Előszó a második kiadáshoz | 12 |
Előszó az első kiadáshoz | 13 |
Bevezetés | 14 |
Az Európai Unió megalakulása, céljai, intézményi felépítése. (Alapvetés) | 17 |
Előzmények | 17 |
Európai Szén- és Acélközösség. A "közösségi modell" kialakulása | 17 |
A "közös piac" felé | 17 |
A Római Szerződés | 19 |
Az integráció útján | 20 |
Szupranacionális döntések, versus kormányközi együttműködés | 20 |
Egyesítő Szerződések | 20 |
Az integráció kibővülése | 21 |
"Europesszimizmus" és az integráció új szakasza. Az egységes belső piac koncepciója | 21 |
Az Egységes Európai Okmány | 22 |
Európai Gazdasági Térség (EEA) ésa harmadik kibővülés | 23 |
Az Európai Unió (European Union, EU) | 23 |
Az Uniós Szerződés | 25 |
Európai Unió és Európai Közösségek | 25 |
A három pillér | 26 |
A Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) lépcsőfokai | 26 |
Maastricht után | 26 |
Az Amszterdami Szerződés | 27 |
Keleti kibővítés, Gazdasági és Pénzügyi Unió | 28 |
A Nizzai Szerződés | 28 |
Az európai integráció intézményei | 29 |
Az Európai Unió Tanácsa (Council of European Union) | 29 |
Európai Bizottság (European Commission) | 32 |
Európai Parlament (European Parliament) | 35 |
Európai Bíróság (Court of Justice of the European Communities) | 36 |
Európai számvevőszék (European Court of Auditors) | 36 |
További alapvető intézmények | 37 |
A közösségi döntéshozatal eljárási rendje | 38 |
Konzultációs mechanizmus (consultation procedure) | 38 |
Együttműködési eljárás (cooperation procedure) | 40 |
Hozzájárulási eljárás (assent procedure) | 41 |
Együttdöntési eljárás (codecision procedure) | 41 |
A közösségi jog alapjai | 42 |
A közösségi jog jellege | 42 |
A közösségi jog forrásai | 43 |
A Kösösségeken belüli jogharmonizáció | 45 |
"A négy alapszabadság" | 46 |
A közösségi versenyjog alapjai | 47 |
Közös és közösségi politikák | 48 |
Áttekintendő fogalmak | 48 |
Közös Agrárpolitika rendszere | 49 |
Előzmények, háttér | 49 |
Szerződéses alapok | 51 |
A Közös Agrárpolitika (CAP) céljai | 51 |
A szabályozás fő területei | 52 |
Közös piaci szervezetek (CMO) | 54 |
A piacrend alapvető sajátosságai | 54 |
Nemzeti piacszabályozások korlátai | 55 |
A közös piaci szervezetek (CMO) alapelvei | 55 |
A CAP piaci szervezet alapmodellje | 56 |
Valutaárfolyamok és a piac egységessége | 62 |
Európai Mezőgazdasági Orientáció és Garanciális Alap (EMOGA) | 62 |
Agrárkereskedelmi preferenciarendszer | 64 |
Általános Preferenciarendszer (GSP) | 64 |
A preferenciális kapcsolatok formái "preferenciális övezetek" | 65 |
Agrárkereskedelmi preferenciák - övezetek szerint | 66 |
Kereskedelmi kapcsolatok egyéb - Európán kívüli - országokkal | 69 |
A Közös Agrárpolitika döntési rendszere | 70 |
A Bizottság javaslatának előkészítése | 71 |
Bizottsági döntéshozatal | 71 |
Döntéshozatal a Tanácsban | 72 |
A Közös Agrárpolitika végrehajtása | 73 |
A Közös Agrárpolitika változásai. Az "eredeti modell" alapproblémái | 74 |
Növekvő mezőgazdasági termelékenység - növekvő feleslegek és költségvetési kiadások | 74 |
A Közös Agrárpolitika árszabályozási modelljének működése. A rendszer alapproblémája | 77 |
Az agrármonetáris rendszer szerepe | 80 |
A Közös Agrárpolitikai korrekciója a nyolcvanas években | 83 |
Áttekinthető fogalmak | 85 |
A közös agrárpolitika reformja | 86 |
A CAP-reformot kikényszerítő tényezők | 86 |
A reform elvi lehetőségei | 88 |
Kínálatkorlátozás mennyiségi szabályozással | 89 |
Az ár- és jövedelempolitikai szétválasztása: közvetlen jövedelemtámogatás | 91 |
Az alternatíva lényege | 93 |
A CAP 1992. évi reformja | 93 |
A reform fő céljai és intézkedései | 93 |
A területpihentetési rendszer jóléti hatásai | 96 |
A WTO Mezőgazdasági Megállapodás | 98 |
Piacrajutás | 98 |
Belső támogatás | 101 |
A Megállapodás exporrámogatásra vonatkozó rendelkezései | 102 |
Békeklauzula | 102 |
A Mezőgazdasági Megállapodás implementációja | 102 |
Az 1992. évi reform hatásai. A rendszer alapvető problémái | 104 |
A főbb intézkedések hatásai | 104 |
A reform egyes alapvető ellentmondásai | 107 |
A CAP-reform peremfeltételei | 109 |
A CAP-reform újabb szakasza. Az AGENDA 2000 fő javaslatai | 110 |
CAP-reform megközelítések | 110 |
Az AGENDA 2000 eredeti javaslata | 111 |
A Berlini Csúcs agrárpolitikai döntései | 112 |
Az AGENDA 2000 értékelése | 115 |
A "félidős" felülvizsgálatok kulcskérdései | 117 |
A további reform elodázhatatlan feladatai | 118 |
Áttekintendő reform elodázhatatlan feladatai | 119 |
Egyes EU-agrárpiaci szervezetek | 120 |
A gabonapiaci szervezet | 120 |
Az "eredeti" konstrukció és az 1992. évi reform | 120 |
A jelenleg működő gabonapiaci szervezet: konstrukció, AGENDA 2000 | 122 |
Intervenciós rendszer | 123 |
Közvetlen támogatás és területpihentetés a szántóföldi növénytermelésben | 124 |
Importrezsim | 126 |
Exportrezsim | 128 |
Megoldást igénylő problémák | 129 |
Olajos magvak és fehérjenövények | 129 |
Repce, napraforgómag, szója és lenmag | 129 |
Szárított takarmány | 131 |
Cukorpiaci rendtartás | 131 |
Belső piaci szabályozás | 131 |
Importszabályozás | 136 |
Exportszabályozás | 137 |
Cukorpiaci szervezet - változás előtt | 139 |
A marha- és borjúhús piaci szervezete | 139 |
Belső piaci szabályozás | 140 |
Importszabályozás | 145 |
Exportszabályozás | 145 |
A BSE-válsággal kapcsolatos intézkedések | 147 |
Juhhúspiaci rendtartás | 148 |
Belső piaci szabályozás | 148 |
Importrezsim | 150 |
Sertés- és baromfihús piaci szervezet | 151 |
Sertéshús piacrend | 151 |
Baromfihús- és tojáspiacrend | 156 |
Az EU tejpiaci szervezete | 156 |
Az intervenciós rendszer | 157 |
Kínálatmenedzsment | 158 |
Export-, importszabályozás | 160 |
A tejpiaci rendtartás átalakítása | 162 |
Zöldség- és gyümölcspiaci szervezet | 162 |
Friss zöldség- és gyümölcspiaci szervezet | 163 |
Feldolgozott zöldség- és gyümölcspiaci szervezet | 165 |
Borpiaci szervezet | 167 |
Bortermelési potenciál | 168 |
Intervenció | 168 |
Importszabályozás | 169 |
Exportszabályozás | 170 |
Olívaolaj | 170 |
Feldolgozott termékek | 171 |
A rendszer által érintett termékek | 171 |
A feldolgozott termékek importja | 173 |
A feldolgozott termékek exportja | 174 |
A piaci szervezetek fő típusai (Összefoglalás) | 175 |
Áttekintendő fogalmak | 181 |
A Közös Agrárpolitika második pillére: a vidékfejlesztés | 182 |
A vidékfejlesztés ökonómiai alapjai | 182 |
A vidék fogalma | 184 |
Az agrárstruktúra-politikák fejlődése az Európai Unióban | 186 |
A kezdet: "életképes" családi gazdaságok igénye | 186 |
Párhuzamos horizontális akciók | 187 |
A regionális akciók bővülése: átfogó térségfejlesztés | 188 |
Átfogó vidékfejlesztés igénye | 189 |
A vidékfejlesztés, mint a Közös Agrárpolitika "második pillére" | 190 |
A vidékfejlesztés és a CAP viszonya | 190 |
A vidékfejlesztési támogatások formái | 191 |
A vidékfejlesztési intézkedések finanszírozása az EU-ban | 194 |
A vidékfejlesztés, mint a regionális politikák része | 200 |
A strukturális politikák alapelvei | 200 |
A strukturapolitika programok | 201 |
Közösségi Kezdeményezések | 203 |
A LEADER kezdeményezés | 203 |
A vidékfejlesztés által elért eredmények az Európai Unióban | 207 |
A vidékfejlesztési politikai jövőbeli hatásai | 209 |
Áttekintendő fogalmak | 210 |
Az Európai Unió agrárstruktúrája | 211 |
A mezőgazdaság helye a gazdaságban | 211 |
Hozzájárulás GDP-hez | 212 |
A foglalkoztatás jelentősége | 213 |
Az agrártermékek súlya a külkereskedelemben | 214 |
Részesedés a beruházásokban | 215 |
Az élelmiszer-ipari feldolgozás | 215 |
Makrogazdasági jelentőség | 216 |
Az élelmiszeripar szerkezete | 216 |
Vertikális kapcsolatok | 218 |
A mezőgazdasági termelés tényezői | 218 |
A termőföld hasznosítása | 218 |
Az anyagi ráfordítások alakulása | 219 |
Az élőmunka-felhasználás csökkenése | 222 |
A ráfordítások hatékonysága | 222 |
Természeti adottságok | 224 |
Mezőgazdasági zónák | 224 |
A komparatív előnyök hatása | 225 |
A gazdaságok szerkezete | 226 |
Családi jelleg | 226 |
A gazdaságok mérete | 227 |
Koncentráció | 229 |
Szakosodás | 230 |
A termelés szerkezete | 231 |
Az ágazati felépítés | 231 |
Nagykultúrák | 231 |
A fontosabb ipari növények | 233 |
Kertészeti termékek | 233 |
Tejtermelés | 234 |
Hústermelés | 235 |
Az agrártermékek nemzetközi kereskedelme | 236 |
Az értékesítési irányok | 236 |
A tagországok agrár-külkereskedelme | 237 |
Az Unió helye az agrártermékek világkereskedelmében | 238 |
Az agrárexport szerkezete | 238 |
Az agrárimport szerkezete | 239 |
Áttekintendő fogalmak | 240 |
Az EU agrártermékek- és élelmiszer-szabályozási rendszere, előírásai | 241 |
Az élelmiszer-kereskedelem akadályainak elháírítása | 241 |
Az EU-ban folyó szabványosítás | 242 |
A közös piaci szervezetekbe tartozó termékek minőségének szabályozása | 243 |
Növényi eredetű termékek minőségének szabályozása | 243 |
Állati eredetű termékek szabályozása | 245 |
Minőségbiztosítási módszerek | 246 |
Gyártásbiztonság EU-előírások alapján | 246 |
Egyéb, a gyártás biztonságát célzó eljárások | 247 |
EN ISO 9000-es, EN 45 000-es, ISO 14 000-es szabványsorozatok | 247 |
Az EOTC megalakítása | 248 |
A vállalati környezetvédelmi menedzsment kialakítása | 249 |
Az európai élelmiszerminőség-politika új elemei | 249 |
A fogyasztóvédelem új európai koncepciója | 249 |
A világkereskedelmet elősegítő multinacionális (TBT, SPS) megállapodások | 252 |
Egészségügyi és növény-egészségügyi megállapodás | 252 |
A kereskedelem technikai akadályainak elhárítása | 253 |
Növényi eredetű, genetikailag módosított organizmusok (GMO) megjelenése az élelmiszerekben, jelölés | 253 |
Áttekintendő fogalmak | 254 |
Az EU állat- és növény-egészségügyi rendszere | 255 |
Általános kérdések | 255 |
Az állat-egészségügyi szabályozás alapjai | 256 |
Zootechnikai (állattenyésztési) előírások | 257 |
Állatjóléti szabályozás | 257 |
Állattartási előírások | 257 |
Az állatok szállítás alatti védelme | 258 |
A friss hús termelése és értékesítése | 258 |
Frisshús-szállítmányok | 258 |
A hús forgalmazásának állat-egészségügyi feltételei | 259 |
Laboratóriumi hálózat | 260 |
Harmadik országokból érkező élő állatok vizsgálatának szervezése | 260 |
A növény-egészségügyi szabályozás alapjai | 261 |
A növényvédő szerekre vonatkozó szabályozás | 262 |
Növényvédő szerek alkalmazása | 262 |
Növényvédő szerek forgalmának szabályozása | 262 |
A növényvédő szerek speciális helyzete | 263 |
Áttekinthető fogalmak | 263 |
Magyar-EK agrárkereskedelmi kapcsolatok. Az Európai Megállapodás | 264 |
A Közös Agrárpolitikai kiépítésének hatásai: nehezedő feltételek, kényszerű irányváltás | 264 |
Az agrárkereskedelem-politikai feltételek javítására irányuló törekvések | 265 |
Magyar GATT-tagság és az EK piacrajutás | 265 |
Technikai és szektorális megállapodások | 265 |
Kísérletek a kétoldalú kapcsolatok rendezésére | 266 |
A kapcsolatok normalizálásától a preferenciákig | 266 |
Az Európai Megállapodás | 267 |
Az Európai Megállapodás fő tartalmi elemei | 267 |
A Megállapodás főbb gazdasági rendelkezései | 268 |
A Megállapodás agrárkereskedelmi rendszere | 269 |
Az agrárkereskedelmi szabályok alapelemei | 269 |
Az agrárkereskedelmi preferenciák csoportjai - az eredeti konstrukció | 270 |
A kereskedelmi adaptációs jegyzőkönyv | 271 |
Az agrárkereskedelmi preferenciarendszer a csatlakozás küszöbén | 271 |
Az agrárkereskedelmi preferenciák hatásainak piactani alapjai | 274 |
A tényleges agrárkereskedelmi folyamatok alakulása | 276 |
Áttekintendő fogalmak | 279 |
Harmonizáció az Európai Unió termelési és minőségi előírásaival | 280 |
A harmonizáció általános feladatai | 280 |
Az agrárgazdasági harmonizáció fő sajátosságai | 280 |
Az élelmiszerek előállításának, forgalomba hozatalának szabályozása | 281 |
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény | 281 |
Vágás utáni minősítés | 283 |
Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi árujelzőinek, eredet-megjelölésének oltalma, valanint különleges tulajdonságainak tanúsítása | 284 |
A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség minőségellenőrzése | 285 |
A bortermelés szabályozása | 286 |
Az állattenyésztés szabályozása | 286 |
A takarmányok előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának szabályozása | 288 |
Növényfajták állami elismerése, vetőmagvak, szaporítónyagok forgalmazása | 289 |
A növényvédelem szabályozása | 290 |
A biotermelés szabályozása | 291 |
A genetikailag módosított szervezetekre vonatkozó szabályozás | 291 |
Általános törvényekben található élemiszer-szabályozás | 292 |
Fogyasztóvédelem | 292 |
Környezetvédelem | 292 |
Termékfelelősség | 293 |
Áttekintendő fogalmak | 293 |
EU kibővülés és az agrárgazdaság | 294 |
Az Európai Unió keleti kibővülése | 294 |
A belépés követelményei: a koppenhágai kritériumok | 294 |
A kritériumoktól a csatlakozási tárgyalásokig | 294 |
Az új tagállamok felvételének eljárási menete. A csatlakozási tárgyalások | 295 |
Átfogó keret: a Stratégiai Dokumentum | 297 |
Az agráradaptáció lehetséges közgazdasági hatásai | 298 |
Eltérő gazdasági fejlettség | 298 |
Csatlakozási forgatókönyv | 299 |
Az agrárgazdaság nemzetgazdasági jelentősége | 301 |
Az adaptáció közgazdasági hatásmechanizmusának kulcstényezői | 301 |
A CAP keleti kiterjesztése | 305 |
Az agrárgazdasági adaptáció fő szektorális és makrogazdasági hatása | 308 |
A csatlakozási tárgyalások agrárgazdasági fejezete. A felkészülés súlyonti feladatai | 312 |
Áttekintendő fogalmak | 315 |
Glosszárium | 316 |
Irodalom | 336 |
Summary | 344 |