1.062.614

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az EU közös borpiaci szervezete

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 26 oldal
Sorozatcím: FM EU-Integrációs sorozat
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-502-647-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A Római Szerződés 39. és 40. cikkelyének megfelelően az Európai Köz6össég közös rendtartást vezetett be borpiacra: a Tanács az 1962. április 4-i 24-es számú rendelettel határozatot... Tovább

Előszó

Részlet:
"A Római Szerződés 39. és 40. cikkelyének megfelelően az Európai Köz6össég közös rendtartást vezetett be borpiacra: a Tanács az 1962. április 4-i 24-es számú rendelettel határozatot hozott a borpiaci szervezet fokozatos kialakítására. Ennek értelmében a termelőket a stabil árak, a piaci egyensúlyt célzó intézkedések és az importkorlátozás, a fogyasztókat pedig a megfelelő minőségi ellenőrzés védi. A rendtartás fő célja, hogy a fogyasztók ellátását elfogadható áron és minőségben garantálják.
A közös borpiac szervezet elsősorban a friss szőlőből készült borra vonatkozik, de szól a következő termékekről is:
- szőlőlé és must, hozzáadott cukorral vagy anélkül;
- erjedő vagy erjedésben megállított szőlőmust;
- friss szőlő, kivéve a csemegeszőlőt;
- borecet;
- egyéb (törkölybor, borseprő, szőlőtörköly)." Vissza

Tartalom

1. Közös borpiaci szervezet főbb elemei 5
1.1. Árszabályozás 6
1.2. Harmadik országokkal folytatott kereskedelem 8
1.3. Magántarolási támogatás asztali borra és szőlőmustra 9
1.4. Intervenció a bor lepárlása révén 10
1.5. A kötelező lepárlásból származó alkohol átvétele 12
1.6. A szőlőmust felhasználásának támogatása 12
1.7. A szőlőterületek tartós művelésen kívül helyezésének támogatásai
(1442/88. EGK rendelet) 13
2. A borpiaci szervezet működését biztosító rendelkezések 14
2.1. Szőlőregiszter 14
2.2. Készlet- és termésnyilvántartás 14
2.3. Szőlőtermő területek besorolása 14
2.4. Telepítési tilalom 15
2.5. Újratelepítés 15
2.6. Átszervezési támogatás 15
2.7. A szőlőfajták osztályozása 15
2.8. Szőlőtermesztési zónák 15
2.9. Borászati eljárások, analitikai módszerek 15
2.10. Minőségi borok 16
2.11. Likőrborok 16
2.12. Pezsgőborok 16
2.13. Kiszerelés 16
3. Az EU borpiaci helyzete 17
3.1. Általános helyzet 17
3.2. Az asztali borok piaci helyzete 18
4. A közös borpiaci szervezet perspektívái 20
4.1. Borpiaci reform g 20
5. Feladatok a magyar szőlő-borágazat számára 23
5.1. Jogharmonizáció 23
5.2. Piacszabályozás 23
5.3. Nyilvántartás 24
5.4. Eredetgarancia, ellenőrzés 24
5.5. Versenyképesség 25
6. A borágazatra vonatkozó főbb EK-jogszabályok 26
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem