 |
A magyar termékek értékesítési lehetőségei | 118 |
Termelésfejlesztés a piaci igények fényében | 122 |
Dr. Varga Gyula - Dzur Magdolna: A kertészeti termékek exportjának kilátásai | 126 |
A kertészeti cikkek exportjának termelési háttere | 126 |
A kertészeti és a tartósítóipari termékek helye az exportban | 127 |
A kertészeti export alakulása az 1970-es években | 129 |
Export-előirányzatok és exportlehetőségek | 132 |
Az exportbővítés feltételei és követelményei | 135 |
Dr. Kisfalvi Tibor: Rendszerexport az élelmiszer-termelésben | 138 |
A rendszerexport kibontakozása | 138 |
A rendszerexport szervezetei | 140 |
A fejlesztés lehetőségei és várható irányai | 142 |
Kazareczki Kálmán: Mezőgazdasági termelési rendszerek exportja | 148 |
A rendszerszemléletű export gondolata | 148 |
A rendszerexport-tevékenység gyakorlata | 152 |
A rendszerexport-fejlesztés feladatai | 156 |
Dr. Gábor Judit: Termelési kooperáció a tőkés országokkal | 158 |
A kooperációs kapcsolatok hatása az élelmiszerexportra | 158 |
Az élelmiszer-termelési kooperációk problémái | 160 |
Kooperációk az exportbővítés szolgálatában | 162 |
Hammer József: Mezőgazdasági exportunk Bécsből | 165 |
A fontosabb magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari exportcikkek piaci helyzete | 165 |
Feladataik piaci pozíciónk erősítése céljából | 167 |
Dr. Vándor Péter: Az élelmezés, az agrárexport és a FAO | 169 |
Magyarország és a FAO | 170 |
Termékforgalom és fejleszés a FAO-ban | 174 |
Forrásmunkák jegyzéke | 178 |