Előszó | 13 |
Bevezető | 15 |
Az európai közösség megalakulása, céljai, intézményi felépítése (alapvetés) | 18 |
Előzmények | 18 |
A Római Szerződés | 19 |
Az integráció útján | 20 |
Az Egységes európai Okmány | 21 |
Európai Gazdasági Térség és az EK harmadik kibővülés | 21 |
A három közösség | 22 |
Európai Unió | 22 |
Az Uniós Egyezmény | 22 |
Európai Unió és Európai Közösségek | 24 |
Ratifikáció | 25 |
A Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) lépcsőfokai | 25 |
Az európai integráció intézményei | 25 |
Miniszterek Tanácsa | 25 |
Bizottság | 27 |
Parlament | 30 |
Európai Bíróság | 32 |
Számvevőszék | 33 |
További alapvető intézmények | 33 |
A közösségi döntéshozatal eljárási rendje | 34 |
Konzultációs mechanizmus | 35 |
Együttműködési és együttdöntési eljárás | 35 |
A Közös Agrárpolitika (CAP) döntési rendszere | 39 |
A bizottsági javaslat előkészítése | 39 |
Döntéshozatal a Tanácsban | 42 |
Parlamenti eljárás | 42 |
Áttekintendő fogalmak | 42 |
A közösségi jog alapjai | 44 |
A közösségi jog jellege | 44 |
A közösségi jog forrásai | 44 |
Elsődleges forrás: a közösségi jog első szintje | 44 |
Másodlagos forrás: az intézmények alkotta jog | 45 |
Harmadik szint: nemzetközi megállapodások, egyezmények | 47 |
Negyedik szint: az Európai Bíróság jogértelmező tevékenysége | 47 |
A Közösségen belüli jogharmonizáció | 49 |
A harmonizáció két megközelítése | 50 |
A közösségi jog közvetlen alkalmazhatósága, illetve közvetlen hatálya | 50 |
A közösségi jog szupremáciája | 51 |
A közösségi jog értelmezése | 52 |
A jogharmonizáció kikényszerítése | 52 |
Áttekintendő fogalmak | 53 |
A közös agrárpolitika rendszere | 54 |
Szerződéses alapok | 54 |
A Közös Agrárpolitika (CAP) céljai | 54 |
A szabályozás fő területei | 55 |
Agrárpiaci rendtartás. Közös piaci szervezetek (CMO) | 56 |
A piacrend alapvető sajátosságai | 56 |
A nemzeti piacszabályozások korlátai | 57 |
A közös piaci szervezetek (CMO) alapelvei | 58 |
A CAP piaci szervezet alapmodellje | 58 |
A közös piaci szervezetek (CMO) fő belső eszközei | 63 |
Az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciális Alap (EAGGF) | 65 |
A piaci rendtartás szervezeti háttere | 69 |
Információs rendszer | 69 |
Agrimonetáris rendszer | 69 |
A rendszer kialakulása | 69 |
Az Európai Monetáris Rendszer | 70 |
Valutaárfolyam-mechanaizmus | 70 |
A Közös Agrárpolitika változásai | 72 |
Növekvő mezőgazdasági termelékenység - növekvő feleslegek és költségvetési kiadások | 73 |
A Közös Agrárpolitika árszabályozási modelljének működése. A rendszer alapproblémája | 74 |
A Közös Agrárpolitika korrekciója a nyolcvanas években | 76 |
A CAP-reformot kikényszerítő eszközök | 78 |
A CAP 1992. évi reformja | 81 |
A CAP-reform várható hatásai | 85 |
A reform várható következményei | 85 |
Az agrárpiac változásai | 87 |
Struktúrapolitika, regionális politika | 88 |
A struktúrapolitika lényege | 88 |
Struktúrapolitikától a vidékfejlesztési politikáig | 89 |
Környezetvédelmi programok | 94 |
Agrárkereskedelmi preferenciák | 94 |
Általános Preferenciarendszer | 95 |
A preferenciális kapcsolatok formái, "preferenciális övezetek" | 96 |
Agrárkereskedelmi preferenciák - övezetek szerint | 96 |
Beilleszkedés a Közös Agrárpolitikába | 100 |
Agrárkereskedelmi rezsim | 100 |
Egyéb agrárpolitikai intézkedések | 101 |
A csatlakozó országok agrár-külkereskedelmének alakulása | 101 |
Változó feltételek | 102 |
Áttekintendő fogalmak | 102 |
Egyes EK-agrárpiaci szervezetek | 104 |
Gabonaipari szervezet | 104 |
Az "eredeti" konstrukció | 104 |
A gabonapiaci szervezet reformja | 106 |
Kínálatkorlátozó és kompenzációs mechanizmus a szántóföldi növénytermelésben | 108 |
A gabonapiaci szervezet várható működése | 110 |
Olajos magvak | 110 |
Cukor | 112 |
Sajátosságok: kvóták, költségvetési semlegesség | 112 |
Árrezsim | 114 |
Cukoripari szervezet - változás előtt | 114 |
A tej piaci szervezete | 114 |
A garanciák korlátozása: kvóta, korlátozott támogatás | 116 |
A tej belső piacának szabályozása | 117 |
A tejpiaci szervezet és a CAP-reform | 117 |
A marhahús piaci szervezete | 119 |
Importrezsim | 119 |
Belső piaci szabályozás | 121 |
A Közös Agrárpolitika 1992. évi reformintézkedései | 123 |
Sertéshús- és baromfihús-piaci szervezet | 129 |
Az EK borpiaci szervezet fő jellemzői | 129 |
A borpiaci politika alapelvei | 129 |
Belső piaci szabályozás | 130 |
Import- és exportszabályozás | 133 |
A borpiaci szervezet reformjának várható irányai | 133 |
Zöldség- és gyümölcspiaci szervezet | 134 |
Friss zöldség- és gyümölcspiacrend | 134 |
Feldolgozott zöldség- és gyümölcspiaci szervezet | 136 |
Feldolgozott termékek | 137 |
A rendszer által érintett termékek | 138 |
A feldolgozott termékek importja | 139 |
A feldolgozott termékek exportja | 139 |
A piaci szervezetek fő típusai (Összefoglalás) | 140 |
Áttekintendő fogalmak | 144 |
A Gatt-megállapodás és a közös agrárpolitika | 146 |
Az Uruguay-forduló fő eredményei | 146 |
Új nemzetközi agrárkereskedelmi rendszer | 146 |
A szabályozás fő területei | 147 |
Piacrajutás | 148 |
A megállapodás alapelemei | 148 |
Piacvédelem | 148 |
Minimális piacra jutás | 149 |
Folyó (jelenlegi) piacra jutás | 150 |
Speciális rendelkezések | 151 |
Az EK vámegyenértékei | 152 |
Vámegyenérték, specifikus és ad valorem vám | 152 |
Preferenciális vámok és vámplafonok | 154 |
Származékos vámegyenértékek | 154 |
Továbbra is magas külső védelem | 154 |
Belső támogatás | 156 |
A megállapodás alapelemei | 156 |
Mentesített termék-(ágazati) politikák | 156 |
Specifikus termék-(ágazati) politikai mentesítések | 157 |
Exportrezsim és GATT-megállapodás | 157 |
A megállapodás agrárexport-támogatásokra vonatkozó rendelkezései | 157 |
Az exporttámogatás meghatározása | 158 |
A támogatott exportvolumen csökkentésének menetrendje | 158 |
A költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó rendelkezések | 161 |
Az exportcsökkentés elvei | 161 |
Az EK-gabona-exportrezsim várható átalakulása | 161 |
Békeklauzula | 163 |
Következtetések | 163 |
Áttekintendő fogalmak | 165 |
Az egységes belső piac (EBP) alapjai | 166 |
Az EBP megteremtéséhez vezető út | 166 |
A Római Szerződés és az EBP | 166 |
Az EBP programjának kezdetei | 167 |
Belső piac és jogharmonizáció | 169 |
Egységes belső piac (EBP) és az EK agrárgazdasága | 169 |
A harmonizáció fő irányai | 169 |
A harmonizáció hatásai a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra | 172 |
Az EBP agribusinessre gyakorolt hatásai | 173 |
Áttekintendő foalmak | 173 |
Az Európai Unió agrárstruktúrája | 174 |
A mezőgazdaság helye a gazdaságban | 174 |
Részesedés a jövedelemtermelésben | 175 |
Az agrártermékek részesedése a külkereskedelemben | 176 |
Részesedés a foglalkoztatásban | 177 |
A termelési tényezők jellemzése | 178 |
A termőföld hasznosítása | 178 |
Az anyagi ráfordítások alakulása | 179 |
A munkaerő-lekötés csökkenése | 181 |
Mezőgazdasági zónák | 182 |
A gazdaságok szerkezete | 184 |
A gazdaságok családi jellege | 184 |
A termelési irányok | 185 |
A gazdaságok mérete | 187 |
A komporatív előnyök hatása | 188 |
A termelés szerkezete | 190 |
Az értékesítési irányok | 190 |
A termelés összetétele | 190 |
Gabonatermelés | 191 |
Olajos magvak és növényi olajok termelése | 193 |
Cukortermelés | 193 |
Zöldség- és gyümölcstermelés | 193 |
Bortermelés | 194 |
Tej és tejtermékek termelése | 195 |
Hústermelés | 196 |
Az EK agrárkülkereskedelme | 197 |
Az agrárexport szerkezete | 198 |
Az agrárimport szerkezete | 199 |
Áttekintendő fogalmak | 200 |
Az élelmiszer-kereskedelem struktúrája | 202 |
Piaci struktúrák az agrártermékek értékesítésében | 202 |
Csoportos értékesítés | 202 |
Közvetlen értékesítés a fogyasztó számára | 203 |
Nagybani piacok | 203 |
Értékesítés árverés (aukció) révén | 204 |
Termékértékesítés kereskedők és feldolgozók részére | 204 |
Termékértékesítés szövetkezetek részére | 205 |
Szerződéses értékesítés feldolgozók részére | 206 |
Élelmiszer-feldolgozás és piaci részesedése | 206 |
Élelmiszer-kiskereskedelem | 211 |
A széles értelemben vett vendéglátás | 213 |
Áttekintendő fogalmak | 214 |
Az EK agrártermék- és élelmiszer-szabályozási rendszere, előírásai | 215 |
Harmonizáció a kereskedelem technikai akadályainak elhárítása céljából | 216 |
A technikai akadályok elhárítása horizontális szabályozással | 217 |
A horizontális szabályozás alá tartozó területek | 217 |
A közös piaci szervezetekbe tartozó termékek minőségének szabályozása | 219 |
Növényi eredetű termékek minőségének szabályozása | 219 |
Állati eredetű termékek szabályozása | 221 |
Minőségbiztosítási módszerek | 223 |
Gyártásbiztonság EK-előírások alapján | 223 |
Egyéb, a gyártás biztonságát célzó eljárások | 223 |
Az élelmiszer-szabványosítás alapjai | 223 |
Az élelmiszer-vizsgálatok szabványosítása | 224 |
EN 29 000-es és EN 45 000-es szabványsorozat | 225 |
Az EOTC megalakítása | 226 |
Az európai élelmiszerminőség-politika új elemei | 228 |
Áttekintendő fogalmak | 228 |
Az EK állat- és növény-egészségügyi előírásai és igazgatási rendszere | 229 |
Általános kérdések | 229 |
Az állat-egészségügyi szabályozás alapjai | 229 |
Zootechnikai (állattenyésztési) előírások | 230 |
Animal welfare (állatjóléti) szabályozás | 231 |
Állattartási előírások | 231 |
Az állatok szállítás alatti védelme | 232 |
A friss hús termelése és értékesítése | 232 |
Frisshús-szállítmányok | 232 |
A hús forgalmazásának állat-egészségügyi feltételei | 233 |
Laboratóriumi hálózat | 234 |
Harmadik országból érkező élő állatok vizsgálatának szervezése | 235 |
A növény-egészségügyi szabályozás alapjai | 235 |
A növényvédő szerekre vonatkozó szabályozás | 235 |
Növényvédő szerek alkalmazása | 237 |
Növényvédő szerek forgalmának szabályozása | 237 |
A növényvédő szerek speciális helyzete | 238 |
Áttekintendő fogalmak | 238 |
A magyar-EK agrárkereskedelmi kapcsolatok alakulása | 239 |
A Közös Agrárpolitika hatásai: nehezedő feltételek, kényszerű irányváltás | 239 |
Az agrárkereskedelem-politikai feltételek javítására irányuló törekvések | 240 |
Kétoldalú szerződések, illetve a magyar GATT-tagság | 240 |
Technikai és szektorális megállapodások | 241 |
Kísérletek a kétoldalú kapcsolatok rendezésére | 242 |
Kereskedelmi preferenciűáktól a társulásig | 243 |
Az EK jelentősége a magyar agrárexportban | 245 |
Áttekintendő fogalmak | 247 |
Az európai megállapodás főbb mezőgazdasági rendelkezései | 248 |
A társulás alapvető sajátosságai | 248 |
Az Európai Megállapodás fő tartalmi elemei | 249 |
A Megállapodás főbb gazdasági rendelkezései | 250 |
A gazdasági együttműködés agrárvonatkozásai | 252 |
A Megállapodás agrárkereskedelmi rendelkezései | 252 |
az agrárkereskedelmi szabályok alapelemei | 253 |
Tárgyi hatály | 257 |
Az agrárkereskedelmi preferenciák csoportjai | 258 |
A kedvezmények szerény bővülése | 262 |
Áttekintendő fogalmak | 262 |
Agrárkereskedelmi hatások | 263 |
Javuló agrárkereskedelem-politikai feltételek | 263 |
Mennyiségi hatások - modellszerű megközelítésben | 265 |
Az agrárkereskedelem-politikai preferenciák hatásainak piactani alapjai | 267 |
A preferenciák realizálásának intézményi tényezői | 269 |
Európai kritikák | 270 |
A Közös Agrárpolitika reformjának hatásai | 272 |
A tényleges magyar agrárexpsort és -import alakulása az EK viszonylatában | 274 |
Áttekintendő fogalmak | 277 |
Harmonizáció az EK termelési és minőségi előírásaival | 278 |
A harmonizáció általános feladatai | 278 |
Az agrárgazdaság előállításának, forgalomba hozatalának szabályozása | 280 |
Az élelmiszertörvény | 280 |
A friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség minőségellenőrzése | 281 |
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelölésének és eredetének védelme, valamint különleges tulajdonságának tanúsítása | 281 |
Az állattenyésztés szabályozása | 282 |
A takarmányok előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának szabályozása | 283 |
Állat-egészségügyi szabályozás | 284 |
A bortermelés szabályozása | 284 |
Növényvédelem | 285 |
Növényfajták állami elismerése, jogvédelme, vetőmagvak és szaporítóanyagok forgalmazása | 285 |
Környezetvédelem | 286 |
Áttekintendő fogalmak | 286 |
Az európai integráció kihívásai - teendők - perspektívák | 288 |
Rövidebb távú teendők | 289 |
Hosszabb táv | 291 |
Szinte példátlan feladat | 291 |
Feltételek, csatlakozási alku | 292 |
A csatlakozás következményei | 293 |
A nemzeti agrárpolitika mozgástere | 294 |
Áttekintendő fogalmak | 295 |
Irodalom | 296 |